Summum ius, summa iniuria

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

Așadar pensiile speciale, „de serviciu”, „de lux”, „nesimțite” sau oricum vreți să le numiți – în tot cazul nebazate pe contributivitate – nu se pot impozita suplimentar. A zis-o în clar dna Renate Weber, Avocat al Poporului. Chiar dacă sînt imense – treizeci, ori patruzeci, ori chiar cincizeci de mii de lei pe lună. Chiar dacă sînt mai multe pentru aceeași persoană, dacă se cumulează cu un salariu, chiar dacă se adaugă la pensia obținută prin contributivitate. Fiindcă – zice dumneaei –  oamenii aceia, magistrați sau ce sînt, ar fi discriminați. Pe bună dreptate: avem articolul 16, punctul 1 din Constituția României și articolul 56, punctul 2, acesta din urmă referitor la sarcinile fiscale. Ele trebuie să fie juste și, dacă impozitezi o pensie suplimentar, de ce n-ai impozita și un salariu echivalent? În România funcționează o cotă unică de impozitare; cum ar putea fi ea desființată în defavoarea unor categorii? Just, dnă Weber, și bine faceți că ați atacat legea la CCR. Așa cum just a procedat și dna Alina Corbu, președinta Înaltei Curți (instituție care și ea a atacat legea la CCR): magistrații sînt privați de anumite drepturi în timpul activității, așa încît atunci cînd se pensionează au tot dreptul să trăiască luxos prin compensație. Sigur, să recunoaștem că e ceva fragil în argumentația dnei Corbu, cînd declară că „de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează Justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o «Cenușăreasă», iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu «deranja» celelalte puteri ale statului”. O, cîți dintre noi nu ne-am dori să fim asemenea opulente Cenușărese! Însă scrisoarea deschisă a dnei Corbu e nobilă și stăpînit-indignată. Cine ar putea spune că n-are dreptate cînd Cenușăreasa asta denunță mașinațiunile „prințului”-politician? Unde-i amor, e și puțin război, se știe bine.

Judecătorii au dreptate, grefierii au dreptate, militarii au dreptate, diplomații au dreptate, piloții au dreptate etc. Toți cei care au pensii de serviciu au dreptate, fiecare grup în parte. Într-un caz, pensiile respective sînt juste compensații pentru restricții, în altul juste speranțe luminoase la capătul carierei, în altul răsplătesc justificat o activitate grea și esențială pentru societate, cum ar fi fost aceea de fost lucrător al Securității. Cel mai mult mă impresionează argumentul că, fără asemenea pensii juste, independența Justiției nu e asigurată. Citim în subtext: dacă nu sîntem răsplătiți cu asupra de măsură la sfîrșitul carierei, „ne vom dezlega la ochi”, acum, cînd vă judecăm! Ne amintim și că acum cîteva luni a căzut la CCR un proiect de lege care tăia parțial pensiile speciale. Pe atunci judecătorii și grefierii făceau grevă (deși le e interzis), numai ca să-și verse justa supărare pe politicieni. Just, politicienii sînt ipocriți și fac legi proaste, cine s-ar îndoi fie și un moment de asta?

Deci să tai pensiile nu se poate. Să le impozitezi nu se va putea – cu siguranță se va opune CCR. Să faci o altă lege? Va fi inutil. Orice lege va cădea la CCR, cointeresată în căderea ei. Să schimbi CCR din temelii? Următoarea, avînd aceleași privilegii, va decide la fel. Să desființezi CCR cu totul? Nu-i constituțional, nu-i democratic, nu-i just. Să schimbi Constituția? Inutil. Următoarea va fi la fel din acest punct de vedere. Să schimbi țara? Asta da, poate ar servi la ceva.

În particular, fiecare argument juridic e valid. În particular, și Avocatul Poporului, și președinta Înaltei Curți, și maeștrii constituționaliști de la CCR își cîștigă cazul sub raport juridic. Dar luate laolaltă, toate argumentele lor conduc la o flagrantă nedreptate. O știm cu toții, chiar dacă sîntem incapabili să o punem în formă juridică validă. Și nu-i vorba neapărat numai de disparitatea uriașă între pensii (deși și asta-i important), și nici la faptul că se aplică două sisteme de calcul al pensiilor, ceea ce creează clase privilegiate – lucru de neadmis într-o republică. Foarte grav mi se pare și faptul că Justiția (inclusiv CCR) își judecă propriul caz: e deopotrivă parte și judecător în caz. Așa că sentința e deja dată. Totul e perfect legal, justificat – legal vorbind, absolut nimic incorect. Dar nedreptatea e uriașă!

Summum ius, summa iniuria (Cicero). (Excesul de formalism juridic conduce la maxima nedreptate.)

Cum s-ar putea ieși din impas? Cred că numai pe cale morală: unei majorități (sau măcar unei minorități influente) a magistraților într-o zi să-i crape obrazul de rușine și să renunțe de bunăvoie la o parte măcar din privilegii, acceptînd, de exemplu, voluntar o plafonare a pensiilor.

„Așadar, dumneata chiar propui să schimbăm țara! Păi, de ce ai mai scris atunci toată polologhia?”

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.