Numai pentru abonati

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Martirajul limbii române

Ar trebui să ne fie tuturor ruşine de ceea ce se întîmplă în România de la o vreme. Am reuşit să intrăm în Europa, ieşind din rîndul lumii. Am devenit, ca niciodată parcă, o insulă absurdă, un conglomerat de dejecţii, plutind în derivă. Viaţa noastră cotidiană pendulează între ridicol şi convulsie, între mîrlănie şi delir.

 

18 comentarii 20407 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 357, 16 - 22 decembrie 2010

Am ajuns sa-mi fie rusine de mine ?...

Ce vreau sa zic : e incredibil ca mai e cineva (DILEMA) care sa puna in discutie un subiect ce...face atat de putin raiting in randul maselor de prosti... Vreau sa zic ca a ajuns sa-mi fie rusine, MIE, DE MINE, pentru faptul ca...scriu corect, in postarile pe care le fac pe site-uri. Nu-i incredibil ?...

finele lui 2010

As vrea sa multumesc celor de la Dilema Veche pt a ne fi oferit ocazia unor lecturi interesante, incitante, miscatoare, pretioase, plicticoase sau enervante (fara o ordine anume ;)) Le urez Craciun Fericit si La Multi Ani tuturor!!!
As vrea sa multumesc si colegilor de forum pt a-si fi gasit timp sa impartaseasca gindurile lor. Aceleasi urari si pt dvs!!
Un excelent 2011 la toata lumea!!!

Cenzura cenzura, de trei ori cenzura

Am ajuns s'o vad si pe asta... daca la revista lui Plesu esti cenzurat, ce sa mai asteptzi de la altzii?

"cenzura"

La ce vă referiţi?

Retrag plangerea

Scuze. Ma refeream la faptul ca nu'mi aparuse opinia precedenta. Intre timp plangerea mea nu mai are obiect. Dar totusi va semnalez ca pe la inceput cand ati introdus acest sistem cu logare de cateva ori nu am reusit sa postez pentru ca imi cerea incontinent sa introduc acel cod de semne distorsionate... inclin sa cred ca era o sincopa tehnica si nu cenzura, dar omeneste am coroborat intamplarile si fiind si "contra" am dat verdictul "cenzura" pt care acum imi cer scuze!

Natafletz

V'as recomanda sa faceti si oaresce retrospective in scrierile despre Traian Basescu... dar nu cele recente, mai vechi asa, tot la vrei 3, 4 anisori...Ar fi interesant sa vedem daca mai sunt atat de "valabile" si "actuale"... asta apropos de dubla masura pe care va pricepeti s'o remarcatzi la altzii....

Am găsit soluţia!

Soluţia despre care vorbesc ar fi următoarea: fiecare român să-şi angajeze un...purtător de cuvânt(stilat, şi profesionist al comunicării mesteşugite).
S-ar mai rezolva astfel şi problema locurilor de muncă...

Inteleg, dar nu pricep

Inteleg deziluizia dlui Mihailescu la adresa principiilor si modului de functionare a statului. Inteleg deziluizia dlui Plesu la adresa deformarii limbii. Ce nu inteleg este cum de acesti domni nu s-au asteptat la aceste lucruri.

Nu inteleg cum de dl. Mihailescu nu-si formuleaza argumentul intr-un cadru in care propriile asteptari sa fie analizate, in care pozitia sa de obiect pasiv al unui aparat guvernamental inzestrat (de cine?) cu abilitatea de a actiona sa fie deconstruita si reconstruita istoric - antropologic, as indrazni - , in care frustrarea sa morala sa fie relativizata axiologic intr-un discurs care sa tradeze luarea in cont a caracterului arbitrar si imaginar al puterii sau al formulei democratice occidentale.

Nu inteleg de ce dl Plesu nu depaseste stadiul 'mioritic' al imaginatiei asupra limbii ca un set de obiecte neatinse de procese, pozitionate pe un glorios si inexpugnabil firmament national. Nu inteleg de ce domnia sa nu se foloseste de bogatia de discursuri posibile asupra aculturatiei, asupra globalizarii si reconstructiei nationale, de ce ramane prizonierul unui discurs pasoptist.

Mie mi se pare evident ca, in orice circumstanta, avem mai multe platforme conceptuale care isi disputa recunoastere si putere si mi se pare esential din partea unor ilustre pareri ca ale dlui Mihailescu si ale dlui Plesu, sa faciliteze citirea acestor propuneri, sa ajute deconstructia arhitecturii conceptuale pe care se sprijina si sa aduca in atentie alte platforme care pot formula discursuri cel putin la fel de legitime, si astfel sa ma ajute pe mine cititorul sa inteleg procesele subterane care dau nastere acestor arhitecturi si astfel, in final, sa ma ajute sa fiu mai constient, mai informat, mai relaxat, mai liber.

Nu numai...

Din pacate Dle Plesu, cuvintele mestesugite si placute auzului pot ascunde un caracter infect. Un limbaj vulgar denota doar carente de educatie, pe cand un vocabular si o exprimare ireprosabile nu garanteaza un caracter integru.

Eu cred cu toata inima ca

Eu cred cu toata inima ca sursa,izvorul din care ies cuvintele, le confera acestora greutatea, incarcatura . Oamenii au nevoie de inimi noi, de minte schimbata ,de "metanoia" .Unde se pot gasi principiile crestine pe care ne bazam, ca natiune ? Exista ele undeva ?

Am ramas buimaca si vara cuvinte

Exprimari mai hidoase ca la romani nu am intalnit nicaieri. Ma refer la cate am citit si vazut pe internet sau chiar in drumurile mele in tara natala,la cate am vazut si am auzit.
Inteleg, cand cineva e furios ii vine greu sa-si controleze furia si sare prin limbaj "peste cal", neavand ragaz sa-si adune gandurile, se pripeste si uita ca a vorbit cu pacat. Binne, se poate intampla.
Insa daca ar fi numai asta! Se simte o placere a celui care injura, unele injurii sant cum a scris domnul Plesu "sangeros de urate", cum niciodata, nicaieri, nu am mai auzit.
Am incetat sa ma mai intreb ca inainte, de ce? Insa sa stiti ca limbajul unui popor il infatiseaza, el este pur si simplu oglinda fiecarui individ in parte si toti la un loc formeaza noua societate. Sa fie un defect din cauza lipsei de educatie in familie, in scoli, in mediul in care se traieste?? Un limbaj sanatos, un limbaj decent pare sa fie pe cale de disparitie de multe ori. Daca pana si cei puternici, cu functii inalte, cu pretentii de oameni politici, sau personalitati romane ale lumii de afaceri, oameni care conduc si reprezinta Romania sunt asemeni unor "birjarii la usa cortului", si-au insusit si folosesc un limbaj grosolan si vulgar dupa bunul lor plac si capriciu, intrebarea de ce se schimonoseste limba romana este in plus, totul e vadit. Deoarece atunci, ce sa mai asteptam de la noua generatie cand injuratura a devenit pentru multi deja ceva cool? Limba romana decade.
Matilda

Masacrul virgulelor...romane!

reiau, pentru; dejectii, plutind; moara, Socrate;etc. Ma opresc aici pentru ca numai atit am parcurs din preadoctul text! Inspirat cum sinteti astept reluarea articolului despre DDD sau DD ca capodopere ale actualitatii!

glumetu'

..."ca capodopere" ...comentariu la "Martirajul limbii romane".Ce poate fi mai minunat ?

Dilema

Dupa ce citesti acest articol, stai pe ginduri si reflectezi.Apoi daca te maninca foarte tare buricele degetelor comentezi ceva intepind tastatura.Desi e cam greu sa adaugi ceva .Cistigul e al cititorului tacut,al celor cuminti.

Nu pot fi decat de acord cu mesajul transmis,

Avand in vedere bunele intentii ale autorului. Doresc doar sa adaug un gand: Ma intreb cum pazim virtutea vorbelor frumoase de minciuna, de lipsa de continut si de denaturare? Vorbesc de lucruri care s-au petrecut in mai toate mandatele de pana acum.

P.S.
Pentru o mai buna folosire a limbii romane:
In loc de "şcoala pe toate nivelele ei", mai bine: scoala la toate nivelurile ei.

Tot respectul meu, domnule Pleşu

Adevăr grăieşte limba dumneavoastra, limba română trebuie respectată, pentru că e o limbă complexă şi minunată. Dar din păcate nu prea este aşa.

Un numitor comun ieşit din comun: globalizarea comunicării

Poate că e hazardat ce spun: tendinţa vorbitorilor limbii române(în special generaţiile tinere) este aceea de a minimaliza lexicul practicat al ei , de a o tranforma intr-o limbă preponderent tehnică, cu multe simplificări şi prescurtări, despiritualizată, cu multe anglicisme sau alţi termeni comuni mai multor limbi de mare circulaţie.
Daca "voroavele" sunt o monedă de schimb a dialogului, mai poate "scumpul" străbate de-atâta "ieftinătate"???? - o parafrază a "Doinei" lui Eminescu(să fim atenţi la noile "lemnificări" ale limbii române...)

ce se vorbeste nu conteaza

Cel putin in Romania. Ce se tace e important. O revolutie a tacerilor, care sa puna in drepturi si in echilibru tacerile ar fi un semn de vindecare. Toate cuvintele incorecte acopera taceri criminale, ale celor care pronunta lucrurile dar mai ales ale celor care le tac. Trebuie mai intai sa taci lucrurile pe care vrei sa le spui, altfel le va tace celalalt in locul tau...

O asezare a cuvintelor inaintea remodelarii cercului nostru de tacere, va congela mamutii si neanderthalienii din care e facuta viata publica. Ii va transforma pentru totdeauna in burghezi. Si mai apoi, linistiti ei insisi, nu vor mai avea acces la tacerile lor bune, nu le vor mai sti. Cuvintele grele cad pentru ca sunt tobele sparte si pentru ca toti negrii mititei au scos pieile de pe tam-tam-uri si s-au imbracat cu ele.

Chiar si eu, chiar si dumneavoastra, tacem lucruri mai importante decat spunem. A fi o persoana din ce in ce mai publica tacand din ce in ce mai mult, inseamna un singur lucru: ca nu mai poti cere cuvintelor nimic. Ele vin. Si mai ales nu poti cere tacerilor nimic. Ele se pronunta.

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI