„Curăţaţi untişorul de eventualele fire de iarbă, îndepărtaţi rădăcinile şi spălaţi-l scurt sub jet de apă rece. Puneţi-l într-un castron. Presăraţi sare, Jeera Powder, seminţe coapte de Jeera şi Amchoor. Turnaţi uleiul. Amestecaţi temeinic şi serviţi imediat.“ Deci: 2-3 legături/mîini untişor-grîușor, sălățea, sălăgea, calce-mică, salată-de-cîmp, scînteiuță-galbenă, scorbutăriță, scînteiuță sau untul-vacii. 1 linguriţă pulbere de chimion. NU ÎNCURCA Chimionul (Cuminum cyminum) CU Chimenul (Carum carvi). Chimenul poate fi înlocuit la gust cu seminţele de mărar, iar chimionul cu pudra de curry sau garam masala. Chimion? Amar. Chimen? Dulce-picant. 1 linguriţă seminţe de Jeera coapte uscat în tigaie. Jeera nu este chimen. 1 linguriţă ulei. „Uleiul de floarea-soarelui, nu cel de măsline. Acesta conține două molecule nesaturate, adică e o grăsime polinesăturată. Grăsimile polinesaturate intră în fiecare celulă umană. Sînt cele care fac prevenție activă împotriva aterosclerozei, boală care omoară cei mai mulți oameni în lume. Se numesc grăsimi polinesaturate pentru că au multe molecule.“ 1/4 linguriţă sare. „Sarea de Himalaya are un conţinut mare de minerale fiind considerată un veritabil aliment-minune. Are efecte curative, energizante, revigorante şi de detoxifiere. Poate fi adăugată în mîncare, în produse cosmetice, în apa de baie sau în umidificator. Culoarea roz a sării din Himalaya se datorează conţinutului de oxid de fier. Minele de unde se extrage sarea se găsesc între Valea Indusului şi Munţii Himalaya, din Pakistan. Se pare că sarea din Himalaya are o vechime de 250 de milioane de ani şi că păstrează componenţa mărilor preistorice. Cristalul cuprinde 84 de minerale, care se regăsesc şi în corpul uman (litiu, beriliu, bor, carbon, fluor, sodiu, magneziu, siliciu, fosfor, sulf, clor, calciu, scandiu, titaniu, vanadiu, crom, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, germaniu şi multe altele). Sarea din Himalaya nu este tratată industrial. Este 100% sare cristal, naturală, nerafinată, fără aditivi şi (foarte important) fără adaos de iod.“ 1 lingură zeamă de lămîie/lime sau 1/2 linguriţă Amchoor. Ce este Amchoor? Vă spun sincer, mă doare-n bască. 1 legătură pătrunjel verde. Asta, da, asta puneți. Așa arată o căutare pe net a untișorului, săracul. Acum, nu mă credeți, dar eu cred că untișorul are nevoie doar de o țîră de ulei și o scăpare de sare. Atît. În rest, a se consuma fără limite.