Numai pentru abonati

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Scrisoare deschisă către Ion Vianu

Carevasăzică, dragă Ion, m-ai dat la gazetă! În ce mă priveşte, cînd intru în divergenţă cu un prieten, prefer să-i dau un telefon. Sau să-i scriu, sau să-i trimit un mail. Pînă de curînd, şi tu făceai aşa. Ai recurs, sever, dar amical, la poşta electronică, fie cînd te-a deranjat opinia mea favorabilă despre cartea lui Liviu Bordaş, fie cînd, cu ani în urmă, te-a contrariat decizia mea de a da unor burse NEC numele lui Petre Ţuţea.

 

32 comentarii 23064 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 360, 6 - 12 ianuarie 2011

Spontan, insa adevarat.

Ma mir ca sunt deja logat..A!
Va scriu spontan si incerc pe scurt, asa cum pot.
Am avut un vis. Era noapte. Cineva imi povestea ce a patimit acum 24 sau 26 de ani?, nu-mi amintesc precis, era o cifra para 2.......stiu insa ca povestea si plangea, plangea si-mi povestea. Nu realizam daca-i femeie sau barbat, vocea iesea din computer nedefinita, asemeni durerii din cosmare, spunea ca rana-i s-a cicatrizat,
dar ca nu putea sa scape de cicatrice, se lipise de creier si nu o putea desprinde, ca ranile traite si fostele triste intamplari ii veneau in minte mereu. Repeta asa: ''Aici am o rana'' repeta si spunea ca
rana s-a cicatrizat insa nici pe departe inima sa-i fie vindecata. Si agonia incepaea iar, si iar o lua de la capat (nu-i usor pentru mine sa-mi amintesc visul, asa ca rabdare..) Repeta si asta: O, Doamne!
Vreau sa pot uita. Si brusc n-am mai auzit nimic si am visat ca am adormit si ca visma omul din noapte. O zana buna il prefacuse in apa ca sa nu mai simta durerea. Era de apa si nimeni nu-l mai putea atinge cu nimic: vorbele nimanui, gesturile nimanui, loviturile, omul era chiar de apa (ca intr-un film cu efecte scumpe de trucaj)..
Mana imi aluneca prin mana lui, prin fata lui si nici urma de cicatrice. Insa, in dreptul inimii am atins ceva, inima-i pulsa, inca mai plangea, inima nu era de apa. Atunci am simtit o durere, durerea lui, a omului
si am strigat:Omuleee, de ce poti fi tu ranit atat de greu?? Si asa m-am trezit din somn, plangand in hohote, rana omului devenise cicatricea de pe memoria mea, ce vis! Aveam inca lacrimi in ochi.
Matilda
p.s. scuzati greselile gandurilor mele, nu a fost decat un vis adevarat

.....

De ce nu pomeneste nimeni afirmatia presedintelui Traian Basescu care a declara in urma cu cateva saptamani ca daca Ceausescu ar fi fost presedinte numai pentru primii 10 ani ai regimului comunist ar fi fost un mare presedinte? Atunci CNA-ul nu s-a sesizat si nimeni nu a blamat atitudinea acestuia vadit favorabila regimului pe care chiar acesta l-a condamnat.

rahat cu politica, uitam de ce esential

Am trait destul pentru mine,
Prea putin pentru cei ce-i iubesc!
Viata pare sa mi se termine
Tot ce-as vrea e sa mai traiesc.

Macar o zi, macar o ora, atata vreau!
O zi pentru copilul meu,
O ora cum eram eu.

Dar si cand moartea ma va lua,
Prin galaxii si stele, imi fac drum
Si te voi veghea, copilul meu,
Ca un tata bun.

Voi pleca de unde n-am vrut sa plec,
Dar raman aici ca o lumina,
Fac ce pot ca sa aleg
Statutul de fantoma eterna.

Este trist, e bucurie,
Sper ca viata ta sa fie,
O continua fericire.

Si cand ziua va veni,
Cand dai ochii cu soarta,
Voi fi alaturi, copilul meu,
Pentru ca eu sunt tata.

Eminescu nu avea nici o sansa

Sa punem de ex presa, cum se baleteaza prin Romania, eu cred ca Eminescu nu ar avea nici o sansa in 2010, ar fi un prapadit de luser, care intra pa saituri si nu reuseste sa-si bage user si pass si, surpriza, cand cauta ceva de cultura. tot un cacat facut pt publicitate e , ca nu se poate inscrie!
Fac urmatorul exercitiu:Scrieti o strofa de poezie si incercati sa gasiti un site ca va lasa sa postati! Ne auzim in 3 zile!

strofe

Dacă dvs. aţi avut o şansă cu strofele de mai sus, precis ar fi avut şi Eminescu...
Succes în "intrările pe saituri"!

PS: "luser" nu e scrie aşa - nici în română, nici în engleză. Dacă ţineţi neapărat, ne auzim în 3 zile...

Aoleu

Aoleu, d-le Mircea Vasilescu, tot cu mofturi din astea va indeletniciti? Dar cu se scrie "luser" in limba româna?

La spalatoria Nufarul fustele se ridica joia. Coincidenta sau nu, la Dilema joia se modereaza mesajele in asteptare de peste an. Cand e zi de hartz? Cum se scrie "hartz" (care e de bine cu ca nu "hartza" care e de rau) in limba romana.

moderaţi, moderaţi, tot va mai rămîne ceva

Tot cu mofturi, ce să fac... Grea misie, misia de moderator...
Cînd aţi trecut ultima dată pe la Nufărul? Că între timp s-au mai deschis şi alte spălătorii. Nu-i păcat să vă îndeletniciţi tot cu Nufărul de tristă amintire?...

Si daca nu moderati tot ramane ceva. Ce se cer(n)e!

Eu nu zic ca nu aveti misie grea, doar ca v-o faceti singur si mai grea.

La celelalte spalatorii se schimba lenjeria mai des, iar fustele se ridica oricand (spontan) la cerere. Numai la Nufarul si la Dilema dureaza moderarea atat de mult. Prin urmare n-as fi putut introduce alta spalatorie in comentariu nici daca as fi vrut. Nu cred ca sintagma "ca la Nufarul" va putea fi inlocuita prea curand.

Înţeleg că vreţi viteză, nu

Înţeleg că vreţi viteză, nu durată.

Inseamna ca sunteti intelegator!

Ooooo "Timpul", cum ar zice Solomn Marcus. Interesanta confuzia pe care mi-o propuneti, intre durata si durabilitate, intre statul la coada si persistenta. Sa stiti ca jucariile au cu totul alt chichirez sub apa deact la suprafata. Aceleasi jucarii. Faptul ca semnati in clar si cantati la pian pe Titanic, tinandu-va respiratia, o data - de doua ori pe saptamana, nu aduce dupa sine nici "vacuumare" nici sunetele si/sau semnificatiile cu care sunteti obisnuit.

Postarea de comentarii la Dilema este precum calatoria in cosmos cu viteze relativiste: descurajanta pentru (ne)muritori. Despre asta e vorba.

Link-uri utile pe marginea articolului

http://www.youtube.com/watch?v=Ks0mqFIkycg&feature=related
aici este o parte a interviului lui Ion Cristoiu de la care a pornit sancțiunea CNA

http://www.observatorcultural.ro/In-apararea-Eugeniei-Voda*articleID_247...
scrisoarea trimisă de domnii Liiceanu, Plesu etc. către CNA

http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles%7Cdetails?articleID...
Articolul lui Ion Vinea la care răspunde domnul Pleșu mai sus

scrisori

Admirabil raspuns.
Si parca simt amarul din vocea dlui Plesu.
Citisem articolul dlui Vianu si nu-mi venea sa cred.

Ion Cristoiu despre C Zelea Codreanu

sigur nu-i de ris chestia asta? io asa as fi crezut

Romani

Manciu, Duca si Stelescu, victimele lui Codreanu si ai subordonatilor sai (nicadori si decemviri) au fost romani. 14 romani care omoara trei alti romani. Ce are asta a face cu Holocaustul ?

Lista cu persoane interzise

Cu permisiunea Dvs., v-as propune o intiativa:
Ar trebui publicata o lista formala, din perspectiva CNA (sau probabil chiar mai sus), ce cuprinde numele persoanelor si in general subiectelor care, in orice discutie, necesita o abordare privilegiata (e.g. prezenta politrucului de serviciu care sa prezinte un "disclaimer" - opinia d-lui Cristoiu e gresita si pe el il consideram tembel si rau voitor si nu ne asumam nici o raspundere; orice asemanare cu persoanele reale e intamplatoare)
n.a. "disclaimer": exemplul este pamflet, redactia nu isi asuma nici o raspundere (dar propunerea este valida, hai sa ne gandim putin la ea, ce ziceti)

Dezamagire

Am citit de câteva ori scrisoarea deschisă adresată de dl. Pleşu lui Ion Vianu şi sunt dezamăgit.
Domnul Pleşu încearcă să ne convingă cu sofisme. El justifică faptul că scrisoarea celor zece, în loc să ia o poziţie clară faţă de afirmaţiile scandaloase ale lui Ion Cristoiu, de elogiere a lui Corneliu Zelea Codreanu, le-a denumit cu un eufemism ca fiind „discutabile”. Domnia sa ne explică, că de fapt discutabil poate însemna greşit. Ei bine am căutat în DEX şi am găsit că discutabil înseamnă şi "neconvingător, îndoelnic”.
Oare domnul Pleşu a văzut emisiunea cu pricina? Oare afirmaţia lui Cristoiu după care Codreanu n-a făcut crime deoarece nu a fost la putere este doar "îndoelnică" sau pur şi simplu neadevărată? (Reamintesc asasinarea prefectului Manciu, a primului ministru I. G. Duca şi a fostului camarad Stelescu care au fost făcute înainte ca legionarii să fie la putere, în timpul vieţii Căpitanului). Oare afirmaţia că „C.Z. Codreanu a fost cel mai cinstit şi de onoare politician interbelic român” este doar "neconvingătoare" sau pur şi simplu o insultă la memoria unui om politic integru ca Iuliu Maniu? Oare afirmaţia că acelaşi Codreanu nu era fanatic este adevărată? Codreanu era, indiscutabil, un fanatic antisemit!
Deci dacă cei zece semnatari ai scrisorii în apărarea Eugeniei Vodă, ar fi dorit să se disocieze de cele afirmate de Cristoiu în elogierea lui Codreanu, ar fi trebuit să le declare neadevărate, neacceptabile şi nu să le califice cu eufemismul „discutabile”.
Domnul Pleşu, uită că anticomunismul trebuie să fie declarat de pe poziţii democratice, nu de pe poziţii de admiraţie faţă de legionari. Doamna Vodă a greşit când l-a invitat în emisiune pe un provocator ca Ion Cristoiu, care nu cred că poate fi considerat un adevărat profesionist. Emisiunea ei nu este făcută pentru discuţii în contradictoriu, de aceea trebuie să evite invitaţi care încearcă să o folosească ca o tribună onorabilă pentru promovarea extremismelor de dreapta sau de stânga.
De aceea sunt de părere că nu este justificată supărarea domnului Pleşu pe domnul Ion Vianu, din cauza polemicii legate de scrisoarea în apărarea Eugeniei Vodă.

Dupa parerea mea de - mai nou

Dupa parerea mea de - mai nou - cetatean turmentat, (nici) scrisoarea aceasta nu trebuia sa ajunga la gazeta. Dar admiratia pentru domnul Plesu nu mi se clatina.

Daca nu va place "Profesionistii", uitati-va la "In puii mei"!

Scrisoarea scrisa de Andrei Plesu mi s-a parut EXTRAORDINARA! Se pot intelege, din ea, mult mai multe lucruri decit cred ca poate intelege cel caruia ii este, in primul rind, adresata... Am urmarit tot acest scandal asa cum a aparut in presa, si n-am inteles, pina la urma, despre ce a fost vorba! Nu mi-a venit sa cred ca, in contextul in care vedem ce vedem la tembelizor, acei indivizi s-au gasit sa se lege tocmai de o emisiune de calitate (sunt fan); reclamantilor le-as spune: daca nu va place "Profesionistii", de ce nu va uitati la "In puii mei"? Sau la celelalte zeci de emisiuni de dialog care se fac la televiziune? De ce va sufoca indignarea tocmai fata de dna Voda? Nu mi-a venit sa cred ca o emisiune care transmite atita bine si lumina, poate avea parte de un asemenea atac! Eugenia Voda s-a dovedit, din nou, o Doamna, am remarcat ca n-a folosit prilejul ca sa-si dea poalele peste cap prin presa, cum se poarta la noi, nu si-a facut adversarii praf, desi, din cite am citit-o pina acum, condei are. Din contra, in plin scandal, am putut vedea niste emisiuni "Profesionistii" noi, foarte frumoase, culminind cu cea de aseara, cu un preot, vorbind despre fericire, si cu imagini filmate de Eugenia Voda in jurul lumii! Asa ca vad in scrisoarea lui Andrei Plesu un act de dreptate...

pozitia pe care am descris-o mai sus

se numeste anti-antisemitism.

Kama Sutra si cvadrupla negatie...

Cred ca ati incurcat susul cu josul. N-ar fi prima oara cand va manifestati anti-gravitational. Adica anti-imponderabil. Sau nu.

antisemitismul ca falsa problema

N-am citit articolul domnului Vianu, si nici emisiunea Doamnei Voda nu am vazut-o. Lucrurile acestea se judeca in lipsa.

1. Doamna Voda e unul dintre putinii oameni de valoare incontestabila din televiziune. Nu numai ca nu are nici o vina in legatura cu pisicile pe LSD din care traieste Cristoiu, dar e formidabila si initiativa celor 10, cat si articolul acesta imi place. Domnul Plesu are nerv. Se bate, risca, si pierde - ce anume pierde asta e alta branza - ca nici de castigat nu e.

2. Pe de alta parte, discutia in sine poate ca trebuia transata de la inceput altfel, si aici s-au incurcat apele. Codreanu NU a fost un visatori, un idealist, un vizionar, un carismatic. Ci un idiot politic. De citit "Cartica lui de cuibusor de nebunii". Daca se admitea acest lucru de catre cei zece, in acest fel, iesea si doamna Voda basma curata, Cum si merita.

3. Problema antisemitismului e o falsa problema. Eu, personal, nu cred ca exista antisemiti. Evident, cred in realitatea crimelor impotriva evreilor, respect memoria victimelor Holocaustului si condamn, cand imi sta in putere sau cand am ocazia, orice crima impotriva celor nevinovati. Dar nu cred ca exista antisemiti, Cred ca ei sunt altceva, de fiecare data, cu fiecare caz in parte. Cred, bunaoara, ca unii sunt mai buni decat par, ascunsi in acest cuvant, dupa cum unii sunt si mai rai dacat eticheta de antisemit ti-o poate da.

Antisemitismul e o valoare secunda, tertza a unor lucruri care au alt nume, din tot felul de perspective, de aceea ce si concept, e inutil. De aruncat.

E ciudat rau de tot

N-am citit articolul d-lui Vianu si nici n-o sa-l citesc,stiu despre ce e vorba si mi-e de ajuns sa inteleg ca cei zece semnatari au dreptate.In politica israeliana exista un personaj, Avigdor Lieberman,care este considerat fascist de multi care scriu la ziarul liberal Haaretz.Lieberman asta nu numai ca nu este boicotat,pedepsit sau izolat in Israel dar e si ministrul de externe si sef de partid.partid pe care multi il considera fascist sau aproape.Deci ce il socheaza pe dl.Vianu?Are fascismul un continut care il sperie pe dl.Vianu,sau doar un nume care-l sperie?Faptul ca partidul legionar a fost declarat fascist de toti politologii si ca partidul lui Lieberman nu a fost declarat de toti ci doar de cei care au curaj si pot sa gandeasca liber face ca dl.Vianu sa nu vada ceva grav chiar in prezent..Daca citesti comentariile in ziarul Haaretz la articole despre ce face Lieberman asta si ce declara ramai stupefiat cati il aproba si nimeni nu o sa scrie un articol sa-i dojeneasca pe sustinatorii lui Lieberman care e seful unui partid deja mare,probabil viitorul castigator al majoritatii in parlamentul israelian.Deci cine se teme de fascism poate sa-l vada in actiune,viu si prosper (sigur si-n alte tari,multe din Europa ,iar liderii partidelor de extrema dreapta europene sunt intrun permanent pelerinaj in Israel,pelerinaj remarcat in presa oficiala isaraeliana,de unii critic,de altii aprobator).Nu stiu daca am fost clar,?mi se pare foarte ciudat locul unde a gasit dl.Vianu fascism si sustinatori ai lui.As putea crede ca se face o permanenta incercare in Romania de a nu vorbi despre prezent,fie de cei de dreapta, ca dl.Plesu si toti intelectualii romani cunoscuti care "dezbat" despre comunism ,fie de cei de stanga care "dezbat"legionarismul.Prezentul e minunat,fara discutie.Si totusi distrugerea Irakului ,razboiul din Afganistan,mizeria palestinienilor razboiul permanent impotriva "terorismului"se petrec acum ,dar despre asta nu poti auzi un cuvintel.

De ce comunismul e privit mai cu indulgenta decat nazismul

Degeaba incercati sa aduceti comunismul la acelasi nivel de condamnare de care are parte nazismul, nu se va intampla niciodata. Diferenta dintre AbsolutEgal si AbsolutDiferit este, pana la urma, diferenta dintre massa si elita, iar numeric elita va fi, prin definitie, inferioara. Cand massa va intelege(niciodata) ca o crima comisa in numele ei tot crima este/ramane va avea si comunismul parte de un nivel corect de blamare.

Nedumerire

Domnule Andrei Plesu,martea ,multa vreme,a fost pentru mine-ziua i care aparea Dileme Veche si deci articolul dv.Cam atat citeam din presa.Am fost anul trecut in Brazilia si am ascultat si reascultat"audio-book-urile"dv" Comedii la portile orientului" si "Despre ingeri".Nu va mai spun ce au insemnat ele pentru mine acolo unde noptile sunt f lungi.Acum vad ca scrieti si la "Adevarul" si am o senzatie ......ciudata....sa spunem asa;ca articolele dv nu mai sunt asa de.......nici nu prea stiu cum sa spun.....consistente.....sa zicem.Sa incep sa va numesc ziarist? Am impresia ca v-as minimaliza activitatea daca as spune asta.Stiu ca Ion Vianu merita un raspuns din partea dv.Stiu ca a meritat sa luati apararea Eugeniei Voda dar si domnul Vianu ca si mine de multe ori ,n-a inteles corect ideea dv.Mai ales pt ca Ion Cristoiu ,un ziarist controversat,zic eu,nu cred ca avea ce cauta la emisiunea doamnei Eugenia Voda.
Ca sa nu mai lungesc discutia,domnule Plesu,zic si eu,ca scriind prea des si la publicatii cam......partinice.....cel putin pentru mine,va percep ca scazand .....nivelul intelectual al prestatiei dv.As vrea sa nu va fi suparat,daca veti citi vreodata acest comentariu.Eu pot sa aleg sa nu citesc ce scrieti in Adevarul.Dar ma indoiesc ..Oriunde vad numele dv pe internet ,dau clic......
Cu stima.

Antisemitism

Este evident că evreii aplică multiple măsuri în ceea ce privește condamnarea antisemitismului. Spre exemplu, la Miercurea-Ciuc a fost sărbătorit recent al doilea arbitraj de la Viena. Un călăreț cocoțat pe un cal alb amintea de intrarea amiarlului în oraș iar personalitatea lui Horthy a fost evocată în mod cât se poate de elogios. Știm cu toții ce au avut de suferit deopotrivă românii și evreii din Ardealul de Nord în urma dictatului aniversat de maghiari.

Reacțiile evreiești au fost neconvingătoare, formale, făcute parcă doar pentru a bifa o rubrică în catastiful cu consternărilor. Nici vorbă de abnegația cu care au luptat pentru scoaterea din circulație a monedei aniversare ce poartă chipul lui Miron Cristea sau pentru condamnarea exemplară a domnului Cristoiu și a gazdei sale. De amintit că Zelea-Codreanu a murit în 1938, așadar înainte de izbucnirea războiului și a Holocaustutlui. Vorbim așadar de doctrină antisemită, nu de crime comise împotriva evreilor.

În altă ordine de idei, constat că domnii Vianu și Pleșu se întâlnesc -dincolo de contradicțiile ce le pun în pericol prietenia- în dorința de a murdări amintirea lui Adrian Păunescu. "Măscărici de curte", îl numește unul, "cobzar" al lui Ceaușescu îi spune celălalt. Poate că sunt doar consecvenți și că așa au vorbit mereu despre el, dar în numele unei minime decențe, mi-aș fi dorit ca, înainte de a-i atribui noi epitete, să aștepte să mai treacă ceva vreme de la moartea sa.

Statuarul Andrei Pleşu

În ultima vreme Andrei Pleşu, cel din carne şi sânge, pare din ce în ce mai strivit de greutatea marmurei statuii care a devenit. Dar, cel mai trist pentru un spirit cu aspiraţii umaniste, editorialele sale indică şi o preluare galopantă de rece şi mineral de la această marmură rigidizantă.

Dacă ar fi să arbitrez cu propriu-mi subiectivism disputa celor două texte, “În apărarea Eugeniei Vodă” (cei zece) şi “Cine este conformist” (Ion Vianu), aş înclina, hotărât, în favoarea primului. Mai ales (dar nu numai) pentru că, fiind vorba despre România şi români, fiecare gest de solidarizare cu o cauză legată de apărarea libertăţilor de orice fel mi se pare, prin raritate şi aport la etosul naţional, mult mai preţios decât criticile cu iz dogmatic (fie ele şi îndreptăţite, pe alocuri) aduse acestui gest.

Cele de mai sus fiind spuse, aş face două remarci.

1. Articolul lui Ion Vianu începe cu o observaţie extrem de caracterizantă nu doar pentru manifestul analizat ci şi pentru marea majoritate a articolelor scrise de AP cel statuar: acestea “aduc mai puţine răspunsuri decât ridică întrebări”.
Nu cred că asta aşteaptă în primul rând poporul de la înţelepţii săi, întrebări.
Cei mai mulţi cititori ai lui AP nu se îndreaptă spre articolele acestuia ca spre o simeză pe care să admire expuse radiografii în diverse spectre de lumină ale autorului şi să se întrebe ce reprezintă petele mai închise la culoare: abisuri spirituale ori urme de tutun de pipă. Aceşti oameni aşteaptă de la AP răspunsuri, fie ele şi metafizice, la disperata lor tentativă de supravieţuire. Pe care însă nu le află pentru că statuile, nemuritoare fiind, nu vibrează la jalea agoniei.

2. O formă de manifestare a mineralizării în derulare a lui AP este evitarea confruntării, ocultarea tot mai frecventă a neconvenabilului.
Un prim exemplu, imediat, putem găsi în răspunsul la afirmaţia lui Ion Vianu: “doamna Vodă ar fi trebuit să-l întrebe pe jurnalistul Cristoiu ce gîndeşte despre antisemitismul şefului legionar, despre crima pe care a comis-o cu mîna lui şi despre crimele pe care le-a patronat”. În loc să răspundă complet, la toate cele trei componente ale întrebării, domnul Pleşu preferă să oculteze partea explozivă şi neconvenabilă din provocare, referindu-se doar la remarca privind “antisemitismul şefului legionar”, uşor de expediat, datorită generalităţii ei, printr-un ipotetic răspuns, la fel de general, al “împricinatului” Cristoiu: „Nu sînt de acord cu antisemitismul!“.
Să-mi fie iertat dar, astfel de retorisme, sunt mai de grabă eschive de box cu sacul decât sclipiri de lance ale unui gladiator în arenă.

Există însă un al doilea exemplu de ocultare a neconvenabilului, care arată şi mai dramatic nivelul de mineralizare, la care a ajuns azi, până mai ieri viul, AP: lipsa odioasă de reacţie la exemplarele şi rarisimele zvâcniri de demnitate umană românească ale învăţătoarei Cristiana Anghel şi operatorului Adrian Sobaru.

Comparabile cu fronda Doinei Cornea şi autodafeul braşoveanului Liviu Cornel Babeş, cele două gesturi recente l-au găsit pe Andrei Pleşu marmorean, deci rece.

Singurii stimuli la care pare a mai răspunde dragul nostru dilematic sunt cei legaţi de propria persoană: muzeograful Andrei Pleşu având grijă de exponatul cu acelaşi nume

"tovarasului de drum", contele de ...

@Contele de Sain... la data de 08 Ianuarie 2011 02:01:02
"Conte", pe langa faptul ca sunteti vadit partizan -este optiunea domniei voastre si n-o comentam-, dar bateti campii.
1. Ce si cat stiti dvs despre relatiile evreimii cu polulatia neaosa, romaneasca, cu precadere in Moldova si Muntenia, din secolele XVIII, XIX, XX ?
V-ati intrebat vreodata de ce majoritatea legionarilor -ca tot ati comentat despre fenomen- au fost tineri intelectuali, studenti si elevi, dar si o mare parte a taranilor instariti, cu precadere din Moldova ? Probabil ca da, insa constiinta, extrem de versantila, ori mrcantilismul, va joaca feste.
Afacerea Fischerland, "retragerea administratiei romanesti din Basarabia in `40" va sunt cunoscute ?
Cat despre penibilul comparatiei, in care ati intrat voluntar, ori poate ma insel, intre Liviu Babes si labilul psihic Sobaru este injositoare pentru primul si revoltatoare pentru cei ce stiu bine despre ce-i vorba. Cat despre apropierea Doinei Cornea de impostoarea din care ati facut, unii, o eroina, miscare demna doar de politrucii "internationalei", va deconspira sorgintea.
Deci: otrava cu care muscati este inofensiva pentru cei care Stiu si Conteaza.

Straniu, stiu. Dar conteaza?

Stimabile Blacks,

Nu înţeleg de ce ţineţi cu tot dinadinsul să compromiteţi suplimentar mişcarea legionară prin simplul fapt că vă manifestaţi simpatia fată de ea într-un mod atât de … frust.
Sunteţi sigur că v-aţi referit la textul meu? Pentru că, nicăieri în acesta, nu am făcut evaluări privindu-i pe evrei sau pe legionari. Gestul de solidarizare pe care-l laud este al celor 10. Atât.
Din numerotarea pe care aţi început-o dar n-aţi continuat-o, singurul lucru pe care l-am înţeles este că sunt combătut de cineva metodic, extrem de coerent, care ŞTIE că dl. Adrian Sobaru este “labil psihic” şi că dna. Cristiana Anghel este o “impostoare”, ceea ce-i dă dreptul să CONTEZE nu pentru cineva sau ceva ci pe întreaga mea compasiune.

Nu caut niciodata potriveli, asta-i adevarul.

Lucrurile din jurul meu vorbesc. Intodeauna au forbit.
Cartile pe care le am cu mine se deschid singure asemeni gandurilor mele, de parca ele, gandurile ar deschide cartile.
Matilda

Comemorari (de Ion Caraion)

In oglinda, mereu,
Avem negativul.

Ce de pietre-ati carat!
Nu e nimeni in palat.
Curg lacrimile piticului Pim inapoi.
Nu-i numai asta motivul.
Timpul va fi indignat.

Daca nu ne auzim noi,
Cine vrei sa ne-auda?

Uitare. Uitare absoluta.
Ultimul trofeu.

In oglinda, mereu,
Avem doua capete.
Sangele alearga sa capete
Bijuterii si rasad.

Ce de pietre-am carat!

Si-n palat nu era nimeni.

Acel noroi vesnic..

Paparuda-ruda,
Vino si le uda.

Uitare. Uitare-absoluta.

Arata documentu!

Chiar certati, intelectualii din RO si DRO (Diaspora) au prea multi neprieteni ca sa nu continue apararea idealurilor fiecare de capul lui! Impacarea ramâne oricând posibila.
Intelectualii nu se pot desfiinta reciproc. Ca si Ideile. Lichidarea, falimentarea, demonizarea vin din exterior, de la smecheri, de la spiritul primar agresiv.
Jalnic ar fi sa nici nu existe „documentu” care a opus doua liste de mari români!
Daca era un superprofesionist, dl Ion Cristoiu scotea cartea aia despre „romantismul” Capitanului pâna-n Craciun, in mai multe exemplare decât a lui Cartianu despre sfârsitul lacrimogen al Ceausestilor, valorificând astfel, ca mai bine vândut autor decât Cartarescu, extraordinarul tsunami publicitar format dintr-o fraza neterminata si ingaduind analiza pe text, este sau nu o apologie a fascismului.
Iar daca eram eu dna Eugenia Voda il intrerupeam daca nu cumva ideea bestsellerului nu i-a venit când au vrut sa-i execute silit casa pe procese de calomnie, intâi dna Adamesteanu de la GDS, apoi dl Mititelu din CNA + Alianta Civica:
http://www.jurnalul.ro/special/special/ion-cristoiu-risca-sa-ramana-fara...

Autorului...

Domnule Plesu, va citesc cu deosebit interes toate interventiile...
Pe d-na Voda o consider intaia intre "Profesionisti"...
Totusi, desi moderatoarea nu poate fi pusa la zidul infamiei pentru lipsa de vigilenta (oricum am da-o, cam asta e cauza neintelegerii create), gasesc ca ar fi fost de dorit sa nu va exprimati in legatura cu problema "Ion Cristoiu"... Nu ca v-am si considera "partizan" ca ati facut-o, nici ca ati fi ignorat isteria (exagerata, la urma urmei!) produsa de respectiva emisiune daca nu ieseati la rampa!
Dar parerea dvs conteaza pentru foarte multi, domnule Plesu! Nici n-ati crede pentru cati!
Si Ion Cristoiu prea a dat-o-n bara incercand sa fie original cu orice pret!
De curiozitate, am hoinarit noptile trecute pe cateva pagini "partizane"... Mi-a venit greu sa cred ce am vazut si am citit! De naiva, probabil, nu puteam sa-mi imaginez ca atatia romani simpatizeaza cu acea miscare diabolica.
Intr-un fel, chiar daca nu asta ati intentionat, ati devenit pentru cei care va urmaresc si pentru care sunteti un fel de "vox populi", aparatorul unuia care incerca sa cosmetizeze un personaj ce incarca negativ istoria noastra, si-asa atat de infuzata cu figuri deloc reprezentative pentru ceea ce pretindem ca suntem si gandim! Sau poate ma insel?
Nu sunt in masura sa va sugerez absolut nimic, dar poate mai de folos ne-ar fi fost un articol in care, in felul dvs unic si inconfundabil, pornind de la ceea ce a insemnat momentul legionar pentru Romania interbelica si a celei din timpul razboiului (bunicii unora dintre noi au murit sau au stat in temnita nevinovati din cauza mintii bolnave a legionarilor), pornind deci de la respectiva emisiune si de la toata nebunia de pro sau contra, sa ne fi tinut, domnule Plesu, o lectie despre Umanitate, in toate sensurile! N-ati fi dat gres!
Caci unii dintre noi va mai postam articolele pe Facebook, pentru elevii nostri liceeni, ca lecturi suplimentare la orele de dirigentie...
Cu stima,
S.

Constatare

Am citit ca in India, relativ recent, un camion ticsit cu pasageri care se intorceau de la o inmoramntare s-a rasturnat. 29 dintre pasageri au murit. Urmeaza in mod firesc alte 29 de inmormantari. Cam asta pare ca se intapla dupa ce d-na Eugenia Voda a murit putin invitandu-l in emisiunea sa pe nu mai putinul Ion Cristoiu. Dar India e o tara mare. Romania e o tara mica. Pericolul depopularii este invers proportional cu numarul camioanelor si al revistelor disponibile. Alte concluzii voi adauga pe Arca lui Goe. Condoleante gondolierilor.

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI