Fapte care seamănă a miracol

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Fapte care seamănă a miracol jpeg

Organizațiile umanitare, nonprofit și nonguvernamentale reu­șesc, uneori, să dea țării ăsteia sărace și furate cîteva secvențe de nor­malitate, chipuri ale demnității și res­pon­sa­bilității. Cred că nu vorbim îndeajuns despre ele, deși eforturile lor nu sînt numai pentru „beneficiarii direcți“, oamenii aflați în dificultate, ci și pentru noi, toți ceilalți, care ne putem vedea liniștiți de viețile noastre, știind că există cineva care preia și se străduiește să vindece rănile societății.

Astăzi, despre Asociația MagiCamp, în fapt, o tabără din comuna Brănești, județul Dîmbovița, organizată în beneficiul copiilor bolnavi de cancer. Inițiatorii acestui demers sînt Melania Medeleanu, jurnalistă, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. Alături de ei sînt medici pediatri, psihologi, studenți și mulți, mulți voluntari: ziariști, stiliști, corporatiști, părinți, antreprenori, polițiști, actori și liceeni. Tabăra însăși a fost ridicată de 50 de ingineri voluntari.

Ce se întîmplă, de fapt, în MagiCamp? Prima activitate, cea mai importantă, este aceea de a invita, săptămînal, 25 de copii bolnavi să se joace, sub supravegherea unor medici și psihologi. Copiilor li se oferă, astfel, șansa să-și depășească statutul de copii grav bolnavi, regăsindu-și potențialul de curaj, bucurie, normalitate Sînt ajutați să lupte cu un diagnostic înfricoșător, să spere, să creadă în soluție. Și ei, și familiile lor. Selectarea participanților se face cu responsabilitate și discernămînt: medicii știu exact fișa medicală a fiecărui copil în parte, care sînt tratamentele de care are nevoie și care sînt condițiile optime în care își poate petrece timpul liber. Dialogul cu familia este esențial. Există programe și pentru cei care nu se pot deplasa în tabără: vizite ale voluntarilor în spital sau în familii, gata să ofere consiliere, sprijin psihologic sau material.

Grija celor de la MagiCamp merge și mai departe: copiii bolnavi de cancer au nevoie de o familie care să îi ajute, să le fie aproape în încercarea cu care se confruntă. Prin urmare, familia însăși are nevoie de îndrumări, sfaturi de la psihologi care să îi arate calea cea mai eficientă de a-și ajuta copiii, frații, nepoții. În această perspectivă, se organizează în tabără week-end-uri, în care toți devin membri ai echipelor de joc și de găsit drumul către o viață normală.

Toate aceste acțiuni nu se pot face fără bunăvoință, generozitate, pricepere, interes. Așa că e nevoie de donații. Fiecare atît cît poate și cum poate: bani, jucării, timp liber, materiale de construcții sau suport logistic, experiență profesională în medicină, educație, jurnalism, psihologie, imaginație, talent organizatoric, inteligență, umor. Toate sînt de folos în susținerea acestui proiect extrem de important. Copiii sînt ajutați să regăsească plăcerea unor activități, care păreau să fie implauzibile, în situația lor: cățărări pe panouri verticale, zboruri cu tiroliana, tras cu arcul, echitație, pictură, sport, teatru, muzică. Sînt tot atîtea forme prin care fiecare dintre noi își poate folosi resursele pentru a fi de ajutor.

Este cu adevărat impresionant efortul acestor oameni: se străduiesc să mobilizeze o țară întreagă să treacă de la milă și compasiune la efort eficient și atenție benefică. Copiii bolnavi de cancer nu au nevoie numai de lacrimile și cearcănele noastre. Le au și pe ale lor. Au însă tot atîta nevoie să știe că aparțin unei comunități responsabile și bine pregătite să îi crească, să-i îngrijească, să-i asume. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.