Zombi

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Ce ştii să faci? jpeg

Aţi văzut filme de groază cu zombi? Eu, n-o să credeţi, da! Am recunoscut şi în alte rînduri: îmi plac filmele proaste, fără mari fineţuri, fără abuz simbolic, fără subtilităţi metafizice. Dacă vreau mărfuri diafane, mă adresez altor ghişee… Nu că nu mă bucur să văd filme de catifea, capodopere ale imaginii şi ale subînţelesului (Evanghelia după Matei, de pildă, al lui Pasolini). Dar, nu mi-e ruşine să recunosc, în seri istovite, destrămate de toxina zilnică, am nevoie de spectacolul frust, plasat undeva între kitsch, ridicol şi candoare, al unor produse fără pretenţii.

Am recurs la această introducere ca să spun cititorului că ceea ce văd de la o vreme pe scena politică îmi provoacă aproximativ aceleaşi trăiri cu cele stîrnite de filmele cu zombi. Am o senzaţie de invazie malefică, de delir science fiction. Sîntem conduşi de o specie de fiare dezlănţuite, în care hidosul, bestialitatea, virusul prostiei, al lăcomiei şi al agresiunii iradiază perplexitate şi teroare. Miniştri, parlamentari, membri ai Curţii Constituţionale, responsabili cu „integritatea“ publică şi cu „anti corupţia“, finanţişti, primari, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, prefecţi, oameni de afaceri, jurişti, lideri de partid şi „de opinie“ trec, rînd pe rînd, în penumbrele tîlhăriei, umplu tribunalele şi puşcăriile, fac deliciul amatorilor de scandal, al presei „angajate“, al „boborului“ însîngerat, dar pofticios de divertisment horror.

De ce m-am gîndit la zombi? Pentru că recunosc, în ceea ce văd, metamorfozele ieftine (dar fatale) ale personajelor de film. Mai întîi te confrunţi cu un portret comun, dacă nu chiar agreabil: un domn sau o doamnă, care apar la televizor îmbrăcaţi scorţos, gata să peroreze autoritar în orice dezbatere, înarmaţi cu toate platitudinile patriotismului, ale „luptei împotriva corupţiei“, ale „demnităţii“ ideologice. Au dreptate, se răfuiesc cu relele naţionale, slujesc justiţia! Şi, dintr-odată, dincolo de surîsul cordial sau ironic, dincolo de tupeu, de suficienţă, de mediocritatea aparent benignă, se străvăd găinarul, impostorul, şmecherul de mahala, infractorul de neîmblînzit.

Exact ca în dramaturgia zombi: ecranul e populat de fizionomii plauzibile, de oameni „ca toţi oamenii“, de figuri „normale“ pînă la banalitate, dar, la momentul (in)oportun, chipurile se schimonosesc. Ochii capătă un luciu roşiatic, halucinatoriu, iar din gură iese, scabros şi ameninţător, un soi de caracatiţă absorbantă. „Aproapele“ devine coşmar, amestec indigerabil de cadavru şi zmeu: fură, minte, se fofilează ca o tîrîtoare greţoasă, atacă, destramă destine, instituţii, comunităţi întregi. În plus, îşi ia un aer de victimă. E zombi: un mort viu, un derapaj genetic, o tîrîtură zoologică, un deşeu ajuns la putere. Ai vrea, uneori, să-l „neutralizezi“, să-l reduci, mental, la tipologia derbedeului trivial, a golanului parvenit, neruşinat, obraznic. Dar insul e, în realitate, din specia hidrei nemiloase, a monstruozităţii nesătule, a viermuielii nocturne: un exponent al imbecilităţii hrăpăreţe, gata să ucidă pentru un concediu în Dubai…

În România nu mai poţi crede în ficţiune. Totul e „viu şi natural“. Am ajuns, de mult, pe mîna unor reţele compacte de gangsteri. Viciul achiziţiei e transpartinic. Am votat, bezmetic, armate întregi de hoţi fără scrupule, de „băieţi deştepţi“, de nesimţiţi victorioşi. Mai putem spera ceva? Există salvare? Dacă e să ne luăm după filmele cu zombi, nu. Cele mai multe dintre ele se termină cam aşa: apare un salvator, o geană de speranţă, o şansă de dizolvare a pericolului. Apoi, camera de luat vederi se apropie îmbietor de chipul salvatorului sau de portretul obosit al unui supravieţuitor: încet-încet, chipul vizat se adumbreşte şi, din adîncul lui, iese la iveală grimasa unei cosmice contaminări: ochii personajului capătă brusc o „convingătoare“ lucire demonică, iar din gura care părea să surîdă, iese, plină de pofte, o caracatiţă…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.