Relegitimarea lui Liviu Dragnea

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Mi s-a părut cumva ironic să îl aud pe premierul Sorin Grindeanu invocînd calitatea de fost membru al PD a lui Liviu Dragnea la apogeul conflictului care a zguduit (inclusiv de rîs) mediile politice românești în ultima săptămînă. Sigur că dl Dragnea e venit din alt partid, la fel cum au făcut și Lia Olguța Vasilescu sau Darius Vâlcov, dar întrebarea naturală este care e relevanța acestei informații în context. Pentru dl Grindeanu, impuritatea pedigree-ului era un argument în fața masei membrilor de partid, dar chiar și domnia-sa trebuie să fi știut că acuzația este foarte subțire. În condițiile în care aproape toate partidele românești practică aceeași doctrină – centrism economic și conservatorism social –, contează prea puțin transferurile între ele. Mai ales cînd, așa cum e cazul domnului Dragnea, de la data transferului și pînă azi s-a schimbat aproape o întreagă generație politică. Altfel spus, premierul a încercat o manevră retorică ieftină care, s-a văzut destul de repede, nu a produs cine știe ce efecte. Evoluțiile ulterioare au confirmat mai degrabă mentalitatea tranzacțională a membrilor de partid decît orice afiliere ideologică sau loialitate față de principii și istorie politică recentă.

Poate mai onest ar fi fost din partea lui Sorin Grindeanu să lămurească pentru public sursele puterii lui Liviu Dragnea și metodele ei. Prin declanșarea crizei politice, premierului i s-a oferit ocazia nesperată să își contureze un profil public care să nege toate caracteristicile neplăcute care i s-au atașat vrînd-nevrînd în șase luni de guvernare. Mai mult, premierul a avut ocazia să prezinte chiar și imaginea unui PSD posibil. Unul care apreciază și practică transparența, decența și echilibrul retoric.

Cîteva lucruri pe care ar fi putut să le lămurească:

● Dl Grindeanu nu neagă faptul că membrii cabinetului au fost aleși de Liviu Dragnea. Cel puțin o parte din numiri au fost atît de surprinzătoare încît pînă și membrii vechi ai PSD au început să privească cu suspiciune guvernul. Cred că cel care le-a stat șase luni în frunte e dator să explice cum s-a ales cu acest cabinet, care a fost rațiunea pentru alegerea fiecăruia dintre ei și ce anume îi ține atît de legați (speriați?) de dl Dragnea.

● În ce condiții a avut loc, în ianuarie, vizita celor doi inamici de astăzi în Statele Unite? Acea vizită de pe urma căreia publicul românesc a rămas cu senzația stînjenitoare că e reprezentat la cel mai înalt nivel de personaje aflate la intersecția dintre un chelner curajos și un șoarece ud. Mai exact, cine a plătit pentru ea, ce angajamente sau schimburi s-au făcut în timpul ei și care i-au fost urmările la București în termeni de decizii luate. Tot legat de acest subiect, în contextul în care dl Grindeanu a făcut o aluzie străvezie la apropierea de Moscova a noilor săi inamici, publicul ar trebui să știe care este legătura dintre Michael Flynn și Liviu Dragnea. Cei doi zîmbesc fericiți într-o fotografie făcută cu ocazia acelei vizite. Reamintesc că, pentru o scurtă perioadă, Michael Flynn a fost consilier pentru probleme de securitate națională al președintelui Trump, ulterior fiind demis pentru că și-a ascuns legăturile cu guvernul rus.

● Condițiile de adoptare a Ordonanței 13. Cine a cerut-o, de ce, cu ce argumente. A avut premierul ca misiune de la partid salvarea cu orice preț a încă președintelui PSD? Asta este o întrebare esențială dacă dl Grindeanu vrea să supraviețuiască politic. Răspunsul eliptic pe care premierul l-a oferit atunci cînd a fost întrebat dacă ar mai semna o dată Ordonanța 13 – „14, sigur“ – e un banc bun, dar insuficient.

● A guvernat cu adevărat Sorin Grindeanu? Sigur că a fost premier, dar de aici pînă la a avea autoritate în fața unor miniștri ca Sevil Shhaideh, de exemplu, e drum lung. Reamintesc că doamna Shhaideh, deținătoare a portofoliului Dezvoltării Regionale, a fost acuzată de premier că folosește bani publici în scopuri politice. Sigur, acuzația a venit tîrziu, ceea ce nu înseamnă însă că e și invalidă.

Departe de a fi o listă exhaustivă, cele de mai sus pot fi doar un început. Am îndoieli că dl Grindeanu va lămuri vreodată cu adevărat temele acestea. Și nefăcînd-o îi va legitima încă o dată lui Liviu Dragnea metodele. Metode care, cel puțin o vreme, au funcționat. Indiferent dacă supraviețuiește sau nu politic acestei crize, Liviu Dragnea va rămîne un model pentru masa aceea de pesediști la care a fost denunțat ca fost pedist. Ei bine, acest fost membru al PD a arătat că poate obține puterea, că o poate exercita discreționar și că poate cîștiga mult pînă ajunge să piardă.

Poate cîștiga în disprețul legii, sfidînd regulile și bunul-simț și amanetînd viitorul. Ori de cîte ori dl Dragnea cîștigă, respectul de sine al unei întregi națiuni se mai scufundă un pic. Iar dl Grindeanu, în poza aceea de martir tîrziu, nu face decît să îl ajute și să îl justifice. E irelevant care dintre ei face guvernul cîtă vreme sursele puterii pe care amîndoi o exercită sînt obscure, metodele dubioase, iar scopurile ascunse. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.