Unde a greşit Mateusz Morawiecki?

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Polonia și guvernul său iliberal se află în mijlocul unor noi controverse după ce sîmbătă, la Conferința de Securitate de la München, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a afirmat că evreii s-au numărat printre autorii Holocaustului. O afirmație gravă prin ea însăși, dar care a și picat cum nu se putea mai rău. De ce? Pentru că a venit la doar cîteva zile după ce Polonia a adoptat o lege care pedepsește cu închisoarea persoanele – inclusiv străine – care acuză naţiunea sau statul de participare la Holocaust.

Prezent și el la München, premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a rămas dator, transmițîndu-i omologului său de la Varșovia că dă dovadă de „inabilitate de a înţelege istoria“ și calificînd afirmațiile acestuia drept „scandaloase“.

La o zi de la incident, persoane necunoscute au desenat o svastică pe o placă a ambasadei poloneze la Tel Aviv, în timp ce criticile nu conteneau în presa din Occident și Israel. Varșovia, care tocmai făcea primii pași în direcția unei relansări a dialogului cu Berlinul, se vede acum și mai izolată în plan internațional.

Iar guvernul polonez se îndepărtează tocmai de cel al lui Netanyahu, mai degrabă un simpatizant al regimurilor iliberale, dat fiind adversarul comun numit George Soros. Însă chiar și așa, Israelul nu poate trece peste o afirmație de tipul celei a lui Morawiecki.

Și aceasta, mai ales după ce premierul de la Varșovia a găsit de cuviință să mai toarne gaz peste foc: revenit de la München, el a vizitat un monument închinat polonezilor care au luptat de partea Reich-ului, împotriva URSS.

Dar cu ce a greșit, de fapt, premierul Morawiecki? În definitiv, guvernul de la Varșovia are dreptate cînd spune că statul polonez nu a participat la Holocaust – la vremea respectivă, Polonia nici nu mai exista, fusese pur și simplu ștearsă de pe hartă. La fel, este adevărat că au existat evrei care au colaborat cu naziștii, individual sau în cadrul unor organizații. Istoricii spun că naziștii aveau agenți printre evreii polonezi. În mod cert, afirmația premierului polonez nu e, în sine, o minciună sfruntată.

Și atunci, care este problema? – vor fi unii gata să întrebe. Nu mai are voie un șef de guvern să spună adevărul? Omitem adevăruri de dragul corectitudinii politice? Ei bine, de-abia de aici începe cu adevărat problema.

La fel cum au existat evrei co-la-bo-ra-ționiști, au existat numeroși polonezi antisemiți, dar și foarte mulți polonezi care i-au ajutat pe evrei, expunîndu-se pericolului de moarte, ei și familiile lor. În rîndurile polonezilor de găsesc, de altfel, cei mai mulți „drepți“, adică oameni care, într-un fel sau altul, au contribuit la salvarea a numeroși evrei.

La fel, au existat și germani care și-au asumat riscuri extraordinare pentru a salva evrei. Aidoma în cazul românilor. Au existat vinovați pentru Holocaust – chiar statul român din acea perioadă s-a făcut vinovat și azi o recunoaște. După cum se pot da numeroase exemple de români care i-au ajutat pe evrei. Putem spune la fel despre unguri, despre francezi și așa mai departe. Istoricii nu pregetă să scoată la lumină aceste aspecte, să ilustreze acea perioadă neagră din istoria Europei în toată complexitatea ei.

Dar un lucru rămîne de netăgăduit: naziștii, aliații și colaboratorii lor, cei care au planificat și au dus la îndeplinire deportările și crimele în masă, au fost călăii. Iar victime au fost evreii, nu singuri, dar în  măsură covîrșitoare.

Nici un fel de exemplu, într-un sens sau altul, nu poate fi folosit pentru a relativiza acest adevăr. Și tocmai aici este greșeala majoră a premierului de la Varșovia. Pentru că una este abordarea istoricilor, care prezintă fapte așa cum au fost, și cu totul altceva instrumentalizarea în interes politic a unor frînturi de imagini, cu scopul vădit – așa cum remarca ziarul francez Le Monde – de instaurare a unui „revizionism de stat“.

Liderii politici nu sînt chemați să impună ei propriile viziuni asupra istoriei, prin pîrghiile de care beneficiază în societate. Nu în democrații, în orice caz. Este însă o practică proprie regimurilor autoritare, care din diverse interese impun o interpretare unilaterală asupra istoriei.

Să întoarcem puțin privirile către ograda noastră, în perioada ceaușismului tîrziu, cînd Institutul de Istorie al PCR, preocupat dintr odată de istoria antică, impunea, din rațiuni ideologice și propagandistice, tema dacilor, devenită ulterior dacologie și, pe cale de consecință, dacopatie.

În Polonia, interpretarea istoriei servește din nou scopurilor politice imediate. Ceea ce Le Monde numea „revizionism de stat“ vine acum în întîmpinarea scopurilor politice interne ale PiS, apropriindu-i puternica extremă dreaptă poloneză. Și, de asemenea, reprezintă o provocare asumată la adresa unei Uniuni Europene solidare și puternice.

Acesta – istoria ne învață – este un drum extrem de periculos. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.