De ce România nu va avea o revoluţie Facebook

Matei DOBROVIE
Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
De ce România nu va avea o revoluţie Facebook jpeg

Mă întorc acasă după ce am văzut filmul Ostrov. În autobuz, un bărbat cu voce stridentă strigă: „Popor de laşi, ce faceţi? Staţi să vă calce în picioare?!... Veniţi cu mine!... Care vine cu mine să se bată cu jandarmii?!... Vă e frică să vă apăraţi drepturile... popor de curve“. Ajungem la Universitate... A început revoluţia anti-Băsescu. Se strigă „Jos dictatorul! Jos guvernul!“. De multe ori m-am înflăcărat cu gîndul la Piaţa Universităţii şi la evenimentele din 13-15 iunie. Aş fi vrut să nu fi fost atît de mic atunci, să fiu şi eu alături de acei tineri care au luptat pentru libertate, pentru drepturile lor şi, cel mai important, pentru ceva în care au crezut, şi anume: că regimul comunist nu trebuie să se mai repete niciodată.

După 12 ani, Piaţa Universităţii se umple din nou, dar lucrurile s-au schimbat, chiar dacă unele revendicări par să fie aceleaşi. După anul Primăverii arabe, românii au redescoperit şi ei protestul, dar diferenţele dintre revoluţiile din Egipt, Tunisia şi protestele din România sînt semnificative.

România nu este o dictatură, aşa cum strigă disperat ciutacii, democraţia n-a dispărut, ba chiar este vizibilă, cu toate limitele ei. Actualul protest este îndreptat nu doar împotriva lui Băsescu şi a actualei puteri, ci a întregului sistem politic, electoral, împotriva bubelor justiţiei, a corupţiei exasperante la toate nivelurile şi, în final, împotriva laxităţii controlului guvernaţilor asupra guvernanţilor. Toate tare ale democraţiei. De aceea este necesar să regîndim puţin actualele proteste şi ideile vehiculate pe marginea lor.  

Băsescu este dictator. Fals. Asta e propaganda agasantă, din ultimii ani, a PSD, PNL şi a Antenelor. Nu-l poţi compara, cu toate „bubele“ lui evidente, de tot felul, cu regimurile autoritare ale lui Mubarak sau Ben Ali, care nu permiteau contestare şi au reprimat ani de zile orice forme de opoziţie. Frăţia Musulmană era interzisă şi opera în secret, liberalii erau reprimaţi, pe cînd, în România, liderii opoziţiei tronau la televiziuni întrecîndu-se cu moderatorii în denigrarea puterii. Ca să nu mai vorbim de suspendarea preşedintelui... Chiar protestele actuale arată că România este o democraţie.

Protestele sînt spontane şi autentice. Da. Ele vin pe fondul unei nemulţumiri reale şi larg răspîndite, legate de deteriorarea condiţiilor de trai. Pensii tăiate, salarii micşorate, oameni care nu mai au cu ce să-şi plătească ratele, tineri cu şcoală care sînt ignoraţi de sistem şi fără perspective. Toţi au dreptul să protesteze, să-şi ceară drepturile, să-şi tragă la răspundere conducătorii prea aroganţi şi rupţi de realitatea şi problemele lor. Asta nu înseamnă că printre protestatari nu se găsesc şi oameni ai opoziţiei care caută să folosească revolta oamenilor în beneficiu propriu. 

Opoziţia nu s-a implicat în proteste. Fals. Încercarea liderului liberal de a anunţa alăturarea militanţilor liberali abia după trei zile este o încercare de manipulare. 

Raed Arafat a declanşat revolta. Da şi nu. Ca şi în cazul Tunisiei, a fost nevoie de o scînteie, de un incident pentru ca să se aprindă focul. Vînzătorul de fructe Bouazizi a protestat pentru drepturile sale, iar doctorul Raed Arafat şi-a apărat cauza. Nedreptăţirea lor, nedreptatea percepută de o populaţie care deja dădea în clocot, a declanşat revolta pînă atunci latentă. 

România are o generaţie Facebook. Nu încă. Deşi au folosit reţelele de socializare pentru a se aduna, protestatarii din Piaţa Universităţii nu sînt destul de numeroşi pentru a produce o schimbare de regim. Iar revendicările lor sînt din cele mai felurite. Mulţi cer alegeri anticipate. Alţii strigă „Jos Băsescu!“... Iar alţii resping întreaga clasă politică... Dar mulţi din generaţia Facebook au ales şi să stea acasă, deci nu ştim care este părerea lor. În plus, mai e o problemă: pe cine pui în locul lui Băsescu, presupunînd că acesta părăseşte Cotroceniul înainte de terminarea mandatului? Protestatarii de azi nu agreează nici un Ponta, şi nici un Antonescu, după cum se putea citi pe unele pancarte. Iar mesaje de tip „Băsescu, ce mai stai? Vine regele Mihai“ au rezonanţă bună, dar nu sînt o soluţie. 

În lumea arabă au venit la putere islamiştii, consideraţi ultimii depozitari ai valorilor morale tradiţionale, islamice, ultimii rămaşi neerodaţi de guvernare. Ei au fost aleşi chiar şi în zonele unde egiptenii, de exemplu, trăiau doar din turism, domeniu-cheie care ar putea fi afectat de un exod al turiştilor străini, dacă se aplică interdicţia bikinilor şi a băuturii. Cred că pe logica revenirii la tradiţie şi la valori, în România ar trebui să vină atunci creştin-ortodocşii la putere. De ce nu? Ar putea să fie primul partid postideologic într-o Românie în care doctrinele şi etichetele politice şi-au pierdut orice însemnătate. Un partid care să încerce să reînvie valorile devenite cuvinte lipsite de conţinut. Un partid al oamenilor cinstiţi. 

Apare o mişcare grassroot din protestele actuale. Puţin probabil. Natura mişcării eterogene din Piaţă este mai degrabă de tipul Occupy, apolitică şi chiar antipolitică. Faptul că se invocă alegerile anticipate arată că românii se gîndesc la o rezolvare a situaţiei tot în actualul cadru democratic, cu tarele lui şi cu lipsa lui de alternativă. De aici o anumită doză de confuzie. 

Revoltele din Bucureşti seamănă cu vandalizările din Londra. Oarecum. Spargerea vitrinelor unor magazine, aruncarea de pietre către jandarmi şi sentimentul de impunitate al celor care n-au nimic de pierdut reprezintă elementul comun. La fel şi duşmănia faţă de jandarmi sau poliţişti, percepuţi drept inamicii principali. Dar aceste elemente huliganice sînt doar o mică parte din corpul compozit al protestatarilor. Huliganii ar putea să fie plătiţi să creeze panică şi violenţe, aşa cum sînt folosiţi în Serbia ca instrumente politice de către unii oameni de afaceri care au interesul de a scoate ţara de pe orbita europeană sau, pur şi simplu, simt o reală plăcere în răfuiala cu jandarmii, ca la orice derby Steaua-Dinamo.

Că doar unul dintre cele mai frecvente sloganuri auzite în piaţă a fost „Cea mai proastă meserie este la jandarmerie“... Într-adevăr, jandarmii sînt inamicul numărul 1 şi ţinta tuturor huiduielilor; după Băsescu, evident. Scandările continuă cu vehemenţă, dar sînt însoţite de apeluri la nonviolenţă. Românii au redescoperit gustul protestului, dar revoluţia după scenariu arab este încă departe. Dar nici scenariul rusesc – cu reprimări brutale ale protestatarilor şi arestarea celor care demonstrează paşnic – nu este valabil, cum vor să ne facă să credem ipocriţii care deplîng la televizor dispariţia democraţiei.    

Matei Dobrovie este redactor la revista Foreign Policy România.

Foto: L. Muntean

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.