Noi sîntem fun, wow, cool!

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Noi sîntem fun, wow, cool! jpeg

Răsfoiesc liste cu anunțuri de posturi, oferite de angajatori, și mi se face frică: la noi, și pentru meseriile tradiționale, de tipul medic, învățător, inginer, aviator, școala românească nu reușește să țină pasul cu cerințele pieței muncii. Darămite pentru meserii „moderne“, cu titulaturi greu pronunțabile și cu sarcini potrivite mai curînd pentru lumea științifico-fantastică, așa cum ne-o închipuiam noi, copiii din anii ’80. Mă întreb: există oare candidați pentru aceste posturi? Dacă da, cine i-a pregătit? Dacă nu, cum au căpătat experiență, sau cîte din firmele de pe piață își pot permite sesiuni mari de training pentru niște noi angajați? Dar să nu anticipăm. Iată cîteva exemple.

O firmă angajează „customer care enthusiast“. „Adică cum?“ – îți vine să întrebi ca prostul, scărpinîndu-te în vîrful capului. Există o slujbă care constă în a avea grijă – entuziast! – de clienți? Descrierea postului, așa cum se regăsește pe site, nu este una simplă, cu liniuțe de la capăt și cu sarcini fixe. Nu, asta e pentru oameni vechi și plini de prejudecăți. Lista cu ceea ce ai de făcut este, în fapt, o poveste „motivațională“, în care te simți mîngîiat pe creștet de la prima întîlnire și ținut de mînă, să nu te descurajezi sau să nu te împiedici de birouri: „Cariera ta este punctul de intersecție între ce îți dorești să faci și cine îți este alături. Succesul vine prin oamenii care ne încurajează să ne păstrăm autenticitatea, să acționăm autonom și să fim mereu cu un pas înainte. Descoperă firma noastră și află cum împreună putem desena viitorul. Poți face primul pas aici. Misiunea ta: Să înveți alături de noi totul despre comunicare prin gestionarea apelurilor primite din partea clienților firmei. Ce facem împreună: Explorăm. Nenumărate experiențe de învățare, tipologii de clienți, soluții și idei. Totul începe cu preluarea apelurilor telefonice. Exersăm. Orice realizare durabilă se construiește pas cu pas. Înarmează-te cu răbdare și ține minte că experiența se cîștigă cu timpul.“ Păi, de fier să fii și tot îți vine să îți depui imediat CV-ul, după atîtea asigurări că nu doare, nu mușcă, nu te rănește să răspunzi la telefon.

Pentru cei din generația mea, burger-ul este o chiftea înghețată adusă de peste Ocean. Sau, în orice caz, ceva pentru a cărui pregătire nu e nevoie să faci școli înalte la Paris sau Roma. Aș, vremurile s-au schimbat: există „chef burgers“. Ce abilități trebuie să aibă el? Nu, nu e cum v-ați gîndit, nu trebuie să știe să producă chiftele: trebuie să fie „pasionat de bucătărie, o fire veselă, prietenoasă, energică“, totul pentru „iubitorii de burger gourmet“. De altfel, și firma care face angajări pe acest post este descrisă ca fiind „un brand prietenos și un fel responsabil de a privi mîncarea urbană. Mizează pe un concept de mîncare responsabilă (sic!) cu mediul și consumatorii“.

Am mai întîlnit următoarele posturi scose la concurs: Bulgarian Speaking Game Presenter, Hunter SoHo Segment, Frontline Ambassador, Outbound Sales Professional, Social Media Agent with Brazilian-Portuguese, specialist prestații simulare NVH GMP (ăsta măcar știm ce face: „Oferă suport entităților (!) de concepție motor/cutie de viteze și de prestații vibroacustică“. Clar, nu?

Repet: există vreo școală pentru astfel de meserii? Mi-e greu să cred; noi abia reușim să punem pe picioare școli pentru tîmplari și electricieni, iar eșecul e cvasi-total: ne reparăm singuri rafturile și ne schimbăm singuri becurile și siguranțele.

Limbajul în care sînt scrise anunțurile pare cel al unui străin de meleagurile astea, un străin care rupe ceva pe românește, dar e complet depășit de complexitatea limbii noastre. Iată cîteva exemple: postul este Manager Clientelă Affluent. Ce trebuie să facă un angajat? Printre altele, „Participă la acțiunile de animare comercială (!) ale băncii și la orice manifestare care poate să prilejuiască întîlnirea cu clienți sau prospecți (?!) din segmentul Affluent, Realizează analize privind: echiparea (!) clienților din portofolii“ etc.

„Tucano – Barista – Fete“ sună, misterios, titlul unui alt anunț, pe care trebuie să îl citești pînă la capăt ca să înțelegi ce vrea de la candidați: afli, deci, că Tucano este numele cafenelei, Barista – al celui care face cafele (și e disponibil), iar cuvîntul „fete“ este complet ilegal, fiindcă nu ai voie să faci discriminări. Dar ce contează? Descrierea noului loc de muncă face toți banii: „Căutăm tineri hotărîţi să reuşească, care aduc pasiune, integritate şi plăcerea de a munci. Dacă cele scrise te reprezintă, ia legătura cu noi. Tucano Coffee – Noi sîntem Fun, Wow, Cool!“

Am dat de alt anunț cu totul neobișnuit, de tipul 3 în 1: „Support Model / Trainer / Admin“. La prima vedere, pare o slujbă pretențioasă: trebuie să fii și trainer, și administrator (?), și suport pentru model (!!!). Răsufli ușurat cînd afli că nu îți trebuie cine știe ce școli: trebuie să fii doar „sociabilă, dornică de afirmare, pozitivă, comunicativă“. Dacă e doar atît, atunci candidatul ideal ar putea fi și mama mea, care e o pensionară foarte drăguță cu vecinii.

Citesc și mă minunez. Știm noi, adulții, profesorii, părinții, să îi pregătim pe copiii noștri pentru lumea viitoare? Avem oare habar de nebunia care zace în ofertele de muncă? Pe vremea mea, cel mai exotic post era cel de prelucrător prin așchiere. Ce vremuri! 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.