Un sezon literar zbuciumat

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Piața de carte a fost mai puțin afectată decît celelalte ramuri ale industriilor culturale. Însă criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a lovit, din plin, și lumea editorială. Cu consecințe grave și imediate chiar și în țări cu un consum de carte ridicat și cu o industrie editorială solidă. Un studiu recent realizat de Federația Editorilor Europeni arată, cu cifre, cum a schimbat pandemia industria cărții. Datele arată rău, dar sînt și destule motive de optimimsm. Măsurile de lockdown au blocat activitatea întreprinderilor considerate neesențiale. Librăriile au fost primele magazine închise de pandemie. Și astfel s-a închis și principalul canal de distribuție. Impactul asupra vînzărilor s-a resimțit imediat și a fost dureros. Vînzările în librării au scăzut mai peste tot, în Europa, cu 75% pînă la 95% în majoritatea țărilor unde a existat lockdown. Potrivit studiului, pînă la sfîrșitul lunii martie, în Italia, o țară afectată profund de pandemie, vînzările au scăzut cu 75%, echivalînd cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a înregistrat scăderi de 78%, Spania de 80%, iar în România s-au înregistrat scăderi și de 85%. În Franța, vînzările au scăzut cu 66%. „Întregul ecosistem estimează pierderi de 500 de milioane de euro pe lună în Germania și de 200 de milioane de euro pe lună în Spania”, mai spune studiul FEE. Ca să nu mai vorbim de imposibilitatea de a organiza tîrguri de carte – evenimente majore ale vieții editoriale și, în multe cazuri, o sursă directă de venituri pentru edituri.

 În multe țări, inclusiv în România, au crescut vînzările online. Procentele de creștere sînt variabile, însă experiența lockdown-ului ne arată că librăriile fizice nu pot fi înlocuite – ele sînt esențiale într-o piață de carte sănătoasă. Pierderea accesului la canalul principal de vînzări și restricțiile de mișcare au însemnat pentru mulți editori o restrîngere a nivelului de muncă – deci și o afectare a producției curente. Unele edituri mai mici au fost nevoite să-și înceteze total activitatea.

 Chiar și cu perspectiva tristă a închiderii și în imposibilitatea de a-și continua activitatea, au existat librării care au știut să-și apere rolul social și relevanța culturală. De pildă, continuînd să-și schimbe periodic vitrinele, să afișeze noutățile, să publice anunțurile cu preferințele editoriale etc. În România, un important grup de librării a anunțat, încă din primele zile de criză, că suspendă toate plățile către furnizori, inclusiv restanțele. Asta înseamnă că editurile s-au văzut cu „marfa” blocată în librării și fără acces la bani. Rapiditatea cu care s-a luat această decizie și impactul asupra editurilor spune multe despre mediul profesional de la noi și despre cît de fragil e sistemul. O excepție notabilă: la Timișoara, librăria (independentă) „La două bufnițe“ nu și-a sistat plățile către edituri. Ba chiar a găsit modalități creative de a-și continua activitatea: vînzări de carte la ghișeu, vînzări prin poștă, lansări și evenimente online.

 În Franța, piața de carte funcționează ciclic. Reglajele acestui ceas foarte precis au fost stabilite cu mult timp înainte. Șarja principală, adică titlurile pe care mizează editorii, iese de sub tipar la sfîrșitul verii pentru a prinde principalele premii literare, care se dau la sfîrșit de toamnă. Ziarele și revistele sînt pregătite din timp pentru a anunța noul sezon literar: avanpremiere, interviuri, recenzii etc. Un mecanism bine uns care funcționează. Acum, pare că s-a dereglat. Cărțile care ar fi trebuit să apară între martie și iulie au fost amînate pentru toamnă. Titlurile programate inițial să apară la toamnă au fost amînate pentru la anul. Sau au fost eliminate cu totul din program. Nu e vorba doar de o reeșalonare a noilor apariții. Ci de o restructurare mai profundă, de o eficientizare a producției. Am spus eficientizare? Știu că sună anapoda, însă mulți editori par să fi recurs la asta pentru a-și asigura profitul sau măcar supraviețuirea. Potrivit Livres Hebdo, e unul dintre cele mai austere sezoane literare. 511 romane urmează să apară între august și octombrie. E sezonul literar cu cel mai mic număr de romane noi din 1999 încoace. Și este al treilea an consecutiv de declin. O scădere importantă și la romane de debut: vor fi 65 (față de 82, cîte au fost anul trecut). Și traducerile sînt în scădere: 145 (față de 188 în 2019). Editorii merg pe nume sigure, pe titluri verificate, pe cărți despre care știu de la început că sînt vandabile. Într-o lume nesigură, cine să-și mai asume riscuri?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.