Utopie și PLUS

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am fost, pentru cîteva săptămîni, membru PLUS. Am voluntariat și încă fac voluntariat pentru USR și PLUS. L-am criticat la greu pe Dan Barna, dar, comparativ cu liderii PSD, PNL și PMP, Barna este o lumină. Am susținut deschis Alianța USR-PLUS în trecut.

Acestea fiind scrise, cred că Alianța este în acest moment o opțiune proastă pentru ambele partide și în special pentru PLUS.

În ultima lună, PNL a reușit să facă gafe enorme, gafe pentru care PSD și-a pierdut cam jumătate din susținători. Noaptea zecilor de ordonanțe, aducerea în partid a unor membri toxici din Pro România (Daniel Constantin a fost, ani în șir, Viorica lui Dan Voiculescu), punerea primarului PSD-ist din Iași (politicianul sărac cu cel mai bogat bebeluș) pe lista PNL sînt numai cîteva.

Numirile din Justiție și justificările de un penibil demn de Grindeanu ale domnului Orban și ale președintelui Iohannis sînt, de asemenea, o dovadă de maximă ipocrizie, mai ales după atacurile dezlănțuite pe care PNL le-a avut la adresa PSD pe aceeași topică.

În ciuda gafelor PNL, Alianța se zbate în anonimat. USR a declanșat un referendum stupid menit să restabilească puterea în partid a domnului Barna. PLUS a dispărut din comunicarea publică, iar inabilitatea lui Dacian Cioloș de a intra într-o luptă deschisă cu PNL este o barieră importantă. Limbo-ul dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pentru candidatura de la București este un alt motiv pentru care susținătorii Alianței sînt din ce în ce mai puțini.

Deși e greu de acceptat, pentru perioada următoare Dan Barna este un om politic mort. Fiecare zi care trece îl face mai vulnerabil și mai puțin popular. Incapabil să renunțe la timp, Dan Barna și echipa din jurul dînsului au cîștigat, dar şi-au îngropat viitorul politic pe termen mediu. Este drept că nu sînt multe alternative pentru leadership în USR. Cosette Chichirău ar fi fost catastrofală și le-ar fi permis membrilor USR care acum sînt profund nemulțumiți de Barna să fi văzut calitățile acestuia, lucru care i-ar fi permis acestuia o posibilă revenire pe cai mari. Moise Guran ar fi o alternativă proastă.

Dan Barna ar fi putut, de asemenea, să intre în competiție pentru Primăria Sibiu și să demonstreze că poate cîștiga o competiție electorală. Departe de a fi un politician curajos, acesta a preferat să stea pe burtă deocamdată.

PLUS, practic, nu mai există. Condus de grupul de la Bruxelles, partidul a jucat lipsit de curaj și a lăsat latura vocală din USR să domine negocierile din Alianță. Speriați de cifrele care arată că PLUS nu are șanse să intre în Parlament și dominat de logica neconflictuală tipică funcționarilor europeni, PLUS s-a lăsat pus la colț de conducerea USR. Cererile de 4:1 în favoarea USR pentru listele eligibile de parlamentare și locale nu sînt rare în negocierile filialelor.

Fuziunea celor două partide în acest moment este o catastrofă, pentru că majoritatea suporterilor USR, dar mai ales ai PLUS sînt extrem de demotivați.

Soluții există, dar toate sînt în afara sferei de confort a conducerii PLUS. Pentru a salva partidul de la un anonimat demn de M10 este nevoie de mult curaj.

Ruperea de USR și revenirea lui Dacian Cioloș pentru o eventuală candidatură la Cluj ar dubla numărul de voturi al partidului pe care îl conduce. În acest moment, în ciuda unui număr foarte mare de susținători la Cluj, Alianța practic nu are candidat.

Asta ar însemna renunțarea la o carieră politică europeană cu un potențial extraordinar – Dacian Cioloș poate deveni un viitor șef al Parlamentului European sau al Comisiei Europene.

Ceilalți doi oameni din conducere și cu ceva vizibilitate ar trebui și ei să renunțe la mandatele din Parlament și să participe la alegerile locale. Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache ar putea motiva alegătorii în orașe dificile cum ar fi Baia Mare sau Craiova, unde acum Alianța nu are nici o șansă.

În acest fel, PLUS ar putea cîștiga la fel de multe voturi sau poate mai multe ca USR, iar o eventuală fuziune ar putea fi negociată cu totul altfel.

Desigur, toate soluțiile de mai sus sînt profund utopice.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul unei femei care și-a luat casă în cel mai scump oraș din țară. „Am empatie doar pentru animale, de ce aș avea pentru oameni”
Mulți români aleg să cheltuie o avere pentru o casă cu curte, tocmai pentru a scăpa de zgomotele unor vecini nesimțiti. Uneori, însă, nici măcar acesr lucru nu le garantează faptul că vor avea în preajmă oameni cu bun simț care să respecte măcar orele de liniște.
image
Întrebarea care îi macină pe bărbați: care e lungimea corectă a pantalonilor. Adina Buzatu: „Nu s-a purtat niciodată gleznuța la vedere”
Alegerea lungimii potrivite a pantalonilor este esențială pentru un aspect elegant și confortabil, dar contează și locul în care mergi. Mai mult, spune Adina Buzatu, „gleznuța la vedere” nu a fost niciodată la modă.
image
Situație stranie la Realitatea Plus: Alexandra Păcuraru vorbește despre „retragerea” din televiziunea condusă de tatăl său VIDEO
„Retragere” neașteptată de la Realitatea Plus, canalul de știri condus de familia omului de afaceri Maricel Păcuraru. Protagonista este chiar fiica omului de afaceri, Alexandra Păcuraru, care, până recent, era prezentatoare la acest post de televiziune.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.