Relaxare

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Invizibilii jpeg

Un cuvînt rar pentru bietul meu creier. M-am născut cu o frînghie care mă gîtuie permanent, da’ puțintel, așa, cît să nu mori, dar nici să te simți bine. Cu șira spinării tensio­nată de cine știe ce spaime teribile și cu mușchii încordați permanent. O sufocată. O crispată.

Prin vacanțe mai bine nu m-aș duce. Că e mai rău. Pleci și ai impresia că ai lăsat totul în urmă vraiște. Dacă se sparge țeava aia dubioasă de apă? Dacă face scurt adaptorul ăla care se hîțînă de doi ani în priză? Dacă, Doamne ferește, aruncă cineva un muc de țigară nestins pe balcon la tine și-ți face casa pălălaie? Dacă se îmbolnăvește pisica sau ai tăi, Doamne ferește? Dar oare ai rezolvat tot la muncă înainte de a pleca? Dacă se ivește ceva și nu ești acolo să rezolvi, că e treaba ta să rezolvi?

Și pleci așa, cu inima îndoită, tensionat-piatră și-ți bate inima nebunește de fiecare dată cînd treci prin filtrul de securitate de la aeroport de parcă ai ceva înspăimîntător de ascuns. De parcă nu ești întotdeauna în niște blugi lăsați la cur și-n cel mai comod tricou, tîrșîi aceiași Converși găuriți în talpă de n-ar piui nici măcar un detector de plastic, darmite ăla de metale, și ție tot ți se zbate sufletul și te uiți vinovat la agenții ăia cu mănuși albe. De ce ți-e teamă? Habar n-ai. Iac-așa ești tu, mai strîns de suflet.

În avion ești solidar cu grupul de români pe care-i simți români ca tine pentru că-s mai tensionați decît restul străinilor nimeriți pe acolo. Certăreți, nesupuși, foșnitori, fără de repaus. Pînă se așază o familie pe locurile ei se fac infinite permutări. Plînge un copil că vrea la geam, se așază mamaie fix lîngă ușa aia care trebuie deschisă de un bărbat în puteri în caz de Doamne ferește, se mută soțul de lîngă soție și soția de lîngă tataie, pînă ne așezăm cu toții am înnebunit toți stewarzii. Nu știu cum naiba se face că, uite, sîntem și noi de-acu’ obișnuiți bine cu zborurile și cu avioanele, dar tot ca-n rata de Ibănești stăm cu frica furăciunii sarsanalelor în sîn. Stau și eu tensionată, cum mă știu, pe acolo; un danez sau altă rasă blondă e relaxat pe scaunul lui, ascultă nu știu ce în căști, în ochii lui albaștri citesc calm, calm, calm. Pe mine mă doare șira spinării de la tensiune și n-am nici un motiv, alături o mamaie pusă în avion de rude se duce pentru prima oară la copii în străinătate. Mă uit cu coada ochiului la ea, e mai rău ca mine. A pus pe ea, biata, tot ce avea mai bun și mai strălucitor, patru inele înșurubate îi strîng degetele grăsuțe, uite că l-a scos la purtare și pe ăla tocit, din aur rusesc cu rubin, pe care-l ține doar pentru nunți. Permanentul roșu e proaspăt făcut și umflat sus pe creștet, scurt la ceafă. Curînd, partea din spate o să i se turtească de tetiera scaunului și o să arate la final ca un ou fiert moale care a căzut pe o parte de la etajul șapte. Mă uit la ea, sărăcuța, și mă simt deja mai bine. Mai umblată, cum ar veni, înțelegeți. S-a așezat solid pe centura de siguranță și s-a speriat că e singura din tot avionul care n-are așa ceva. O ajut plină de solicitudine și de speranța că, în fine, există cineva mai crispat ca mine. Tot ea e singura care ascultă cu mare atenție ce spune stewardesa; pe unde-s ieșirile, cum pui masca, unde e vesta de salvare – se uită sub scaunul din față ca să se convingă că e, nu vede nimic și se neliniștește iar. Ea ascultă cuminte explicațiile, eu mă uit la ea. Desface măsuța, pune geanta pe ea, se culcușește în scaun, se foiește ca cloșca pe ouă, pune ambele mîini pe geanta de pe măsuță și încremenește așa. Vine stewardesa, îi strînge măsuța, pune geanta în poală ușor nemulțumită. Are telefonul deschis, abia vorbise la el. Mi-e jenă să-i spun că trebuie închis, eh, lasă, dacă ne-om prăbuși din cauza lui mamaie, asta e.

Se uită cu coada ochiului la mine, mă uit cu coada ochiului la ea. Mulțumesc, mamaie, m-ai făcut să mă simt și eu un pic cea mai relaxată de pe planetă. Las’ c-om coborî acum și o să mă umilească iar pînă și cîinii occidentalilor ăstora care-s mai calmi ca un pahar de lapte călduț. Să-mi priască vacanța. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.