Amîndoi au dreptate

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Amîndoi au dreptate jpeg

Băsescu are dreptate. Ponta are dreptate. Amîndoi au dreptate.

Propunerea de directivă conţinînd „regulile de siguranţă privind utilizarea instrumentelor sanitare tăioase“ are un drum lung. S-a născut de la vreun sindicat al infirmierelor şi medicilor, supărat pe numărul mare de accidente de muncă în spitale, sau de la un mare producător european de bisturie, iritat de brusca apariţie pe piaţa comunitară a unor fabricanţi chinezi, indieni sau brazilieni, care merg pe preţuri foarte mici. Prin urmare, se găseşte o singură rezolvare posibilă: un set de norme care să reglementeze standardele de fabricaţie ale uneltelor tăioase folosite în spitale şi policlinici.

O asemenea directivă, ca oricare alta, afectează toate cele 27 de state membre. De aceea, se trece la negocieri, prin intermediul specialiştilor de la reprezentanţele statelor membre, din Bruxelles. Oamenii ăia nu ştiu exact care sînt interesele specifice ale ţării lor, în toate domeniile posibile. Aşa că ei cer lămuriri de la patria mumă (în principiu, de la Ministerul Industriilor şi de la cel al Sănătăţii, de la sindicatele utilizatorilor de instrumente sanitare tăioase şi de la vreo cameră de comerţ care să-i pună în legătură cu fabricanţii). Lista de întrebări este relativ simplă, dorind să lămurească poziţia de negociere. Cîte persoane ar fi afectate de noua reglementare? E în favoarea medicilor şi a asistentelor? Avem producători autohtoni şi, dacă da, ar face faţă noilor standarde de producţie? Ar fi afectat bugetul sănătăţii, dacă s-ar cumpăra (prin licitaţii publice) bisturie de alt fel, probabil mai scumpe? Ar urma apoi o rundă de negocieri în ţară, între ministere, sindicate, patronate, firme de import al echipamentelor sanitare, directori de spitale. Ei se pun de acord, încheagă un pachet de poziţie la care ataşează frumuşel multe date statistice şi trimit totul înapoi, la Bruxelles, la „ai noştri“.

Acolo, se desenează harta intereselor naţionale, se stabileşte cine cu cine va vota, dintre cei 27. Adică, în cazul în care dorim un mîner mai lung cu 3,2 mm pentru bisturie, iar francezii vor doar 2,9, se poate aminti că săptămîna viitoare se va discuta despre propunerea privind definirea energiei nucleare drept curată şi eco. E doar un exemplu...

Documentul este în permanenţă monitorizat de Comisia Europeană, pentru că ei trebuie să îl pună apoi pe masa unor instituţii consultative (două, nu le mai enumăr, căci sînt relativ inutile) şi, mai apoi, la Parlamentul European. În cazul în care varianta trecută pe la aceştia din urmă diferă substanţial de cele zise de Comisie şi de statele membre, urmează mai multe runde de negocieri şi apropiere a poziţiilor. Totul poate dura undeva între trei şi şapte-opt ani.

Ce ne lipseşte nouă, în toată această tevatură? În opinia mea, exact esenţialul. Adică părerea celor direct interesaţi. Ministerele, în grade diferite de profesionalism şi seriozitate, mai trimit cîte un document de poziţie, de calitate diferită, în funcţie de ministru. Sindicatele, dacă află despre ce e vorba, se implică. Cu patronatele este mai greu. Ele se concentrează mult mai mult spre concurenţa internă sau spre afaceri legate de bugetul statului. Consultarea în sine lipseşte. Acea şedinţă la care să se adune toţi cei direct interesaţi, prin reprezentanţi. Undeva, într-o sală adecvată, pe la ministerul de resort. Prin urmare, de cele mai multe ori, auzim la televiziunile de ştiri patroni panicaţi care îşi prevestesc falimentul din cauza cîte unei ticăloase de noi reglementări europene intrate ieri în vigoare şi care nu mai poate fi amendată.

De aceea: Băsescu are dreptate cînd vrea să reprezinte România în Consiliu (acolo e vorba despre negocieri între ţări, adică politică externă). Ponta are dreptate cînd zice că politicile europene sînt ale fiecărui stat în parte, deci reprezintă probleme curente ale guvernării (cum ar fi proiectarea unor instrumente sanitare tăioase). De fapt, oricare dintre ei ar avea o poziţie de negociere slabă, deoarece, din păcate, în marea majoritate a cazurilor, cei direct interesaţi tac, atunci cînd ar trebui să vorbească, şi se indignează, atunci cînd ar trebui să tacă. Pentru că oricum nu se mai poate face nimic.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: M. Bănică

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.