Numai pentru abonati

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Psihologia imnului național

„Deşteaptă-te române!“ şi-a avut vremea şi rostul lui. De necontestat. S-a cîntat, mobilizator, la 1848, la 1877, în timpul celor două războaie mondiale, la Braşov în 1987 şi la Revoluţie, în decembrie 1989. Nu se pune problema să uităm melodia, vorbele şi istoria lor. Dar avem voie să ne punem unele întrebări cu privire la calitatea de „imn naţional“ a acestui respectabil cîntec.

 

39 comentarii 31886 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 397, 22-28 septembrie 2011

imn

Mie imi pare ca tineri din ziua de azi nu se trezesc cu imnul national; am indoieli ca l-ar cunoaste.
Un imn frumos si poate si "functional" este A Portuguesa (evident, imnul Portugaliei).

asta e...

... natia, vocatia si situatia. acest imn contine in el un imenns adevar : apelul indemnul patetic, imperios, fara de care nu exista un viitor national: desteptarea! din somnul cel de moarte care bantuie in loc de onestitate, de efort, de continuitate in actiune. si inca un adevar, verificat timp de vreo 150 de ani: ACUM, ORI NICIODATA.
acel ACUM era la 1848. proorocire etern valabila: NICIODATA. altfel spus, acum, noi ne balacim, fara speranta si fara sfarsit, in acel niciodata. corect, domnule plesu? atunci, de ce sa-l mai schimbam?! ce-ar mai avea de inventat alde guristul marcel pavel, bunioara, de-un paregzamplu ori ceva?

sa vedem...

Ce am inteles eu - ca imnul actual nu este "functional". Daca domnul Plesu afirma acest lucru presupun ca s-a gandit si la un cantec care sa fie "functional"(sau cel putin suficient de) fiindca, nu-i asa, nu daramam o casa fara a ne gandi la ce construim in loc..iurta, bordel, palat, pagoda pt elite etc)

Chiar asa sa fie? Descrie "un neam aflat in stare comatoasa"....carevasazica....domnul Plesu habar nu are cu ce mijloace lucreaza poezia(ori se face ca nu stie) pentru ca ceva sa apara mai sugestiv, sa insufleteasca, sa nasca Vibratia. Domnul Plesu se asteapta ca o poezie care cheama la Trezirea constiintelor sa aiba cofrajul unui tratat mecanic descriptiv, natura moarta cu rata si portocala.
Sau din cordialismul Dumneavoastra acest Imn va inspaimanta cumva? Fiindca marea noastra majoritate tot mai rau o ducem, din rau in mai rau. Ciudat...nu si Dumneavoastra, autointitulatele elite culturale.

propuneri compensative

Stimate domnule Plesu,

Nu stiu - poate ca doar istoricii culturii stiu - daca exista azi vro tara al carei imn national sa spuna exact ceea ce ai sai cetateni trebuie sa puna in practica.
Imnul sa zica "iubiti-va fratii-imigratii" si vechii cetateni de drept ai natiei franceze sa ii pupe dulce pe picioarele negre si altii asemeni?
Imnul Germaniei sa aiba si un refren pe muzici turcesti?
Una din tarile nordice (uit care) are un imn - citeam cindva - despre dorul de moarte, dar nu e o explicatie suficienta nici pentru rata mare de depresivi de la "ei", nici pentru macelul junelui celuia dezaxat din Norvegia, nu?
Pina ajungem sa schimbam textul imnului cu altul mai actual, eu sustin modificarea legii electorale de la noi; e mai simplu: sa nu se poata candida pentru functii inalte in stat persoane ale caror nume sau prenume apar in textul de la Desteapta-te romane!
Sar evita scenele penibile precum cea din deschiderea meciului, nimeni nu ar mai cenzura imnul si lupiii si oile imbratisati l-ar cinta. Sa nu poata cei cu nume de Traian, Matei, Stefan, Corvin sau chiar Roman sa fie alesii natiei! Poate ca atunci, cu grabire si textul s-ar schimba cum vreti dvs.

eu as schimba imnul

cu altul compus pe versurile poeziei lui Radu Gyr " Ridica-te Gheorghe ! " chiar daca e scrisa de un legionar eu cred ca a fost un patriot adevarat. iar versurile se potrivesc perfect poporului acestuia.

Opinie contrara

Mie-mi place imnul, in special a doua strofa, ma impresioneaza de fiecare data cand il aud. Nu stau sa disec semnificatiile cuvintelor, fac parte din istorie. Nu vad de ce am schimba imnul de fiecare data cand situatia actuala nu mai corespunde continutului sau. Dar, oare, nu corespunde? Legat de comentariul potrivit caruia imnul are o melodie in gama minora, care evoca pesimism, melancolie, tristete, nu sunt de acord. Nu sunt initiata in ale muzicii, dar acest imn mi se pare mobilizator si, sincer, cred ca de asta avem nevoie, nu de unul care ne-ar da impresia ca traim intr-un spatiu idilic, ca nu e deloc asa.

Propunere

Cand am scris versurile pentru "Balada" lui Ciprian Porumbescu sub titlul "Ea este Romania mea", prezentandu-e si inregistrandu-le la Uniunea Compozitorilor si la Asociatia Drepturilor de Autor (ADA-UCMR), cineva si-a manifestat sustinerea argumentand "Ciprian este autorul a doua imnuri nationale, de ce n-ar fi si al celui de al treilea?"

EA ESTE ROMÂNIA MEA !

Versuri de George POPOVICI pentru melodia BALADA de Ciprian Porumbescu

1 Ea este România mea!
Îi mulţumesc,
şi pentru ea
mă rog.
Cât trăiesc
N-aş putea osteni
să-i las pe vecii
iubirea zălog.

2 Ea este România mea!
Loc nelumesc,
loc străjuit
de cer.
Giuvaer
răsărit în eter,
Cosânzeană
cu chip de icoană
creată cu sfinte averi
care veac de veac nu pier.

3 Grai
De doine ai,
Puteri
vitejeşti
moşteneşti,
Tu, ce porţi la gât mereu
Trei culori din curcubeu,
România mea rămâi...
În veci, rămâi minunea mea dintâi.

4Când mă răpesc
depărtări
şi mă pierd
peste zări,
Îţi faci cuibar,
Şi altar
În pieptul meu
Cernit de dor amar,

Când revin,
Mulţumesc
şi mă închin,
Dai veste prin ecou
Şi argint
de Crai Nou
Iar stropi de chihlimbar,
Din pahar,
vrăjesc arcuşul unui lăutar.

5 Plai
Cu imagini de rai
Înfăşate-n viori
Şi suspine de nai.
Un feeric decor
Cu Carpaţi evantai,
Podgorii în alai,
Bărăgan şi... mult dor!

don` pleshu

Propun Dansul Pinguinului , cert este cea mai buna optiune dupa dumneavoastra. Din textul de mai sus reiese ca nu ar mai trebui sa mai avem nici un imn, ci ar trebui lasat la voia transhumantei/migratiei, cum multora din dumneavoastra va place , pribeag popor, in dulcele stil clasic.

Eroare...

"Nu ne-ar sta mai bine [...] o igienică încredere în înzestrările şi norocul propriu? N-ar fi preferabil să ne începem zilele într-o dispoziţie ceva mai senină?"

Pentru asta nu imnul trebuie schimbat, ci legalizata prostitutia.

Somnul cel de moarte...al raţiunii

Mie îmi place imnul nostru actual… chiar îmi sună mobilizator, chiar dacă e patetic. Dar admit că nu sunt specialist şi că un critic de artă poate să spună mai bine dacă e frumos, dacă e adecvat ş.a.m.d. Deci din punctul acesta de vedere, e nu numai dreptul dlui Pleşu să nu’i placă, dar chiar e dreptul dumnealui de a avea un cuvânt de spus.

Problema mea e cu motivaţia dlui Pleşu, care nu ţine întru totul de artă. Dumnealui consideră că „nu prea mai avem a ne deştepta” din ceva… Argumentul beton: Suntem în UE… şi precum deunăzi dacă miliţianul poate arunca cu „caşcheta” în curtea Cotroceniului, iar noi ne putem înjura pe forumuri e suficient ca să AVEM DEMOCRAŢIE…tot aşa, dacă suntem în UE trebuie că suntem deştepţi, cu toate problemele aferente rezolvate.

Eu admit că la anumite nivele tocurile uşilor sunt foarte înalte, de nu te poţi lovi cu capul în ele, din maşină nu se prinde mirosul de transpiraţie din autobuze, iar icra neagră te face să uiţi gustul de hamsii. Nu am o problemă cu asta, nu sunt egalitarist. Dar părerea mea este că o ţară în care MAJORITATEA încă votează după culoarea pungii primite în ajun, se uită la tv numai la cancanuri şi scuipă seminţe la Ateneu, nu este încă trezită.

Şi mă tem că până să’şi dea seama dl Pleşu în ce stadiu se află România, o să i’o ia înainte camila prin urechile acului…

P.S. 1 Spune dl Pleşu la sfârşit …”într’o ţară preluată de curînd în Uniunea Europeană, …. Bine zis, NE’AU PRELUAT, nu am intrat noi… „noi dormeam domnule”, vorba lui nenea Iancu! … şi după cum văd, nu ne’am trezit… deci nu ne’ar prinde rău o trompetă de dimineaţă…

P.S. 2 …„cînd ne străduim să evoluăm spre o lume mai bine aşezată”… în zadar, aş adăuga eu, ne străduim în zadar, că din 4 în 4 ani mai vine câte’un intelectual să ne spuie să’l punem iar pe zurbagiu, că e mai isteţ…şi gata cu lumea aşezată…

despre paranteza

Am tot trait cu impresia ca desemnatul "Corvine" se refera la familia Corvinilor, mai precis la Iancu.
Nu stiu daca o fi din cauza bulevardelor "inlantuite" din capitala sau... Dar daca totusi e o dilema reala? E clara intentia lui Pann? Poate cineva ar putea aduce o clarificare.

Obs.: Imnul nu specifica daca "barbarii tirani" sunt straini sau "d-ai'nostrii". Poate depinde de vremuri. Totusi cred ca desi de "trezie si lupta" e mai mereu nevoie, in 21 de ani cuvintele imnului nu au strans multe rezultate. Cine stie, poate ca pe "caile ocolite" ale veseliei si bucuriei, un alt imn ne-ar apropia, solidariza si reface pofta de .. lupta :)

Comentariul no. 2

Este de folos faptul ca usoara incompatibilitate intre indemnul "Desteapta-te române" si postura de imn national este semnalata (in fine) de catre cineva care nu poate fi banuit nici de "adormire" nici de "neinteligenta". Problema este ca avem de-a face aici cu o minoritate care trebuie sa se supuna majoritatii si prevederilor constitutionale in vigoare (cele referitoare la caracterul de stat unitar, national avand ca forma de organizare republica, sic, si altele). Oricat de inadecvat ar fi imnul (de parca asta e cel mai grav si cel mai alandala lucru din tzarisoara, ultimul de luat in reforma) trebuie stiut ca in mod obiectiv un asa ceva se schimba numai la ocazii mari, la vreo revolutie de-o pilda. Poate dl. Andrei P. stie ceva ce noi nu stim si nici nu putem anticipa... Ceea ce ar face discutia extrem de pertinenta si serioasa...

Am citit articolul cu atentie extrema, de doua ori, incercand sa sesizez daca autorul sugereaza fie si aluziv ce alt imn ar merge mai bine. Si n-am constatat nimic. Ceea ce mi se pare nedrept. Intrucat nici Ziua Nationala nu cade bine intre moina toamnei si inghetul iernii (natiunile mari, puternice si/sau au ziua Nationala vara, ca de… nu ne-a placut 23 August, zi de glorie mareata) cred ca problema ar merita un tratament mai general. Desigur ca 10 Mai, mai spre vara, ar rezolva simplu si problema spinoasa a imnului. Desi, totusi, dupa exemplul celor care si-au luat ca reper ziua Independentei pe 4 Iulie 1778, ar fi normal ca ziua Nationala a Romaniei sa aniverseze, pe 9 Mai, vizand Independenta castigata (in 1877, asta e suntem cu 99 e ani in urma Americii) in lupta (alaturi de glorioasa armata rosie) in Bulgaria, la Vidin, Smârdan, Grivita, Plevna...Iar imnul care s-ar asorta ar fi fara indoiala: "Ferentarul mândru, mandru ca si crinul, Cînd pe mal s-arată tremură Vidinul". Plus ca 9 Mai se leaga si de destinul nostru european... Nu?

Nu

In primul rand, matale discuti povesti: ce are majoritatea sau constitutionalitatea cu a comenta melodia simbol a tarii? Imnul nu tine atat de legal, cat tine de simbolistica. Dl. Plesu nu face lobby pentru adoptarea unui alt imn - pur si simplu discuta pe marginea astuia existent. Si care-i treaba cu ziua nationala vara? In decembrie 89 ar fi trebuit ca Ilici sa astepte cu inlaturarea pe motiv ca serbarile comemorative ar putea provoca guturai? Pe 1 decembrie 1918 ar fi trebuit ca (scuzata sa-mi fie cacofonia) Consiliul Dirigent sa voteze amanarea evenimentului (dupa modelul lui Kogalniceanu la 1848) pana pe la dezghet, pe motiv de fulgi desi? Iar la 9 mai 1877 nu Romania si-a declarat independenta: Romania acelei perioade era formata din Moldova actuala si din Muntenia. La 1 Decembrie 1918 s-a creat Romania Mare, prin care Bucovina, Basarabia si Transilvania (ultima aducand dupa sine si valentele europene) s-au unit cu Mica Romanie. De-aia 9 mai nu-i o sarbatoare nationala. 10 Mai? Glumiti, nu? Cu Basestii, Pontii, Crinii sau Voiculestii de la centru tragand itele si non-culturalizatii majoritari cu drept de vot? Cam greu...

melodia imnului se pare ca-i o manea de-a panului pepelei

insa textul impunea lepadarea salvarilor,
iar ai nostri tineri de la '48 deja se-mbracau nemteste.

Psihologia imnului național

Analiza psiho-lingvistica e impecabila (urmaresc de mult subtilele dv. comentarii)... Ar trebui scris ceva similar si despre substratul muzical la "Desteapta-te Romane!" ... Cheia minora este deprimanta, iar alegerea unei piese corale - cu repetarea strofelor - este nepotrivita ca imn si dpdv MUZICAL ("Trei culori" e in aceeasi categorie). Imnul de dupa 1953, dincolo de textul tendentios al vremii, avea structura muzicala potrivita, cu dezvoltarea unei teme minore catre un final mandru-triumfator, in tonalitate majora, deschisa... Se poate obiecta (de gustibus) ca "A"-ul minor era prea lung si insuficient de memorabil-melodic; dar "B"-ul imi crea senzatia ca imnul 'nostru' - cantat orchestral (precum cere protocolul) la ceremoniile olimpice sau campionatele internationale - era IMN, comparabil cu cele pe-de-a-intregul-triumfatoare, cum erau (si inca sunt) imnul rusesc sau cel american, scrise in intrergime in tonalitate majora.

nu analizam imnul din cauza de traian

punct

De acord

Sunt de acord ca Desteapta-te romane nu este potrivit ca imn national. In plus fata de cele semnalate, trebuie observat ca gama in care se canta actualul imn al Romanei este minora. Melodiile in game minore evoca mai degraba tristete, melancolie, pesimism. Un imn ar trebui sa fie mai degraba intr-o gama majora pentru a sugera angajament, victorie, optimism. Tricolorul, compus de Ciprian Porumbescu ar fi o alegere mult mai potrivita.

hai sa ne mai gandim putin

De acord cu dl. Plesu pana la un punct: dusmanii nu mai sunt ce au fost, popoarele altadata barbare s-au civilizat, Dunarea nu a fost furata iar limba romana exista inca. Putem sa sarbatorim?!
Daca privim insa la populatia care salasluieste pe aceste meleaguri observam ca lucrurile nu stau deloc bine: cei mai mari dusmani pentru noi suntem noi insine, suntem corupti si usor coruptibili, ne vindem voturile pentru o galeata sau o pelerina; birocratia statului este haina si nesimtita; justitia este atat de oarba inca nu mai stie sa citeasca textele legilor si, oarba fiind, alege sa acorde dreptatea celui care da mai mult ; noii imbogatiti, ajunsi in cativa ani miliardari din afaceri cu statul ne dau lectii despre onestitate si liberalism; limba romana rezista cu greu asalturilor zilnice din mass media.
Cel mai grav, din punctul meu de vedere, este ca ne-am obisnuit sa tratam totul superficial, sa spunem tot timpul ca merge si asa, ca nu e un capat de tara, ca nici ceilalti nu sunt perfecti, sa luam in ras pe oricine isi asuma o conduita neschimbatoare la prima adiere de vant.
Am vazut ieri un documentar pe National Geographic despre o nava germana (Graf Spee) care in timpul celui de-al doilea razboi mondial se gasea in portul Montevideo din statul Ecuador neutru la acea data, avariata, fara combustibil, fara speranta de a se intoarce in Germania si fara speranta de a scapa intreaga daca ar fi iesit din portul supravegheat de nave de razboi britanice. Constient ca totul s-a sfarsit, capitanul navei si-a dus echipajul in siguranta la Buenos Aires unde exista o comunitate germana, a scufundat nava dupa care s-a sinucis pe steagul navei pe care o condusese. In varianta romaneasca, fie capitanul trada si trecea in tabara adversa (asa cum a facut toata Romania in 1944, un act absolut mizerabil care spune multe despre caracterul acestui popor), fie, mai probabil, il vindea la fier vechi, facea niste bani cu care cumpara blugi din Turcia si ajungea magnat in Romania peste cativa ani.
In concluzie, eu cred ca imnul este mai actual ca niciodata, insa dusmanii nu mai sunt afara, ei sunt inauntru si cu atat mai greu de combatut.

E adevarat...

E adevarat... Cuvintele imnului sunt "nevrotice" ... si nu e doar parerea mea. Se poate pastra melodia modificand versurile sau se poate introduce un alt imn... Insa in acest ultim caz al fi al SASELEA (!!!) in mai putin de 70 de ani! Nu credeti ca e cam mult?:)
Daca s-ar decide totusi introducerea unui nou imn, unul exceptional (si pe deasupra destul de cunoscut) ar fi "Pui de lei". Ar mai fi unul, mai putin cunoscut, insa cu o incarcatura emotionala deosebita; se intituleaza "Batrane vino si povesteste" (poate fi gasit pe Youtube).

Stimate domnule Plesu

Minunata analiza (dar asta e, deja, ceva obisnuit)
Intervin, totusi, cu o obsesie a mea: domnule, e clar ca nu e bun, OK. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, spuneti si care ar fi bun.
Propuneri ar tot fi (pe un forum la care sunt membru, este agreat Trei Culori, dezbarat de schimonosirea penibila a comunistilor), mie mi-ar placea un imn pe muzica din Rapsodia lui Enescu, cu un text rezultat dint-un concurs national, dar cred ca cel mai bine ar fi ca un eventual nou imn sa fie alegerea oamenilor care conteaza in cultura noastra, adica si a Dumneavoastra.

Pentru Kibby: pai si ce daca e englezeasca? Nu asta ar fi o problema. Daca esti curios, cauta sa vezi care este imnul Albaniei, vei avea o surpriza placuta, cred.

multumesc

v-am crezut pe cuvint si am mers pe youtube dupa el...:) da ce v-am facut domne sa ma pedepsiti asa, mi-a ajuns cit l-am cintat la cor la pionieri.
Dle first dar versurile nu sint o problema, nu pot sa fie pt ca Ro nu duce lipsa de poeti. Linia melodica e problema, vrem solemnitate-non-contondenta (cam asa ceva)

cam bolsevica analiza...

cantecul vizat e doar unul din lucrurile vechi fara de care
nici nu se stie ce pasareasca vorbeam astazi.

Cum e poporul asa e si imnul

Vreau inainte de toate sa subliniez ca sunt roman sadea. Nu m-am gandit pana acum sa analizez textul, insa trebuie sa recunosc ca aveti dreptate. Mie de fapt nu-mi place melodia, e lalaitoare. Ascult insa cu placere imnul national maghiar. Il am salvat in fisierul cu muzica clasica alaturi de piesele lui Enescu, Bach sau Albinoni. Este inaltator. Nici nu ma mir ca ungurii sunt atat de uniti.

REVANŞA TIMPULUI FǍRǍ DE MILǍ

eu doar HAKA aş cînta şi vibra pentru Patria Românǎ
pînǎ cînd am învinge diavolul din noi sǎlǎşluind
înlǎuntru de secole şi decenii din urmǎ

E timpul doamnelor şi domnilor A pricepe ceea ce neamul românesc surghiunit ar fi putut fi, ar putea, eventual, FI.
Dacǎ aţi sta de vorbǎ cu Eliade, cu Cioran, Noica, Steinhard, Vulcǎnescu, Ţuţea, Crainic, Gusti, Nae Ionescu, Sebastian şi ceilalţi toţi ‘’nervoşii” tineri şi lupi, v-ar sǎri de gît ,
v-ar trînti la pǎmînt, ar şterge ţǎrîna cu voi şi cu noi, moliciuni ai unei istorii-avortate, nǎscǎtoare de handicapaţi şi de monştrii cu creierul terci, plini de suficienţe imberbe de victime de mahala lǎfǎindu-ne lipsiţi de respect în fotoliile intelectualitǎţii distrugînd Mituri,Neam, Adevǎruri Sacre, şi înşirînd fǎrǎ-umilinţǎ-Amalgamuri Banalitǎţi otrǎvitoare pentru Cultura propriei Ţǎri.
Dar noi nu ştim ce-i aia PATRIA în care ne-a fost dat sǎ ne naştem, cǎci noi am vǎzut lumina întuneric de beci într-un lagar al morţii, al distrugerii lent-eficientǎ, al inimaginabilei desacralizǎri, a torturii prin mǎcinarea totalǎ a identitǎţii individuale, patrimoniului şi al reperelor istorice HRANǍ oricǎrei naţiuni întru-A Fi.
Şi-abia dupǎ aia vom putea cǎuta în rǎrunchii-închegaţi de sîngele LOR curs decenii şi decenii la rînd în tǎcerea cea mai absurdǎ şi cea mai real-concretǎ sǎ ne-aşezǎm împǎcaţi cu SineLE Amplu şi cu Zeul Miturilor Noastre sǎ cǎutǎm cîntul care ne-ar putea purta Vinovǎţia,Iertarea,
Crezul şi Cutezanţa.
Cît de uşor revendicǎm valori printre care ne-am tot fofilat laşi ca tocmai sǎ scǎpǎm mǎcar cu viaţǎ şi dupǎ ce URGIA-a trecut ne-am imaginat, lispsiţi de Umilinţa-Aceea c-am avea voie sǎ vorbim Tare, cocoţaţi pe-o estradǎ construitǎ fragil de propriul autentic farmec schilodit şi diform orbit de-atîţia ani de temniţǎ şi ocnǎ adîncǎ perversǎ-în mijlocul urbei colcǎind încǎ de cadavre, de hoţi, de bandiţi, de impostori, de cîini vagabonzi, de porcǎrii şi minciuni.
CÎT DE UŞOR !!! CÎT DE UŞOR !!!
Întrebaţi-i pe MORŢI care ar fi Imnul Cel Potrivit, ei vǎ vor Rǎspunde cu siguranţǎ !
Pînǎ cînd Comunismul va dispare din imaginaţia bolnavǎ a Lumii, vǎ propun unul din Cîntecele Lagǎrelor Torţionare de Distrugere şi Ucidere a Fiinţei Româneşti.
Cǎutaţi adînc cînt-imnul !
Cǎutaţi-L ! Cǎutaţi ! Sǎ vǎ doarǎ coatele şi genunchii, Sà Và DOARǍ !
Întrebaţi-i pe EI, înainte de a vǎ pune pseudo-ntrebǎri de carton, ridicole şi a-gnostice de obor.
ÎNTREBAŢI-I PE EROII NOŞTRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!! zi şi noapte mereu pînǎ vom deveni cu-adevǎrat O NAŢIE UNIT ROMÂNEASCǍ.

Interesant!

"Mizează, plîngăcios, pe victimizare, lamentaţie şi adversitate generală.".
Interesant! Prin urmare, ni se potriveste!

ba da!

Ar fi tare bine dacă ne-am începe zilele cu o odă a bucuriei, nu a victimizării. Ce-ar fi dacă demnitarii noștri ar lansa un concurs către cei mai talentați compozitori și poeți români prin care să premieze viitorul imn al României? E clar că nu ne mai regăsim în el. E clar că face apel la o epocă trecută care adula războiul și-l ridica la rang de ”luptă dreaptă”. La limită, e un fel de propagandă pro-război care înalță sufletele ”brave” care riscă să moară, dar să rămână în eternitate... Acuma, un nou imn s-ar putea sa aibă o istorie similară cu noul brand al României. Cu excepția situației în care s-ar organiza un concurs deschis celor mai talentați în versuri și muzică și s-ar vota cel mai reușit produs. Cât de imposibil ar fi?

JOCUL CU ‘’IDEILE’’ : un imn.

sau
Cum Intelectualii îmbîrligǎ spiritele
sau
Ceea ce-a mai rǎmas Bun în RǍU, e prea puţin, nu mai ajunge, nu mai conteazǎ
atîta vreme cît Murdǎria nu e datǎ la o parte şi nu e curǎţatǎ.
Hai! o datǎ pentru totdeauna, sǎ nu ne mai îmbǎtǎm cu apǎ chioarǎ puturoasǎ, adicǎ,
sǎ nu ne mai furǎm singuri cǎciula, cǎ nu mai merge, se dǎ la televizor, şi se vede .

PSIHOLOGIA UNUI NEAM la anul de dis-graţie 2011

Ce este, ce-a ajuns, Domnule Pleşu,
România dupǎ 45 de ani de Prǎpǎd, Crimǎ, Teroare, Distrugere, Înfometare, Chin, şi Minciunǎ Oroare de dictaturǎ Comunistǎ şi 22 de ani de FURT continuu post-comunist ????
CE ? Priviţi atent şi cu curaj în jur, faceţi o piruetǎ, CE ?
Oare pe cine deranjeazǎ atît de tare Adevǎrul ǎsta simplu ??
Sǎ privim partea plinǎ a paharului ?? Plinǎ cu ce ??
PLINǍ CU CE ?? CU CE E PLIN PAHARUL, domnule Pleşu ?
Cu zacuscǎ, sarmale,manele, mititei şi cadavre, hoţi şi cîini vagabonzi, bandiţi şi tot felul de golani şi de gigi. Cu oameni care fug aiurea, cǎutînd aer şi ceva luminǎ. Cu bagatelizarea istoriei, spiritului şi sufletului unui Neam Mabul fǎrǎ cap şi fǎrǎ coadǎ, fǎrǎ rǎdǎcini, pentru cǎ i-au fost retezate şi ţinut jumǎtate de secol în întuneric. CU CE ?
Cu superioritǎţi intelectual ideologice cînd tocmai trebuie pus umǎrul la treabǎ şi înainte de toate, curǎţat Locul, strada, ograda, oraşul şi ţara. Dar nimeni nu o face pentru cǎ ………
Imnul Naţional aratǎ foarte bine, exact, patetic şi adevǎrat ceea ce sîntem şi ceea ce AR TREBUI sǎ facem în primul şi în primul rînd : SǍ NE TREZIM ! ca eventual sǎ ne putem şi DEŞTEPTA !
Un Imn Naţional, domnule Pleşu nu-i doar simplu, o poezie şi cu atît mai mult analizatǎ peremtoriu şi lamentabil ca la clasa a 9-a la şcoala de partid a ghilimelelor toxic manipulatoare.
Nu-i loc aici, nu-i timp acum, sǎ dezbatem o adevǎratǎ interpretare a acestei poezii Patriotice.
Un Imn Naţional nu-i doar un text, nu-i doar o tezǎ de doctorat, nu-i o analizǎ literarǎ de liceu, nu-i o cronicǎ, nu-i un joc de cuvinte, noţiuni, semnificaţii şi doctrine îmbîrligînd
interpretǎri simpliste cu stǎri sufleteşti şi spiritual intelectuale scoase naiv conştient din contextul complicat al derulǎrii cruntei noastre istorii.
Un Imn Naţional e un TOT, e o stare de spirit, e o iubire de moşie, de neam, de pǎmînt, de ram de rîu şi de sacru; abia atunci vom putea cu-adevǎrat cînta înlanţuiţi şi mîndrii ORICE IMN.
Dacǎ-am avea un trecut, dacǎ am fi avut o istorie, dacǎ am fi avut Temelie am fi cîntat şi-un Vals înfierbîntaţi de Fiinţa Noastrǎ Naţionalǎ întru izbǎvirea neamului.
DAR ce-a ajuns România azi ? Şi în special datoritǎ cui sau a ce ?
Ultimii 70 de ani de istorie nu sînt totul, dar privind atent în nuanţe cum s-au derulat şi ce s-a petrecut, , vom putea, eventual, pricepe ceva despre acest neam înainte de a ne aventura a psihanaliza fredonînd trist şugu-bǎţ Imnul Naţional şi interpretîndu-l didactico-pedagogic şcolǎreşte.
Şi nu doar, poate fi şi O AFACERE DE GUST.
Ghilimelele pot fi puse dupǎ bunul plac, ca sarea şi piperul în bucate.
Atenţie vǎ rog , cu moderaţiune, excesul poate produce indigestie şi chiar moartea.

de acord

au mai fost voci care au propus un nou imn cu mesaj mai actual si conform integrarea europeana. problema este ca pentru a infaptui acest lucru trebuie revizuita Constitutia Romaniei, articolul 12, punctul 3,"Imnul naţional al României este "Deşteaptă-te române", ceea ce nu este tocmai usor de facut...pentru ca:
Art. 150: Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.
(2) Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
Asadar problema este putin mai complicata decat ar parea la o prima privire. De asemenea, cred ca sunt probleme mai urgente si de mai mare importanta, care sunt prioritare. Si mai cred ca un imn nou va aparea cand o circumstanta insemnata il va necesita si autogenera, dupa cum si actualul imn s-a nascut dintr-un ideal national. Pana atunci sintagma "Desteapta-te romane" cred ca nu si-a epuizat conotatiile si inca se mai pot gasi sensuri noi la situatii noi.

Dilematic text

Domnule Plesu,

Imi place foarte mult textul si sunt de acord cu Dvs. in anumite privinte. Acum va trebui sa ma fac putin avocatul diavolului si sa spun "Dar Marseilleza?" In Franta s-a discutat uneori despre unele aspecte deranjante ale acestui imn. Care francez modern se poate identifica, de exemplu, cu versul "l'étendard sanglant est levé" sau cu faimosul "Aux armes, citoyens!" Sau, mai rau, cu "qu'un sang impur abreuve nos sillons". La fel si cu imnul Olandei, al carui text dateaza din 1574 (melodia dateaza de mai tarziu, daca nu ma insel), si in care inca se mai vorbeste de William de Nassau si de "regele Spaniei" (povestea e lunga). Avem deci o dilema.

Comentariul no. 1

Aoleu! Mai bine sa facem un muzeu. Al comunismului, al anti-comunismului, muzeu sa fie. Cu muze.

(va urma)

Stimate Dl. Goe

Consider cel putin indecenta a doua tentativa a dvs de ridiculizare a unui lucru cat se poate de serios.

Stimati bvla2000 (umblati in grup?)

Am luat la cunostinta. Nu mai fac. Sper sa nu mai am ocazia.

P.S. "cel putin indecenta"... Si cel mult cum? Ar fi interesant de stiut.

Spiritul, nu litera

Pentru cine este impresionat de simboluri, imnul national este sacru, cam pe acelasi plan Bibila pentru cei credinciosi.

Mi s-ar parea absurd sa supui textele biblice unei analize logice, stilistice, sau de orice alta natura; luam, de pilda, "la inceput a fost cuvantul" ca atare, fara sa mai despicam firul in patru.

Cam la fel e, cred eu, si cu imnurile nationale; de pilda Marseieza, invocata de autor, contine foarte impoliticul "Marchons, marchons, qu'un sang impure/abreuve nos cillons" (scuze ptr. ortografia din menorie), care insa dupa unii, ar fi un indemn actual bine-venit.

Nu ma indoiesc ca maestrul Plesu cunoaste cuvintele din Oda bucuriei, pe care de asemenea o invoca, si pe care specialistii o considera drept una din cele mai proaste poezii a lui Schiller, un cantec de betie a carui fond e total sacrificat prozodiei.

Asa ca nu vad rostul sa se umble la versurile imnurilor, onorate de timp si traditie.

Sau, daca vreti opinia mea sincera, intonarea (oricarui) imn national mi se pare un ritual cel putin caraghious, daca nu chiar barbar.

AM ZǍCUT CE-AM ZǎCUT ŞI NE-A CAŞUNAT PE IMN

de ce nu ?!? şi-n bine e un rǎu !
Ce bine, care rǎu ???!!!????

A lua totul la mişto-i uşor.
A scrie, aşa în general vorbesc, cu turcisme-ţigǎnisme manelisme şi înjurǎturi am fi cu toţii autentici ca şi JiJi.
A scrie plin cu sos cu iz şi cu miasme e-atît de la-îndemînǎ c-a devenit BANAL ca sǎ nu zic de un PROST GUST precar, oricît ar fi chifteaua de pufoasǎ şi plinǎ de amar-mǎrar şi usturoi.
Acest popor se zbate între bine şi rǎu de cînd s-a nǎscut, şi nimeni nu i-a spus CLAR ce e bine şi ce e rǎu.
Timp de 45 de ani l-au bǎtut în cap pînǎ i-au fǎcut creierul chisǎliţǎ, de 22 de ani îl duc toţi cu fofîrlica, şi vin azi Filozofii de serviciu sǎ-l întrebe ‘’în atîta “lokum” hai s-alegem şi ceva bun ! CE ? ‘’
“zahǎrul pudrǎ de deasupra ! “
Sǎ-ncepem cu Imnul Naţional ! E ceva putred în el. ŞI ???
Sǎ-l schimbǎm ? Sǎ nu-l schimbǎm ? OK !
Dacǎ eşti un om cinstit, deştept şi te amesteci în istoria Ţǎrii şi-a Neamului,
PROPUNE domnule ceva NOU, dacǎ toate-s vechi şi putrezite!
Cǎ d-aia-i Jale mare-n ţara asta, cu toţii sîntem meşteri calfe şi zidari şi la Dileme-nainte,
dar la soluţii-înapoi. D-AIA !!!
Cît despre rest, vai şi-amar. Cu siguranţǎ vom gǎsi şi-n asta, ceva bun.
Cǎci şi Imnul nostru naţional aşa rǎu cum este are-n el ceva BUN, profund şi autentic.

Perfect de acord cu opinia dumneavoastra

Nemtii, cum bine stiti, au "Die Gedanken sind frei" care chiar fara a fi funebru, nevrotic etc a fost lasat in pace fara a i se mai agata atributul de imn national.
Actualul imn de stat romanesc, datorita textului si a imprejurarilor in care a fost adoptat (se asasinau oameni cu sutele in acele momente, iar adoptarea acestui imn probabil ca facea parte din scenariul de ansamblu al evenimentelor) este pentru suflet ca un pahar de vodca pus in mana unuia macinat de ciroza, parera mea (vorba altuia)...
Sper ca aceia care inca nu au fost atenti la continutul imnului, deci inca nu-l cunosc (sunt multi) vor cadea pe ganduri.
Numai bine!

DESPRE CARE NOROC O FI VORBA ????

sau
despre Igiena Calmului VIRIL
sau
tot o fi ceva bun în imnul ǎsta de ....zacuscǎ depǎşitǎ “analizǎ literarǎ”

psihologia unui neam, aşijderea interpretare

Plictisealǎ mare, oboseli dupǎ vacanţǎ, aceleaşi metehne în mai toate articolele.
Dan C. Mihǎilescu printre puţinii, singurul care şi-ar dori şi-altceva.
Povestea cu ‘’imnu’’ seamǎnǎ vorba aceea, cu cea a ‘’drobului’’, tocmai recent pomenitǎ ironic şi creativ.
Sǎ-l schimbǎm sau sǎ nu-l schimbǎm ???!!!
De-aia românii sînt apatici, cǎ nu li se cîntǎ vesel, drǎguţ, bǎtuţi pe umǎr luaţi în braţe.
Parcǎ l-aş cam schimba dar voi ce ziceţi. CUM, CE, CU CE, CÎND, CÎT, CINE ???
Cu ceva vesel optimist, bineînţeles, dar ca deobicei nici o propunere : mǎcar o idee, concretǎ, sǎ putem dezbate neicǎ, colo 2-3 texte cunoscute, vechi , cu tradiţie româneascǎ, pe ce melodie, ce compozitor un enescu un ciprian porumbescu, george grigoriu, edmond deda, cornel fugaru, ceva un nume, nimic, tǎcere mare.
Cam seamǎnǎ cu psihologia amintitǎ, asta nu e bine da’ nu mǎ bag .
Tot zacuscǎ, tot ghiveci, tot sarmale mici şi terci.
Dar ne place şi, mîncǎm, cu plǎcere, şi teribilǎ nostalgie patrioatǎ.
Interesant, se pomeneşte de Aurel Baranga, ceva mai bun, Eugen Frunzǎ şi Dan Deşliu, şi el mai bun , ‘’trǎiascǎ regele’’ şi el meritoriu, numai ǎsta de-acum NU.
Cît p-aici sǎ mǎ crucesc şi sǎ cad de pe scaun : Baranga, Frunzǎ, Deşliu dupǎ ’53, pǎi cine erau tovarǎşii ǎştia, nu ne spuneţi domnilor, sǎ ştie azi şi ţara-ntreagǎ, ce grozǎvii se petreceau pe vremea-aceea, cǎ tinerii de azi nu mai ştiu nimic, vezi majoritatea articolelor din acest numǎr, ‘’ce e bun în tot rǎul ! ‘’ sǎ mori de tristeţe istorico-culturalǎ, nu altceva, dacǎ nu pur şi simplu de-un rîs histrionic ionescian, de la Eugen Ionesco, pentru cei care n-ar înţelege.
Poate ni se propune CEVA, un poet, un bun versificator, corneliu vadim tudor cǎ el a mai rǎmas, adrian p. a plecat, poate mircea cǎrtǎrescu, sau poetul ǎla tînǎr care a scris deja ceva ca un imn modern-autentic plin de talent şi curaj, de iubire-urǎ-dragoste de ţarǎ, gǎlǎţanu parcǎ.
O propunere !!!!!! Nimic.
Din Dileme în Dileme-înainte !!!!!!!
E-atîta rǎu, ipocrizie, şi minciunǎ cǎ dacǎ mǎcar mîncǎm o zacuscǎ ca la mama-acasǎ, mititei, sarmale, ciorbiţǎ cu perişoare şi-altele în foi de fiţǎ se mai drege busuiocu şi n-o cǎdea drobu tocmai acuma.
Şi v-am spus povestea aşa şi-am încǎlecat pe-o şa şi-am mai dat o-nvîrtiturǎ în oala cu tochiturǎ. Hop şi-aşa, mǎiiiiiiiiiiiii !
P.S. Vom reveni în funcţie de nevoi.
Trebuie scormonit jalnic-adînc dupǎ ceva bun în atîta de rǎu,
cînd nu sîntem în stare s-o spunem p’a dreaptà, şi ne tot
ascundem dupǎ dejte, îmbîrligînd la infinit dileme.
JALE MARE, neicà, nu glumà !

Barbarii de tirani, sau tiranii de barbari ?

"Barbaridad" in spaniola inseamna , mai pe romaneste,"prostie cat cuprinde". Eu zic ca numarul versurilor sa ramana acelasi, iar fiecare vers sa nu cuprinda decat " desteaptate romane " in afara ultimului vers care ar suna bine sa zica " desteapta-te naibii odata, romane ".
Este, in forma actuala imnul, o rugaciune care nu functioneaza.
Scanteia ( nu ziarul ), la romani, scanteiaza, dar se pare ca amestecul necesar exploziei se formeaza altundeva decat in cap,si scapa prin alta parte.
Lasand gluma la o parte, eu zic ca barbarii de tirani nu au venit de afara ci nu au iesit vreodata ( ca doar n-or fi fraieri ) din tzara, decat prin vacantze.
Una peste alta mie imnul "Desteapta-te romane" imi place. Mai ales muzica. Dar, cu versuri cu tot este o icoana veche, la care s-au inchinat altii ca noi, in alte vremi, cand nu aveau nici televizor, nici alte mijloace media decat cuvantul scris si transmiterea orala. Eu zic ca ne racordeaza cel mai bine cu lumea din care ne tragem si ca n-are rost, unei icoane, sa-i faci multe analize literare.
Sunt multe lucrurile care ne vin de la bunici, sau de la parintzi, care nu plac altora dar pe care nu le-am da pentru nimic in lume. Nu pentru valoarea artistica, nu pentru valoarea financiara cat pentru valoarea sufleteasca. Respect parerea maestrului Plesu, si cine stie, daca zicea el ca mine poate ziceam eu ca dumnealui, nu din drag de contrazicere, ci din nevoia de a acoperi toate fatzetele aceleiasi probleme, alegand la urma, cu majoritate de voturi, fatzeta pe care vrem sa o vedem.
Adevarul, mai inainte de a fi unul singur, este ca o culegere de mate. Fiecare problema are adevarul ei incontestabil. Iar acel adevar, in cazul fiecareia dintre probleme, este unul singur. Rezulta ca adevarurile unice sunt mai multe.(vidaclara9yahoo.es)

Prea tirziu

Asa e. Dar oare nu cumva leacul (de a schimba imnul) va fi mai rau decit boala? Nu cumva cel mai rau imn e cel care se schimba mereu? De exemplu, tot auzim ca la cutare competitie sportiva organizatorii n-au stiut ca imnul Romaniei s-a schimbat si l-au cintat pe cel anterior.
Cred ca soarta majoritatii imnurilor este sa devina desuete, dar, ca in Penes Curcanul, sta in puterea unei tari de a transforma porecla in renume, de a innobila niste versuri care, in mod fatal, sint datate. Iata versuri din strofa a doua a "God Save The Queen", versuri care au un usor aer ridicol: "...God, arise/Scatter her enemies/And make them fall/Confound their politics/Frustrate their knavish tricks..." Sau Flower Of Scotland, care este tot un fel de lamentatie ca Desteapta-te, romane!, in care autorul deplinge, dintr-un prezent dezolant al unei tari pierdute, cu dealuri goale, acoperite de frunze de toamna, vremurile vitejesti de odinioara.
Parerea mea e ca o discutie serioasa despre alegerea imnului ar fi trebuit sa aiba loc in primele luni de dupa Revolutie; ma tem ca acum e prea tirziu.

ba da

http://youtu.be/iX-Auierg1c
aceasta era propunerea mea pt imn, am aflat intre timp ca e o melodie populara britanica...
nu-i nimic, o sa caut altceva dar ziua poate incepe si-asa :)

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI