Profetul, aurul şi românii

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Farmecul discret al Iașilor jpeg

Roşia Montană este un subiect destul de vechi, trecut prin mai multe guverne, care au jucat şi continuă să joace, cu rîndul, rolurile poliţistului bun şi pe cel al poliţistului rău. Actualul Guvern este considerat de poliţistul cel bun nu doar incompetent şi corupt, ci şi laş; nu criminal pentru că promovează o asemenea lege, ci laş pentru că nu o face suficient de ferm şi rapid – şi se mai dă şi mironosiţă într-un mod, într-adevăr, cam penibil. Dar tout est bien qui finit bien: ambii poliţişti sînt de acord să lase poporul să decidă prin referendum şi atît Martorii lui Traian, cît şi cei de la U2 duc mai departe cu fervoare buna vestire. Jurnaliştii convertiţi la secta In Gold we trust amplifică, la rîndul lor, vocea poporului, pe care o aud noaptea în somn. 

Şi uite-aşa ajungem şi la „voinţa poporului“. Aici, bătaia de joc ia însă proporţii pentru care greaţa lui Sartre este doar un preludiu. 

În primul rînd, nici nu este nevoie să aşteptăm referendumul, căci zeii au anunţat deja rezultatul, prin gura profetului Palada*: „Românii susţin Proiectul «Roşia Montană» şi exploatarea gazelor de şist.“ E clar, e ştiinţific, era previzibil. Ca sociolog necredincios, nu pot decît să-mi fac cruce: pe bune, Mirele, chiar asta vrea prostimea? Tot chestionarul e o făcătură pe care o ştii prea bine. Chiar crezi însă că, brusc, toată breasla sociologilor din ţară, cîtă e şi aşa cum e, a fost lovită de albeaţă sau aşteaptă s-o angajezi tu la Guvern? Chiar crezi că nu te va întreba nici unul despre care „proiect“ e vorba (cînd şi actualul ministru al Justiţiei şi-a exprimat îndoiala că legea poate să treacă aşa cum este), că nu se va mira nimeni ce înseamnă că subiecţii „au auzit“ despre acest proiect (chiar după datele tale, 13% nici măcar n-au auzit vreodată de existenţa lui, iar după datele de bun-simţ ale oricărui om, majoritatea românilor nu ştiu cu adevărat despre ce este vorba!) sau că nu va observa nimeni că una e să întrebi ce crede omu’ că va face Guvernul şi alta să te intereseze ce crede el însuşi? Ştiu, nu de-aia ai făcut chestionarul, ci ca poliţiştii buni şi cei răi să poată da un semnal clar ce vor – şi trebuie să vrea – românii. Totuşi, pînă unde poate să meargă cinismul? 

Pe de altă parte, dacă asta vor „românii“, atunci ce-i cu ăia din stradă care zic că nu vor? Presa, jignită de faptul că protestatarii au ajuns să aibă încredere în jurnalişti cam tot atît cît au în politicieni, se face că se interesează de situaţie: „Se poate spune că au obosit românii să protesteze? Militantismul care duce la polarizarea excesivă poate duce la ceva?“ Şi pentru final: „Parlamentarii pot fi influenţaţi de campaniile astea mici şi eşuate?“ Întrebări cu răspuns plătit, ca şi cele din chestionar, care duc la o singură concluzie: românii au obosit să protesteze, cei care protestează provoacă o polarizare excesivă în societatea noastră strîns unită în jurul partidului, dar toate aceste agitaţii mici şi eşuate nu-i vor influenţa pe parlamentarii responsabili. Profetul Palada explică: „Sînt puţini şi constanţi. Îi ştim... toate grupurile acestea de ecologişti, stîngişti, anticapitalişti, antimondialişti, de mult sînt împotriva acestui proiect. E o mînă de oameni...“  Dispreţul.

Dispreţul acesta explicit, voluptuos, picurat ca cianura din colţul buzelor, asta mă exasperează cel mai mult, un dispreţ care, în nestăvilirea lui, provoacă adevărata polarizare în societate, măcar pentru faptul că nimănui nu-i place să fie dispreţuit şi se va revolta fără nici un alt motiv suplimentar. Vin apoi obtuzitatea, miopismul politic dublat sau nu de interes sau răutate. Ca şi în cazul protestelor din ianuarie 2012, protestatarii din zilele acestea sînt percepuţi, uneori sincer, ca o adunătură bezmetică de stîngişti caviar şi pensionari nostalgici, anticapitalişti din plictiseală sau din modă. Dar, doamnelor şi domnilor, pur şi simplu nu aşa stau lucrurile! Mulţime pestriţă? Da, desigur, orice revoltă de stradă este pestriţă, altfel ar fi revoluţie. Nici nu ştiu ce vor – acuză unii. Se poate, dar ştiu ce nu mai vor! Se duc mai mult ca să se distreze – afirmă alţii. Cei tineri o recunosc deschis: m-am simţit bine! Dar asta pentru că pretutindeni, în rest, au început să se simtă al naibii de rău! Nu au un program – constată cei mai pretenţioşi. Dar există vreun proiect de ţară în România? Spre vîrful acestei piramide de revoltaţi, ceea ce se conturează nu este însă stîngism de paradă, nu este nici măcar anticapitalism, în sensul radical al cuvîntului, ci o poziţie tot mai fermă de antiprivatizare, de refuz al privatizărilor cinice şi ilegale ale statului, de la spaţiul urban lăsat aproape explicit pe mîna firmelor imobiliare şi pînă la cedarea implicită a terenurilor pentru gunoaiele Europei, toate la fel de ilegale după chiar legile statului. Iar acum, privatizarea explicită a statului, care emite legi ale unei corporaţii. Nu doar licitaţii trucate, nu doar corupţie, ci o lege pe faţă, care consfinţeşte interesele unei corporaţii – interese care, pentru că veni vorba, par să fie ceva mai mari decît cele cîteva vagoane de aur invocate şi despre care nu ştim, de fapt, nimic! Resurse care, pentru a fi exploatate, presupun în plus un geocid, pe lîngă revendicările punctuale (şi legitime!) ale ecologiştilor anticianură sau ale patrimonialiştilor procultură. Scuze, acesta nu este capitalism, este hold up! Iar protestatarii conştienţi sînt, în primul rînd, anticorporatişti, nu neapărat „anticapitalişti“. Şi poate chiar (horribile dictu...) patrioţi...

Revolta actuală este animată astfel şi de o întrebare mult mai gravă: Cine conduce, de fapt, această ţară? Şi, visceral, eu al cui sînt? Aici, Palada are însă dreptate: toate acestea frămîntă doar „o mînă de oameni“, care „fac şi ei ce pot“. Un referendum naţional nu va face decît să consfinţească acea „voinţă a poporului“ legiferată de cei care dispreţuiesc „prostimea“... 

* Sociologul Mirel Palada, director Sociopol, a prezentat zilele trecute rezultatele unui sondaj referitor la Proiectul „Roşia Montană“. La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile în cazul proiectului de la Roşia Montană?“, 68% dintre cei care au auzit de acest proiect au răspuns că el ar trebui să fie promovat de către autorităţi. La întrebarea „Ce credeţi că vor face autorităţile în cazul proiectului de la Roşia Montană?“, 73% au răspuns că vor promova acest proiect. Aceleaşi întrebări au fost puse referitor la exploatarea gazelor de şist. A doua zi, domnul Palada a fost numit consilier de stat pentru probleme de strategii guvernamentale.

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică, Polirom, 2013.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.