Unde vor duce Europa cei mai fericiţi pămînteni?

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

În plină criză a euro şi a proiectului european, mica Danemarcă, aflată în afara eurozonei, a preluat preşedinţia Uniunii Europene. O misiune cum nu se poate mai grea. Anul 2012 se anunţă a fi unul crucial.

Stranie coincidenţă. Cei mai fericiţi oameni din ţările dezvoltate (conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE) sînt chemaţi să contribuie la depăşirea impasului european şi la înlăturarea spectrului nefericirii continentale. Dar de ce sînt danezii aşa?

Cine spune că banii din portofel aduc neapărat fericirea ar trebui să-şi arunce ochii încă o dată pe datele OCDE, organizaţie care reuneşte cele mai dezvoltate state de pe glob. În Danemarca, unde paharul de bere costă 7 euro, un cetăţean de condiţie mijlocie cîştigă, potrivit OCDE, undeva în jurul a 22.000 de euro net pe an, cu cca 6000 sub media statelor din organizaţie. Danezii au de ce să fie atenţi la cum îşi cheltuie banii. Impozitele sînt mari – cele mai mari din lume –, tot potrivit datelor OCDE. Impozitul pe venit, în mai multe trepte, porneşte de la 40%, dar trece de 60%, pentru cîştigurile de top.

Dar „statistica“ referitoare la fericire – dacă se poate vorbi despre aşa ceva – ia în considerare mai mulţi factori privind calitatea vieţii, printre care locuinţa, veniturile, satisfacţia legată de locul de muncă, educaţia, sănătatea, calitatea mediului şi echilibrul dintre muncă şi timp liber.

Cu doar 30 de ore lucrate pe săptămînă, cu un timp îndelungat acordat familiei, prietenilor sau propriilor pasiuni, cu cel mai înalt grad de satisfacţie la locul de muncă, cu sisteme performante de educaţie şi sănătate, deschise tuturor cetăţenilor, cu o societate „omogenizată“ de nivelul ridicat de impozitare, cu o grijă deosebită faţă de calitatea mediului, danezii urcă vertiginos în fruntea clasamentului fericirii.

În ţara luxului democratic. A fi „verde“ este, într-adevăr o obsesie în Danemarca. Pixurile şi carneţelele folosite la reuniunile organizate de preşedinţia daneză sînt din materiale reciclabile. La fel, cutiile în care călătorii îşi pun lucrurile, la controlul de securitate din aeroport sau tăvile de la cafenea. Cafeaua trebuie să fie organică şi „fair trade“. Pe stradă, numărul bicicletelor pare mai mare decît cel al maşinilor. În Centrul Istoric, deşi barurile şi cafenelele sînt pline, îţi auzi doar propriii paşi.

Claus Meyer, co-fondatorul celebrului restaurant Noma din Copenhaga, cotat în ghidurile de specialitate drept cel mai bun din lume, este – se putea altfel? – preocupat de ecologie. La masa de prînz pe care o oferă în pauza unui briefing de presă organizat de preşedinţia daneză, farfuriile şi tacîmurile sînt din lemn. Totul se reciclează. Plasticul ar fi o crimă, nu doar gastronomică, ci şi ecologică.
 
„Societatea daneză este probabil cea mai ne-ierarhică din lume. De aceea, e normal să promovăm un lux democratic. Nu sîntem un restaurant extrem de scump. Folosim produse autohtone, de sezon, proaspete şi ecologice“ – spune Meyer.

Şi tot despre „lux democratic“ este vorba la Centrul Danez de Design. Obiecte ale vieţii de zi cu zi – de la ustensile de bucătărie la scaune, lampadare sau aparate TV – au fost proiectate, de-a lungul anilor, pentru a fi cît mai „prietenoase“ cu oamenii. Expoziţia ni le arată aşa cum au evoluat în diferite decade ale celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea.

Mai mult, administraţia publică de azi îşi „permite“ să subvenţioneze artişti ca să contribuie, prin design, la detensionarea atmosferei dintr-o închisoare publică şi să ajute, astfel, la organizarea unor activităţi comune dintre gardieni şi deţinuţi – gătit sau practicarea unor sporturi, de exemplu. Merită? Se pare că da. Iniţiatorii experimentului spun că astfel au reuşit să reducă semnificativ numărul zilelor libere (dar plătite), pe care gardienii şi le luau pentru a scăpa de stres.

Despre soluţii durabile vorbeşte şi Anders Estrup, preşedinte al companiei energetice DONG, care exploatează una dintre cele mai moderne centrale din lume, situată la periferia Copenhagăi. Cele două grupuri energetice, care par construite din piese de lego noi-nouţe, albe şi argintii (doar sîntem în Danemarca), produc electricitate pentru 1,3 milioane de locuinţe şi căldură pentru 200.000.

Centrala are un randament de peste 90% şi doar o dîră subţire de fum alb indică faptul că funcţionează. Combustibilul poate fi cărbune, pe care Danemarca îl importă chiar şi din America de Sud, gaz natural sau – aţi ghicit – material organic, adică brichete de lemn importate din Rusia. Avantajul centralei este că îşi poate alege combustibilul în funcţie de fluctuaţiile de pe piaţă. Dar viitorul rămîne al materialelor organice, crede preşedintele companiei, care ne asigură că întregul „bilanţ“ ecologic, incluzînd şi poluarea generată de transportul lemnului din Rusia, este net superior oricărui alt tip de combustibil. Preţul energiei este însă ceva mai mare.

„Priviţi în perspectivă!“.  Ministrul danez al energiei, Martin Lidegaard, ne îndeamnă să privim în perspectivă: „Preţul cărbunelui, gazului şi petrolului a crescut dramatic în noul mileniu, faţă de anii ’90, şi tendinţa va continua. Iar odată cu dezvoltarea tehnologică, şi costurile energiei din materiale organice se vor reduce considerabil, iar potenţialul este imens“.

Dar cît poate Danemarca să-şi menţină sistemul care o face cea mai fericită ţară de pe glob, în condiţiile crizei financiare de astăzi? În ultimii doi ani, ţara a înregistrat pentru prima data deficite bugetare – nu foarte mari, sub limita de 3% din PIB. Iar aceasta, după aproape un deceniu de excedente ce au depăşit chiar şi 5 procente. Totuşi, Danemarca este credibilă pe pieţele financiare şi se poate împrumuta la dobînzi mai mici de 2%. Iar şomajul se menţine la un nivel scăzut, în jurul a 4 procente.

Ministrul danez de externe, Morten Boedskov, este gata să parieze că sistemul scandinav nu va fi doborît de criză. „Sistemul nostru, al statului bunăstării, oferă multe oportunităţi multor oameni. Dacă nu am fi investit în el de-a lungul anilor, nu am fi putut avea nivelul de educaţie de astăzi, posibilitatea oamenilor de a avea grijă de copii sau grija faţă de cei defavorizaţi. Dar sistemul este competitiv. Avem o economie puternică. Răspundem la criză crescînd foarte puţin taxele şi investind foarte mult în infrastructură, renovînd şcoli şi clădiri publice, investind în educaţie. Planul nostru nu este de a reduce statul bunăstării, ci de a-l îmbunătăţi. Aşa vom depăşi criza“, afirmă ministrul danez de externe.

Este, desigur, una şi aceeaşi persoană cu aceea care a mărturisit, senin, că nu ştie nimic despre Transnistria. Dar a recunoaşte acest lucru cu sinceritate, de pe o înaltă poziţie politică, este, pînă la urmă, un semn că ne aflăm într-o ţară fericită.  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.