Rasistul prost

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Cai frumoşi jpeg

Sînt într-un restaurant cam de fițe pentru gusturile mele. Am fost invitat acolo pentru a discuta lucruri importante legate de incluziunea socială. Investiții private în zonele sărace folosind fonduri europene, ca să fiu mai precis. M-am dus acolo cu un prieten din Guvern căruia i-a fost recomandat expertul care stă în față noastră.

A trecut deja un minut de cînd domnul din fața mea tace. Omul gîndește. Clar, este un proces chinuitor. Îmi este teamă să nu se rupă ceva în el de a­tîta concentrare. Pînă acum vreo 30 de secunde eram sigur că nu am zis nimic genial, dar încep să mă îndoiesc. Recapitulez în cap ce am spus: nimic despre teoria cuantică, ultimele descoperiri în neurologie sau o demonstraţie originală a lui Cebîșev. Am zis două chestii: una despre romii deștepți de prin societatea românească și a doua despre existența unor comunități de romi care muncesc din greu în agricultură.

Omul încă gîndește. La cît de concentrat e, sigur ar fi putut să încerce telekinezie sau măcar un rol în Star Wars. O fi vreun adept al Forței și o încerca să îmi comunice telepatic. Mă concentrez și eu, dar clar nu funcționează. Oi fi eu „iexcelenţă“ – așa îmi zice domnu’ de la Securitate din Guvern –, dar clar nu sînt material de Jedi. Obi-Wan-ul din fața mea începe să vorbească. Mă țin țeapăn de scaun și aștept iluminarea.

Toată teoria mea se duce dracului. Nenea zice tîmpenii. Unele aproape rasiste. Clar, ar vrea să zică chestii rasiste rău, numa’ că i-am blocat neuronu’ și nu îi este clar dacă sînt dușman sau ba. Eu am crezut că am o șansă să dea Domnu’ (metaforic vorbind) cu Forța în mine, dar ăsta pare că nu se pricepe la metafore. Și dacă ar ști că sînt „țigan“, cum zice dînsul, mi-aș cam lua-o. Calm, Ciolane, că doar ești la Guvern și nu poți să îi zici de mă-sa.

Mă felicit că nu am fost foarte explicit și îl zgîndăr puțin pe partea de romi. Bruma de civilizație se duce repede pe apa sîmbetei cînd vine vorba de faptul că romii sînt cetățeni români. Încerc cu oareșce disperare să îmi justific masteratul în diplomație, deși i‑aș pune ciorba în cap. Piticii țopăie și vor să vedem cum i-ar sta cu borșul în cap.

– Băi, ești prost! Prost tare!

Mă sperii cînd îmi aud gîndurile spuse cu voce tare. Omul este o persoană relativ importantă. Care apare și la televizor. Eu sînt de acuși în Guvern.

– Și ești și rasist pe lîngă că ești prost!

Îmi dau seama, cu o oarecare ușurare legată de controlul piticilor, că nu spun eu asta. E prietenul de lîngă mine. Nu e rom, dar e supărat tare, tare. Roșu la față și cu pumnii strînși. Rîd. Cu drag. Îmi vine să îl cam pup. Îi zic să respire și să se potolească, fiindcă nu merită nervii.

Expertul din fața noastră pare că așteaptă iminenta sosire a unui tren sau măcar a unei șatre din coșmarurile lui rasiste. E speriat. Mă gîndesc să încep să zic ceva în romani-ul meu de baltă și apoi să îi cer chelnerului să îmi aducă un cuțit mai mare. Îi spun asta cu voce tare omului drag de lîngă mine. Rîdem amîndoi și ne ridicăm de la masă. Nu salutăm.

Cu numai o săptămînă în urmă, profesorul de matematică de la școala lui fi‑miu a decis că, de ziua poetului național, să citească „Doina“ clasei. Aia cu versurile „Cine-au îndrăgit străinii / Mînca-i‑ar inima cînii…“ A încheiat apoteotic spunînd că așa a fost în trecut, așa este și acum. Keon, odrasla din dotare, a fost de acord, spunînd cu voce tare că are dreptate: și atunci am fost, și acum sîntem rasişti. Colegii lui au fost clar de partea canadiano-romului-român.

Răspunsul puștilor din clasa lui fi-miu, cît și reacția colegului meu sînt normale și dătătoare de speranțe. Școala ar trebui să fie „fabrica“ ce produce români. Din păcate, sistemul educațional încă are probleme și adesea confundă rasismul, xenofobia și în general extremismul naționalist cu patriotismul.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.