M-am conversat, în Post, cu Mircea Groza, preferatul meu în lumea asta culinară, delicioasă. Și uite, păcat. L-am întrebat ce să fac eu de Post, dar, pe loc, hop, m-am gîndit și la cum va fi după Înviere. Așa că uite popîrcă. Treci la treabă! 

POPÎRCĂ DE HIRIBE CU HIRIBOANCE USCATE (de post)

Speli bine hiriboancele și le pui înt o țîră de apă să se moie binie, binie… le scurji…

Cîrcălești on pticuț de ceapă tăietă mînînțăl, numa o moi așe, no arz, că n-ai făcut nimnică atunci! Sloboz păstă ceapă hiriboancele și mai cîrcălești, da’ tăt amesteci… așe…

…pui tri jejite de poprică dulce, da’ și tri-patru scrijele de thipărușe roșie… adauji o finjie de apă caldă, amesteci și lași să hiarbă cătingan pă marjinea fiteului…

…cureți hiribele și le dărăbulești, așe, pă lung, în două-tri, care-cum… le speli bine…

…le țîpti și pă iele în laboș…

…mai pui ș-on hir de cimbru. Coată amu și de sare și thiperi, la thiperi nu te șăinăli, pune bine-bine, că ș-așe n-ai carne… să sîmțăști că mînci oarice…

…cojești o porodică și tai-o mînînțăl…

.…dă-i drumu’ și la aiasta în laboș. De n-ai porodică pune on păhar de zapă de porodici, de-aceie ce o-ai pus pă iarnă… mere ș-așe… amestecă… hierbe cătingan, cătingan… mai coată de sare…