România şi Siria: de partea cui sîntem?

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Aproape se împlineşte anul de la începerea primelor revolte din Siria. Ceea ce părea, la debut, un nou episod al Primăverii arabe, s-a transformat, în timp, într-un şir neîntrerupt de revolte înăbuşite în sînge de regimul lui Bashar al-Assad. De la începutul lui 2012, odată cu întărirea formaţiunilor înarmate rebele, alcătuite în mare parte din bărbaţi care au dezertat din armata oficială, de la faţa locului vin tot mai des informaţii care vorbesc despre un adevărat război civil. Forţele sînt însă inegale – regimul recurge la tiruri de arme grele împotriva manifestanţilor pe care formaţiunile rebele încearcă să-i protejeze folosind pistoale mitralieră.

O intervenţia internaţională de tip „Libia“, cerută de rebelii sirieni, este greu de imaginat, dată fiind situaţia şi aşa extrem de complicată din regiune.

Misiunea de observare a Ligii Arabe şi-a recunoscut eşecul, la sfîrşitul lui ianuarie. Regimul sirian a fost sancţionat de Uniunea Europeană, Turcia şi de Liga Arabă. Dar la 4 februarie, Rusia şi China au blocat la ONU o rezoluţie împotriva regimului de la Damasc. Între timp, numărul morţilor este apreciat la 6000.

Numeroase state îşi retrag ambasadorii din Siria, recurgînd la sancţiuni „individuale“, din moment ce rezoluţia ONU s-a dovedit imposibil de promovat. Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Olanda precum şi monarhiile din Golf şi-au retras ambasadorii de la Damasc. Tunisia l-a expulzat pe ambasadorul sirian, iar parlamentul egiptean a cerut guvernului să facă acelaşi lucru cu reprezentanţii diplomatici sirieni de la Cairo.

Dar ce face România? Reprimarea violentă a revoltelor nu a făcut obiectul unei condamnări exprese din partea Bucureştiului. Nici o declaraţie de regret faţă de veto-ul ruso-chinez din Consiliul de Securitate. Ministerul Afacerilor Externe le-a recomandat doar românilor din Siria să părăsească ţara, în timpul cel mai scurt.

Joia trecută a avut loc o convorbire telefonică între ministrul român de externe Cristian Diaconescu şi secretarul de stat american Hillary Clinton. Nu au fost furnizate amănunte referitoare la conţinutul discuţiei, însă este probabil să fi fost abordat şi subiectul Siria. Mai ales că, a doua zi, Ministerul român al Afacerilor Externe dădea publicităţii un comunicat în care afirma că nu-şi va rechema ambasadorul de la Damasc, aşa cum procedaseră mai mulţi dintre aliaţii noştri.

Principalul motiv invocat de Bucureşti: prezenţa unui număr mare de români în Siria. Numeroşi români sînt grupaţi în oraşul Homs, teatrul a numeroase demonstraţii antiguvernamentale şi a unor adevărate masacre operate de armata siriană. Totuşi, nu este clar cum ar putea păstrarea ambasadorului de la Damasc să-i ajute pe românii din Homs – oare obuzele artileriei lui al-Assad îşi pot alege victimele? Pe de altă parte, numărul românilor înregistraţi la ambasada de la Damasc şi care, eventual, ar avea nevoie de sprijin, de-abia depăşeşte 100.

Există, desigur, o acoperire politică foarte bună pentru o atitudine mai „călduţă“ în faţa regimului sirian: nu toţi partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană şi-au retras ambasadorii. Ba, chiar, ambasadorul UE este păstrat la post tocmai pentru a putea oferi Serviciului de Acţiuni Externe informaţii de la faţa locului. Rămîne însă mesajul pe care Bucureştiul îl transmite lumii arabe. România este o ţară cu bun renume, atît în nordul Africii, cît şi în Orientul Mijlociu. De bună seamă că arabi care preţuiesc România se află şi de partea rebelilor, şi de cea a „loialiştilor“. Dar pe cine susţinem noi?

România a ieşit ea însăşi dintr-o dictatură, plătind un tribut greu de sînge. Şi e bine să nu uităm asta, într-o perioadă în care teoriile conspiraţioniste au pus în umbră sacrificiile făcute de români pentru libertate. Oare nu ar trebui ca România să iasă din ambiguitate şi să devină un adevărat far al libertăţii pentru popoare care acum caută să arunce lanţurile tiraniilor?

Se vorbeşte mult despre „legăturile tradiţionale“ dintre România şi statele arabe. Aşa este, dar cu cine trebuie să păstrăm aceste legături? Cu regimurile tiranice sau cu popoarele revoltate? Trebuie să privim spre viitor, nu spre trecut.

Din păcate, România menţine prea multe ambiguităţi în relaţia sa cu lumea arabă în profundă schimbare. În martie 2011, la Consiliul European, România a zădărnicit planul francez, susţinut şi de Marea Britanie, privind o intervenţie în ajutorul rebelilor libieni, sub drapelul Uniunii Europene. A fost o replică la rezervele pe care Franţa le exprima atunci faţă de aderarea la spaţiul Schengen.

Totuşi, după ce ONU a autorizat, prin Rezoluţia 1973, din 17 martie, instituirea blocadei aeriene, spre a împiedica masacrarea populaţiei de către regimul lui Gaddafi, România a participat, cu fregata „Regele Ferdinand“, la asigurarea embargoului impus regimului de la Tripoli. Dar recunoaşterea Consiliului de Tranziţie din Libia a venit tîrziu, la 1 septembrie, adică la o săptămînă după căderea capitalei Tripoli în mîinile rebelilor.

Cît priveşte Siria, la sfîrşitul anului trecut, preşedintele Băsescu încă mai făcea presiuni pentru ca Senatul să aprobe ratificarea unui acord de extrădare cu Siria, document convenit în timpul vizitei întreprinse de Bashar al-Assad la Bucureşti, în septembrie 2010. Documentul ar putea ajuta la aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, sirianul condamnat pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, în primăvara lui 2005. Ar fi un mare trofeu politic pentru preşedinte, dar România s-ar pune singură într-o postură internaţională delicată, dacă ar semna acum vreun document cu regimul sirian aflat sub oprobriul comunităţii internaţionale.

Poate că noul guvern de la Bucureşti îşi va revedea totuşi priorităţile şi va marca o cotitură în relaţiile cu lumea arabă. Ar fi un pas către viitor şi ar contribui la crearea unui alt fel de „brand“ al României în zonă: acela de simbol al libertăţii, şi nu de prieten al regimurilor de tristă amintire.    

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.