Coincidențe?

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
Frica lui Putin jpeg

„Nu sînt copil ca să cred în coincidențe“, a rostit, pătruns, dl Dragnea nu de mult. Referința era la inflație: au crescut salariile și – ce să vezi – au crescut și prețurile foarte multor bunuri de consum, anulînd aproape creșterile de salarii. Îngrijorător. Noi eram de părere că e vorba despre o lege economică și că, pur și simplu, fiind mai mulți bani pe piață, valoarea lor scade în raport cu cea a mărfurilor. Legea cererii și a ofertei se numește asta. Dar se pare că a invoca legile economice cînd nu ne merge bine reprezintă o dovadă de infantilism; explicația autentică nu e economia de piață, ci conspirația: dl Dragnea e convins că băncile, de conivență cu multinaționalele și, desigur, cu „statul paralel“, s-au înțeles în mod mîrșav să crească prețurile, numai pentru ca să discrediteze politica Guvernului.

Dl Dragnea așadar nu-i un „copil“, dar se pare că e un „primitiv“: vede pretutindeni forțe malefice, duhuri rele șușotind și conspirînd prin toate ungherele țării. Dacă un măr cade din pom și-l pocnește în cap, cauza nu-i legea lui Newton combinată cu o întîmplare, ci blestemul unui inamic, să-i spunem „Soros“, pentru conveniență. Iar „Soros“ ăsta, veritabilă reîncarnare a diavolului, a infectat totul – „rîul, ramul“, plus Sănătatea, unde „revoluția fiscală“ a condus, pare-se, la amenințarea cu greva generală.

Ei bine, ne-am hotărît să-i luăm în serios îndemnurile la „maturizare“. Nu vom mai vedea nici noi coincidențe, întîmplări, hazard în diferite locuri și situații. Vom refuza gîndirea leneșă. Vom învăța să nu mai fim „copii“.

De exemplu, n-o să mai credem ceea ce și el, și dl Iordache ne spun mereu, anume că preconizatele modificări în Codurile Penal și de Procedură penală nu au drept scop imediat să-i scoată din bucluc chiar pe dînsul, Dragnea Liviu, cît pe comilitonul său, Tăriceanu Popescu Călin. Noi, în naivitatea noastră, chiar am crezut că dînșii au drept motivație pentru toate aceste schimbări numai binele public și că este numai o coincidență că unele interese private – mici, mărunte, limitate – coincid cu sensul unora dintre modificări. De asemenea, n-o să mai credem că nu există nici o legătură între campania împotriva „protocoalelor SRI“ și iminența unei sentințe în procesul dlui Dragnea, ca și în cazul altor procese cu răsunet. Nu, nu vom mai avea infantilismul să credem – dacă am crezut vreodată – că există o coincidență între faptul că România e guvernată de „penali“ și cel că România e guvernată prost. Și, ca să nu uităm de noutatea zilelor trecute, în decizia dlui Dragnea de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim (împotriva deciziilor rezoluțiilor ONU și ale UE) nu vom mai vedea nici un act pragmatic în folosul României, nici o viziune de mare om de stat, nici măcar o coincidență; vom vedea aici doar încercarea de a intra pe sub pielea lui Netanyahu, pentru ca acesta să-i pună „o pilă“ la Trump și astfel să scape și de Kövesi, și de „anticorupție“ în ansamblu. Planul nu-i rău deloc: un condamnat penal conspiră cu un altul care ar putea ajunge oricînd în această situație (Netanyahu), spre a-l convinge pe un al treilea, aflat sub investigația unei procuror special (Mueller). Dacă se realizează, nu-i nici sionism de Teleorman, nici coincidență, ci conspirație pe bune, nu-i așa?

Dl Dragnea ne învață, așadar, să fim suspicioși – semn al maturității, pare-se. Păcat însă că lecția e diferențiată: este suspicios în cazul lucrurilor și întîmplărilor care nu-i convin, care îi deranjează planurile, și ne vrea creduli acolo unde asocierile și faptele îi sînt pe plac sau i-ar putea fi de folos. Trăsătura asta nu-i caracteristică numai dlui Dragnea, nici numai actualei puteri. În general, se observă că așa-numiții „conspiraționiști“ cred cu tărie că numai „ceilalți“, inamicii, urzesc conspirații în umbră, nu și ei înșiși. Conspirația e numai a „celorlalți“, niciodată a lor înșile. Invers, buna intenție e numai proprie, potrivirile, cînd sînt ale lor, sînt numai întîmplări, iar suspiciunile altora la adresa lor sînt considerate absurde.

Pînă una-alta și pînă a lămuri aceste implicații nu tocmai elementare, poate ar fi bine ca dl Dragnea – ca o dovadă supremă că „nu mai este copil“ – să înceapă prin a se întreba dacă repetatele pociri ale limbii române, datorate celei pe care a făcut-o din neant prim-ministrul României, sînt doar efectul școlarității precare ce a „coincis“ cu dna prim-ministru; îi recomandăm să nu fie naiv, crezînd că totul se explică simplu: nu cumva este vorba de ceva mai grav, despre un plan diabolic, neapărat sorosist, de a discredita Guvernul și țara? Mie, unuia, inocența (pentru a vorbi eufemistic) dnei Viorica Vasilica mi se pare de-a dreptul suspectă…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.