Se naşte o idilă, hop, hop, hop!

Publicat în Dilema Veche nr. 139 din 22 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

O spun de la început - nu ştiu ce să fac. Pe de-o parte, un duh irezistibil, neîndoielnic legat de sorgintea mea ploieşteană, mă face să vă spun ce am citit/auzit mai zilele trecute. Pe de altă parte, cîteva argumente raţionale mă opresc. Nu vreau cu nici un chip să dezamăgesc pe cei care aşteaptă de la mine rigoare, analiză pertinentă, observaţie fină. În plus, ţinuta Dilemei vechi obligă. Şi totuşi, nu mă pot abţine să nu transform rubrica mea, măcar pentru o dată, într-un colţ de zvonuri şi speculaţii simpatice. Ei bine, fie ce-o fi, o fac. Condoleezza Rice, secretarul de stat american, este o prezenţă cu aleasă pregnanţă. Aerul de panteră neagră, farmecul sofisticat de felină cu blana preţioasă, eleganţa şi, nu în cele din urmă, inteligenţa epatantă sînt trăsături care, potenţate de puterea pe care o deţine, o fac pe doamna Rice cu adevărat fascinantă. Ochii pătrunzători, fruntea înaltă, talia sportivă, mîinile chopiniene sînt detalii senzuale ale unui portret care, altfel, se străduieşte să rămînă în limitele obligatoriului all business. Totuşi, nimeni nu poate uita apariţia dnei Rice în februarie 2005, pe aerodromul militar din Wiesbaden, îmbrăcată într-o haină neagră, lungă, în falduri, închisă cu opt butoni aurii de la guler pînă sub talie şi care, în bătaia vîntului, s-a deschis suficient cît să ofere privirii o fustă neagră care se termina peste genunchi şi o pereche de cizme de piele din cele înalte şi cu toc ascuţit. În lumea diplomatică, ministrul de Externe canadian, Peter MacKay, ar putea obţine lesne titlul de cel mai dezirabil burlac. Nu doar pentru că cercul şefilor de diplomaţii cuprinde foarte puţini becheri atractivi, dar şi pentru că dl MacKay arată foarte bine la cei 41 de ani ai săi. Originar din Noua Scoţie, dl MacKay este într-o formă fizică excelentă, posedă un zîmbet strălucitor, blond şi viguros, de anglo-saxon crescut în aer curat, are o carieră politică cît se poate de lăudabilă, îi place să conducă automobile şi are opţiuni conservatoare (ceea ce, după tabla mea de valori, e un plus). Jeanne Moss, cunoscuta corespondentă CNN, l-a numit pe dl MacKay a hunk - expresie colocvială care desemnează un bărbat extrem de atractiv din punct de vedere sexual. Ei bine, presa nord-americană este plină de aluzii în legătură cu dl MacKay şi dna Rice, deşi ea este cu 11 ani mai în vîrstă. Dna Rice a mai fost subiectul unor speculaţii romantice, după ce a fost văzută la Roma plimbîndu-se cu omologul ei italian, Massimo D. Alema, dar şi al unui zvon pe care nu pot să-l cred nici să mă pici cu ceară, în care era implicat fostul ministru de Externe britanic, Jack Straw. Zburînd împreună spre Irak la bordul avionului cu care secretarul de stat american călătoreşte de obicei, dna Rice a cedat dlui Straw patul ei şi asta a aprins imaginaţia unora. Mă grăbesc să adaug, de dragul adevărului, că invitaţiile la bordul avionului ei, cinele informale, întîlnirile t

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.