Piure de viţel pentru bebeluşi cu hîrtie bio din coacăze

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Piure de viţel pentru bebeluşi cu hîrtie bio din coacăze jpeg

Mă bucur enorm că piața este plină de obiecte diverse, care să-i facă viața mai ușoară nou-născutului și, mai ales, părinților lui: scutece, biberoane, suzete, cărucioare, piureuri, ceaiuri, aparate de sterilizat, medicamente cu gust de căpșune și mango, vitamine cu chip de marțieni sau forme de dinozauri etc. Mi-aduc aminte și acum, cu frisoane, de cazanele mari din vremea copilăriei mele, în care se fierbeau scutece, de cozile și scandalurile care însoțeau orice încercare de a obține o sticlă de lapte sau o cutie de lapte praf, de șpăgile oferite pentru un gram de unt sau pentru o jucărie mai acătării adusă de peste hotare. Așa că pot să îmi imaginez ce ușurare este pe sufletul părinților de azi cînd au totul la îndemînă. Și totuși: uitîndu-mă pe ofertele magazinelor de profil, la miile de produse gîndite toate pentru a satisface „nevoile“ unui bebeluș de cîteva luni, am impresia că oferta se adresează celui mai sofisticat, pretențios, mofturos, rafinat „client“, cu măcar vreo douăzeci de ani experiență în cele mai stilate și mai exotice feluri de mîncare, haine sau mobilier. Dau cîteva exemple.

Caut, pe site-ul unui magazin, hrană pentru bebeluși. Și găsesc 125 de feluri de lapte praf, cu denumiri științifico-fantastice și promisiuni de sănătate deplină: Nan 1, Bio 1, Comfortis 2, Lapte de continuare, Combiotic pentru sugari, Lapte organic pentru sugari, Combiotic lapte de început, Combiotic lapte de creștere, BioLactana Kinder, Lapte prebiotic, Baby premium Nutrasense, BabyBio Formula 2 de capră, Lapte praf Transilat, lapte praf de noapte etc. Mă întreb cum fac bieții părinți să își construiască niște criterii cît de cît rezonabile pentru a alege, căci pericolele par că sînt la tot pasul: dacă, de pildă, un lapte este de creștere, înseamnă că cel de început e pentru stopat bebelușul din evoluție? Sau că cel care este de noapte e toxic pentru zi? La cerealele pentru bebeluși, lucrurile stau la fel: peste 120 de mărci de produse, cereale pentru bebeluși de 6 luni, de 4 luni, de 10 luni sau de 12 luni, cereale Junior, cereale Vise Plăcute, cereale fără lapte, dar cu 7 cereale și 3 fructe, cereale cu lapte și 5 fructe, cereale cu fulgi de orez și gust de vanilie, multicereale Mini Pufs, cereale bio Mogli Pantera (! – e vorba chiar de Mowgli, desenat pe cutie), cereale cremă Plasmon Pappa Lattea, cereale Noapte bună, cereale Bio Choco Piu Stars, cereale Babymusli etc. Să mai vorbim de piureuri pentru bebeluși? Sînt 149 de feluri: toate combinațiile posibile de fructe, cereale, biscuiți, miere, ovăz, iaurt, păstîr-nac. Există chiar hîrtie bio din coacăze negre pe post de gustare sau de ornament pentru tort. Există și piure din carne de vițel sau de pui.

La tetine şi biberoane, imaginația firmelor este fără margini: tetine pentru hrănire, tetine cu debit variabil, tetine cu debit lent, cu debit mediu, tetină cu flux foarte lent, tetină cu un orificiu, tetină cu 4 orificii, biberon anticolici cu sistem de ventilație, tetină cu suzetă și cu clemă pentru suzetă, biberon în formă de rață Primii Pași, tetină calmă cu biberon, set cu supapă anticolici, biberon pentru antrenament cu tetină anticolici și sistem ventilație, cană Explora Sipper Izotermă, biberon pentru fetițe, biberon pentru băieți, biberon pentru noapte etc. În fine, sînt vreo 1500 de tipuri de produse. Sînt peste 2000 de modele de cărucioare, cu denumiri luate parcă din Star Wars: 3 în 1, 2 în 1, Aspena Grand Prix, Carlo Lux Baby Seca, Arrow Switch, Juju Happy In the Park, Quiny Buzz Rebel Red, Peg Perego Pliko Mini Denim Ghiro Si Ghiro, Bexa Dangela Grey Black etc. Toate promit, evident, un somn ca în sînul lui Avram, cu zeci de mii de accesorii care se strîng, se pliază, se transformă miraculos, se aprind, se desprind, scot sunete vioaie sau, dimpotrivă, melancolice.

Bun, ca una care a trăit printre landouri delabrate, tîrîndu-se prin cartier, și cu piure făcut de mama acasă din ce găsea în piețele sărace, știu ce binefacere e capitalismul. Dar cred că o asemenea ofertă enormă, produsă pentru un bebeluș, începe, cumva, să își piardă din efectele benefice. Iată două motive: în primul rînd, nevoile reale ale unui bebeluș sînt mult mai simple decît încearcă să ne convingă marketingul producătorilor, drept care cel puțin 80% din produse sînt doar nevoi închipuite sau dorințe firești ale adulților de protecție și îngrijire, transformate în condiții obligatorii pentru o evoluție sănătoasă a copilului. În al doilea rînd, presiunea generată asupra părinților este, îmi imaginez, una teribil de grea: dacă nu iau decît cereale cu fructe de pădure și nu pe cele cu fructe de pădure, dar și cu mango, oare nu îl afectează pe cel mic? Dacă îi cumpăr un cărucior cu salteluță din cocos și pernă termică, și nu unul cu salteluță din alge și două perne termice, nu cumva va răci mai des?

Și asta numai pînă la vîrsta de un an. Ofertele irezistibile pentru părinți sînt copleșitoare, orice vîrstă ar avea fiul sau fiica lor. Vom mai vorbi despre ele. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: wikimedia commons

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.