Serbia: alegeri cîştigate prin absenteism

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Serbia: alegeri cîştigate prin absenteism jpeg

Pentru cei care i-au urmărit traseul politic, victoria lui Aleksandar Vucici la alegerile prezidențiale din Serbia nu e nici o surpriză. Surprinzător ar putea fi doar scorul obținut, care-i permite accesul la președinție încă din primul tur de scrutin. 55% din voturi e mai mult decît spera să obțină. Și, încă din clipa în care și-a anunțat victoria, a anunțat și că are de gînd să capitalizeze acest scor remarcabil: „După aceste alegeri, Serbia va fi mult mai puternică.“

Lider al Partidului Progresist (SNS) și prim-ministru, Vucici a avut la dispoziție resurse consistente și, mai ales, o superioritate covîrșitoare în ceea ce privește prezența în mediile mainstream. Înaintea alegerilor nu a existat o dezbatere televizată cu toți candidații sau măcar cu principalii competitori. A fost, după cum au observat numeroase organizații civice, o campanie electorală dezechilibrată, lipsită de substanță și pe alocuri agresivă. În plus, Vucici s-a folosit de funcția sa în stat în scopuri partizane, după cum notează un raport al OSCE. În aceste condiții, opoziția a fost marginalizată; iar contracandidații săi – aproape invizibili.

Diferența față de adversari este enormă: liberalul Sașa Jankovici a obținut puțin peste 16%, în vreme ce Luka Maksimovici (alias Ljubișa Preletacevici „Beli“), un candidat independent care a propus, pe post de program politic, o satiră, o parodie, a adunat în jur de 9% din sufragii, plasîndu-se pe locul al treilea. Este pentru prima oară în ultimii 25 de ani cînd președintele Serbiei este ales din primul tur de scrutin (în 1992, Slobodan Miloșevici l-a învins pe Milan Panici).

La alegerile de duminica trecută s-au prezentat nu mai puțin de 11 candidați. Nu mai sîntem în logica bipolară, în care „blocul“ opoziției democratice (DOS) se confruntă cu Slobodan Miloșevici, și nici măcar în cea a disputelor ideologice, cînd democratul Boris Tadici (DS) îl înfruntă pe național-conservatorul Tomislav Nikolici (SNS); acum, în era post-ideologică, cel aflat deja la putere are în față o opoziție slabă și dezbinată și cîștigă fără prea mari eforturi.

Un fenomen important la aceste alegeri a fost rata absenteismului (45%). Proporția e îngrijorătoare și poate părea paradoxală pentru o țară care, după mai mult de un deceniu de războaie și frămîntări interetnice și teritoriale, de-abia și-a început tranziția democratică, de-abia s-a avîntat pe parcursul european. Partidul celor care nu votează a avut, probabil, un rol hotărîtor în alegerea președintelui. Performanța electorală a lui Vucici se bazează însă și pe cîteva realizări ale guvernului pe care l a condus. O creștere economică de 2,5% în 2016, lansarea unor proiecte de infrastructură majore, cîteva progrese în ceea ce privește modernizarea instituțiilor publice au constituit, probabil, argumente pentru cei care l-au preferat în defavoarea celorlalți candidați. Cît despre scăderea șomajului, de care Vucici a tot amintit în campania electorală, ea poate fi pusă și pe seama depopulării, a faptului că tot mai mulți tineri părăsesc țara.

Pe vremuri un ultranaționalist apropiat de Slobodan Miloșevici, Vucici pozează azi în liderul moderat și proeuropean. Va avea o misiune grea. Sînt 35 de capitole de negociere, deci o foaie de parcurs anevoioasă, cu multe stegulețe roșii. Dezvoltarea rurală & agricultura, lupta anticorupție, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, legislația de mediu, starea infrastructurii sînt doar cîteva dintre dosarele sensibile. Cel mai dificil capitol de negociere va fi, cu siguranță, legat de normalizarea relației cu Kosovo. De fapt, Belgradul trebuie să recunoască statutul de țară independentă al fostei sale provincii (regiuni autonome). E un soi de șantaj, chiar dacă neexplicit: aderare europeană în schimbul anulării oricăror pretenții teritoriale asupra Kosovo. Nici lui Vucici, nici omologului său de la Priștina nu le va fi ușor să „normalizeze“ relațiile dintre Serbia și Kosovo, adică să nu mai provoace și să nu mai răspundă la provocări…

Pînă una-alta, în timpul campaniei electorale, Vucici a fost primit atît de cancelara Angela Merkel, cît și de președintele Vladimir Putin. Serbia întreține, de altfel, relații strînse cu Federația Rusă. Dacă aderarea la Uniunea Europeană e, deocamdată, doar o promisiune incertă, apropierea de Rusia, care e principalul partener economic al Serbiei, are avantaje concrete și ime­diate.

Foto: A. Vucici, wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.