Dueluri, delfini şi papioane – serial de legi absurde

Alina CALISTRU şi Cosmin POJORANU
Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Dueluri, delfini şi papioane – serial de legi absurde jpeg

Simţim adesea că legile sînt absurde, dar, cînd sîntem provocaţi să venim cu dovezi, trebuie să căutăm acul absurdului în carul cu fîn legislativ. Nu-i o sarcină uşoară, absurdul cu articol şi alineat se ascunde cu dibăcie printre ordonanţe, hotărîri şi ditamai legile, iar volumul birocraţiei e, probabil, infinit. Doar la o simplă căutare pe portalul legislativ al Ministerului Justiţiei, legislatie.just.ro, a actelor intrate în vigoare doar în anul 2015, apar 4878 de rezultate. Continuăm serialul de legi absurde cu acest al cincilea episod în care inventariem nişte prevederi legale (vechi, noi) care au de-a face cu onoarea. 

Reduceri de vară la gradele de general 

Cîţiva parlamentari s-au gîndit în această vară să scoată la vînzare nişte grade militare. Ce mai aveau şi ei prin casă. Un fel de

Au găsit şi un sistem drăguţ, să nu fie chiar ca la Piaţa Obor: faci o donaţie la armată şi primeşti un cadou pentru deranj. Desigur, în funcţie de cît de mare e deranjul tău. Dacă nu te simţi prea darnic şi dai doar 100 de euro, primeşti o diplomă. Cu cît mîna e mai largă, cu atît gradul e mai ridicat:

● 1000-5000 de euro, cel puţin 5 ani – grad de subofiţer în rezervă;

● 5000-10.000 de euro, pe timp de 7 ani – grad de ofiţer inferior în rezervă;

● 10.000-50.000 de euro, pe timp de 9 ani – grad de ofiţer superior în rezervă;

● 50.000 de euro, timp de 12 ani – grad de general în rezervă.

Proiectul de lege este acum la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. El a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, cu menţiunea că nu este precizată procedura prin care s-ar putea face aceste „donaţii“. 

N-ai carte, ai cruce 

La capitolul distincţii acordate de stat, merită pomenit şi Ordinul „Serviciul Credincios“, în componenţa cărui găsim atît o Cruce, cît şi o Medalie Naţională. Cele două decoraţii se oferă pentru aceleaşi merite – la 1878, cînd au fost întemeiate de Carol I, decoraţiile se acordau pentru „serviciile civile şi militare aduse Statului în toate ramurile activităţii publice“. De ce sînt două atunci? Crucea e pentru cei fără studii superioare, iar ordinul pentru cei cu studii. Pentru că serviciile de excepţie aduse statului sînt mai de excepţie dacă ai făcut şi o facultate. De asemenea, într-un regulament care descria cum se acordă Crucea şi Medalia exista, pînă în 2007, un articol foarte specific despre lungimea papionului la femei, cităm: „pentru doamne panglica se pliază sub formă de fundă (papion), avînd o lungime de 120 mm“. 

Sînt delfin european şi am drepturi 

Un alt proiect de lege care, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, este acum la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor este cel iniţiat de Remus Cernea:

Rezumînd, proiectul de lege spune că delfinii sînt persoane non-umane şi au drepturi, iar încălcarea acestora se sancţionează cu pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. Puţin avangardistă pentru România (care a dezincriminat homosexualitatea abia în 2001), mişcarea pentru drepturile cetaceelor apare încă din 2007, de cînd există în SUA proiectul „Non-human rights“. Mişcarea a luat avînt în 2012, cînd oamenii de ştiinţă reuniţi la o mare conferinţă de profil din Vancouver au decretat că delfinii, chiar dacă nu aparţin speciei umane, sînt persoane în sens filozofic. Asta pentru că există dovezi ştiinţifice ce atestă că delfinii manifestă suficientă inteligenţă pentru a justifica aceleaşi considerente etice pe care le aplicăm oamenilor. Totuşi, pînă la a recunoaşte drepturile delfinilor, credem că România mai are cale lungă de bătut în misiunea de a respecta drepturile propriilor cetăţeni. 

En garde, băieţi! 

De cînd n-aţi mai participat, în numele onoarei şi al amorului propriu, la un duel? Deşi nu mai este prevăzut de legea penală actuală, duelul a fost reglementat în Codul Penal pînă în 1968. În 1897 are loc celebrul duel între Nicolae Filipescu, fost primar al Bucureştiului, şi ziaristul Gheorghe Emanuel Lahovary. Motivul este, desigur, unul serios, respectiv un articol din ziar. Pînă la urmă, Filipescu a fost spadasinul mai bun, învingîndu-şi oponentul şi sfîrşind prin a fi judecat nu pentru omorul pe care-l săvîrşise, ci pentru duel. Se pare că spada lui Filipescu ar fi intrat 20 de centimetri în corpul lui Lahovary, iar ultimele cuvinte ale înfrîntului au fost „

Deznodămîntul? Filipescu e pedepsit la 6 luni închisoare şi 1 leu despăgubire către partea civilă.

După acest episod, reglementările se tot modifică, apărînd chiar şi „Codul onoarei şi regulile duelului“. Legea penală devine şi ea mai severă în codul de la 1936, sancţionînd provocarea la duel cu închisoare corecţională de la 3 la 6 luni şi amendă de la 2000 la 10.000 de lei. Acelaşi cod prevede că „acela care face imputări, ori expune pe altul la batjocuri, pentru că nu a provocat sau nu a acceptat o provocare la duel, se pedepseşte cu închisoarea corecţională dela 3 la 6 luni“. Deşi nu mai este reglementat şi nu se mai întîmplă cu spadele sau pistoalele, duelul încă este folosit de politicieni ca modalitate de a-şi rezolva diferendele, ca în cazul extrem de popular al senatorului Marius Marinescu şi al deputatei Anca Constantinescu. Încinşi de la prea multă dezbatere, aceştia s-au bătut finuţ cu apă, în direct la postul B1 TV, cîndva în anul 2008. 

Nuţu Cămătaru Bibliotecaru 

Ordinul nr. 4775/2009 pentru aprobarea formularelor tipizate generale de bibliotecă, dat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii, are o anexă care ne-a atras atenţia: acolo se prevede că funcţionari în serviciul cu publicul sînt, pe lîngă casieri sau operatorii la ghişeu, şi cămătarii. Or, mai întîi legea 216/2011 privind interzicerea activităţii de cămătărie, iar mai apoi Codul Penal sancţionează astfel de fapte. Am fugit la DEX să vedem dacă nu s-o fi schimbat între timp definiţia cuvîntului pe care-l ştiam că desemnează o persoană care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei dobînzi exagerate. Cert e că ţinem la degetele noastre mici, aşa că vom fi mai atenţi cu termenul de returnare a cărţilor, acum, că ştim că bibliotecile angajează legal cămătari.  

research-based avocacy

Foto: wikimedia commons

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.