Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri

Un personaj: Petre Roman

De curînd, într-o emisiune de televiziune, Petre Roman a preluat, cu obişnuita lui suficienţă, una dintre aberaţiile care circulă într-o „anumită parte a presei“ şi politicii româneşti: anume că imaginea proastă a ţării din ultimile două-trei săptămîni e rezultatul informaţiilor injuste trimise spre Europa şi spre lume în general de unii calomniatori autohtoni. Am tresărit, mai întîi pentru că e genul de afirmaţie pe care o repeta, la nesfîrşit, securitatea lui Ceauşescu. Dar dincolo de asta, mi s-a părut incredibil ca un fost ministru de Externe să aibă obtuzitatea şi lipsa de tact de a socoti că miniştrii, parlamentarii şi comisarii europeni îşi permit reacţii radicale, pe baza unor zvonuri „manipulatoare“ venite de la Gigi sau Nelu din Dămăroaia. Că ambasadele străine de la Bucureşti nu ştiu pe ce lume sînt, că, în general, marile instituţii ale UE şi ale ţărilor membre sînt nişte triste marionete ale „trădătorilor“ (băsescişti evident) din România. E nu doar o prostie, dar şi o ofensă adusă celor din a căror familie pretindem că vrem să facem parte.

Cu acest prilej, am zăbovit o clipă în preajma unui personaj care, vrînd-nevrînd, a avut un rol de jucat în România postrevoluţionară şi cu care, vrînd-nevrînd, m-am intersectat pe scena publică. Am crezut, multă vreme, că omul e mai curînd candid şi, la bază, benign. Avea un fel de entuziasm puber, un fel de spontaneitate juvenilă, o siguranţă de sine triumfalistă, care mi se păreau, în fond, semne de autenticitate. Nu-l cunoscusem înainte de 1989, dar alţii, care îl cunoşteau, încercau să mă prevină că individul nu e tocmai în regulă. Astăzi ştiu că aveau dreptate. Privind îndărăt, nu pot să nu recapitulez o sumedenie de momente în care inarticularea lui morală şi, îndrăznesc să spun, precaritatea lui intelectuală şi-au dat întreaga măsură. Se spunea adesea despre el că minte de îngheaţă apele. Aveam obiceiul să-l apăr. Dar un amic a găsit o definiţie mai subtilă a derapajelor lui: „Petre Roman nu minte, dar are o sinceritate de fiecare clipă. Asta înseamnă că, deşi e în stare să spună de fiecare dată altceva, crede, de fiecare dată, sincer, că spune adevărul“.

Petre a fost cel care a blocat intrarea regelui în ţară, în decembrie 1990, motiv pentru care mi-am prezentat demisia din guvernul său. Nu pentru că eram monarhist, ci pentru că procedura fusese grosolană şi inutilă. Cine se băga în faţă să strîngă cald mîna regelui de curînd, cu ocazia discursului său din Parlament? Petrică. Petre Roman era prim-ministru în timpul mineriadei. M-a întrebat, la un moment dat, în iureşul evenimentelor, la telefon, dacă am observat ce instinct admirabil au minerii; cum ştiu ei să identifice sediile liberalilor şi ale ţărăniştilor fără să-i ajute nimeni. Cine vorbeşte azi de „oribila“ mineriadă? Petrică. L-am văzut tăcînd mîlc, la Antena 3, cînd un activist agitat îmi reproşa mie mineriadele, ca şi faptul de a fi acceptat să fiu coleg de guvern cu doi miniştri care aveau „mîinile pătate de sînge“ (Stănculescu şi Chiţac). Ambii numiţi de Petre Roman. Mi se reproşa şi că, spre deosebire de Mihai Şora, nu mi-am dat demisia după 13-15 iunie 1990. Petrică a tăcut mîlc. El ştia că nu Şora şi-a dat demisia, ci că el, Roman, l-a demis, între altele pentru că luase partea studenţilor. Eram într-o vizită oficială în China, cînd Petre Roman m-a sunat să-mi reproşeze că Ministerul Culturii a finanţat filmul despre Piaţa Universităţii. Cine e, azi, aproape un „tovarăş de drum“ al Pieţei? Petrică. La începutul anilor ’90, discursul lui Roman despre Iliescu era discursul unui îndrăgostit. Încerca să-mi explice că preşedintele nostru e mult mai interesant decît Havel. Cine a devenit un anti-iliescist feroce? Petrică. Lui i se datorează apariţia pe scena presei noastre a gazetei România Mare („Trebuie să recunoşti – mi-a spus odată, în drum spre Sinaia – că, orice s-ar spune, şi Barbu şi Vadim sînt foarte talentaţi“). Cine e azi un „liberal“ activ, mereu la luptă (la televiziunea dlui Voiculescu)? Petrică. Cînd eram la Externe, mi-l dădea mereu de exemplu pe Traian Băsescu, pentru eficienţa şi radicalitatea lui. Cînd Băsescu a demisionat din Guvernul Ciorbea, mi-a cerut să demisionez şi eu, din solidaritate cu ceilalţi miniştri PD (deşi nu eram membru de partid). Cine mănîncă azi pe pîine fiecare oscior al lui Băsescu? Petrică.

L-am auzit spunînd că între noi a fost mai mult o prietenie „intelectuală“. E cam tare. Cultura lui Petrică e o cultură de sub-inginer. Am o mulţime de poveşti amuzante despre asta. (Credea, de pildă, că sediul din Aleea Modrogan e construit pe vremea lui Brâncoveanu. Cînd l-am contrazis, m-a întrebat, iritat: „de unde ştii?“). Mă distrez copios cînd pic, uneori, pe editorialele sale din Jurnalul naţional. Toate manevrează nume mari: „cum zicea şi Hegel“, „Tacitus a spus“, „David Hume era de părere“ etc. „Prostimea“ ar putea crede că Petrică e scufundat, zi şi noapte, în metafizică. Personajul nu realizează că invocă autori şi cărţi despre care nu ştie nimic temeinic şi că Google sau antologiile de citate nu sînt o sursă de cultură adevărată. În fapt, e un caz tipic de semidoctism ţanţoş. A cita din autori pe care nu i-ai citit şi pe care nu-i stăpîneşti e un fel de a-ţi vopsi părul, crezînd că nimeni nu observă.

Supărat că i-am servit, la telefon, două epitete severe, P. Roman s-a grăbit să vorbească, în nu ştiu ce publicaţie, despre caracterul meu „slab“. Petrică, să-ţi spun ceva: mai bine să ai un caracter slab, decît să n-ai caracter deloc.


32 comentarii 21231 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 440, 19-25 iulie 2012

Specimene...

Acelaşi fin observator, D-l. Pleşu; impresionează şi, printre altele, de aceea place capacitatea Domniei-Sale de a se raporta obiectiv la situţii, la oameni, păstrând totuşi însemnele subiectivului – ceea ce ţine de persuasivitatea conduitei morale şi stilistice/artistice a marilor eseişti. ’Personajul’ Petre Roman oscilează între realitatea României post-decembriste, cu toate crispările ei, şi realitatea unui personaj de ficţiune, rol cu perfidie construit şi asumat , etapă de etapă, de către D-nul. în discuţie. Aşa încât de mare mirare nu poate fi – deşi, evident, e scandalos! – că un foast minsitru de externe se face agentul celor ce-n doar câteva săptămâni au împins România cu 20 de ani înapoi, năruind fragila stabilitate economică/financiară a ţării, obţinută prin sacrificiile impuse tuturor de criză (nu de Băsescu! – el a fost doar vocea, izvorâtă din asumarea resposabilă a rolului primului om într-un stat ameninţat de violenţa contradicţiilor economice, politice şi sociale de la nivel planetar. El a spus ce trebuie făcut pentru a nu ajunge în situaţii fără ieşire. Oare nu cumva Băsescu e de vină şi pentru ceea ce se-ntâmplă astăzi în Spania?, de pildă...). Şi D-lui. Petre Roman, ca de altfel tuturor celor ce fac astăzi front comun în jurul lui Dan Voiculescu, ale cărui marionete sunt Ponta şi Antonescu, din educaţie i/li se trage. „Să greşesti, dar să greşeşti cu Partidul decât să greşeşti împotriva Partidului” – partidul în discuţie era unic, marxist-leninist şi ateu, şi s-a numit, pe rând, Partidul Muncitoresc Român, apoi Partidul Comunist Român, iar cel din care am citat nu a fost altul decât Walter Roman, părinte de sânge şi de spirit al D-lui. Petre Roman. Personajul Petre Roman apare în toată splendoarea lui de exponent căruia, lipsindu-i atribute (pozitive sau negative!) suficient de ferme pentru a reprezenta o întreagă categorie şi pentru a deveni, în acest fel, tipic, observatorul fin, ce se ştie ’la oameni’, îi decoperă versatilitatea, sărăcia morală şi intelectuală... toate puse sub semnul unei labilităţi cu sorginte în prăpastia dintre vârsta biologică şi cea mentală. E, în fapt, portretul realist al oricărui utopic, care, sunt tentat să cred, nu se va ridica nicicând mai sus de condiţia de specimen, în sensul de reprezentant al unui grup de oameni cu trăsături negative – fie că e „cetăţean” al realităţii obiective, fie că e desprins din realitatea unei opere artistice.
...O vorbă, musai, pentru cei ce se oţărăsc, mai politicos, mai nepoliticos, prin comment-urile lor la Dl. Pleşu. Nu am fost şi nu sunt un fan Băsescu şi nu fac politică. Mi s-a reţinut şi mie din neîndestulătoarea pensie de dascăl, (încât, pe lângă altele, am o mare frustrare când aş face comentarii în „Dilema...”, dar găsesc lacătul pus!... dar, cu toate acestea, aş putea fi supărat, când ştiu, ca şi dânşii, ce-nseamnă să-ţi gestionezi puţinul la câte cheltuieli sunt?...aştept, citesc totul şi scriu când nu e pe bani, regretând că nu pot ajuta...). Mai ştiu să mă uit în jurul meu, să mă informez din cât mai multe surse, să nu mă las prizonier al niciunui post de televiziune, al niciunui ziarist năimit, să gândesc cu capul meu... şi mai ştiu că de voi sufla în lumânarea pe care un om cuminte şi cu minte o aprinde, voi rămâne în întuneric...
Am văzut cu ochii mei pagini din lucrarea D-lui. Ponta şi pagini din lucrările sursă. Plagiatul există, plagiatul e hoţie. Dacă D-l. Ponta ar fi înconjurat de prieteni, aceştia nu l-ar fi încurajat şi sprijinit să-şi îngroape necinstea, ceea ce, în fapt, nu e posibil. Singur, D-l. Academician Răzvan Theodorescu, cunoscut simpatizant PSD, l-a îndemnat să iasă, să-şi ceară scuze... Dar, evident, fără succesul lingăilor. D-l. Ponta n-a mâncat usturoi şi nici gura nu-i pute. Pot crede într-un astfel de individ?...(omenia şi-a pierdut-o!). Pot crede într-o astfel de „echipă”?! Cei care astăzi susţin că-l apără, mâine îl vor termina...
Cât despre tot ce i se reproşează D-lui. Băsescu, multe vor fi fiind adevărate, multe vor fi fiind scornite, dar un lucru e sigur: Justiţia, care prin el şi-a dobândit independenţa, şi, după cum se poate vedea, îşi face treaba fără părtinire, va fi aceeaşi şi după încetarea mandatului său de preşedinte, deci după pierderea imunităţii asigurate de demnitatea deţinută... şi, sincer, mi-e greu să dau un om nedovedit de justiţie ca hoţ, pe unul dovedit ca plagiator (grav furt intelectual!!!) de o comisie de jurişti, în frunte cu decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii Bucureşti

Cand URA colcaie,unde ne sunt PASTORII ?

Mi-e greu " sa-mi scot gandurile in lume" , dar ma simt tot mai SINGURA si NESIGURA ,asa ca o comit : imi dau drumul (scurt-spre mediu), unor ganduri pe care mi le-am trimis si prin alte parti :Turcescu , Dl .Presedinte Suspenat ( variante asemanatoare...M-am AUTOPLAGIAT ,cum s-ar zice ( trebuie suflet si-n iaurt, ca sa nu cazi in tagma "MOFTANGIILOR "
Asadar,
Stimate D-le A.Plesu ,
Nu vi se pare INDRACITA atmosfera care ne bantuie de 2 luni?
Unde sunt Preafericitii din fruntea TURMEI?
Oare sunt ocupati cu CATEDRALA?
Nu e evident ca TURMA ( care reprezinta SULETUL semetei si inoportunei catedrale - mai avem pana sa ne aratam MUSCHII ORTODOCSI ,celor care vor sa ni-i vada ; avem alte prioritati), fie a plecat in pribegie "prin ale strainatati", fie cerseste la metrou ,fie, de 2 luni , prolifereaza URA de pe tronul inalt al tarii, fie tace INTRISTAT de moarte intr-un colt nestiut si ia Diazepam ?
N-ar trebui cumva ,Sfintiile lor , sa ne aduca aminte ca cei ce ne-au PANGARIT CRACIUNUL 89, L-au suparat pe D-zeu, care ne CANONESTE de 22 ani pt acest IMENS pacat?
Prin urmare, fiind marcati deja de un PACT IMENS , nu ne putem permite sa-l mai facem si pe cel al RASPANDIRII URII .
Stau in pridvorul Patriarhiei si asteapta incepera razboiului fratricid dintre ANTIBASESTI si BASESTI ?
Oare nu prind ANTENELE, RTV-ul etc,ca sa constate cu ochii si urechile Prefericirilor lor,ca NECURETUL NE MANEVREAZA PRIN ELE , folosindu-se de cele mai concentrate potiuni de URA?
N-ar trebu sa-i atentioneze ca IL RASTIGNESC PE DUMNEZEU, NU PE BASESCU? Ca e pacat de MOARTE
Oare cumva tac, pt ca se afla in rugaciune smerita pt poporul roman?
Sa ne dea si noua CANON sa ne alaturam Preafericirilor Lor ,caci NU LE SIMTIM EFECTELE RUGACIUNII .
Macar NOUA :
- PACATOSILOR si NEVOLNICILOR care n-am uitat ca CEL PREAINALT NE VEDE si urmeaza sa NE JUDECE
- Astora preocupati - dupa puterea fiecaruia - de PROPRIA MANTUIRE .
- Carora li s-a taiat si lor 25 %( dintr-o suma comparabila cu a multora care arata doar spre Basescu ),desi lucreaza la privat , pe munca si responsabilitati mai mari ca dincolo, LA STAT.
- Care S-au straduit sa inteleaga ce e CRIZA , nu sa-l gaseasca TAP ISPASITOR pe Basescu ( i se pot imputa multe, dar nu CRIZA )
- Care n-au cracnit , ci s-au straduit sa inteleaga ca ,de-a lungul istoriei, noua, ROMANILOR ,nu ni s-au lasat ZARURILE pe mana ?
- Ca nu exista regim perfect , care sa fi fost scornit de oameni ; ca undeva trebuie sa facem ASCULTARE daca nu ne-am lepadat de Dumnezeu ?
Le lipseste CRUCEA,TAMAIA,AGHIASMA si CUVANTUL CARE DESCOPERA ADEVARUL (GRAV TERFELIT DE 2 LUNI, IN TOATE FELURILE) ?

Cu multa consideratie,
LUCIA T

reclame

Stimati domni din redactie, stimate domnule Andrei Plesu
Cu tot respectul pt dvs si pt tot ce scrieti prefer sa nu citesc nici macar articolele scrise de dvs daca intre timp ruleaza o reclama despre o masina sau despre un praf de curatat. Aversiunea mea (a clientului) fata de tot ce incearca media sa-mi vare pe gat depaseste pana si dragostea si respectul pentru un mare intelectual. Koos Francisc

Subscriu

Sunt extrem de intruzive aceste reclame.

pace

Domnule Andrei Plesu, va rog din suflet nu raspundeti provocarilor venite din partea politicienilor. Imi plac textele dumneavoastra, observatiile distante, fine, echilibrate. Va rog nu transformati Dilema in driblingul Mircea Badea - Cristian Tudor Popescu. Multumesc!

charmant

Au un şarm mesajele damelor...„va rog din suflet!” „Imi plac observatiile dumneavoastră fine”, quel chic, quelle allure quelle désinvolture...Va rog nu transformati. Sărumana. Mulţumesc. Merki.

Un alt personaj: Andrei Pleșu

Acuma dvs. sunteți cam așa: ați avut o părere bună despre Petre Roman, acuma spuneți că e un șarlatan (sper să nu fiu cenzurat pt că tot ce descrieți aici se cheamă șărlătănie) Emil Constantinescu, ați fost și cu el la guvernare, dar, mai nou,într’un interviu recent îl desființați și’l faceți prost (iarăși nu folosiți cuvântul dar îl încadrați în definiție). De Iliescu nu mai zic. Ați fost dar în toate guvernnările demnitar și toți foștii dvs șefi sunt acum nefrecventabili.

DE CE V’AȘ CREDE CĂ LA BĂSESCU AȚI AVUT MÂNĂ BUNĂ? (alminteri deja v’ați lepădat cumva și de el dar cu nuanța că e totuși răul cel mai mic pe care îl preferați, e ”Cocoșilă”, ca să vă citez exact).

Oricum ideea e că din toată opera dvs de la Dilema și Adevărul rezultă LIMPEDE (și, indirect, o RECUNOAȘTEȚI) că NU VĂ PRICEPEȚI DELOC SĂ EVALUAȚI OAMENII... Drept urmare dați’mi un argument să iau de bun ce’mi spuneți în prezent. De exemplu, noul dvs star politic e MRU, acum îl lăudați. OK, hai să’l votăm pe dumnealui...dar n’aș vrea să’mi spuneți peste 5-10 ani că i’ați luat apărarea și el defapt minte sau e sărac cu duhul...

mici inconsistențe

”Am tresărit, mai întîi pentru că e genul de afirmaţie pe care o repeta, la nesfîrşit, securitatea lui Ceauşescu...”

Asta nu’nseamnă că nu e adevărată din punct de vedere logic...adică dacă facem / spunem ceva ce’a făcut și securitatea e din start greșit... exact ca principiul, tot pleșuvian, ”dacă critici capitalismul înseamnă că ești nostalgic sau spui că ar fi mai bun comunismul”....

”îşi permit reacţii radicale, pe baza unor zvonuri „manipulatoare“ venite de la Gigi sau Nelu din Dămăroaia. Că ambasadele străine de la Bucureşti nu ştiu pe ce lume sînt, că, în general, marile instituţii ale UE şi ale ţărilor membre sînt nişte triste marionete ale „trădătorilor“ (băsescişti evident) din România. E nu doar o prostie, dar şi o ofensă adusă celor din a căror familie pretindem că vrem să facem parte”

Hai să vedem CONCRET, CE REACTII AU AVUT SI DACA AU FOST CORECTE LEGAL că așa putem să perorăm în van luni și ani întregi. ”În chestie” dle Pleșu, să vedem ce au cerut și ce se putea cere. Se putea cere unui președinte să nu'și exercite un prerogativ dat de constituție? UNDE SCRIE AȘA CEVA în tratatele Europene. deci înțeleg că singurul dvs argument e că Europa nu se poate păcăli. Bine că spuneați că dna Walbright (scuze daca i'am stalcit numele) nu știa că sârbii sunt ortodocși. Parcă dvs scriați despre ce naivități grosolane au șefii de state importante...acuma nu, toți sunt beton la informație acurată...

”Se spunea adesea despre el că minte de îngheaţă apele. Aveam obiceiul să-l apăr. Dar un amic a găsit o definiţie mai subtilă a derapajelor lui: „Petre Roman nu minte, dar are o sinceritate de fiecare clipă. Asta înseamnă că, deşi e în stare să spună de fiecare dată altceva, crede, de fiecare dată, sincer, că spune adevărul“.
Spre deosebire de dl Roman, Băsescu a mințit de au înghețat apele la tv, adică există probe televizate ale minciunilor sale. Niciodată n’ați spus asta despre el...deși înclin să cred că amicul care v'a sugerat definiția îl viza pe Băsescu...

petre roman

Stimabile,eu nu am cine stie ce studii(doar liceul cu diplama de bac. 79) dar vazindu-va pe domniile vaostre intelectualii societatii romanesti de azi si de ieri (89--2012)ramin nauc si nu mai inteleg nimic.AVEAM obiceiul sa-l apar,spuneti d-voastra iar eu imi aduc aminte ca la fel faceti si acum cu t.basescu ,acum si atunci aveti cum inspirat spune prietenul d-vaostra,sinceritatea de clipa,in rest sinteti la fel cu el doar ca aveti un alt domeniu de activitate P.R fiind un simplu SUB-inginer ,ceea ce nu ii va permite sa ramina in istore precum d-vaostra,nici eu din pacate pt. mine nu voi supravetuii trecerii timpului.In rest sa auzim de bineeeee conform zicerii patronului d-voastra spiritual acelasi colos t basescu intodeauna cu litere mici dupa umila mea parere pe care am preluat-o de la un alt fel de intelectual(de care ma simt atras si e vorba de d-l OCTAVIAN PALER)Eu cred ca uni intelectuali vor ramine in timp ce altii vor sfirsi la lada de .....

Aquila non capit muscas

Asa spuneau latinii si aveau dreptate. Din doua una Dle Plesu: fie vreti sa-l ridicati in grad pe Dl. Petre Roman fie ati tras o concluzie despre propria persoana si vreti sa ne-o impartasiti. As prefera sincer sa va "aud" vorbind despre ingeri si nu despre pamanteni. Dumneavoastra decideti.

Hidroelectrica1,3 mild Euro,

Hidroelectrica1,3 mild Euro, Alro Slatina, Posta Romana, Loteria, Nuclearelectrica contracte achizitii, talhariile imobiliare pdl-iste multe, Rosia Montana incercare,Cuprumin incercare, casa din Mihaileanu, cash 280000$ vila, cash 80000 masina Elena, 800000 apartament Ioana, genti peste 25000 euro Elena, Sali sport la sate, stadioane, piscina 2 mil Ungaria 4 mil Romania ,justitia controlata, mafia blejnar, vama constanta fratele, taieri salarii concomitent cu cresterea cheltuielilor bugetare, imprumuturi istorice concomitent cu prabusirea economiei, cresterea TVA, nediscutarea si renuntarea basista la datoria istorica a Germaniei catre Romania 17 mild euro, udrea cocos, videanu, blaga castiga 300000 euro la bursa, berceanu, boureanu afaceri cu statul, flutur, autostrazi la cele mai mari preturi din lume, intimidarea adversarilor politici prin arest Patriciu, Becali, cumpararea massmediei si/sau controlul acesteia in afara de trustul intact - tot, manipulari incredibile si numeroase de diverse genuri - ultima manipulare :lovitura de stat prin parlament si cu referendum sic, folosirea structurilor statului pentru interese de partid, bani publici pentru campanie Elena, Elena europarlamentar, achizitie sigla turistica, anastase numarare frauduloasa, anastase masina de 80000 de euro, cumparare de parlamentari, cumparare de primari, inventarea punr, colonei fara armata facuta, complicitatea intelectualilor interesati, inchiderea spitalelor, alungarea medicilor si operatii in strainatate, invrajbirea intregii Romanii, opozitia lui Basescu minoritar fata de majoritatea parlamentara etc. Salata pe care am scris-o este o mica parte din ceea ce a fost distrugerea economiei nationale. Dezastrul a fost patronat! In timpul asta noi ne ocupam de petrica roman si de plagiatul lui ponta. Continutul, nu forma, conteaza. Vorbim despre fapte importante comise. Nici macar nu mai conteaza cine le spune si cum sunt spuse atata timp cat
sunt adevarate . La hidroelectrica s-a produs o paguba de 5 ori mai mare decat economia pe care a generat-o taierea pensiilor . Avem aici o crima impotriva poporului roman. Deci, dl. Plesu , ce mai face si spune petrica roman?

...

Păcat că sînt cam rare astfel de momente de sinceritate...

despre sofisti

Va supun reflectiei expresia "Fericiti cu duhul cei saraci"...

Excelent

Inca o data, dl. Plesu arata - nu ca ar fi inger, ori oricare dintre noi ar fi! - caracter si prin ceea ce spune si prin ceea ce nu spune.

Se arata de asemenea un excelent - nu infailibil, dar infailibilitate nu exista! - judecator al caracterelor.

Domnule Plesu,

Multumesc lui Dumnezeu pentru dumneavoastra si pentru bucuria pe care mi-o produceti prin scriitura, dialog si mai ales patrundere spirituala. Tocmai va citesc volumul Fata in fata (Intalniri si portrete), rad bine si ma intristez pe masura. Ultimul dvs articol, cel de fata, isi are locul in acest volum. Va rog sa credeti in epigoni, incercam sa rezistam, daca nu prin cultura macar prin acces intermitent dar hranitor la ea. Continuati sa ne ajutati. Va multumesc.

superb!

Va citesc de fiecare data cu o placere imensa si cu asteptarea, care nu imi este niciodata inselata, ca ma voi imbogati si in acelasi timp binedispune la finalul articolului!
Sunteti mare, domnule Plesu!

acelasi

ma bucur ca USL-ul are si sustinatori ce cauta cultura. cei din jurul meu, din cartier, sunt numai pensionari iesiti la pensie in anii 94-96 la varsta de 50-52 ani si care de atunci stau degeaba ( nu cred ca s-au prea strofocat prea mult nici in timpul serviciului). vecinii astia ai mei reprezinta masa de manevra a PSD-ului( se plang ca au pensii mici, desi au termopane, centrale termice....). dar asta e. incerc sa ii lamuresc ca nu basescu a scazut salariile, ci criza la fel ca in cele 12 state UE unde s-a luat aceiasi masura, ca guvernul Boc a luat, contrar doctrinei de dreapta, decizia de a scadea salariile in locul celei de a concedia 200 mii oameni.... nimic. egoism total. nu conteaza cum, sau de unde statul trebuie sa ne dea,
de ce eu care muncesc 12 ore pe zi nu sunt de acord cu actuala conducere?
cred ca raspunsul e simplu - stiu o limba straina si ma pot informa si din presa europeana.
si nu e deloc roz ce se scrie despre noi,
deci eu voi vota NU.

actualitate

ar fi tmult mai interesant si util, acet articol, cand Petre R inca insemna ceva in tara asta...acum bietul de el este un mosulica cu parul canit...
referitor Base, cand aflam despre" inarticularea morala si precaritatea intelectuala" ca aici avem material doldora si proaspat, nu cu damf de congelator statut ca la Roman...

da! un moftangiu ca la carte

dar poporul „nu vrea bani, nu vrea valută vrea ca petre [...]” dacă vă mai amintiți originalul. Na! Să mai zică careva că și asta e neconstituțional!

Ma gandeam....

N-ar fi bine sa ne scrieti, data viitoare, despre maica Tereza?

Petrică

Petrică, v-a numit ministru şi de aici probabil viitoarea ascensiune.
Frumoasă recunoştinţă!

"Cestiuni importante..."

Stimate domnule Plesu,
traim zile interesante, avem mai toti sentimentul ca din toata vinzoleala asta se va alege ceva; dar celor mai multi dintre noi le (ne) scapa semnificatia intimplarilor (lasa, ca sunt si aiuritoare, la propriu)
De aceea pentru multi dintre noi, mai ales cei tineri, un reper, o parere lucida e mare lucru. De aceea multi va citesc.
Azi avem ... Petrica Roman.
Daa...
Hm, nu m-am prea lamurit, sa incerc la Dan Diaconescu?

cozo bozo

Un subiect de interes general si mai actual ca niciodata..

Petre Roman

Frumos articol, oamenii cu doua fete nu au ce cauta in politica, oamenii care se schimba dupa cine are mai multa influenta.

Devierea de la subiect

Apar alte personaje politica cu diferite intentii, dar noi ca romani intelegem o singura treaba. Ultimii ani au fost foarte duri si gestionat foarte prost pe plan politic. Avem nevoie de altii care sunt mai capabili. Pe 29 vom vota DA!

base

mister gura larga face afaceri in numele romaniei ...asa tara...cea mai proasta tara din cate stiu eu / tu ....nu exista in alta parte ce exista la noi ....e prima tara in care s-a auzit de "presedinte suspendat"....o rusine

jos basescu

ce altceva pot face, daca de atat ii duce capu si nu sunt in stare sa faca si altceva, sa hiuduie...se vede aici nivelu intelectual al romanilor

jos basescu

Se vorbeste foarte mult pentru ca vrea Băsescu, despre relatia noastra cu Europa in timpul guvernarii USL, se spun minciuni, se manipulează. Dar nu se vorbeste deloc, despre trecutul recent: despre cum a jefuit guvernarea PDL economia nationala. Doua exemple concrete sunt ANRMAP si Loteria Romana.

ministrul lui Roman

Aţi început să ne revelaţi parte din memorii, precum Casanova la senectute, instalat în castelul din Boemia. Azi vă ocupaţi de Petre Roman. Îmi reamintesc că prima din demnităţile de ministru le-aţi exercitat în guvernul Roman. Apoi, după experienţa nefastă cu Severin, PD condus de Petre Roman v-a propus la Externe prin 1997 dacă nu mă înşel. În toate demnităţile pe care le-aţi deţinut v-aţi descurcat cu inteligenţă, competenţă şi umor. Iată că distanţa în timp faţă de vremurile când vă exercitaţi acele demnităţi vă dau o perspectivă uşor diferită. Să fie de vină vârsta, oare? Sunteţi mai ţâfnos, mai răutăcios, mai îmbufnat pe cei cu care aţi lucrat. Să ştiţi că politicianul cel mai negru în cerul gurii şi aici vorbesc de Traian Băsescu nu are declaraţii despre Petre Roman, rele sau bune. Martoră mi-e o explorare pe Google. Probabil că şi la acest politician acţionează o limită, Petre Roman a fost naşul lui politic, l-a încurajat să urce pe scara ierarhiilor politice şi văd că acest lucru Băsescu nu-l uită.

Iar memoriile dumneavoastră capătă aerul din ce în ce mai de Istoria Secretă a lui Procopius din Cezarea.

Traian Basescu

amenii s-au saturat de promisiunile false ale Presedintelui Suspendat, acesta continua cu minciunile si incearca sa convinga lumea sa nu vina la vot. Nu v-ati saturat de taieri ilegale la pensii? Politicile lui Basescu nu vor disparea daca acestuia ii se va revoca Suspendarea, acesta va continua sa taie si sa fure din veniturile oamenilor. Asa ca este necesar ca peste 50 la suta din populatie sa vina la vot si sa il dam in sfarsit jos pe tovarasul Basescu.

bstefan

cel mai bun lucru pentru popor este sa se prezinte in nr cat mai mare la vot .... pentru ca in eventualitatea in care se va intampla ca Basescu sa revina ca presedinte vom avea un presedinte ilegitim si dornic de razbunare si asta va fii foarte rau pentru toti !

Are, totuși, două mari merite

A acceptat să fiți ministru în guvernul condus de el și i-a pasat PDL-ul lui Traian Băsescu.

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI