Numai pentru abonati

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Un inventar rapid de vinovăţii

Sîntem, cred, într-o situaţie în care toate soluţiile sînt proaste. Cum ar spune patronul nostru al tuturor, domnul Ion Luca Caragiale, „din această dilemă nu putem ieşi“. Şi asta pentru că, pentru ceea ce se întîmplă în stradă, toată lumea are diferite grade de vinovăţie. Primul vinovat este preşedintele ţării.

 

42 comentarii 34664 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 415, 26 ianuarie - 1 februarie 2012

O părere brută dar responsabilă zic

Se spune că dormi după cum îţi aşterni, prin urmare dacă îţi merge prost este numai şi numai vina ta. Vina părinţilor se încheie în momentul în care ai plecat de la ei de-acasă, după care devi propria ta grijă şi responsabilitate. Statul este reglementator şi arbitru nu o congregaţie de doici. Impresia conform căreia unele popoare sunt dezvoltate pentru că au un organism de stat curat,cinstit,altruist etc. e o mare inepţie, politicienii sunt majoritatea semi-competenţi oriunde în lume, popoarele lor sunt compuse dintr-un alt soi de oameni, asta este principala diferenţă. Ne uitam la japoezi că au asfaltat n kilometri, dar câţi dintre noi s-au dus a doua zi la serviciu şi au încercat să muncească precum japonezii, măcar o zi. Recomand o carte scrisă pe la 1946 de Constantin Rădulescu Motru : "Psihologia poporului român". Veţi vedea acolo cum se face că noi românii suntem din punct de vedere spiritual cu peste 60 de ani în urmă. Vă recomand să daţi atenţie diferenţei pe care autorul o face în privinţa solidarităţii şi a spiritului gregar şi de asemenea vă recomand să observaţi asemănarea dintre moda job-urilor corporatiste de acum şi aceea a slujbelor de funcţionar pe vremea aceea şi nu în ultimul rând este de notat: subiectul improvizaţiei româneşti. Fiecare dintre noi suntem direct responsabili de calitatea vieţii pe care o ducem, iar dacă găsesc totuşi o scuză pentru nea Fănel strungarul sau tanti Jeni cusătoreasa, pentru cei îndeajuns de literaţi încât să se înscrie pe site-ul ăsta şi să comenteze cu diacritice (sau fără), "cu cuvinte" şi exprimări mai "sfincteriene" sau mai "glamuroase", nu am nici cea mai mică scuză. Dacă le merge rău este numai vina fiecăruia dintre ei.

Stimați comentatori, vă rog

Stimați comentatori,
vă rog respectuos să folosiți diacriticele. Limba română, adică limba în care ne comunicăm în scris ideile, face distincție între „a” și „ă”, „i” și „î” (â), „t” și „ț”, „s” și „ș”. Ar fi o minimă dovadă de respect față de destinatar (și față de noi înșine).
Utilizarea înlocuitorilor („sh”, pentru „ș” și „tz” pentru „ț”) și a prescurtărilor (k, lol, brb), are sens în dialogurile care se desfășoară în timp real (de tip messenger). Aducerea acestora în mesaje de tip epistolar, constituie o eroare.
Cum să iau în serios un comentariu în care în loc de „față”, apare „fata”, sau „fatza”, în loc de „șoc”, apare „soc”, „shoc”, sau chiar „shok”. Cum să citesc cuvântul „sanii”? „Sânii” sau „sănii”? Dar „teapa”? Este „teapa”, „teapă”, „țeapa” sau „țeapă”?
Un plus de precizie și de politeță face gândul mai profund și fruntea mai senină.
......................................................................................................................................................................
Vă propun tuturor o convenție: să acceptăm ca redacția DV să nu mai publice decât comentariile în care sunt folosite diacriticele.
Această minimă condiționare ar putea fi asumată de Dilema Veche și, în virtutea statutului său de publicație/instituție de cultură, să o propună și celorlalte publicații naționale.
Cu stimă,
George Pănoiu

Vinovata nr. 6

Cred că din lista de vinovați pe care ați alcătuit-o, lipsește, după părerea mea, unul foarte important: elita. Odioasa elită politizată de astăzi. Oameni deștepți și cu multă carte, și-au abandonat sofisticatele turnuri de fildeș și au coborât în noroiul străzii. Cu privirea fixă, strângând sub braț un sul de afișe, cu găletușa cu aracet întro mănă și cu bidineaua, în cealaltă, bat țara în lung și în lat, hotărâți să o acopere cu portretele Lui. Portretele celorlalți trebuie distruse sau, măcar, împroșcate cu noroi.
Puține personalități și-au păstrat obiectivitatea și onestitatea nealterate de "opțiunea" politică.
Cu stimă,
George Pănoiu

si eu...

de acord cu dl joenegut. comentariile d-lui plesu la adresa lui antonescu au devenit niste polite ce trebuiesc platite. soparlele
dumnealui, strecurate cu orice ocazie impotriva respectivului, sunt rautati gratuite si neasteptate din partea unuia ce se presupune a avea tact si intelepciune.
au fost odata cei patru muschetari ai presedintelui,care s-au transformat pe parcurs, in cei patru cavaleri ai apocalipsei.
dl liiceanu s-a consacrat ca un dinu paturica modern ,dl patapievici s-a ajuns...intr-un siencurist in tranzitie. ramasesera ultimii doi mohicani dl "cartarascu" si dl plesu . levantinul... a virat complet. dl plesu inca mai e in siaj...

Quasimodo....

Foarte emotionnta buna dumneavoastra crestere.

„Derapajul” d-lui Basescu, cum il numiti cu atata distinctie, nu este derapaj. Este chiar natura acestui domn. Ce se intampla, in general, este ca nu facem ce vrem, ci ce suntem. Nu este intotdeauna vizibil „din prima”, dar este MEREU vizibil. Domnia sa ESTE ce vedeti, nu ce spune, pretinde, minte. Nu trebuia ales, nici sprijinit ulterior.
......................................................................................
Ati putea sa mai scrieti o data chestia cu „fapturile sfinctere glamuroase” va rog frumos? ptr. ca, ma iertati, nu o inteleg. Stiu ca e rusinos...... Ma si intimideaza un pic „acromegalica faptura sfinctera”. Cand scrieti „sfinctera” de altfel, o si ganditi ?

Poate cu majuscule.....Va raman indatorat....

Si pe aia cu „hidoasa supraapreciere” si cu „semenii mai specializati si mai sensibili”. Domnul baconschi, de pilda, se pune la „semeni sensibili”? La insecte? La mobila si binale ? Sau nu? (Daca nu, de ce?)

Este just ce spuneti despre sindicalisti....foarte just. Si despre „ţepuşele tridentului”. Asa e.... Foarte inspirat.

va felicit

Va felicit c-ati avut rabdarea sa contabilizati cateva dintre sintagmele ”pretioase” ce apartin comentariului la care v-ati referit.
Ma alatur si observatiei de final a dlui joenegut: dintre toate lipsurile, lipsa de perspectiva e cea mai dureroasa.

.

Caragiale v-a indemnat sa plangeti, vorbea pietrelor, fiindca de aceia care pot plange I.L. Caragiale nu a ras niciodata.

Vini

Mie nu mi se pare că situaţia de astăzi a României este mai grea decât în urmă cu şase luni. Dimpotrivă. Există o mulţime de parametri economici - interni şi internaţionali - care vin să ne înfăţişeze un tablou cu mult mai optimist decât acela pe care îl întrezăreau întunecaţii şi guralivii soli ai apocalipsei financiar-economice.

Guvernul român a redus enormele cheltuieli bugetare, a crescut timid veniturile la buget, are credibilitate pe pieţele financiare internaţionale pentru a-şi subvenţiona deficitul, este în graţiile Fondului Monetar Internaţional (în cazul unor cataclisme financiare europene care ar trebui contracarate cu împrumuturi ieftine), reuşeşte să păstreze o paritate leu-euro constantă şi rezonabilă, este aplaudat şi invidiat de organizaţii economice şi de guverne din occident...

Totuşi, aceste realizări ale Guvernului (seria pe care ei o clamează este mult mai lungă) au ca rezultate imediate nivelul de trai extrem de scăzut al populaţiei şi perspectiva destul de firavă a acesteia de a ieşi curând din pauperitate. Paradoxal este că o imensă parte a celor mai loviţi oameni de programele guvernamentale de austeritate înţelege şi acceptă necesitatea acestora. Cei care se arată a fi cei mai nemulţumiţi de aceste programe sunt, în fapt, tocmai aceia care s-au descurcat cel mai bine în aceste vremuri. Ipocriţii ale căror venituri, chiar diminuate, sunt mai mult decât îndestulătoare sunt cei mai vocali dintre contestatarii preşedintelui, Gvernului, Fondului Monetar Internaţional, tuturor acelora care nu sunt dispuşi să achieseze niciodată la sloganuri de tip: "moarte chiorului şi amantei sale"...

Trebuie să recunoaştem, însă, că impresia de "situaţie fără ieşire" ne populează pe toţi, iar pe unii dintre noi chiar ne stăpâneşte. "Vinovaţi", din unghiul meu de vedere, pentru această senzaţie angoasantă sunt: presa, opoziţia şi câţiva oportunişti din aşa-zisa societate civilă, veşnici pescuitori în ape tulburi, care încearcă să fructifice momentul de instabilitate social-politică în care domnul Băsescu a derapat fără vreo motivaţie serioasă. Practic, fiecare dintre cele trei ţepuşe ale "tridentului destabilizator" face exact ceea ce ar trebui să facă în condiţiile date.

Presa accentuează importanţa masei infime de protestatari, rostogolind în viitor, pentru rating şi, implicit, pentru bani, un eveniment care, lipsit de promovarea televizată,... nici nu ar fi început.

Opoziţia exacerbează importanţa manifestaţiilor de stradă, exagerând atât erorile guvernului şi ale preşedintelui (evidente şi inerente), cât şi potenţialul propriu şi aspiraţiile ei electorale.

Oportuniştii, fie că sunt sindicalişti, fie că sunt lideri ai societăţii civile, fie că sunt fondatori ai unor noi partide, îşi aduc şi ei prinosul de năduf şi vituperaţie în speranţa că sunt suficient de convingători pentru poporul stupid şi destul de ambigui ca să nu deranjeze (cu adevărat) actuali sau viitori potentaţi politici.

Aşa stând lucrurile, veţi crede, poate, că vreau să disipez şi eu vinovăţia, aşa cum fac aceia care spun că mişcările din pieţele publice sunt, de fapt, manifestaţii anti-sistem. Departe de mine un astfel de gând, pentru că, deşi nimic nu m-ar îndritui, mărturisesc că am şi eu lista mea cu vinovăţii şi opisul meu cu vinovaţi.

Cred că o vinovăţie enormă este aceea a unei societăţi care se înfăţişează atât de ruptă de valoare, încât, chiar şi când calcă pe semenii ei exemplari, nu are posibilitatea să-i simtă, să-i observe, să-i aşeze acolo unde binemerită.

Cred că o altă monstruoasă vinovăţie este aceea a suficienţei ubicue care ne transformă, procustian şi ridicol, din fiinţe anodine, submediocre, în acromegalice făpturi sfinctere, gata să împroşcăm în stânga şi-n dreapta cu "expertiza" noastră, cu "experienţa" noastră, cu "vasta" noastră "cunoaşterea de sine şi de celălalt", deşi singura şi evidenta noastră avere este găunoşenia glamuroasă.

Cred că vinovăţie este faptul că acceptăm - cu hidoasă supraapreciere de sine - să ni se inoculeze ideea că avem dreptul la opinie, la critică, la liberă şi... aberantă exprimare, fără să ne gândim niciodată la competenţa noastră, la imposibilitatea noastră de a judeca lucruri pe care nu le stăpânim din cele mai obiective motive, la poluarea nedreaptă cu care îi împroşcam, jignitor, pe semenii noştri o ţâră mai sensibili şi mai specializaţi decât noi prin inepţiile pe care le proferăm.

Cred că o vinovăţie fără echivalent este aceea a fiinţei care, pentru că pricepe opera, ajunge să creadă că este egalul creatorului.

Multumim

Cata "expertiza", cata "experienta", mai rar asa ca dumneavoastra. Multumim ca ne-ati dat ocazia sa ne infruptam din imensa dumneavoastra intelepciune, doamna Andreea Paul Vass!

Protest

Mai mult ca sigur că dumneavoastră n-aţi trăit conştient comunismul. În fiecare zi mă bucur că am avut şansa să trăiesc în democraţie, că am putut să strig: Jos Iliescu şi azi : Jos Băsescu.
În copilărie eram perfect idiotizat de educaţia comunistă, am avut şansa să ascult Europa Liberă şi să trăiesc 21 August 1968 matur deja, eram student. În anii '80 puteam să urlu doar sus pe munte: Jos Ceauşescu, sau o mai zdravăna înjurătură românească.
Nauraleţea protestului de azi, din păcate mai rar în ultimii ani vi s-ar părea prea normală.
Vă contrazic categoric în România se trăieşte mai rău şi mai groaznică e lipsa de speranţă. Meditaţi un pic!

apropo de dictatura

Mai tineti minte cand directorului bibliotecii universitare i-au pus catusele pe strada si a fost arestat doar pentru ca a permis in mod legal fotocopierea unei carti sau cand pe Ciuvica l-au luat cu duba tot de pe strada pt. un articol de ziar , cum a fost desfintata o emisiune la TVR doar ca pt. ca l-a avut ca invitat pe actualul presedinte sau demiterea unei ziariste de la un post de radio privat la presiunea primului ministru de atunci doar pt. o atitudine critica , aduceti-va aminte cum la jurnlele de stiri puteai vedea doar accidente auto si fapte diverse conform planului conceput de Dancu si impus de guvern tuturor tleleviziunilor si mediei in general; sau amnistia criminalilor si violatorilor in ultima zi de mandat a unui asa zis presedinte sau incercarea lui Nastase de a baga in guvern un tortionar ca Ristea Priboi, ca sa nu mai vorbesc de restul famigliei tovarasilor pcr sau copiii lor sau copiii copiilor lor

Azi dictatura ? - ma faceti sa rad !

Cine nu-i cu noi e impotriva noastra =PCR

Acelora care ii contestant analiza onesta d-lui Plesu tin sa le spun ca exista multi romani care care nu se lasa isterizati de dejectiile antenelor sau irealitatilor. Ca nu ne place basescu, dar alternativa USL cu iz fecaloido-iliescian obiectiv vorbind ni se pare semnificativ mai rea. Cel mai rau e ca singurul pardid de dreapta ce ar fi putut fi o alternativa a devenit confiscat de o cocota isterica cu CV zero (si asta v-o spune o persoana care a votat PNL din 1990 in continuu). Asa ca dragilor, daca nu va mai permite diminuarea marcata a encefalului produsa de vizualizarea in exces si exclusivitate a unor posturi ,,de stiri" sa il vedeti pe dl Plesu ca un Lider de opinie, pur si simplu nu mai vizitati acest loc unde oamenii au dileme si nu detin ,,adevaruri" irefutabile. Parol!

O intrebare

Dl. Pintenogu, ati dat 4 lei pe revista print? Chiar si daca ati dat, tot nu aveti dreptul sa jigniti pe nimeni si nici sa decideti cine sa viziteze sau cine sa nu viziteze subterana Dilemei! Cat despre domnul Plesu, nu cred ca are nevoie de avocati, mai ales de avocati de nivelul dumneavoastra. Parol!

pai, nea gogule...

Ca-mi dati ocazia....
„Transa oratorica” a lui Antonescu- nu este deloc transa, ci stil oratoric. Sa se caute discursul lui Malraux (strabun al d-lui Plesu, dar mai putin daruit) la pantheonizarea lui Jean Moulin, in 1964, si sa se judece dupa aceea. Este adevarat ca a devenit ceva demodat, oamenii de azi (dl. Plesu inclusiv) preferand stilul „autentic”, „neaos”. Mai buna diareea „spotana” decat constipatia „filistina”. E adevarat insa si ca e un pic latrator. Dar e chestie de forma, doar. Pana una lta , nu e corupt. Mai avem unul ....Atanasiu, fost ministru de ceva la PSD, care cultiva acelasi stil (ca Antonescu).
Si ca este mai rau, de unde stiti? L-ati incercat? Si, daca se alege, va fi pe viata?
Dl. Plesu nu este lider de opinie ptr. ca nu opinii are, ci iesiri nervoase. E altceva.

prosti bine

prosti, prosti, dar multi(dintre cei putini)! Ba si ceva abjectie pe deasupra, sa taie maioneza.

Cu 'elitele' astea de le avem pe cap este cam asa: trece unul cu sareta si ii apare un bolovan in fata. In loc sa coboare si sa puna umarul sa-l dea la o parte, el nu ! Se duce in Tibet si dupa ce sta 25 de ani acolo se intorce ca sa ridice bolovanul - cu puterea mintii ! Cam la asta se referea si Preda cand spunea ca "ajunsese o eminenta in pedagogie, dar tot idioata ramasese". Asa si cu intelectualistii de azi: au avut ocazia.. ditai alianta civica sa faca ceva...au avut si presedinte, si guvern, dar nu! Altii au fost de vina ! Asa si acum, cand ii asculti cum gandesc te iei cu mainile de cap! Halal !

În concluzie, toți sunt vinovați, DAR MAI ALES ALȚII

Ce se înțelege în substrat din articolul acesta?
1. Că nu numai România are probleme. Deci să stăm liniștiți, că nu e de la noi, e o tulburare generală. Nu's ai noștri de vină...
2.Aaa, ba sunt, dar TOȚI deopotrivă+ Contextul...carevasăzică vinovăția e difuză domnule...
Băsescu e primul, dar vina lui e minoră... doar că s’a zborșit la tv la bietul Arafat e prea ”ciorovăitor” sau ...”victima propriei spontaneități” (asta fiind o calitate bună)... Boc e doar un ins bine intenționat doar că... cam neinspirat și fără anvergură, ... consilierii lui Băsescu, enumerați doar în treacăt (și oricum pe ei nu’i ascultă).
Până acum acord perfect PDL’ul. Și ei spun că treaba e de la ”comunicare”, cu alte cuvinte, treaba e minoră...niște scuze acolo, un ministru ”neinspirat” dat afară, puțin mai mult dialog și totul e rezolvat din partea asta.
”Dincoace” însă sunt zeci de vinovați...... ba chiar ” toată lumea are diferite grade de vinovăţie”...mai ales, mi’aș permite să adaug, opoziția și ”antenele” care o ard cu dictatura și cu ”jos Băsescu”... (de unde iarăși deduc că nu Băsescu e problema)... Ca și cum euforia generată de televiziuni și opoziție a îmbătat lumea că e dictatură, dar pe altă parte opoziția n'are priyă la public...atunci cum naiba ne'a îmbătat?... Oricum concluzia la dvs e ”să nu care cumva să cadă guvernul”. După dvs tot Băsescu ar fi cel mai bun numai pt ca nu e altul mai bun...Iarăși, EXACT CA PDL’ul... ei justifică orice (inclusiv FURTUL LA VOT în parlament) cu faptul că fără ei nu s’ar face reformă. Am spus furt la vot în parlament? Scuze, aberez, doar nu e dictatură. Acum mai nou aud filosofi de la PDL analizând situația cu textul ”poporul nu mai poate suporta atâta reformă”, adecă ei de fapt n’au greșit decât că’s prea buni și le fac pe toate odată.

Eu aș inversa puțin dle Pleșu, n’aș sări așa ușor peste consilieri. Bunăoară eu aș pune pe primul loc SUSȚINĂTORII dar și FOȘTII SUSȚINĂTORI AI LUI BĂSESCU, pentru că nici unii nici ceilalți nu i’au spus la timp AIASTA NU SE POATE. Nu suntem chiar toți vinovați dle Pleșu, că nu toți am pus umărul la această dilemă din care nu putem ieși.
Eu nu cred că pe Băsescu l’a apucat așa o dambla de s’a răstit la Arafat. Așa a făcut tot timpul, dar NIMENI DIN JURUL LUI nu i’a spus că sare peste cal și nu ne’a spus nouă că așa e Băsescu. Ba unii, care știau asta demult, nu numai că n’au atras atenția publicului, ba chiar au ieșit public și ne’au sfătuit să’l mai votăm odată, pt că oricum ar fi, tot e cel mai bun. Nu toți am minimalizat orice ghiorțănie de’a președintelui, nu toți am scuzat orice impunere drept a fi ”voință poltică”, nu toți am spus la zeflemele că omul e ”spontan, n’ai ce’i face”. Nu tuturor ni s’a părut că a spune dictatură la impunerea voinței fără consultări și peste capul parlamentului sau la asmuțirea unor categorii contra altora e o ”improprietate a termenului”.

Iată, brusc, guvernul cheamă societatea civilă și partidele la consultări. Păi la ce trebuie? Ce, e dictatură? N’au parlament? Nu’s în dialog cu societatea? De ce e nevoie ACUMA de dialog dacă e democrație?
Arafat a plecat cu ”ghici ghicitoarea mea” suuuperdemocratic.. și s’a întors după o ”discuție bărbătească” cu președintele, iarăși, cel mai democratic posibil. Spuneți că ați văzut ”dialogul” dintre cei doi la tv. Băsescu întreba și Arafat numai începea răspunsul și era întrerupt de altă tiradă. Îmi imaginez cum era la ședințele de guvern prezidate de Băsescu... cred că gemeau de democrație.
Dvs, chiar aici ați spus că degeaba are președintele consilieri că oricum nu’i ascultă. Dar nu e dictatură dle Pleșu, că așa’i în democrație. Consilierii sunt plătiți cu rang de ministru pe bani publici ca să spună da, să trăiți.
În concluzie, părerea mea e că nu toți suntem vinovați. Și nu Băsescu e cel mai vinovat. El e doar rezultatul celor care l’au scos nevinovat din orice mizerie. Mai vinovați sunt acei care au garantat pentru el, dar nu’și asumă și răspunderea pentru el. Bunăoară cred că dvs. sunteți umpic mai vinovat ca mine...părerea mea, scuzați îndrăzneala.

C-D-C-D

ceva cert

fără certitudini nu poţi să ai nici dileme. una fără alta se exclud.

Maioneza

Romania e ca o maioneza taiata. Bucatarul care ar trebui s-o dreaga, habar nu are ce trebuie facut pt. ca sa o dreaga. Nenorocirea unei maioneze taiate este ca, oricit ai invirti-o, ea tot nu se drege. O maioneza "sanatoasa" nu trebuie "frecata" din rasputeri, ci, domol, fara forta, iar ea, maioneza, sanatoasa fiind, creste vazind cu ochii. La o maioneza taiata poti sa muncesti de o mie de ori mai virtos iar rezultatul sa fie un dezastru. Ca sa refaci o maioneza, daca esti destept, iei intr-un alt castron, o lingura din maioneza taiata, pe care o acresti cu zeama de lamiie si o freci pina cind ea se repara. Aceasta operatie iti cere dexteritate, un simt aparte. O data reparata, ea reprezinta "substanta" prin care vindeci restul maionezei. La noi, nu exista acea lingura de maioneza "reparata", "sanatoasa", regeneranta, si care ar trebui s-o constituie elita intelectuala. De ce? De ce nu avem o elita intelectuala "sanatoasa"? Pai, raspunsul e simplu. Elita noastra intelectuala e si ea la rindul ei o maioneza "taiata", nici ea nu este coagulata, nu este sanatoasa. De ce? Simplu, pentru ca fiecare elita intelectuala, luata individual, este la rindul ei, o maioneza taiata, necoagulata, nesanatoasa. De ce? Cum se poate repara o astfel de maioneza taiata? Raspunsul e simplu: return to inocence! La inocentza esentei noastre de romani. Traditia, romanismul, originalitatea care ne defineste, in care ne simtim bine si care ne-a regenerat de atitea ori din crizele pe care le-am traversat. Elita noastra intelectuala nu se mai regaseste in romanismul nostru autentic, s-au indepartat de el, considerindu-l ca pe ceva perimat, neinteresant, inapt in a mai genera valoare cu iz universal. Majoritatea intelectualilor nostri nu se mai recunosc in arhetipul romanesc si cred ca singura cale de urmat este aceea a universalizarii, a accedarii catre zonele intelectuale universal recunoscute. Numai ca, acest "universal" nu este nimic altceva decit o himera, iar daca totusi ar exista, el, universalul, nu ar fi altceva decit un conglomerat de unicitati nationale cu valori recunoscute universal. Deci, ca sa dregi maioneza, nu trebuie nimic altceva decit sa fii roman, roman autentic, sa te intorci la origini, si acolo sa-ti gasesti si regasesti "mustul gratiei". Din pacate, la ora asta, toti intelectualii de elita ai tarii noastre transcend catre alte culturi, bat la usile culturilor mai cu "dare de mina", mai celebre, mai atractive, si cind sint confruntati cu aceste culturi, ei se vad inapti, incapabili si "goi" de substanta, pentru ca ei nu sunt originali. Cultura universala se defineste prin originalitate, care originalitate vine din individualul national. Si de aici toate necazurile Romaniei. Noi nu avem acea lingura de maioneza cu care sa reparam o natiune. Leka noj, detza!

Românismul?

Daca reusiti sa definiti termenul pe care il folositi (românism) si cum ar putea acesta (daca exista asa ceva) sa functioneze reparator - va voi admira pentru tot restul vietii, deoarece asta caut de ani de zile si nu gasesc.
Dar teama imi este ca vorbiti in generalitati si nu aveti idee exacta despre termenii pe care ii folositi...

Cand definiti românismul, este de preferat insa sa evitati apelul la istorie (exista o istorie "teritoriala" in ultimii 2000 de ani, insa nu este româneasca) si la cultura (cu exceptia unei scurte perioade in a doua jum a sec XIX si a unei efervescentze anemice in ultimele 2-3 decenii, nu exista o cultura româneasca pregnanta).
Puteti vorbi de BOR ca marca a românismului, insa nu vad cum ar ajuta aceasta institutie fragila nu numai prin insesi premisele ei teoretice ci si prin componenta ei profund atee la vârf.
Ce alta piesa componenta a românismului ni l-ar face util in aceste vremuri grele? Eu nici nu mai vad piese esentiale pe care le-ati putea invoca. Civilizatia româneasca? Suntem atat de jalnici la capitolul asta, incat ne laudam pretutindeni cu un stilou, un medicament si un efect aerodinamic, adica cu o sutime de sutime din ce-au facut in tacere nemtii - de exemplu.

Daca furi toate cartile românesti dintr-o biblioteca internationala, fapta va fi data in vileag numai daca se face vreun inventar general o data la un deceniu si bibliotecarul va trebui sa plateasca paguba din leafa lui pe septembrie.
Daca furi toate cartile nemtesti - asta se numeste jaful secolului!

Si noi alegem "românismul" sa ne salvam de la rautate si prostie. Dar ce stiu eu? Poate l-am circumscris gresit. Astept sa-l definiti conform scopului pe care i-l alocati mai sus.

ROMANISMUL

Este ceea ce Eminescu a spus: "NU E NIMIC SI TOTUSI E" (aceasta propozitie, din greseala mea, nu am mai adugat-o la textul meu de dinainte.

ROMANISMUL

D-le, d-ta imi ceri sa-ti explic cuvintul "romanism" si-mi impui si conditia de a nu ma referi la istorie. Buuuun! Domnule, pentru mine, romanismul reprezinta starea pe care o ai cind i te adresezi unei persoane de pe planeta asta cu un simplu "buna ziua", si, daca-ti raspunde tot in romaneste, intr-o fractiune de secunda sti cine este in proportie de 90%. Romanismul este dumnezeiescul natiei, acel dumnezeiesc indestructibil, inalienabil, infalsificabil. Este ceea ce ne conecteaza transcedental, transformindu-ne in starea de : NEAM!

de NEAM prost, presupun....

A!
Este chestie de Dumnezeu, mai bine nu va bagati, obs. Poate fi periculos, daca nu sunteti atent. Va poate lua prin surprindere si transforma in NEAM. Simt, indaratul cuvintelor lui, asa ca o aroma, ca o miasma, de ortodoxie militanta. Daca, intr-o fractiune de secunda, „sti” cine este cel care va raspunde, trebuie sa va controlati imediat buzunarele, portofelul, si geanta nevestei. NEAM dom'le, ce mama dracului ? O data NEAM. Da cu pusca-n Dumnezeu. Dupa asta se recunosc romanii intre ei, au ca o a 11-a porunca: „Sa nu gandesti !” - sau daca gandesti, fa-o in sloganuri (inainte era „proletari...etc” - acuma este „neamul”). Adica doar „conectatii transcedental”, transcedentalii conectati, conectalii transcedentati......cum o fi fiind. Neamul, ce mai!. Nu noi, vulgul profan, neinitiatii.

pareri diferite

Ce sa mai vorbim despre diversitatea parerilor din piata, daca si aici intalnim pareri dintre cele mai diferite. Constat ca o parte dintre cititorii Dilemei nu mai au dileme ci certitudini si s-au transformat in formatori de formatori de opinie. Eu fac parte din categoria celor mai putin informati in ale politicii secrete si subtilitati si ca atare parerile exprimate in articol mi se par cele mai simple, dar si cele mai pertinente, echilibrate si apropiate de realitate. Constat ca pentru a activa ca antibasist trebuie sa eviti utilizarea eufemismelor sau a figurilor de stil, in schimb trebuie sa manifesti mare grija pentru a nu rani sensibilitatea celor din piata prin expresii prea tari cum ar fi dictatura proletariatului. In paranteza fie spus, "dictatura proletariatului", ca si "lagarul comunist" spre exemplu, nu aveau o conotatie peiorativa la aparitia lor.Doar timpul a dovedit ca exprimau la propriu forma care se dorea numai sugestiva .
Cred ca merita sa fim atenti sa nu inlocuim o solutie proasta cu una foarte proasta.Si sa lasam formatorii de opinie sa-si expuna parerile. Macar in Dilema , daca nu in Adevarul si in piata.

Inventar corect

Nasterea dilemei mele la articolul dumneavoastra vine din topul prezentat ,care la o rapida citire,primul gand ce-mi trece este schimbarea de pozitii ,1 cu 2 ,dar imediat intervine un alt gand care imi spune ca presedintele este cel care dirijeaza intr-un fel ostilitatile, avand puterea cuvantului mai pregnant,putere pe care si-o asuma.Opozitia este vinovata ca nu vine cu nici o oferta de guvernare,Boc este invinovatit ca nu este in pozitia lui Traian,iar parlamentul nu este functional.Toti sunt buni si toti sunt rai .... exact ca intr-un studiu tvr : intrebati care considera ca este prima lor calitate ei raspund ca sunt civilizati, iar despre ceilalti ca sunt necivilizati ,procentajul fiind undeva la 70% :))) .

Prostia

Nu citesc Dilema decat de 2-3 ani si n-am participat decat la ultimile alegeri (absent din tara). Dar cred ca mi-am facut o idee justa si despre ce se intampla in tara si despre contributia intelectualilor nostri semidocti si oportunisti la catastrofa nationala.

As vrea sa-l felicit pe dl. Joenegut pentru precizia analizei. As cere, de pilda, „intelectualilor” nostri de trei parale sa inteleaga sensul vorbei „dictator”: vedeti cuvantul „cezarism” la dl. joenegut. (ar fi de citit ...ceva....Bainvilles, „Les Dictateurs” -sau poate ”Les Dictatures” -s-ar putea sa fi scris un pic gresit- pentru o privire justa si nuantata asupra chestiunii - se poate gasi pe internet). In felul acesta ar putea incepe sa inteleaga cate ceva INAINTE sa deschida gura. Ce spune dl. liiceanu, de pilda, („bucurati-va, caci nu suntem condusi de Ovidiu Vantu, ci doar de Basescu” - cam asa....) este nu doar lichelism, nesimtire, ci si prostie groasa.

Am auzit de nenumarate ori in ultima vreme (chiar si din Dilema) ca ceea se intampla la noi NU este dictatura. Asta, sunt dezolat, se numeste peste tot in lumea asta, PROSTIE. La noi, vorba pare sa fie tabu. Nu am citit nimic despre PROSTIA celor care ne conduc. Am vazut eufemismul „incompetenta”, de pilda, dar nimic despre imbecilitate, insuficienta mentala, tampenie....etc. Acestea sunt din pacate, cuvintele care li se potrivesc, si nu din cutare sentiment, de revolta, sau de frustrare, sa zicem, ci doar din grija preciziunii „clinice”, a descrierii exacte . Acesti oameni sunt prosti, in aceeasi masura in care sunt prosti „analistii” care ne recomandau placid amorul „crestin” ca panaceu universal.

Nu stiu exact cum se poate iesi din starea in care ne aflam. Ce pot eu sa vad, dar poate ca ma insel, este ca ar trebui facut un prim pas spre gandirea severa, ca ar trebui depasita coloratura „senzualista” a gandirii publice (daca asa ceva exista), „simtirea”, caci se vede, presupun, ca NEsimtirea, abrutizarea, sunt rezultatul direct al ei, asa cum raul este intotdeauna rezultatul „iubirii binelui si frumosului”. Ar trebui, cred, sa facem un prim pas spre rigoare, spre precizie, si spre o anumita „raceala” eficace a privirii noastre asupra noastra.

Felicitari, inca o data, d-lui joenegut. Atat doar: ministrul educatiei nu este agramat. Daca ati avea experienta vietuirii interioare a doua limbi simultan, i-ati intelege confuzia. Vorbeste intr-adevar franceza - chiar din interiorul ei (al francezei), are multe automatisme preluate din acea limba, si i se intampla ce se vede. Dar este o BUNA confuzie („topire impreuna”) ce face el.

Funebru

Acest domn nu vorbeste romaneşte corect, probabil din motivul invocat de dumneavoastra.
Asta nu-l califică la educuaţie, poate la un alt post. Dar mai mult decât româna aproximativă ceea ce m-a enervat la acest domn trebuie să recunosc că au fost talentele de Einstein în privinţa relativităţii pumnului lui Băsescu, sau de Galilei când pune în discuţie faptul că acelaşi pumn totuşi se mişcă, hahaha....

aveti dreptate

Aici aveti dreptate!

eterna problema

Una din problemele fundamentale ale Romaniei si aale romanilor este tocmai cautarea vinovatilor. Normal ar fi sa cautam si sa eliminam problemele. In momentul cand este actele de coruptie,hotiile ect. sunt un fenomen cvasi-general, nu mai putem vorbi de indivizi necinstiti, ci de un sistem incorect. Chiar cel mai corect om este obligat de sistem sa comita acte incorecte. Daca prin munca cinstita omul nu poate sa castige suficient ca sa traiasca si nici nu este ajutat de societate, ce crdeti ca va face? Daca poate pune presiune asupra celor cu care lucreaza (elevi,pacienti, clienti ect.) pentru a obtine un venit suplimentar, atunci obtinem un corupt care cere sau primeste mita. Asta e posibil pentru ca in Romania, adesea fisele postului nu definesc clar ce, cat si cum trebuie sa faca persoana si nici modalitatea obiectiva de evaluare daca treaba a fost facuta sau nu. Adaugati la astea si dispozitii, legi neclare,fara obiective si criterii obiective , masurabile sau complet nerealiste si obtineti tacamul complet.
Si inca ceva, pentru a functiona societatea, este esential ca membrii ei sa-si acorde prezumtia de nevinovatie ,nu sa fie ceva stipulat numai in comstitutie.Fara incredere reciproca, nici o echipa nu poate reusi!

al saselea vinovat: societatea civila

Eu cred ca principala problema a societatii nu e data de faptul ca politicienii, prin reprezentantii lor in structurile statului, sunt corupti. Asta e de fapt rezultatul problemei. Problema e ca noi ca cetateni suntem slabi si dezbinati, motiv pentru care politicienii isi permit acest tip de comportament. Cum rezolvi aceasta problema? O solutie abrupta ar fi ca fiecare cetatean onest si gospodar sa aiba in casa o arma, iar guvernul sa stie ca in situatia in care ii nazare sa ne incalce drepturile, ne putem apara.Ideea nu e noua, si nu-mi apartine, fiind inspirata din democratia americana. Sa nu uitam ca inainte de razboi, fiecare om gospodar avea in casa o arma, iar unul dintre primele lucruri facute de comunisti, a fost dezarmarea poporului. O alta solutie, europeana, ar fi sa perfectionam si sa folosim arma pe care-o avem deja la indemana: societatea civila! In relatia cu statul, societatea civila reprezina bratul armat al poporului. Sunt un om pasnic, dar incadrez discutia intr-un context militar doar din incercarea de a dinamiza ideile principale. Eu nu am o problema cu politicianul care fura. E dreptul sau sa incerce, si e de datoria mea sa ma apar. Adevaratul pericol e dat de lipsa de implicare a cetateanului de langa mine. Lasati deci politicienii in pace, nu mai incercati sa-i schimbati! In lipsa schimbarii comportamentului nostru, ei vor fi la fel. E ca si cum ne-am chinui sa schimbam imaginea noastra din oglinda, fara sa actionam asupra noastra ci lustruind sau fardand zi de zi oglinda. Ne uitam la politicieni de douazeci de ani precum cateii care latra la imaginea lor din oglinda, nereusind sa perceapa ca e vorba de acelasi individ. Schimbarea noastra,va induce automat schimbarea lor. In cateva cuvinte, totul se reduce la fraza: Ce fac politicienii e treaba lor, ce trebuie sa faca ei, e treaba noastra! Nu doresc sa lungesc prea mult discutia, lucru ce duce automat la diluarea ideilor. Spun doar ca avem tot ceea ce ne trebuie pentru a izbandi in aceasta grea intreprindere, si nu avem nevoie de nimic de la nimeni. Totul e-n noi!

.

de plangaciosi si vinovatii eu, unul, sunt satul pana in gat. Intotdeauna exista solutii, ba chiar mai multe. Nu mai spun ca ati fost in posturi care va permiteau sa adoptati solutii inteligente - daca le aveati - puteati sa aplicati vizionar. In fine, trec peste faptul ca odinioara aveati chiar si prestigiul de a influenta, acum este tardiv, ma intreb de ce am trecut prin locul asta, macar un vis puteati sa asterneti aici.

Un inventar rapid de vinovăţii

d-le plesu, considerand un inventar rapid de vinovatii incepand cu 1989, care credeti ca sunt vinovatiile dvs?
1. ati potentat puterea care a cxreat actualul sistem politic? da sau nu?
2. aveti alte remuscari? care?
3.aveti remuscari? care?

Un inventar rapid de vinovăţii

incepand cu alungarea Miestatii Sale, Regele Mihai, Romania a intrat sub talpa comunistilor. aici, inventarul vinovatiilor se poate stabili rapid: toti cei care au condus Romania (sefi si subalterni).
un proces al comunismului ar fi lamurit cauza in discutie. nu s-a facut, doar nu era sa-l faca ion iliescu! faceti-l Dvs, d-le plesu, daca va da mana! hai sa vedem ca-i identificati pe comunistii vinovati!!!
dupa 1989, au venit altii la putere... ion iliescu a creat actualul sistem politic si actuala clasa politica!
intelectualii care l-au sustinut pe numitul ion iliescu: ion caramitru, mircea dinescu, andrei plesu, razvan theodorescu, paul everac.
in acelasi timp a fost asasinat Ioan Petru Culianu care a protestat impotriva lui iliescu si a sustinut Monarhia in 1991.

deci, d-le plesu, nu cautati acum vinovatii, cautati vinovatii initiali, cine sunt?

superior, ca intotdeauna...

Foarte interesant, domnule Plesu, cum incercati dumneavoastra sa analizati "obiectiv" cauzele protestelor din Piata Universitatii. Cu multa abilitate treceti peste cinismul si aroganta lui Basescu, reducand dimensiunea acestor comportamente, prin cuvinte ca "spontaneitate", "ambitz", "ciorovaiala", etc. De asemenea sustineti guvernul Boc si credeti ca orice alt guvern, in conditiile crizei economice actuale, ar fi luat masuri de austeritate similare. Chiar daca este asa, dumneavoastra oricum ignorati o stare economica jalnica pe care Romania o avea cu mult inaintea izbucnirii unei crize economice mondiale, in care multe categorii sociale se tarau de pe-o zi pe alta - aceleasi categorii carora el presidente le-a taiat si mai mult din ce aveau pana atunci.
Dar mai mult decat atat, credeti ca oamenii au iesit in strada influentati de evenimente similare din lume, si din cauza presei agitatoare. Dar contextul international nu afecteaza absolut intotdeauna ce se intampla intr-o tara? Nu s-a mai intamplat asa si in alte vremuri, cum ar fi, sa zicem, la revolutia din 1848?
Mi se pare regretabil, cel putin, stilul superior si arogant in care descrieti oamenii care au iesit in strada si actiunile lor, ca fiind haotice, confuze, prea diferite ca sa aiba vreun sens. Va inselati! Oamenii au cerut extrem de raspicat cele trei lucruri: jos basescu, jos guvernul boc, alegeri anticipate, indiferent de nemultumirile lor personale. Degeaba aruncati cu malitiozitati de tipul "dictatura proletariatului", sau insinuati ca cei iesiti in piata sunt niste cretini cu care nu te poti contrazice! Despre ce dictatura vorbiti dumneavoastra? Mie, de exemplu, nu mi se pare normal ca legile in tara sa fie adoptate prin ordonante de urgenta si "asumarea raspunderii", fara dezbateri in Parlament, nu mi se pare normal ca presedintele sa dicteze primului ministru - ASTA este dictatura, dle Plesu! Dupa toate definitiile din DEX, dar nu v-as jigni sugerandu-va sa va interesati, asa cum dumneavoastra ne jigniti pe noi, cei care am protestat.
Oare dvs puteti fi contrazis, domnule Plesu, intr-o dezbatere pe tema Basescu? Vi se pare ca sustinatorii lui Basescu sunt oameni mai deschisi, mai burghezo-mosieri, mai rationali?

Eu va spun sincer ca de cativa ani nu va mai suport ideile elitiste si judecatile de valoare. Iar eu chiar am citit mai multe dintre cartile dumneavoastra. Mi se pare ca ati alunecat pe o panta de blazare si autosuficienta.
Si apropos de presa agitatoare, mie nu mi s-a parut niciun mesaj "apocaliptic" din partea acesteia, in afara de faptul ca Basescu a fost calcat in picioare sistematic si fara retinere - ceea ce e minunat. Impresiile dumneavoastra sunt determinate de simpatia evidenta pentru Basescu si actuala putere (chiar dvs recunoasteti ca Boc e OK, desi il dojeniti parinteste pentru "stangaciile" lui).

E de-a dreptul trist ca iun om erudit ca dumneavoastra, dle Plesu, sa fie totusi atat de rigid. Eu nu va mai consider, din acest moment, un lider de opinie. Reveniti-va odata!

fara diacritice, nici n-are rost sa ma chinui cu asa ceva

domnule Plesu, v-am ascultat extraordinar de interesat, spre deosebire de alti tineri de varsta mea, pe TVR - si nu acum - cand apareti comercializat audio - emisiunea 50 min cu dvs. si d-nul Liiceanu. Mi-ati deschis sufletul, mintea.

Dilema a fost cel mai forte punct luat de mine la cunostinta, intrucat m-a invatat sa devin sau sa incerc macar a deveni ponderat. Plus ca mi-a imbogatit vocabularul.

O citesc in continuare doar pentru a invata cum sa scriu corect. Nu doresc sa ma mai asociez insa cu ideile pe care le promoveaza... idei promovate implicit si de dumneavoastra. Va vine sa credeti ? chiar am scris intreg dvs. eh, nu si de aceasta data, e prea mult.

Am impresia ca semnificatia sumei de articole ce va compun cartea va fi peste 2-3 ani definitiv ingropata. frumusetea vietii va fi eradicata total !

nu mai cred in Dilema Veche !

Probabil aveti dreptate despre d-nul Boc, dar cu celelalte aspecte si situatii despre care nu ati vorbit nu pot fi de acord. de ce? pai pentru ca aici e tara mea, blocul meu, strada mea c-un singur bec...

aveti dreptul la o opinie... dar pana aici. si d-nul Tolontan m-a suparat cand a scris acel articol pro rmgc in gsp - stie dansul - cati i l-am reclamat a fi partinitor celui care ne fura aurul de sub ocii nostri (ocii - ardelenesc vorbind)

De fapt, cam asta ati ramas, un inofensiv pentru mine. nu mai reusiti sa ma starniti. Chair si ce scriu acum, scriu fara pic de bucurie. V-am aparat atata timp (in mintea mea - cum altfel, intr-un regim ca acesta?), mai ales cand am vazut ce odios a reusit domnul Gadea (chiar se potriveste cu ,,a`` aici, il pot asemana mai bine cu Badea, sau bade Mircea) sa se lege de dvs. referindu-se la unele chestiuni sprancenice, altele legate de masa dvs. corporala...

PD-L-ul, domnule Plesu, mi-a distrus, repet, distrus orasul ! Sunt aradean, dar tocmai din aceasta cauza nu mai sunt si nici nu mai pot fi mandru de acest fapt.

Domnul Falca mi-a luat copacii, mi-a taiat plopii din fata blocului, mi-a demolat monumentele, m-a facut sa ma intreb din nou de unde vine expresia cu iesitu` din pepeni.

Mi-a retezat viitorul in acest oras. Mi-a pavat sufletul cu pavele, borduri si castele de beton imprejmuind nu stiu din ce motiv pubele. Pline-s si acestea de furt.

Mi-a surpat orice tentativa de a traversa podul spre Aradul Nou, aflat in ample (ar zice ei) lucrari, care de un an de zile stagneaza, blocandu-mi accesul spre fiinta cea mai draga mie, adica prietena.

PD-L-ul mi-a distrus strandul kilometric, plin odinioara de liniste si verdeata, acum pustiu, cu intrare pe baza de cartela (desi e spatiu public ! - noi platim Gospodaria Comunala din bani publici sa-l curete si sa-l intretina) si cu zonele de acces blocate de gratii.

Sufar pentru ca pe strada vad doar oameni care urasc alti oameni sau isi cauta motive sa o faca. Sufar pentru ca fabricile s-au inchis. Pentru ca numarul discotecilor infloreste si florile dispar la fiecare pas, pe an ce trece.

Orasul e trist, plin de betivi, iar oameni umili ca mine care stau si va scriu dvs. va scriu degeaba. Poate dom`le, poate asa-s si io. Ca respectivii care urla pentru eliminarea taxei auto ! Imi apar mica mea cauza urbana particulara, dar care sufera de acelas` cancer portocaliu. Cam ca plamanii aceia oranj de pe pachetele de tigari.

Probabil au fost mult prea multi care au cam injurat articolul, de aceea nu prea is comentarii, dar vad peste 500 de LIKE-uri. Aplauze domnule Plesu !

Ce mai gasim in Arad ? Baruri ieftine, scarboase si mirositoare, chistoace pe jos, strazi mereu aflate-n constructie, santiere peste tot, mult praf, multa agitatie, multi italieni cu afaceri bizare. Gazonul plantat pe centru oare acopera, tot am stat sa ma gandesc, paguba copacilor seculari taiati in nestire si totodata in necunostinta de cauza a oamenilor ?

Oamenii legii ma trateaza cu dispret, trebuie sa ma milogesc pentru a beneficia de un drept, lu`bunicu` - fost invatator al satului, actual pensionar - i-o taiat pensia, lu` mama, ca doara-i dascal si ea, i-o scazut cinci milioane din salar !

Aveam sase plopi in fata blocului. Toti i-au taiat ! Aveam parcuri. Toate le-au betonat. Aveam strand. Avem copaci ciuntiti pe centru ca fundurile acelea de Logan.

Informatia pe care v-am dat-o e acolo, vizibila, chiar si daca pasiti pe centru. E stire bruta, cum s-ar zice. La periferie sau spre padure e deja brutala.

Doamne, vino Doamne, sa vezi ce-a mai rama-aaa-s din oaaa-meni ! - Valeriu Sterian

P/S: Nu le da sfaturi celor intelepti, pentru ca se vor infuria !

Dar fără copaci?!

Salutare @walktheline! Parc'ai fi Rabotka, un vechi pretin din Arad. M'ai durut inima cu cele spuse despre vandalismele organelor arădene! Mai 'nainte de'a da faliment in 2000, am făcut praf ultimii bani filmând în draci Aradul şi Timişoara. Aradul e pentru mine Budapesta României dupe cum Timişoara e Viena...Ei, dar eu îţi scriu pentru a'ţi propune să bagi ceva fotografii - cu vandalismele alea cu tăieri şi cu pavele, în acelaşi site unde am băgat eu fotografii despre vandalismele altui pedelist, primarul George Scripcaru, cu Braşovul meu. Trebuie doar să dai pe Google: Abuzuri ale primarului Brasovului. Îţi multumesc anticipat.

alti vinovati nu?

eu cred ca ati uitat sa mai puneti pe lista niste vinovati...
tocmai pe cei care vad vina numai la ceilalti: poporul...
e adevarat, peste tot sunt probleme, doar ca unele popoare mai si muncesc ca sa iasa din criza asta.
la romani se continua sa se faca gauri in buget, tinind jandarmii pe strazi pentru ca niste descreierati "manifesteaza" distrugind "bunurile obstesti" si furind din magazinele de telefoane. Iar jandarmii au dreptul sa-si faca datoria, doar cind va intra hotii-n casa. cind primesc bolovani in cap, tre' doar sa vina sa va pupe si sa va ofere ceai cald.

Nu s-a atins nimeni de BANCI, ca alea le-ar plati din buzunarul propriu (se stie ca au telecamere si i-ar individua unul cite unul)...
culmea e ca pe BANCILE alea nu le vede nimeni vinovate de ceea ce se intimpla IN LUME, DECI SI IN ROMANIA.
e mai aproape "chioru' dictatoru'"... (oare astia de urla dictatura au trait-o pe propria piele sau vorbesc ca sa n-adoarma??)

PS. pentru augustina20: permiteti-mi da va contrazic, azi e cam "periculos" sa-l ridici in slavi pe presedinte, ti-ai primi imediat una-n bot sau te-ai umple de tot felul de insulte vulgare (pentru ca vulgaritatea primeaza in "revolutia" asta, argumente mai putin)...
Singura dictatura e a "antibasistilor", dictatura cuvintului... si pentru mine asta e culmea, ei se pling de dictatura, ei te fulgera, daca nu gindesti ca ei. de altfel se vede si la comentariile de aici ca nu acceptati ca poate sa fie si ALTFEL decit cum va umplu capul televiziunile alea...

PPS. traiesc in Italia, unde nu s-a spus o vorbulita de "marea revolutie din Romania"... stiti de ce? pentru ca n-o considera nimeni asa ceva. sunt scene deja vazute la demonstratia (care trebuia sa fie pacifica) de la Roma: indivizi mascati care se lupta cu masinile si magazinele oamenilor si trec capitala prin foc si para... gest condamnat de italieni si de lumea intreaga.

In Romania nu-i ca-n Italia....

Stimata doamna,
Poate ca in Italia, unde traiti, oamenii au capul ”umplut” cu televiziune. In Romania, fiind noi oameni simpli, avem capul umplut cu... creier. Ne-am pastrat obiceiul ”prost” de a gandi cu capul nostru, nu cu al altora. Ceea ce va doresc si dvs., daca mai e posibil.

Cand canalele de comunicare

Cand canalele de comunicare intre popor si putere sunt retezate, poporul isi scrie intrebarile pe cartoane si iese cu ele in piata. Asa functioneaza orice sistem natural.
Pancartele sunt inceputuri de dialog, ceea ce face dintr-o hoarda un grup, sunt primul caz cunoscut de arma logica.
Un presedinte in clasa a doua elementara ar fi inteles cum merge treaba si ar fi organizat un teritoriu civilizat de discutii, plecand de la intrebarile multimii. Dar cand ratiunea iti este contorsionata de ani de marsavii politice, nu mai gandesti omeneste si trimiti la dialog cu poporul reprezentanti cu 8 clase primare, urechile acoperite de casti si dialoghezi de dupa baricade, intre gaze si explozii.

Si D-voastra gasiti 5 "vinovatii" pentru acest reflex firesc si pretentie naturala a poporului de-a pretinde sa comunice fluent cu slujitorii lui angajati?
Din tot buchetul de termeni care numesc precursorul unui eveniment l-ati ales exact pe cel pe care l-ar fi ales si Conu Leonida daca scria la Dilema.

Revolta e semn bun nu rau

Daca situatia e critica in mai multe tari inseamna ca trebuie sa stam cuminti ca ne e doar la noi?
Desi sunt 3 vinovati, presedinte, guvern, opozitie, din cauza ca mai sunt doi pe deasupra - romanii nu trebuie sa protesteze sau sa protesteze pentru ceva clar ? Pai sunt mai multe probleme si atunci e normal sa le spuna?
Strainii nu se lasa calcati, ies imediat in strada cand cei care au puterea gresesc. In Londra unde protstatarii majoritari nu au fost huligani s-a protestat impotriva bancilor.
La noi, daca nu e clar, se protesteaza impotriva coruptiei in primul rand. Taxa auto era o alta aberatie nemotivata prin care ei luau bani, nu un fleac.

Despărţirea de Pleşu

Ca vechi şi nu prea cititor al Dilemei vechi am o anumită ordine de lectură: mă uit întâi pe ultima pagină, deformaţie predecembristă şi citesc 3,14. Apoi opiniile cititorilor şi articolul domnului Andrei Pleşu. Această ordine o schimb atunci când opiniile directorului publicaţiei sunt de actualitate. Am citit cu mare interes opiniile sale cu unele sunt de acord, de altele mă despart.

Aş începe cu nişte precizări. Se discută despre Piaţa Universităţii din 1990 şi cea din 2012. Piaţa Universităţii era primordial idealistă, nu a beneficiat de răsunetul necesar în media plăpânde de atunci, a fost terfelită şi batjocorită. Cea de acum are cauze sociale determinate de efectele reformelor, dar care se materializează tot în clamări cu nuanţă politică. Media reflectă mult mai pe larg evenimentul, în special televiziunile, ziarele îngenunchiate actualei guvernări sunt penibile şi nici nu merită să fie deschise, eu fac efortul să mă informez totuşi. Ca o consecinţă a nemulţumirii populare în stradă şi răspândită în de data asta în toată ţara nu este larg reprezentată numeric datorită în primul rând meteorologiei. Însă acum o televiziune de ştiri, Antena 3, a devenit lider de audienţă naţională. Şi se ştie bine care este politica Antenei 3!

Idealista Piaţă a Universităţii care striga: Jos Iliescu! n-a avut niciun impact popular. FSN a fost ales cu 66%, iar contestatul Ion Iliescu a luat 85%! Şi apropo' de FSN, lideri de atunci precum Berceanu, Videanu sunt bine mersi în PDL! Acum Piaţa Universităţii nici măcar n-a declanşat contestarea, au fost manifestaţiile de la Cluj şi de la Târgu Mureş. Şi acum mă despart de domnul Pleşu. Sondajul invocat era profund viciat. Un alt sondaj făcut în timpul protestelor, arată o uşoară creştere a USL, dar PDL se prăbuşeşte la aproape jumătate, reflectând mult mai corect starea de spirit a românilor. Există pericolul ca USL să ia procente ca în Ungaria, norocul, sper eu, este că USL este alcătuit dintr-o coaliţie de două partide sensibil egale, care s-ar putea controla reciproc în derapaje. Pentru că se ştie că puterea absolută poate corupe, dar şi mai rău în situaţia de fapt a României de azi unde majoritatea este doar de ceva peste 51%!

Şi aici este o altă despărţire de domnul Pleşu. Ca ordine a vinovăţiei eu pun pe primul loc actuala coaliţie de guvernare. PDL a reuşit să furnizeze una din cele mai pline de impostură şi nepricepere garnituri de guvernare.

Cum este posibil să fie ministru de finanţe un Ialomiţianu? Şi el face figură de chior în ţara orbilor. Cred că cel mai bun ministru al finanţelor a fost Decebal Traian Remeş într-o perioadă mult mai rea şi mai grea de restructurare a economiei româneşti. Necunoscutul contabil din Maramureş a dirijat cu pricepere acea criză românească şi a adus la liman finanţele româneşti. A fost desfiinţat de o acuză controversată şi nedovedită cu caltaboşi.

Cum este posibil ca la Ministerul Educaţiei să fie un agramat. Reforma asta a învăţământului a avut doar un efect pozitiv, un bacalaureat normal cu mulţi nereuşiţi! În învăţământul superior reforma este o catastrofă. Nu este capabilă să producă reînnoirea corpului profesoral, frustrările lui Gabriel Liiceanu sunt o dovadă. După cum ştiţi de la jumătatea anilor '70 accesul în sistemul de învăţământ superior a fost drastic limitat cu trimiterea în producţie a absolvenţilor. Institutul de cercetări unde am lucrat a rezolvat această problemă având un sector de tip industrial şi din 1979 au putut să vină tineri să lucreze la noi. Am avut norocul unor promoţii strălucite, fără nicio exagerare. Mai toţi aceşti tineri de mare perspectivă populează în prezent universităţile şi marile firme din SUA şi Canada. Acest lucru nu a fost posibil la universităţi. Azi corpul profesoral este îmbătrânit, în prag de pensionare pentru limita de 65 de ani, cred că sunteţi şi dumneavoastră în această situaţie. Rămâne plata cu ora care este o glumă. Experienţa făcută de universităţile americane cu limitarea de vârstă a fost şi ea abandonată, lipseau profesorii cu mare experienţă! Primenirea trebuie făcută prin alte metode, evaluări anuale şi opinia studenţilor care trebuie să conteze.

Revenind la partidele coaliţiei nu pot să înţeleg şi pace comportamentul UDMR. Am un mare respect pentru maghiari, sunt cei mai corecţi şi mândri dintre vecinii noştri. Calităţilor lor şi ale germanilor dă diferenţa Ardealului de celelalte provincii. Îi ştiam buni negociatori şi oameni de mare bun simţ pe politicieni maghiari din România. În momentul de faţă cauţionează o guvernare care se reflectă egal în rău şi pentru minoritari. Pentru anume revendicări punctuale ei sunt pe cale să se sinucidă politic făcând loc radicalismului etnic minoritar.

Coaliţia este cea mai vinovată pentru cezarismul lui Traian Băsescu. Mă surprinde eroarea de analiză făcută de un clasicist precum Gabriel Liiceanu. Pericle, Sylla, Cezar erau dictatori, într-o democraţie antică este adevărat. Comportamentul lui Traian Băsescu este similar. Dar mai trebuie să punem în plus aroganţa, dispreţul şi cinismul faţă de compatrioţi. Dacă n-ar fi fost aceste cedări de responsabilitate nu s-ar fi ajuns aici.

Aş atrage atenţia că au partidele de opoziţie lipsurile lor, cert este însă că revendicările, protestatarilor sunt: Jos Băsescu! în primul rând, Jos Guvernul!, Alegeri anticipate! Acestea sunt şi cerinţele opoziţiei politice. Toate punţile de dialog au fost tăiate de majoritate, când au venit la negocieri, că doar aceasta este şansa democraţiei româneşti. Coaliţia de guvernare s-a aflat în ipostaza farfuridiană: " să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic!". Încremenirea în proiect a majorităţii nu anunţă nimic bun. S-a schimbat ceva pe ici pe colo în părţile neesenţiale. Soluţia este un guvern nealiniat politic care să realizeze corect alegerile la timp sau anticipate. Pentru că strada a mai reuşit o victorie! Juriştii Curţii Constituţionale, absolvenţi ai obsedantului deceniu, cu cea mai sinistră justiţie a istoriei românilor, de frica străzii au declarat neconstituţională comasarea alegerilor.

Dramatică este lipsa de dialog şi surzenia celor de la putere. Lecţia dură a istoriei spune că vor deveni mai repede sau mai încet istorie.

D. Pleşu a rămas acelaşi...

...Fan al lui Băsescu. Niciun cuvânt despre jaful pe faţă al PDL-iştilor. Urlă târgul despre ultimul megatun naţional, cel cu costurile de...partid ale deszăpezirii. În schimb avem parte de aceleaşi cuvinte de ocară la adresa televiziunilor antimarinăreşti. PS Felicitări lui Joenegut pentru extraordinarul comentariu - pe cât de amplu, pe atât de nuanţat şi de profund!

sunt vechi, domnule!

De acord cu multe lucruri din analiza dvs., dar: nici cei care-l ridica in slavi pe presedinte nu suporta sa fie contrazisi... Pentru guvern baga mai putini mana-n foc, guvernul e perfectibil, in timp ce Basescu - doare a spus-o chiar el! - n-o sa se schimbe, n-are CE sa schimbe, fiind, evident, perfect... (ha, ha, ha)
Eu nu mai am nicio asteptare de la actualii: de ceva timp, sunt vechi, domnule...

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI