Recitiri

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Ca scriitor, dai, mereu, de citit. Dar ca să dai de citit, trebuie să fii, mai întîi, un harnic și onest cititor tu însuți. Nu pentru a aduna „citate“ și pentru a face, prin ele, paradă de cultură. Ci pentru a-ți exersa discernămîntul și pentru a-ți mărturisi adeziunile spirituale. Sînt, prin urmare, inevitabil, ceea ce țin minte (și aleg) din lecturile mele. Și nu ezit să împărtășesc și altora acest discret „autoportret“ de re-cititor, în speranța că se vor lăsa și ei, fie și pentru o clipă, seduși de ce mi-a plăcut mie.

 „Cîţiva bătrîni s-au dus la avva Pimen şi l-au întrebat: «Dacă-i vedem pe fraţi aţipind la liturghie, să-i scuturăm ca să-i ţinem treji?». El le zice: «Eu cînd văd un frate aţipind, îi pun capul pe genunchii mei şi-l odihnesc».“ (Patericul egiptean, Pimen, 92)

 „A zis iarăși: va veni vremea ca oamenii să înnebunească și cînd vor vedea pe cineva că nu înnebunește, se vor scula asupra lui, zicîndu-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor.“ (Avva Antonie, Pateric)

 „Dumnezeu nu schimbă nimic în destinul unui popor, înainte ca poporul însuşi să schimbe ceva înlăuntrul său.“ (Coran, Sura 13, „Tunetul“, versetul 11)

 Cioran, după ce a primit cadou o Răstignire sculptată în lemn de George Apostu: „Sîntem singura religie în care a fi credincios înseamnă a-ți fi milă de Dumnezeul tău“.           

 Inima mea s-a deschis în toate felurile: este pășune pentru gazele, mănăstire pentru călugării creștini, templu pentru idoli, Ka’ba pelerinului, tablele Torei și cartea sfîntă a  Coranului. Eu practic religia iubirii: în orice direcție ar merge caravanele ei, religia iubirii va fi religia și credința mea.“ (Ibn Arabi, fragment din Tarjuman al-așwaq)

 „Avva Sisoe l-a întrebat pe un frate: «Ce faci?». El a răspuns: «Îmi pierd timpul, părinte». Bătrînul zice: «Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu chiar şi cînd îmi pierd timpul».“ (Pateric, Sisoe, 54)

 „O biserică ce nu încearcă să se îmbunătățească e ca un corp bolnav.“ (Papa Francisc)

 „Profetul Muhammad a întîlnit odată, lîngă Kaaba, un beduin a cărui evlavie simplă L-a impresionat adînc. Dar, în timp ce stăteau de vorbă, iată că s-a arătat Gabriel cu un cuvînt al lui Allah către Muhammad: «Spune beduinului acestuia: încrederea ta în blîndețea și în milostivenia Mea este în zadar, căci mîine îți voi cere socoteală despre mărunte și nemărunte, pînă la cingătoare și pînă la șiretul încălțărilor». Atunci beduinul a întrebat: «Îmi va cere Domnul cu adevărat socoteală?». «Firește că îți va cere socoteală, dacă aceasta este voia Sa.» «Fie după puterea și slava Sa! Dacă Domnul mă va cerceta pentru păcatele mele, ÎI voi cerceta și eu pentru iertarea Sa. Dacă mă va cerceta pentru zgîrcenie, ÎI voi cerceta și eu pentru mărinimia Sa.» Auzind acestea, Profetul a  plîns pînă i s-a umezit barba, dar Gabriel s-a arătat din nou, cu un cuvînt al lui Allah: «Nu plînge, Muhammad! Căci, iată, îngerii care Îmi poartă tronul au uitat pentru o clipă, de prea multă bucurie, să-și cînte cîntecele lor de slavă! Spune fratelui tău, beduinul, să nu-mi ceară socoteală, căci nici eu n-am să-i mai cer socoteală lui». (Apud Tor Andrae, Islamische Mystik, Kohlhammer, Stuttgart, Berlin, Köln, Mainz, 1980, pp. 10-11)

 Miguel de Unamuno: „O credință care nu se confruntă cu îndoiala e o credință moartă.“

 „A mai zis: «Nu-l judeca pe curvar numai fiindcă tu te înfrînezi. Şi tu calci legea, doar altfel». Într-adevăr, Cel care a zis «Nu preacurvi!» a zis şi «Nu judeca pe alţii!».“ (Pateric, Avva Theodotos, 2)

A recitit pentru dumneavoastră

Andrei Pleșu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.