Dragă S,

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Invizibilii jpeg

Știu ce o să spui, că iar am întrerupt rutina scrisului și am intrat într-una din stările mele cînd mă sigilez ca melcul în cochilie cu o ușă întărită de bale între mine și lume, dar, vezi și tu, deja nu mai e nimic special în asta dacă te uiți la ce se întîmplă în general pe afară. (Balele alea de melc cică ar conține proteoglicani care-s buni pe piele și mai ales la cearcăne; aș avea nevoie, ha-ha.)

În orice caz, uite că acum îți scriu iar. Știu că nu te-ai supărat și că răbdarea ta legendară e ca diamantul – sclipitoare, mult și degrabă îndurătoare. O să profit iar de ea, așa cum am făcut întotdeauna, iar tu nu o să te superi. Ce am făcut în ultima vreme? Aș fi tentat să spun că mai nimic, pentru că fizic, activ și social am fost un zero barat. Dar n-o să spun asta pentru că în capul meu s-au învîrtejit furtuni emoționale și tot soiul de amintiri, și mai cu seamă reintrerpretări de fapte vechi, așa cum găsești doar la însingurații absoluți (sau „însingurații absolut”? Expresia asta e pe același model cu „bolnavii cronic”? În fine, nu-mi mai bat capul acum). Am și citit, e drept, dar bănuiesc că nu pui asta în categoria evenimentelor demne de a fi amintite, deși, iar, dacă mă uit pe afară...

Nu mă întreba ce am citit pentru că va deveni probabil caraghios. Dar îți spun totuși, altminteri scrisoarea asta s-ar termina mult prea devreme. Să știi că m-am reîntors la niște pasaje din Murakami în 1Q84. Mă interesa brusc, nu-mi explic de ce, cum a fost introdusă fata aia misterioasă, Fuka-Eri, și de ce punea întrebări ca și cum ar fi comunicat o informație. Adică n-avea intonația interogativă a unei întrebări, ci linia plată urmată de un punct a unei afirmații: Cine a mai fost cu tine? / Cine a mai fost cu tine. Cam așa. Tot răsfoind prin carte ca să caut, m-am gîndit că ce tip straniu e și Murakami ăsta și că mi-a luat ceva timp să-l plac și chiar îl plac. Scenele de sex le scrie prost însă, mai bine le lăsa naibii și sugera ceva comun, o platitudine, gen o cădere lină de flori de cireș, că înțelegeam noi, ha-ha.

M-am băgat apoi adînc în eseurile lui Joan Didion, ca să le las brusc și să mă întorc la Susan Sontag și la Nora Ephron – ce linie formidabilă de femei asemenea și diferite – și m-am gîndit apoi cum ar fi fost dacă făceam studii feministe la una dintre celebrele Ivy Leagues. Să fi fost ca într-un film al lui Woody Allen în perioada lui bună, că acum, bietul, a devenit o pastișă a lui însuși. Bine, e bătrîn și are reverii proaste. Nu pentru că e bătrîn, în fine, înțelegi tu.

Am citit apoi o carte a unui englez despre bird-watching, mai vechea mea pasiune care intră în coliziune directă cu reticența de a ieși, dar cine a mai pomenit bird-watching de pe canapea? În orice caz, ideea ar fi că iubesc păsările de orice fel, că vederea lor mă face să zîmbesc, orice mi s-ar fi întîmplat, și că am zărit de la geam în ultimele luni o ciocănitoare, o mînă de pitpalaci și o codobatură (Motacilla Alba) al naibii de guralivă, cu cea mai aerodinamică coadă ever.

Sigur că am stat și pe net o grămadă, am terminat porția gratis lunară pe care ți-o dă New Yorker-ul, fir-ar al naibii, cînd ți-e lumea mai dragă îți apare mesajul ăla cu You’ve run out. Bașca, n-ai cum să-ți faci cont din România, am încercat în vreo două rînduri, shithole country ce sîntem, vorba lui Trump. Am citit ce ți-am scris pînă acum, iar impresia e îngrozitoare. Plutește aici un aer snob și nu cred că m-ar ajuta cu ceva să-ți zic că m-am amuzat o lungă perioadă cu un articol în care niște oameni erau comparați cu pisici. Asemănările erau izbitoare în atitudine și culoare, în expresiile fețelor. Din articolul ăla am ajuns în altceva, cu moda toamnă-iarnă 2021. 2021 deja! Mi s-a părut de două ori mai frivol, mai ales că, bună parte din anul ăsta nenorocit în care ne aflăm, multă lume nu a ieșit din pijamale. Și îmi dau seama că iar am evitat să-ți spun lucruri cu adevărat despre mine și despre ce mă mai frămîntă, dar, vezi tu, am încredere că o să citești iar printre rînduri, că o să te îngrijorezi și că o să mă suni. Sună-mă de regulă pe la șase, dar nu mai devreme, că sînt în metrou și nu aud. Promit să scriu, regulat.

            A

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.