Celor care salvează copii

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Celor care salvează copii jpeg

Am intrat cu totul întîmplător pe site-ul prestigioasei organizații nonguvernamentale „Salvați copiii“. Știam, ca mulți alții, cu ce se ocupă, care-i sînt meritele în domeniul protecției și educației copiilor, i-am auzit deseori numele în diverse campanii umanitare. Dar informațiile amănunțite despre activitatea organizației, găsite pe pagina de pe Internet, sînt copleșitoare: organizația „Salvați copiii“ este esențială, vitală pentru sănătatea, hrănirea, educația, alinarea și bucuria a zeci sau sute de mii de copii. Acei copii de care nu auzim decît în statistici triste sau pe care nu îi vedem decît în povești tragice răspîndite de mass-media. Avem, deci, multe motive să le fim recunoscători acestor profesioniști. Și să știm mai multe despre succesele, eforturile, proiectele lor, care îi au în centru pe copiii României.

Scopul principal al organizației este acela de a proteja drepturile copiilor. Într-o țară în care peste 50% din copii trăiesc la limita sărăciei, acest scop înseamnă mobilizări nebănuite pe mai multe fronturi: programe de informare și educare în mediile sărace, strîngere de fonduri pentru accesul la tratamente și educație, încurajarea voluntarilor pentru a se implica în diverse proiecte etc. „Salvați copiii“ și-a asumat răspunderea punerii în practică a zeci de inițiative pe mai multe direcții: combaterea violenței împotriva copiilor, suport logistic și financiar pentru educația preșcolară, suport specializat pentru copiii ai căror părinți muncesc în afara țării, fonduri pentru utilarea maternităților astfel încît să fie redusă mortalitatea infantilă, dezvoltarea unor centre educaționale unde tinerii din comunitățile defavorizate pot beneficia de asistență socială, mobilizări de resurse umane și de bani pentru ca informațiile despre pericolele utilizării Internetului fără discernămînt și fără supraveghere să ajungă la cei mai vulnerabili dintre consumatori. Cred că niște cifre anexate acestor proiecte ne ar ajuta să înțelegem mai bine amploarea eforturilor depuse de acest ONG: 16 centre de sprijin pentru copii ai căror părinți sînt plecați în străinătate, centre în care aceștia și adulții în grija cărora au rămas sînt consiliați, psihologic și legal, sînt ajutați să depășească problemele școlarizării; prin proiectul „Investește în oameni!“, 340 de copii au fost sprijiniți să reintre în sistemul educațional, 425 de copii au beneficiat de programul „Școală după școală“, 255 de copii au fost incluși în sistemul de educație preșcolară formală, 31 de localități rurale sărace au primit ajutor pentru reducerea mortalității infantile, peste 14.000 de copii între 0 și 5 ani, peste 3000 de tinere mame și peste 2000 de gravide au primit îngrijiri medicale, materiale medico-sanitare, vitamine, alimente de bază și transport pînă la clinici sau spitale, precum și informări cu privire la prevenirea bolilor, importanța curățeniei și a alimentației corecte, 67 de maternități au fost dotate cu echipamente moderne, pentru copiii de etnie romă au fost organizate 60 de grădinițe estivale care să îi pregătească pentru intrarea la grădinițe sau la școală, a fost demarat un program care să îi ajute pe cei care au abandonat școala să recupereze lacunele educaționale și să le ușureze eforturile de reintegrare în sistemul de învățămînt.

Dar demne de remarcat sînt și eforturile organizației de a implica întreaga societate românească în protejarea drepturilor copiilor: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, artiști, scriitori, profesori, medici, multinaționale, oameni de afaceri, televiziuni și companii de presă, oameni mai săraci sau mai bogați, toți au fost seduși de rîvna, profesionalismul și seriozitatea celor de la „Salvați co­piii“. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, nu e puțin lucru, căci pe meleagurile acestea solidaritatea e o virtute rară.

Și nu în ultimul rînd, o dovadă a seriozității cu care lucrează organizația este aceea că oferă societății multe informații, cercetări, studii, statistici utile în diverse domenii: emigrație, abandon școlar sau parental, abuzuri etc.

Avem, deci, nenumărate motive să le fim recunoscători acestor oameni. (Veți mai găsi zeci de alte motive pe site-ul lor.) Dar și să răspundem mai prompt, mai generos, mai entuziaști invitațiilor lor de a avea grijă de copiii României. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: V. Dorolţi

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.