Radu și lumea feminină

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Zizi și neantul jpeg

Am trăit, cel mai mult, într-o lume feminină. Chiar pe cînd trăia tatăl meu, pentru că el nu era un fan al vacanțelor, mama făcea tot soiul de combinații ca să ni le petrecem confortabil și în siguranță: de multe ori eram incluse într-un grup mai mare de doamne și domnișoare.

La bunica mea, exteriorul era apanajul bărbaților, iar interiorul, de cele mai multe ori, al doamnelor. În camerele ei deschise și-ntr-o perpetuă trecere se perindau, pe rînd, Oca, mama nașei mele emigrate în Austria, apoi în Germania, care mi-a fost ca o a doua bunică; apoi dna Rusescu, subțire, uscată și distinsă, consultantă în special într-ale cozonacilor, care scăpa de necazurile cu nora ei mai din topor împărtășindu-i-le bunicii mele; Manu, mătușa mea fermecătoare și rătăcită, și Coca, prietena mamei din copilărie, și ea cu tulburări psihice, de la care am auzit primele înjurături...

Ca apoi să urmeze, odată ce am hotărît să mă transfer la una din clasele de Filologie-Istorie ale Liceului „Zoia Kosmodemianskaia” de atunci, Școala Centrală de acum, o plonjare full time într-un univers feminin. Într-o clasă cu vreo treizeci de fete și cinci amărîți de băieți. În acea atmosferă de Jane Eyre înainte să-l cunoască pe dl Rochester, normal că mi s-au conturat o seamă de valori și principii feminine și feministe, cele masculine interferînd relativ rar pe alocuri, mai curînd fantasmatic. Facultatea de Filologie a dus lucrurile mai departe pe același făgaș.

Maternitatea, care a urmat vreo șapte ani mai tîrziu, a împămîntenit și adîncit tradiția feminină. În jurul copilului se adunau, ca-n basme, tot soiul de ursitoare. Fiecare știa ce-i mai bine pentru el, de la doctorița care l-a adus pe lume la asistenta de ocrotire de cartier, la cele cîteva pediatre care s-au perindat pe la noi și, mai ales, la cele cîteva (im)posibile bone, pînă la șoferița de taxi care ne ducea în parc, profesoara de tenis și educatoarele de la grădiniță. Lumea asta feminină, plină de exactități și amănunte, de grijă și gingășii, părea ca o pavăză în calea relelor de tot felul ce s-ar fi putut abate asupra progeniturii, de la boli la oameni nelalocul lor.

Prin tot acest șuvoi feminin, așa cum am mai scris, s-au strecurat și cîțiva bărbați importanți. Cei dintîi au fost tatăl și bunicul meu. Apoi a fost unchiul meu Radu. El era celălalt bărbat din familie mereu prezent. Primii doi erau în postura de figuri paterne și protectori. Radu era și el protector, dar nu l-am perceput niciodată ca pe o figură paternă. În mintea și percepția mea a rămas mereu tînăr. Avea o alură sportivă și un spirit incisiv, dar fără a fi răutăcios, cu o nuanță veșnic ludică.

Îl priveam, chiar mică fiind, mai curînd ca pe un partener de joacă decît ca pe cineva venit să mă supravegheze. De altfel, se și juca mereu cu mine cu mașinuțele pe care mi le aducea, încă de atunci, gender free (erau, de fapt, cele pe care și le-ar fi dorit el cînd era mic). Radu mă învăța cum să manevrez mingea, a făcut baschet mai mereu. Mă scotea în parc.

Unchiul meu a fost ani de zile Moș Crăciunul meu. De fiecare Ajun, pe la ora 10, zicea că se duce să cumpere vodcă de la magazinul de cartier. Eu îl credeam de fiecare dată, deși magazinele erau de mult închise la ora aia pe vremea lui Ceaușescu. Apoi se îmbrăca cu haina de blană neagră (vreo oaie trebuie să fi fost) a bunicii mele Tincuța, peste care își punea un fel de capă cu glugă roșie, își lua sacul roșu la spinare și suna la ușa apartamentului nostru. Îi deschideam, înnebunită. Nu l-am recunscut niciodată, deși an după an făcea aceleași bancuri legate de familia noastră. După ce Moșul pleca, venea și Radu cel nedeghizat și ne povestea cum se-ntîlnise cu Moș Crăciun pe scări și cum i se păruse cam ramolit și cît de rău îi părea că-l ratase și de data asta.

Eu am crescut, n-am mai crezut (tîrziu, totuși, pe la 13 ani) în Moș Crăciun și am început să-l văd pe unchiul meu și cu alți ochi. Am văzut, de pildă, că nu a fost niciodată membru al PCR, deși era un inginer respectat la locul lui de muncă, unde-l vizitam din cînd în cînd și vedeam că lucrează la proiecte serioase. Am început să-i reconfigurez poziția în imaginarul meu familial: mi-am da seama că, în ciuda excesului de ludic, era, de fapt, un om serios și care nu făcea compromisuri.

Deși trăiam într-o societate mincinoasă, el se păstrase cetățeanul normal. Așa cum ar fi trebuit să fie majoritatea cetățenilor: cel care, deși nu ieșea în stradă la proteste, își vedea de treabă ca și cum ar fi trăit într-o lume normală, fără să accepte compromisuri. Într-o lume în derivă, el păstrase, cu firesc și simplitate, drumul drept, ca și cum ar fi fost de la sine înțeles că doar așa se putea. Să nu dezertezi de la a fi un om decent, la vremea aceea, era mare lucru.

Pentru mine a fost întruparea principiului masculin activ, exemplul cel mai pregnant din jurul meu al unui bărbat atrăgător, bun profesionist, cu grijă față de familia lui și cu principii de la care nu s-a abătut. În lumea mea preponderent feminină, a adus încărcătura de masculin necesară și ordonatoare.

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.