Jurnal de vacanţă

Publicat în Dilema Veche nr. 603 din 3-9 septembrie 2015
Avanpremieră jpeg

● O foarte bună agenţie de turism mi-a făcut oferta unei săptămîni

pe plaja unei insule greceşti. Şi ziarele, şi prietenii m-au prevenit că, acceptînd oferta, îmi asum un mare risc. În Grecia e criză, sînt probleme cu numerarul, iar emigranţii bîntuie ameninţător peste tot. Am riscat. Atmosfera „staţiunii“ în care mă aflu e euforică. Afacerea merge strună, se organizează picante „seri greceşti“, se mănîncă şi se bea bine, se practică, în grup, „aquatic gym“, pe scurt, distracţia e în toi. N-am văzut nici un emigrant, n-am simţit nici o agresiune, n-am perceput nici cea mai mică melancolie locală. Evident, ceea ce încerc să spun nu e că problema emigranţilor nu există, sau că economia, finanţele şi politica grecilor sînt fără fisură. Observ, totuşi, că presa şi oamenii politici desenează un peisaj „expresionist“, lipsit de culorile reale ale vieţii, neatent la „oferta“ factuală propriu-zisă, la ambianţa publică imediată.

(care nu mai vorbeşte despre oameni şi locuri, adică despre „lume“, ci doar despre „lumea“ politicienilor) şi

(care livrează, preponderent, discursuri pentru presă), realitatea se dovedeşte mai complicată, mai nuanţată, în orice caz

faţă de imaginile-standard produse de mass-media. Surescitarea (rentabilă) întreţinută de ziare şi televiziuni nu oferă informaţii adevărate, ci spectre, ecorşeuri, universuri paralele „de groază“. Asta duce, pe de o parte, la obturarea crizei

şi, pe de alta, la soluţii false, incapabile să regăsească şi să stimuleze normalitatea. 

„Cum e cu criza?“ – îl întreb pe chelnerul cu care mă văd zilnic. (La o întrebare asemănătoare, un prieten, aflat tot în Peloponez, a primit răspunsul: „E, dar mai mult la Atena…“) Chelnerul meu e mai „realist“: „Este, este! Păi, înainte cîştigam, în sezon, pînă la 1500 de euro lunar. Acum am ajuns la vreo 900!“ E trist, recunosc. Dar dacă mă gîndesc la salariile medicilor şi profesorilor de la noi, tristeţea mea se deplasează spre patrie. Acolo e criza! Deşi, oficial, noi avem mai degrabă dificultăţi de ordin politic, rezultate din „moştenirea Băsescu“. Victor Ponta ne asigură zilnic că stăm bine, că „va face totul“, că România e un model de creştere economică. Iar Liviu Dragnea tocmai lucrează la un armistiţiu politic „peren“, în beneficiul tuturor. Mie, totuşi, o săptămînă în Grecia mi se pare mai sigură decît viaţa de zi cu zi din Bucureşti… 

● Ori am îmbătrînit urît, ori am o fire nesuferită, dar suport tot mai greu „atmosfera“ de veselie (obligatorie) a vacanţei, mai ales în cercul închis al unei „staţiuni“ estivale. Te plimbi, toropit, printre „colegi“ de serie cînd bronzaţi, cînd brînzoşi, cînd arşi şi cu spinarea cojită, cînd asudaţi, cînd somnolenţi, cînd betegi, cînd atletici, cînd burtoşi, cînd anemici, cînd solitari, cînd înconjuraţi de liote de copii zburdalnici, care chiuie, ţipă, urlă, scîncesc, strigă, plîng în hohote şi rîd cu sughiţuri. Femeile aduc în scenă graţii obosite sau vehemente, paşi legănaţi, poziţii de plajă fără prejudecăţi, cînd provocatoare, cînd deprimante, cînd iradiind o nesimţire plebee. Se moţăie, se ţopăie, se tachinează, se aleargă, se flirtează, se face sport… Adolescenţi incerţi rag hormonal în camera de-alături sau în bătaia valurilor, orele fixe de masă creează false cordialităţi între „participanţi“, dublate de mici iritări cu farfuria în mînă, la platourile cu autoservire. Buna-dispoziţie e de rigoare, muzica e asurzitoare, jocurile de grup – cu un lider „profesionist“ care dirijează totul, ordonă ostăşeşte, te pune să aplauzi, să strigi lozinci „simpatice“, să fluieri şi să dansezi – ocupă tot spaţiul şi timpul disponibile. E bine! E foarte bine! Acum ori niciodată! Nu fi acru! Nu căuta nod în papură, nu bombăni! Viaţa e frumoasă! Şi concediul scurt! A se slăbi cu fasoanele izolaţioniste, elitiste, egoiste! Hai, ia o Cola! Şi joacă-te puţin cu smartphone-ul. Vrei să ne dăm SMS-uri? Hai, pa! Ne vedem la anul! 

● Trebuie făcut un inventar al invenţiilor inutile. De pildă, cuierele din noile hoteluri. Cele „clasice“ aveau un „design“ simplu şi imediat funcţional: cuierul propriu-zis plus cîrligul încovoiat care se agăţa de bara din interiorul dulapului. Or, a apărut ceva nou: cuierul nu mai are cîrlig, ci un cui, a cărui floare trebuie strecurată într-o mică piesă de metal deja ataşată suportului din dulap. Piesa cu pricina e găurită destul de sofisticat, în aşa fel încît, dintr-o parte, poate primi cuiul, dar în partea cealaltă nu-l lasă să iasă. Numai că noua „agăţătoare“ nu e fixă. Ca să nimereşti cu floarea cuiului în orificiul corect trebuie să faci mai multe încercări, să te enervezi şi, la urmă, să ţii cu o mînă piesa metalică şi să te străduieşti, cu cealaltă, să finalizezi „penetrarea“. Sînt sigur că „profesioniştii“ îmi vor explica îndelung avantajele acestui nou dispozitiv. Eu găsesc că e pură aflare în treabă. Oricum, îmi taie cheful să deschid dulapul…  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.