Preţurile petrolului şi creşterea economică globală

Kenneth ROGOFF
Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Preţurile petrolului şi creşterea economică globală jpeg

U na dintre cele mai mari surprize economice ale anului 2015 este faptul că prăbuşirea uimitoare a preţurilor petrolului la nivel mondial nu a impulsionat în mai mare măsură creşterea economică globală. În pofida căderii preţurilor, de la peste 115 USD/baril în iunie 2015 la 45 USD la sfîrşit de noiembrie 2015, cele mai multe modele macroeconomice au arătat că impactul asupra creşterii globale a fost mai mic decît cel aşteptat – aproximativ 0,5% din PIB-ul global.

Vestea bună este că acest modest, dar binevenit efect asupra creşterii va continua şi în 2016. Vestea proastă este că aceste preţuri scăzute vor exercita presiuni tot mai mari asupra principalelor ţări exportatoare de petrol.

Declinul recent al preţurilor petrolului este similar cu scăderea preţurilor din 1985-1986, produsă de explozia ofertei, cînd membrii OPEC (adică Arabia Saudită) au decis să renunţe la limitarea furnizării de petrol pentru a-şi recîştiga segmentul de piaţă. Şi este de asemenea comparabil cu colapsul produs de prăbuşirea cererii, în 2008-2009, în urma crizei financiare mondiale. În măsura în care cererea duce la o scădere a preţului petrolului, nu ar trebui să ne aşteptăm la un impact benefic major; preţul petrolului este mai degrabă un stabilizator automat decît o forţă exogenă care conduce economia globală. Seismele ofertei, pe de altă parte, ar trebui să aibă un impact benefic semnificativ.

Deşi explicaţia colapsului preţului petrolului din 2014-2015 nu este la fel de evidentă ca în cazul celor două episoade precedente, forţele motrice care l-au produs par să fie destul de egal distribuite între factorii cererii şi ofertei. Încetinirea economiei chineze, care se redresează, orientîndu-se spre consumul de pe piaţa internă, a atenuat, fără îndoială, creşterea preţurilor tuturor mărfurilor la nivel mondial în 2015, precum şi scăderea vertiginoasă a indicilor metalelor. (Preţul aurului, bunăoară, de 1050 USD/uncie la sfîrşit de noiembrie, este departe de vîrful din septembrie 2011, de aproape 1890 USD, iar preţurile pentru cupru au scăzut asemănător, începînd cu 2011.)

Cel puţin la fel de importantă a fost şi apariţia unor noi surse de petrol. Datorită revoluţiei gazelor de şist, producţia americană de petrol a crescut de la 5 milioane de barili pe zi, în 2008, la 9,3 milioane de barili, în 2015, o explozie a ofertei care a persistat în ciuda căderii preţurilor. Anticiparea producţiei iraniene de petrol de după suspendarea sancţiunilor a afectat şi ea pieţele.

O  scădere a preţurilor petrolului este, în anumită măsură, un joc cu sumă nulă, în care producătorii ­pierd şi consumatorii cîştigă. Teoria obişnuită spune că preţurile scăzute stimulează cererea la nivel global, deoarece consumatorii înclină să cheltuiască o mare parte a surplusului de bani, în vreme ce producătorii se adaptează accesînd rezervele.

În 2015 însă, această diferenţă de comportament a fost mai puţin pronunţată ca de obicei. Unul dintre motive este că ţările în curs de dezvoltare importatoare de energie au un impact economic global mult mai mare faţă de anii ’80, iar modul lor de abordare a pieţelor de petrol este mult mai intervenţionist decît cel al ţărilor dezvoltate.

Ţări ca India şi China stabilizează pieţele en détail de energie prin subvenţii guvernamentale, pentru a menţine un preţ mic la consumator. Costurile acestor subvenţii au crescut îngrijorător atunci cînd preţurile petrolului au atins perioade de vîrf, şi multe ţări au căutat asiduu încă de pe atunci modalităţi de a reduce cheltuielile. Astfel că acum, cînd preţurile petrolului au scăzut vertiginos, guvernele ţărilor în curs de dezvoltare au profitat de ocazie pentru a reduce subvenţiile fiscale.

În acelaşi timp, mulţi importatori de petrol sînt forţaţi să reducă planurile de cheltuieli pentru a face faţă căderii bruşte a veniturilor. Chiar şi Arabia Saudită e strîmtorată, în ciuda vastelor rezerve petroliere şi financiare, în faţa creşterii demografice vertiginoase şi a cheltuielilor militare în creştere, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu.

Efectele difuze ale preţurilor petrolului asupra economiei globale nu ar trebui să ne surprindă într-atît. Cercetarea academică a prevăzut această evoluţie cu multă vreme în urmă. Astăzi, petrolul este considerat în mai mică măsură un factor determinant, de sine stătător, al ciclurilor economice. De asemenea, o reducere a creşterii economice duce la o scădere bruscă a investiţiilor în domeniul energiei. După ani de creştere rapidă, investiţiile globale din domeniul industriei extractoare şi producătoare de petrol au scăzut în 2015 cu 150 de miliarde USD. Ceea ce se va răsfrînge, eventual, şi asupra preţurilor, dar lent şi gradual: pieţele la termen prevăd o creştere a preţurilor barilului de petrol la 60 USD abia pentru 2020.

Există şi o veste bună, pentru 2016: majoritatea modelelor macroeconomice sugerează că impactul preţurilor scăzute ale petrolului asupra creşterii economice se extind pe mai mulţi ani. Astfel, preţurile scăzute ar trebui să susţină în continuare creşterea, chiar dacă ţările în curs de dezvoltare importatoare de energie continuă să folosească economiile pentru a reduce subvenţiile.

Pentru producătorii de petrol însă, riscurile cresc. Doar cîţiva dintre ei – cu precădere Venezuela, o ţară cu probleme de guvernare – sînt în colaps efectiv; mulţi dintre ei sînt pe marginea recesiunii. Ţările cu cursuri de schimb fluctuante, inclusiv Columbia, Mexic şi Rusia, au reuşit pînă acum să se adapteze, în ciuda constrîngerilor fiscale tot mai severe cu care se confruntă (deşi situaţia Rusiei rămîne cu precădere vulnerabilă, dacă preţurile scăzute ale petrolului continuă să se menţină). Prin contrast, ţările cu un curs de schimb valutar fix sînt mai puternic afectate. Tradiţionala raportare fixă la dolar a Arabiei Saudite, care părea pînă nu demult indestructibilă, este supusă, în ultimele săptămîni, unei presiuni enorme.

P e scurt, preţurile petrolului nu au fost atît de determinante pentru creşterea globală din 2015 pe cît s-ar fi putut crede la început de an. Iar strategia acumulării de rezerve şi politicile macroeconomice relativ conservatoare le‑au permis celor mai importanţi producători să reziste, pînă acum, unui stres fiscal enorm, evitînd criza. Dar anul următor ar putea fi diferit, şi nu în sens bun, mai ales pentru producători.

This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly.

© Project Syndicate, 2015

traducere din limba engleză  de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.