Vreme este...

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

În lista aceea celebră a Ecleziastului, unde fiecare vers începe cu „vreme este să...” (vreme este să te naști și vreme este să mori...,vreme este să ucizi și vreme este să tămăduiești...,vreme este să păzești și vreme este să arunci..., vreme este să iubești și vreme este să urăști etc.) lipsește parcă ceva, zic eu: vreme este să fii rob și vreme este să fii liber. Să fi fost pesemne cel căruia tradiția îi atribuia textul, regele Solomon, un suveran autocrat, atît de înfricoșat de libertate încît nici n-o mai menționa? Pesemne însă Ecleziastul a fost scris mult mai tîrziu decît domnia lui Solomon, poate prin secolul IV î.d.Chr., de cineva al cărui popor, netrăind de secole decît ca supus al unor regimuri opresive (babilonienii, perșii, macedonenii, sirienii), uitase nu numai de gustul, dar și de numele libertății.

S-ar părea că, într-adevăr, uneori este, într-adevăr, vreme să fii liber: și a fost în 1989-90 pentru noi, esticii, cînd totul în lume mergea, ba chiar alerga în direcția libertății. Și pare că este și vreme să nu fii liber: ceea ce se întîmplă zilele acestea în Belarus, în Rusia, în Turcia și în alte părți o arată. Dar belarușii care s-au răzvrătit împotriva autocratului Lukașenko n-au uitat de numele libertății și încearcă să-i recîștige și gustul. Din nefericire, s-ar zice că vremurile conspiră împotriva lor. Putin, care are alegeri generale peste cîteva zile, nu poate admite ca regimul „fratelui Lukașenko” să cadă sub presiunea străzii, după alegeri fraudate grosolan. Ar putea și el păți la fel, căci și el le va frauda negreșit, or pe el cine să-l mai ajute? Atunci procedează ca în Evul Mediu: pune să fie otrăvit cel mai important critic al său, Alexei Navalnîi. Navalnîi scapă totuși cu viață și e tratat în Germania, șefa Opoziției din Belarus e în Lituania. Va fi liniște și pace în Imperiu. E vremea lor.

În timp ce la Minsk oamenii demonstrează pentru libertate împotriva unui autocrat, la Berlin oamenii demonstrează împotriva măștii de protecție și a „dictaturii medicilor”. Ce rușine! Iar guvernele Uniunii Europene condamnă moale guvernul din Belarus și nu par dispuse să sancționeze altfel decît în vorbe Rusia pentru uzul de „noviciok”. Cît despre Statele Unite, aici „președintele lumii libere” amenință aproape fără perdea că nu-i dispus să recunoască rezultatul alegerilor din noiembrie, dacă acesta nu-i va fi favorabil, sub motiv că alegerile vor fi fraudate de adversarii săi, democrații. Fără îndoială că Trump se viseză președinte nu cu un mandat, nici două, ci trei sau patru, după modelul lui Putin, amicul său. Nu-i dă voie Constituția? Poate o va schimba (căci a mai fost schimbată), dacă va putea. Nimic nu-i imposibil, dacă acum este vremea tiraniilor, ticăloșilor, a lașilor.

Și totuși. Poate că absența libertății și a corelativului, sclavia, din lista Ecleziastului are și un alt sens decît acela de pură omisiune a problemei: observ că lista conține numai acele acțiuni și stări opuse care alternează cumva în mod natural, de obicei regizate de ritmurile cosmice și ale vieții: nașterea și moartea, sănătatea și boala, semănatul și culesul, iubirea și ura, acumularea și pierderea etc. Dar nu sînt listate calitățile etice: dreptatea, bunătatea, curajul, pietatea. Nu se spune că este vreme să fii pios și este vreme să fii nelegiuit ori că este vreme să fii înțelept și una să fii neghiob, chiar dacă în alt pasaj aflăm că soarta înțeleptului s-ar putea să nu fie mai bună decît aceea a neghiobului. Cred că libertatea intră în aceeași categorie: ea nu are a face, sau nu trebuie să aibă a face cu vremea (ca să nu spunem, cu vremuiala): nu-i adusă de primăvară și luată de toamnă, nu vine cu vîntul și pleacă cu furtuna, nu-i periodică, supusă alternanțelor, precum ploaia, sănătatea, veselia, rodul cîmpului, acumularea de bunuri. Libertatea ține de etică. De aceea, așa cum nu putem spune că e vreme să fim buni, în sensul că ar exista momente propice pentru bunătate și momente faste pentru ticăloșie, nu putem nici spune că e vreme să fim liberi, înțelegînd prin asta că sînt prescrise și perioade cînd trebuie să ne consolăm cu tiraniile. Căci libertatea ne revine dincolo de vreme și deci e drept, cînd ne lipsește, nu să-i așteptăm vremea, ci s-o revendicăm veșnic.

Căci, spunea același Ecleziast, „totul a făcut Dumnezeu frumos la vremea sa, însă a dat și veșnicia (ha’olam) în inima oamenilor”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.