Compuneri la Murfatlar

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Ce mai fac dascălii noștri? Care le mai sînt preocupările, temele de reflecție, planurile pedagogice? Găsim răspunsul pe site-urile unde profesorii și învățătorii din România vor să împărtășească din experiența și înțelepciunea lor.

Comuna Band din Mureș are un „Festival de datini și obiceiuri (sic!) de iarnă“ pentru preșcolari. Foarte frumos! Citind, însă, prezentarea evenimentului, îți dai seama că limba română corectă nu e trecută în lista valorilor care merită osteneala să fie păstrate cu sfințenie pentru generațiile următoare. Precizez că ortografia, punctuația și coerența sau, mai bine zis, absența lor aparțin autorilor: „Acest festival, viabil prin strădania doamnei director prof. înv. preșcolar Mărginean Ana a adunat și în acest an un număr impresionant de preșcolari de la 9 grădinițe de pe cîmpie. Doamne, cîtă candoare și inocență în aceste mici vlăstare care au nins peste noi atîta bucurie transmițîndu-ne dragostea lor pentru pruncul Iisus! Un paradis de pace și liniște sufletească ne-a umplut inimile contaminîndu-ne și pe noi cei prezenți care nu ne-am putut abține să nu intonăm unele versuri ale colindelor atît de dragi nouă românilor. Toți copilașii au fost răsplătiți cu covrigi (…)“.

Orașul Murfatlar este sărbătorit de elevii din clasele primare ai unei școli locale. Pe acordurile melodiilor „Hai, Dunărea mea“ și „La cramă la Murfatlar“, ei au realizat desene și colaje, compuneri și poezii. Pentru necunoscători, am să citez cîteva versuri din cîntecele mai sus amintite, folosite ca sursă de inspirație pentru creații școlărești: „Frunzuliță de arțar, la cramă la Murfatlar / Cît ai bea tot ai mai bea / De la ea n-ai mai pleca / Vinu-i bun, pastrama-i bună / Pleci acas’ seara pe lună / Oboseala stă pe burtă (așa se aude în varianta de pe YouTube) / Picioarele nu te-ascultă…“.

Oră de educație civică la o altă școală. Tema – fierbinte, de mare actualitate: corupția. Elevilor, împărțiți în diverse grupe profesionale, li se cere să „presteze“ activități care să evidențieze abordarea multidisciplinară a temei: printre ele, să compună o poezie sau să facă un tablou care să ilustreze felul în care românii iau sau dau șpagă.

Lecție de istorie: războaiele daco-romane. Dascălul formulează întrebări care să îi ajute pe copii să empatizeze cu cei de aceeași vîrstă, martori ai evenimentelor de acum două mii de ani: „Ce drepturi fundamentale le-au fost încălcate copiilor prin aceste războaie? Cum i-ați fi ajutat pe copiii daci dacă ați fi trăit în acele vremuri?“

Portret al dascălului ideal, schițat… de el însuși. Ca de obicei, discursul au­to­re­fe­ren­țial se pierde cu firea. Emoția puternică izbăvește de povara de a face acordul între subiect și predicat și de a nu pune virgulă între ele, iar revelația datoriei sfinte ocultează traseul firesc dintre punctul de plecare și rostul final al mesajului: „Cred că sarcina de profesor, necesită anumite calităţi fără de care acestia nu îşi poate îndeplini misiunea. (…) Aura pe care o împrăștie în jurul său ca o binecuvîntare, aromele irizate în evantaiul de culori risipite cu generozitate în foşnetul păduratic al toamnei şi alte metafore roditoare care i se cuvin DASCĂLULUI justifică deplina încredințare pentru elogiul adus Dascălului de Vocaţie“.

Alt eseu, același delir: „Educația an­te­preșcolară – perspective“, perspective carevasăzică că nu le are, dată fiind ceața densă ce învăluie textul educatoarei: „Relaţia grădiniţă-familie-comunitate este bine reprezentată de strînsa colaborare dintre cele trei planuri ce se influenţează şi determină, sistematic, realizîndu-se, astfel, o simbioză între factorii devenirii umane: ereditate-mediu-educaţie. Pe de o parte, grădiniţa, (sic!) colaborează cu membrii familiei, părinţii, sub  tutela comunităţii, prin parteneriate cu medicul de familie sau cu agentul din primărie, care răspunde de evidenţa populaţiei, pentru realizarea unui recensămînt al copiilor nou-născuţi, pe care îi va prelua grădiniţa, pe de altă parte, familia şi comunitatea sprijină interacţiunea dintre copil, grădiniţă şi educator sau educatoare, încă de la cele mai mici vîrste, prin activităţi de interacţiune cu grădiniţa, locul de joacă sau cu ceilalţi copii mai mari ai comunităţii, care deja frecventează instituţia preşcolară“. Totul e foarte limpede.

Inevitabil, ne apropiem de un sentiment drag școlii românești: iubirea de țară și tribulațiile pe care le naște. Un dascăl care pregătește sărbătorirea Zilei Naționale frăgezește inimile elevilor săi cu un discurs emoționant. Iată finalul, din care ne putem lesne imagina și restul: „România e un colț de rai, unde pînă și frunzele vorbesc despre dragostea acestei patrii, în care pînă și soarele strălucește românește“. Carevasăzică, în fiecare țară soarele strălucește dialectal. Poate, totuși, un pic de „globalizare“ n-ar strica. Ceva de genul: „Străluciri din toate țările, uniți-vă!“

Maria Iordănescu este psiholog.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.