Zeița Tîmpeniei

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Cai frumoşi jpeg

– Cît de mult aș vrea să fiu din nou un mic copil! Aș face totul diferit, de la început.
– Ai începe diferit, dar de sfîrșit ai sfîrși exact la fel. Așa că relaxează-te. 
(Vacláv Havel, Memorandumul)

Nu vreau să votez pentru Oprea, Drag­nea, Udrea, Ponta, Predoiu, Blaga, Geoană, Gorghiu, Anto­nes­cu, Diaconescu, Băsescu și nici pentru Ghiţii, Hrebenciucii, Onţanii, Pinaltii, rudele sau amantele lor. Sper că pe cei mai mulți dintre ei să îi lovească bunul-simț, să se retragă și, vorba filozofului Van­ghelie, să mai cetească și ei nește almanahe sau să scrie/muncească în regim deschis. Sau închis. Desigur, prin bun-simț înțeleg bunul-simț instituțional – DNA-ul –, singurul tip de simț care pare să funcționeze pentru o mare majoritate a minunatei noastre clase politice.

Toți liderii partidelor reprezentate în Senat și în Camera Deputaţilor par să se închine la faimoasa zeiță a lui Erasmus, Zeița Tîmpeniei, cea crescută de două nimfe: Pileala și Ignoranța. Tîmpenia, scrie Erasmus, este întotdeauna însoțită de zeițele Iubirea de Sine, Lingușeala, Le­nea, Plăcerea, Nebunia, Imoralitatea, Lăcomia și de zeul Somnambulism. Ca să fim clari: Erasmus nu este porecla răposatului Vadim Tudor și nici numele de mijloc al lui Gabi Oprea sau Dan Diaconescu. În ciuda asemănărilor stridente, Erasmus nu a fost inspirat de zînele și zeii care se perindă pe la Antena 3, Realitatea TV, România TV sau alte televiziuni. 

Aș vota, desigur, grupul Dragnea, Vi­șan, Oprescu și ai lor în cazul în care mi‑aș dori prelungirea activității politice (in­cluzînd votarea) dincolo de moarte și a­dop­tarea şmecherelii ca ideologie oficială a României.  

Pe Băsescu, Udrea, Pinalti i-aș vota da­că aș crede că „folcloristele“ sînt „bune pen­tru România“ sau dacă am avea brusc nevoie de un guvern specializat în protejarea platinatelor, uitare colectivă la momentul potrivit, frunze ascunzătoare de mizerie și sponsorizări dibace.

Pe liberali i-aș vota dacă aș crede că prostituarea politică și intelectuală este expertiza de care are nevoie România.

Situația politicii românești îmi a­min­­tește de o descriere din Re­flec­țiile lui Kafka: „Avem un scop, dar nu avem un plan. Ceea ce numim plan este doar o amețeală“.

Sătul fiind de amețeală – mai toți bărbații din familia mea au fost slujitorii devotați ai nimfelor Tîmpeniei –, am decis să încerc un exercițiu despre ce aș vrea să votez. Am pornit întrebîndu-mă dacă ar fi vreo mișcare politică pe care mi-aș dori să o susțin cu bani și să fac voluntariat pentru ea. Nu am găsit nimic acceptabil, așa că trebuie să îmi imaginez una.

Aș vrea să votez o echipă de profesioniști dovediți și nu de gargaragii populari. De exemplu, aș vrea să votez un grup care să îmi dea încredere că știe ce face pentru că a făcut acest lucru bine și cu rezultate dovedite. Grupul trebuie să fie de minimum cinci și să includă neapărat femei. Pentru a fi mai concret, aș vota o echipă formată din Dacian Cioloş, Monica Macovei, Alina Mungiu-Pippidi, Andrei Pleșu și Angela Filote. Domnul Cioloş a dovedit că e cam cea mai bună soluție pentru Agricultură, doamna Macovei la Justiție și combaterea corupției, doamna Mungiu-Pippidi la Învățămînt/Administrație publică, domnul Pleșu la Externe/Cultură și doamna Filote la Afaceri europene. Cei cinci ar trebui să susțină și să fie susținuți de încă vreo 10-20 de specialiști la fel ca și ei – cu rezultate dovedite în domeniile lor și cu recunoaștere națională și internațională pentru profesionalismul lor. 

Prezența de minimum 33% a femeilor în poziții de conducere ar fi o condiție obligatorie, cu obiectivul de a ajunge la un echilibru în reprezentare în maximum patru ani. Mi-aș dori ca aceia care participă la alegeri să vină și cu un plan de guvernare clar și dezbătut înaintea alegerilor. Aș vrea ca liderii să aibă un plan de succesiune și să promită retragerea din viața politică în maximum zece ani. Fiecare dintre acești lideri ar trebui să își numească un „gardian“ socratic care să pună bazele unei fundații care să funcționeze ca un cîine de pază al principiilor și reprezentanților mișcării pe care o vor conduce.

O asemenea mișcare ar trebui să propună candidați pentru primării, tot echipe de profesioniști capabili să reformeze sistemul corupt și inept care domină administrațiile locale. 

Sînt convins că mulți dintre politicienii români gîndesc sau vor sfîrși gîndind că și-ar dori să poată retrăi pentru a nu mai face aceleași greșeli. Din păcate, cu excepția Monei Muscă, nu cred că ar fi vreunul care ar sfîrși diferit. 

În Petrecerea din grădină a lui Havel, personajul principal, Hugo, reușește să blocheze un sistem aberant bazat pe un Birou de inaugurare și un Birou de lichidare (o satiră a guvernului comunist) forțînd găsirea unui responsabil  pentru inaugurarea lichidării. 

Prinși într-o situație aproape la fel de aberantă, în care electoratul român pare să fie nevoit să aleagă între Dragnea, Oprea, Băsescu și Blaga sau, în cel mai bun caz, între oameni care sînt susținuți sau i-au susținut pe aceștia, ar trebui să încercăm să găsim inauguratorul lichidării pentru următoarele alegeri. Cum DNA-ul nu poate participa, speranța mea rămîne un partid anticorupție format din tehnocrați și manageri buni. Altfel, riscul rămîne ca, în ciuda avîntului patriotic, să sfîrșim la fel ca în Memorandumul lui Havel, cu o clasă politică plină de mîrlani corupți care își doresc să poată să își retrăiască viața sfîrșind la fel. Mîrlani corupți.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.