Numai pentru abonati

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Slujitorul credincios şi înţelept

Parabola aceasta îmi vine în minte ori de cîte ori slujitorii Bisericii mele alunecă spre triumfalism, suficienţă, mîndrie lumească şi eficienţă lucrativă. Cînd aud, de pildă, că un preot din Ardeal, lîngă corpul neînsufleţit al unui enoriaş, comunică apropiaţilor că defunctul e în urmă cu plata cotizaţiei parohiale. Sau cînd văd un alt preot snopindu-l în bătaie pe unul dintre reprezentanţii turmei sale.

 

25 comentarii 26241 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 389, 28 iulie - 3 august 2011

Sunteti un bland....

"Vanitatea.... de departe pacatul cel mai drag mie." - Devil' s Advocate
Cam care este masa critica de "greseli" si "situatii particulare"
de la care se poate considera ca, in Romania, Biserica nu mai este decat un foarte eficient colector de taxe?

CULTUL PERSONALITATII

In perioada persecutiilor ,una din acuzele care se aduceau primilor crestini era aceea ca nu-l recunoaste pe imarat ca zeu.Pai de la popi asta nu inteleg nimic.Cum depui votul smereniei ca monah ,dar in acelasi timp ti se cinta la orice aparitie imnul arhieresc <

prea bland.....

Domnile Pleșu,sunteti prea bland fata de BOR.Eu unul ma indoiesc de faptul ca inca va mai bucurati de numirea actualului patriarh.In ultimii ani BOR s-a ”ciocoit”,95 la suta dintre membrii sai fiind intr-o infima masura slujitori ai Domnului.Singura lor preocupare este apetitul pentru unul dintre cele șapte păcate,cel numit LACOMIE.....

Diversiunea paiului dintr-o capita in flacari...

O adevarata dilema existentiala ar fi momentul in care "intelepciunea robului" il face pe acesta sa inteleaga ca nu mai e intelept sa fie "credincios" unui stapan ori unei cauze malefice! Cat de greu poate fi sa intelegi ca un stapan ori o cauza care indeamna la crima, razboi, ocupatie, dominare, apartheid, rasism e o cauza malefica?! Si daca totusi aceasta intelegere nu se produce, ce am putea deduce? O fi vorba de lipsa intelepciunii ori de servilismul oportunist care il impiedica pe rob sa discearna? Nicio religie nu ar trebui sa indemne la razboi, si totusi peste 70 de milioane de evanghelisti o fac, sustinuti de o intreaga armata de politiceini si un intreg imperiu mediatic. Totul se vinde si se cumpara. Biserica insasi a devenit o marfa. Catolicii, ortodoxii raman complici prin tacere. "Iubeste-ti aproapele" presupune ca, oriunde te afli ori te deplasezi, cei din jurul tau iti sunt firesc "apropiati", si ar trebui iubiti, indiferent ca te afli ori te deplasezi prin America, Israel, Irak, Iran, Libia... Nu scrie nicaieri ca un musulman nu poate fi "aproapele"!! Si totusi, milioane si milioane de crestini evanghelisti, cu ingaduinta tacita a intregii lumi crestine, indeamna si sponsorizeaza o cruciada islamofoba! Orice crestin adevarat ar trebui sa se revolte. Cu atat mai mult liderii bisericesti. N-o fac! Te-ai astepta atunci ca macar intelectualii umanisti s-o faca, chiar si cei atei, pentru ca morala nu e totusi privilegiul niciunei religii. Si totusi, nici ei n-o prea fac, cel putin nu in presa noastra, si prea putini de aiurea. Servitorul (robul) mediatic "cel intelept" ramane etern credincios stapanului, chiar impotriva intelepciunii! Si atunci credinta ramane fara de Biserica, in afara ei, in vreme ce bisericile se razboiesc intre ele in conclav, ca in "Numele trandafirului"- romanul lui Umberto Eco -, disputandu-si privilegii si averi deloc sfinte...
Nu mai conteaza ca un popa anume e corupt, lacom ori trufas! Conteaza ca Biserica, in totalitate, accepta, tolereaza, inghite tacuta si complice crima impotriva "aproapelui"! Iar servitorii, bisericesti ori statali, sunt "fideli" intru agresiune!...si "intelepti", pentru ei insisi!

Ati devenit antipatic !

Domanule Plesu, am ramas surprinsa de faptul ca nu cunoasteti continutul religios al cuvantului"Biserica".Ce inseamna aceasta necunoastere??? Ei bine, sunt sigura ca nu participati la Liturghia de Duminica din orice biserica ortodoxa sau daca totusi ati participat sporadic NU STITI CE SE INTAMPLA in Biserica la Sfanta Liturghie.
Nu sunt in masura sa va explic eu ce continut are cuvantul "biserica" si din acest motiv va recomand sincer sa aveti o convorbire cu unul din profesorii de la Facultatea de Teologie. Ar fi momentul pentru varsta Dumneavoastra sa incercati sa lamuriti pentru vesnicia ce va urma ca "Biserica" nu este o GASCA, precum un partid, ci BISERICA este casa lui Hristos unde in timpul Sfintei Liturghii, la momentul Prefacerii, Hristos este cu cei credinciosi, aflati in biserica.Despre ce ati scris in acest articol, cu privire la Biserica, arata ca nu intelegeti cu adevarat despre spatiul virtual in care orice crestin poate sa se roage direct lui Hristos in momentul Prefacerii. In multimea de idei ce le vehiculati in scrisul Dumneavoastra trebuie sa va formati si o idee clara despre Biserica, deoarece altfel esuati in cunoasterea lui Hristos si banuiesc ca la valoarea Dvs intelectuala puteti adauga si putina credinta, credinta in care sa nu fiti strain de Biserica. Va doresc sa aveti curiozitatea unui crestin care se poate ruga in Biserica, o rugaciune adanca si tamaduitoare.

Bambinuta in schimb e simpatica

"va recomand sincer sa aveti o convorbire cu unul din profesorii de la Facultatea de Teologie"

Se primesc si daruri in natura, la aceste audiente/convorbiri, precum o gisca, un calup de telemea, ceva, sau numai euroi?

"Biserica" nu este o GASCA, precum un partid"

Admirabila notiune. Si socanta. Trimiteti dv. o telegrama la Patriarhie sau sa o fac eu? Trebuie sa afle si dinsii vestea cea mare!

"Va doresc sa aveti curiozitatea unui crestin care se poate ruga in Biserica, o rugaciune adanca si tamaduitoare."

Isus raspunde:
"Doctore, vindeca-te pe tine insuti!"
[Luca, 4:23]

Ce pacat!

Da... Pacat. E un pacat in adevaratul sens al cuvantului sa iti exprimi atat de deschis sustinerea fata de acest personaj sinistru ajuns in mod inacceptabil PF... La fel de scandaloasa a fost si functia anterioara de IPS... Dar cu ii mai pasa de calitatea umana a vatafului pastorilor cand ciurdarii sunt, in mare lor majoritate, proveniti mai degraba din pestera cu talhari a lui Ali-Baba decat dintre oamenii virtuosi. Mi-e sila ca acest securist se lafaie in fruntea turmei drept-credincioase, maculand pana la negrul smoalei vesmantul pe care il poarta. Vechea haina i se potrivea mai bine... Negrul subtiaza, se spune... Insa foamea de bani si de putere nu poate fi slabita de nici o culoare sau, mai exact spus, non-culoare. Tovarasul Danut, om cu stele stralucitoare pe umeri, e numai bun de manager si administrator la mall, ochiul dracului fiindu-i mai drag ca mantuirea sufletului. Dar fereasca Sfantul sa ii dea unui nefericit batut de soarta vreun colt de paine... Nu-i sta in caracter. Nu si-a ajutat el fratele, darmite un strain. Si ce se va face Prea-securistosenia sa daca, intr-o zi, ca in povesti, i se va infatisa inainte insusi Dumnezeu in straie de om sarman? Il va lasa si pe Domnul cu mana intinsa a disperare dupa milostenia ce nu va veni niciodata din ghearele acestui individ hulpav de avere, pentru care lemnul padurilor e mai valoros decat viata batranilor, orfanilor, oamenilor fara adapost ori femeilor alungate de acasa pentru care n-ar face o cantina sau un adapost.. Veda-l-as cioplindu-si cruce si cosciug din ele! Ptiu, Doamne! Fereste-ma de popa-Dracului!

D-le Andrei Plesu

Nu am dreptul de a judeca pe nimeni, dar pot spune ce mi-as dori. Mi-as dori ca PF Daniel (dar si alti oameni care se afle in functii inalte) sa-i indemne pe cei care le aduc daruri cu diverse ocazii, sa daruiasca banii respectivi celor ce au cu adevarat nevoie. Ma gandesc in primul rand la copiii bolnavi de cancer. Pentru a imbunatati situatia acestora, o asociatie s-a chinuit sa stranga un milion de euro. Ma gandesc (de ce nu?) la un program de prevenire a avortului prin consilierea si sustinerea materiala a mamelor fara posibilitati. Ma gandesc la programe pentru tineri, multi dintre ei debusolati intr-o lume fara valori morale. Ma gandesc la programe pentru recuperarea tinerelor care practica prostitutia pentru a-si castiga existenta. Ma gandesc la sustinerea parohiilor sarace din mediul rural si la infiintarea unor scoli in cadrul Bisericii unde copiii sa invete in primul rand sa fie buni crestini, dar sa poata primi si meditatii la diverse materii.
"Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge, si lupul le rapeste si le risipeste".

" ... iar Timpul se teme de Piramide!"

Domnule Ministru,

Personal, consider notabil faptul ca va adresati public si direct (plus, dojenitor) Puterii celei Dintai a lumii. Reprezentantii acesteia nu "aluneca" (cum curtenitor indulciti Dvs. adresarea - imi permit dezacordul), ci acolo sunt, in mod constant. Si remarc progresul fata de "Comunism", care permite acum (probabil ca si inainte de ... "inainte") mai marilor zilei sa se traga "democratic" de sireturi: "eu te pastoresc, tu ma ... hm ... cultivi".

Timpul de-ar mai avea rabdare, ca Timpul ii va rezolva si pe acestia (ca si pe piramide, in declin ceva metri din vremurile Faraonilor) ... Pana atunci, avem oare caderea de a zambi (ar trebui oare sa spun "surade", pentru a nu duce cu gandul la originalul rusesc al "aratarii coltilor" ? ori si latinescul tot acolo o duce ?) condescendent la reintalnirea cu limbajul religios impregnat de barbarismul epocii care l-a zamislit ? Auzi la ei: "despicat in doua"! Trebuie ca vedeau ceva grozavii la vremea aceea ... Ori "imparatie" ... Corect, asa era.

Spuneti-ne dvs. mai bine: onorantul titlu de "rob" este legat de slavonescul "robota" (termen pentru "munca" ?) ? Iar termenul "munca" este un sinonim (tot slavonesc) pentru "cazna" ? (Cam asa se vede si din expresia "muncit de ganduri" ...) Oare ce spune asta despre romani ?

Vedeti Dvs., Domnule Ministru, cum ar trebui sa arate articolele unui intelectual ? Pentru romanii care vor (si chiar si pot) mai mult, unde scrieti ? Nu ne dati si noua un semn (consistent!) de cultura Mariei Tale ? Nu intru slava lui Andrei Plesu, ci intru luminarea celor multi ? De ce sa nu profitam de aceasta perioada (de care tot nu putem scapa!) cand marile democratii - unele macar, daca nu chiar toate - par a dormi in papuci ?

Multumesc.

Biserica

Chiar astăzi "Adevărul" a dat publicităţii un sondaj unde, previzibil, la categoria "încredere", Biserica se lăfăie în frunte, fără concurenţă, cu un impunător 81,4%. Crede cineva că vreo instituţie, oricare ar fi ea, se apucă să se reformeze în atare condiţii?! Ar fi o întrebare totuşi aici, o întrebare la care nu găsesc răspunsul: ce înseamnă în termeni absoluţi "încrederea" în instituţii? Cu ce etaloane se măsoară, în acelaşi sondaj, încrederea în SRI, Parlament, Biserică? Şi mai am o constatare, cu cât biserica este mai "îngăduitoare" cu enoriaşii săi, cu atât parcă bunăstarea e mai prezentă; mă refer aici la ţările protestante, catolice şi ortodoxe. Nu ştiu cum se face că cei mai habotnici dintre creştini sunt şi cei mai săraci: probabil ca o compensare, nu poţi fi împlinit în toate.

D-le Andrei Plesu, trageti-i de maneca...

Nu am dreptul de a judeca pe nimeni, dar pot spune ce mi-as dori. Mi-as dori ca PF Daniel (dar si alti oameni care se afle in functii inalte) sa-i indemne pe cei care le aduc daruri cu diverse ocazii, sa daruiasca banii respectivi celor ce au cu adevarat nevoie. Ma gandesc in primul rand la copiii bolnavi de cancer. Pentru a imbunatati situatia acestora, o asociatie s-a chinuit sa stranga un milion de euro. Ma gandesc (de ce nu?) la un program de prevenire a avortului prin consilierea si sustinerea materiala a mamelor fara posibilitati. Ma gandesc la programe pentru tineri, multi dintre ei debusolati intr-o lume fara valori morale. Ma gandesc la programe pentru recuperarea tinerelor care practica prostitutia pentru a-si castiga existenta. Ma gandesc la sustinerea parohiilor sarace din mediul rural si la infiintarea unor scoli in cadrul Bisericii unde copiii sa invete in primul rand sa fie buni crestini, dar sa poata primi si meditatii la diverse materii.
"Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge, si lupul le rapeste si le risipeste".

PROFESOR

Mare greseala a comis PF PATRIARH ,ca in ultimii ani de viata ai lui Adrian Paunescu ,nu l-a angajat pe acesta profesor la Teologie.

O alta interpretare a parabolei biblice

In Societatea spectacoluli de Guy Debord se explica cu ajutorul unui citat din Karl Marx batutul apei in piua pe tema "omului"din Biblie:"...societatea capitalista isi gaseste in cultul omului abstract propagat in crestinism complementul religios cel mai autentic"(Capitalul).Si invers,batutul apei nin piua pe tema "libertatii omului"in democratia capitalista,(societatea capitalista e o denumire improprie pt.ca intr-o astfel de societate capitalistii sunt doar cateva procente ,dar e drept ca doar ei conteaza, asa ca si termenul "democratie"e impropriu.

RASPOPITUL

AM IN FAMILIE UN PREOT, IAR EU SUNT FILOSOF SI NU MA INTELEG DELOC CU EL.AVEM DE-A FACE CU OAMENI INDOCTRINATI INCA DIN FACULTATEA DE TEOLOGIE CARE DUPA PARERAEA MEA ESTE O INSTITUTIE DE SPALREA CREIERULUI.ACOLO TOTE CE SE FACE ,TOATE DISCIPLINELE ,SCOT IN EVIDENTA SUPERIORITETEA EPISCOPULUI FATA DE PREOT.EPISCOPUL ESTE ,,LUMINA LUI HRISTOS,,STAPINUL SI ARHIEREUL,,ETC PREOTUL CIND SE DUCE LA EL SE ADRESEAZA CU APELATIVUL,,SARUT MINA STAPINE ,BLAGOSLOVITI SI IERTATI,,CU ALTE CUVINTE POPA E ULTIMUL MURITOR CARENU ARE DREPTUL SA TRECA PRIN FATA ACESTUI BARBOS CU O CULTURA TEOLOGICA PRECARA.ILUZIILE CONTINUUA LA NESFIRSIT SI DL PLESU ARTREBUI SA STIE CA SERVILISMUL ACESTA FEROCE SE CULTIVA DIN PERIOADA BIZANTINA DE LA IUSTINIAN CARE A INVENTAT ORTODOXIA.CHIARSI STUDENTII TEOLOGI SUNT ATIT DE INDOCTRINATI CANU SE POATE DISCUTA CU EI .II SUGEREZ DOMNULUI PLESU SA MEARGA DEGHIZAT LA FACULTATEA DE TEOLOGIE SI VA RAMINE PERPLEX DE CURSURILE CE SE PREDAU ACOLO.CHIAR SI LA ADMITERE SI LA DOCTORAT ITI TREBUIE BINECUVINTAREA IERAHULUI LOCULUI CHIAR DACA ACESTA ARE STUDII LA FF,NU MAI VORBIM DE JURAMINTUL DEPUS LA TERMINAREA FACULTATII UNDE JURI CA TE VEI SUPUNE NECONDITIONAT EPISCOPULUI CARE DE REGULA, E UN FOST STARET DE MANASTIRE CARE IN URAMA RITUALUI PAIDERASTIC CU SUPERIORUL AJUNGE EPISCOP. SERVILISMUL PE CAREIL PREZINTA DL PLESU E MINIM FATA DE CE SE INTIMPLA IN JUDETE LA ZIUA IERARHULUI UNDE ESTE CONFUNDAT CU DUMNEZEU.SUNT CURIOS DACA UN EPISCOP I-AR CERE NEVASTA UNUI PREOT CE REACTIE ARAVEA ACESTA ,DAR CU BINECUVINTERE SE POATE SI ACEST LUCRU.PREOTUL DIN FAMILIE CARE IMI ESTE FOARTE DRAG ,IMI POVESTEA CA INTR-O ZI A VENIT ORDIN SA LE OPREASCA SALARIUL SI ABSOLUT NIMENI NU A COMENTAT.PAI CUM SA NU INTRI IN DELIR EGOLATRU CU ASEMENEA SUBALTERNI? NU STIU CE PARERE ARE CEDO DESPREACEATA FORMA DE SCLAVIE

O apreciere

Foarte bun articolul.Îl admir pe autor pt. păreri și mai ales pentru curajul dumnealui.
În ceea ce-l privește pe Patriarh și eu sînt dezamăgită ca mulți alții deș, la început am sperat că v-a schimba ceva în bine în rîndul bisericii dar nu are voință.Episcopii își bat joc de preoți,vedeți cazul Buzău și Vrancea,unde sînt parohii cu 400-500 de familii pt. un singur preot și parohii cu 2-3 preoți fiecare cu 80 de familii,ca să nu mai vorbim de calitatea îndoielnică a unor preoți de care se plîng enoriașii deși, țin preoții și biserica cu banii dumnealor.Legea bunului plac a episcopului și a camarilei e la putere.Preotul de la Stăncești a însemnat crucile din cimitir cu vopsea roșie pt. a lua taxă iar Episcopia și Patriarhia tace.
Legea tăcerii și a neimplicării este cea care guvernează activitatea bisericii neamului sub oblăduirea Patriarhului Daniel!
Mai mult la Patriarh, nu se poate ajunge chiar dacă teoretic așa ar trebui.El nu discută și nu ascultă oamenii de rînd chiar dc. se întrunesc toate condițiile legale pentru o audiență.
Așa că nu mă mir de fastul,opulența și grandoarea celei de a 60-a aniversare a P.F. Daniel!
Doamne ajută,să fie bine! dar nu prea mai cred....

Patriarhul: un megaloman, un om de afaceri

Spun public ceea ce multa lume imi spune in privat: actualul Patiarh este un megaloman, care conduce biserica ortodoxa ca pe o afacere.

Este megalomanie sa construiesti Catedrala Mantuirii Neamului cand exista sute de biserici monument istoric in diferite stadii de distrugere, pentru care biserica nu are nici un proiect de restaurare. De exemplu, in nordul Olteniei si sudul Transilvaniei exista cateva zeci de biserici de lemn romanesti din secolele 17-19, exceptionale atat ca arhitectura cat si prin valoarea picturii din interior. In unele din ele ploua prin acoperis. O echipa de arhitecti voluntari incearca sa le salveze. Nu au nici un sprijin de la biserica.

De ce sa construiesti Catedrala Mantuirii Neamului si sa nu reconstruiesti Manastirea Vacaresti, unde exista inca elemente salvate in urma demolarii si unde Primaria este inca dispusa sa aloce un teren pe malul Lacului Vacaresti?

Lumea profesionala stie ca proiectul Catedralei Mantuirii Neamului a fost facut de Patriarh insusi impreuna cu arhitectul Vladescu, cel care a proiectat Casa Poporului. Patriarhul a refuzat cu indarjire un concurs de arhitectura pentru Catedrala, concurs solicitat de Ordinul Arhitectilor.

Intr-o perioada in care reperele dispar in Romania, am sperat ca biserica sa fie un exemplu de bun-simt. Am sperat ca biserica sa ia pozitie impotriva distrugerii agresive a patrimoniului din Romania. Am observat insa ca chiar arhitectura bisericilor se manelizeaza. Vedem cruci uriase in albastru fosforescent de discoteca, vedem termopane in biserici monument de sute de ani. Vedem un proiect de demolare a bisericii Barbatescu-Vechi din Calea Rahovei, construita in secolul 18, pentru inlocuirea ei cu o biserica mai mare.

Cat despre prioritatile conducerii bisericii, sunt preoti care marturisesc in privat ca au cote de bani pe care trebuie sa le verse anual "la centru".

Sper inca sa se ridice in cadrul bisericii un curent de opinie care sa afirme franc ca insitutia bisericii ortodoxe merge intr-o directie gresita. Sper inca la o schimbare de directie.

Asta e adevarat

Adevarat ati spus:"la urma urmei sunt un rob si doresc sa-mi primesc hrana la timp".Mi-a amintit de articolul lui N.Iorga "Supt trei regi" despre care a comentat Arghezi ca e singurul adevar spus de istoric in toata viata.

Bun articol

Se vede si bunul simt al unui om ultra-educat, caruia habotnicia nu poate sa ii puna ochelari de cal pe ochi, dar si o cumpanire a cuvintelor, o grija de a nu fi strident in critica. Poate prea multa, calitatea asta din urma, dar asta numai dupa gustul meu.

Pe planul manierelor atitudinea e de acceptat si stimat, pe planul credibilitatii, nu stiu. Prea ii acordati Prea Fericitului statutul de victima - de parca el ar fi, saracul, un calugar cinstit si auster, care a renuntat la fast si la cele lumesti si, vezi Doamne, obscenitatile luxului au fost "asmutite" spre dinsul. Nu asteptate, rivnite, chiar si incurajate cu osirdie.

Pe planul stilistic, m-a amuzat cum, incercind sa il vorbiti de bine pe Prea Fericit, cu ce ati putut iesi la iveala fara sa deveniti neonest a fost "vigoarea şi tenacitatea organizatorică, zelul", complimente care pot descrie multe si pe multi, de la secretarul de partid al vreunei de mult defuncte celule de comunisti ilegalisti pina la vreun capitalist de succes precum Gigi Becali. Puteti folosi aceleasi cuvinte si ca un epitaf fostului presedinte Iliescu, daca si cind va fi cazul. (Retineti, va rog, nu cred ca asta v-a fost intentia, dar asa "v-a iesit". In fapt, m-a impresionat reluctanta dv. de a minti, ceea ce va face unul din putinii oameni care inca pot fi cititi cu placere, in Romania.)

In rest, sa o admitem: nu trebuie sa fim protestanti sau papistasi sau "sectanti" ca sa vedem ce se vede cu ochiul liber si cale de o posta: in Romania NU AVEM crestinism (si va rog nu dati exemplu cinci sau cincizeci de calugari inimosi si autentici, intre care 45 decedati si cinci hotarindu-se). Avem in schimb o afacere, o mafie uriasa, un clan bine impamintenit si care incearca sa se ajunga inzecit pe orice cai, fara scrupule, fara mila, calcind pe vaduca si dind cu cotul in orfan.

Hristos e cel mult un apendice, o inconvenienta, un nume care se mai pomeneste din An in Pasti, aproape literalmente, iar cind e pomenit e fara convingere, fara un simt al raspunderii, fara legatura cu viata pe care o duc atit pastorii cit si jupui... pardon, pastoritii. O chestie pe care mi-au remarcat-o in fata, daca in forma politicoasa, unii straini care au vizitat Romania pe termen mai lung (si nu erau nici catolici, nici iehovisti, nici baptisti etc.), a fost ca in "crestinismul" romanesc cuvintele "ortodox", "ortodoxie", "biserica ortodoxa", "biserica neamului", slavirea slujbasilor bisericii si adorarea ornamentelor traditiilor de cult sufoca mai cu totul orice referire la originea si la capul Bisericii.

Printului Pacii i-a ajuns o bucata mizera de stofa sa-si acopere trupul chinuit. Multilor nostri printi si printisori si curteni ai bisericii nu le mai ajung toate brocarturile, toate Mercedesurile, tot aurul si toate celelalte gaunosenii lumesti ca sa le acopere putinatatea spirituala si lacomia.

Probabil ca la moarte tot ortodox va fi preotul care imi va citi la capatii. Sper, cred ca Dumnezeu e destul de mare ca sa ma ierte oricum.

...

Lasati d-le Plesu, nu fiti trist, ca s-au intimplat altele si mai si. Nu va spun ce trist am fost eu cind l-am vazut pe Basescu vorbind de la tribuna "condamnarii comunismului" de raul facut de comunism, in timp ce el insusi facea rau in prezent, prin participarea la jaful tarii si cultivarea sistemului mafiot instalat la noi dupa '90. Iar dumneavoastra, impreuna cu domnii Liiceanu si Patapievici, pluteati de incintare, orbi la impostura pe care o aveati in fata. Puteati foarte bine sa-l alegeti pe gen. Plesita sa tina discursul, ar fi avut exact acelasi efect.
Ce spuneati ca s-a intimplat? Patriarhul a fost lingusit de ziua lui? Nţ-nţ-nţ... Cred totusi ca va inselati. Ati avut dvs. o stare mai proasta si ati vazut ca fiind deplasate niste manifastari de afectiune firesti. Patriarhul e perfect OK, n-ar permite niciodata asa ceva. Ce dumnezeu...

Slujitorul necredincios

Articolul de fata va aproprie la inceput de stilul lui Paulo Coelho. Interpretarea banuiam ca o ve-ti indrepta spre “baronul” cel mare. Nu e gresit nici ceea ce ati facut indreptandu-l spre noi. Desi aveti “vocatie” de a manui bine condeiul si veleitati de predicator imi permit totusi sa va spun ca acel “slujitor credincios” este fiecare dintre noi. Biserica nu este o institutie perfecta. Putem contribui fiecare la bunul mers al societatii folosind bine talantii pe care ni le-a dat divinitatea. Mie nu-mi ramane decat sa-mi pun niste cenusa in cap, caci de prea multe ori am fost necredincios.

Slujitorul credincios

Nu stiu de ce dar am senzatia ca-i o neințelegere în articolul ăsta, adică cine-i slujitorul și cui îi este el credincios ?

Slujitorul necredincios

Articolul de fata va aproprie la inceput de stilul lui Paulo Coelho. Interpretarea banuiam ca o ve-ti indrepta spre “baronul” cel mare. Nu e gresit nici ceea ce ati facut indreptandu-l spre noi. Desi aveti “vocatie” de a manui bine condeiul si veleitati de predicator imi permit totusi sa va spun ca acel “slujitor credincios” este fiecare dintre noi. Biserica nu este o institutie perfecta. Putem contribui fiecare la bunul mers al societatii folosind bine talantii pe care ni i-a dat divinitatea. Mie nu-mi ramane decat sa-mi pun niste cenusa in cap, caci de prea multe ori am fost necredincios.

impecabil

Impecabil scris. De reţinut ideea că noi toţi cei botezaţi suntem membre ale Bisericii şi "slugi" în casa lui Dumnezeu. Iar cel hirotonit este "sluga" pusă de "stăpân" peste celelalte slugi "ca să le dea hrană la timp". Această "hrană", în sensul cel mai riguros, este Trupul lui Hristos în taina euharistică. Preotul, ca slugă peste slugi, este în primul rând săvârşitorul sfintelor taine, "suportul" Sfântului Duh. A "sluji" este, esenţial, a săvârşi sfintele taine. Trebuie subliniat acest aspect, implicat în simbolismul "hranei", pentru că în cultele neoprotestante, a "sluji", lipsind fiind complet de sensul primordial al săvârşirii tainelor, capătă o multitudine de sensuri cu caracter exagerat sentimental şi moralizant, lipsit de substanţă, în ultimă instanţă. Pastorii neoprotestanţi au o retorică exagerată de a "sluji", de a se pune în "slujba" credincioşilor, care trădează mai degrabă "individualismul" şi pierderea sensului real al "lepădării de sine".

Imersie in impresie

Am impresia ca se afla in pregatire volumul II al Comediilor la portile Orientului. Ii urez d-lui Andrei P. spirit de observatie si dispozitie pentru scris. In rest nu lipseste nimic. Sursele de inspiratie abunda, usurinta scrisului e la dansa acasa, editurile-s deschise, iar cititorii atata asteapta. Chef sa fie.

Şi aş mai adăuga ceva

Domnule profesor, pentru a întregi frumoasa aparabola pe care ne-aţi reamintit-o, aş face trimitere la cele spuse de Hristos despre ,,Întâietate”: ,, Şi a intrat gând în inima lor (a apostolilor): Cine dintre ei ar fi mai mare? Iar Iisus, cunoscând cugetul inimii lor, a luat un copil, l-a pus lângă Sine, şi le-a zis: Oricine va primi pruncul acesta, în numele Meu, pe Mine Mă primeşte; iar oricine Mă va primi pe Mine, primeşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Căci cel ce este mai mic între voi toţi, acesta este mare.” Şi am să repet: ,,Căci cel ce este mai mic între voi toţi, acesta este mare”. Din păcate multe din spusele lui Hristos sunt interpretabile, ceea ce face ca mulţi dintre ucenicii Lui, preoţi şi episcopi, să se comporte ,,pisiceşte”. Poate, cred eu, modul acesta de a-ţi impresiona şeful prin laudele pe care i le aduci, face parte din DNA-ul naţiei noastre. Acest apetit pentru lăudăroşenie faţă de superior este a doua natura a multora dintre noi, şi o facem aşa precum se făceau prefaţele la cărţi din timpul comunismului, unde, ,,şefu” era lăudat şi potopit cu cele mai mieroase expresii pentru ca să ni se dea nouă impresia că ce va urma este o continuare a prefaţei şi nimic maimult, adică, suntem în ,,normalitate”. Nimeni nu citea prefaţele cărţilor; dar asta era moda. E la fel precum etichetele de pe ambalaje care îşi lauda produsul dar pe care nimeni nu le citeşte. Despre întâietate şi locul din fruntea comunităţilor, eu îmi aduc aminte despre o întâmplare petrecută la Patriarhie, acum vreo 18 de ani, când s-a făcut ridicarea în rang a unui ierarh. Acolo, episcopul Calinic stătea de vorbă cu un alt ierarh, Irineu. Irineu vorbea cu multa înflăcărare despre cel care avea să fie ridicat în mare rang şi pe care-l asemuia cu un sfânt, la care, Calinic, pus întotdeauna pe şotii, îl întreabă pe Irineu: ,,Dar bine, sfinţia voastră, nu mai ştiţi ce-i aia un sfânt? E posibil ca să-l asemuiţi pe acest tânăr cu un sfânt? Păi, dumneata ştii cum deosebeşti un sfânt de un om oarecare?” ,,Nu”, i-a răspuns Irineu. ,,Păi am să-ţi spun eu cum se încearcă un om ca să vezi dacă e sfânt sau nu. Uite cum: îţi alegi un deget, il bagi în fundul celui pe care-l încerci, după care îl duci la nas şi miroşi. Dacă persoana respectivă e sfânt, atunci degetul tău va mirosi a mir de nard. Daca degetul tău va mirosi a fecale, înseamnă că persoana respectivă nu e nimic altceva, decât un rahat ca şi noi!” Nu am dorit să supăr cenzura acestui ziar respectabil, dar această scenă s-a petrecut în realitate şi cei care au participat la ea au reţinut-o şi o mai povestesc şi astăzi. Cer iertare pentru îndrăzneală, dar, cred eu, conchide cam ce dorea domnul profesor Pleşu să ne facă să înţelegem.

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI