Presa, sexul şi înmormîntările

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Presa, sexul şi înmormîntările jpeg

Să se facă vreo zece ani de la întîmplarea asta. La şedinţa zilnică a ştirilor din redacţia lui 7ABC, primul post ca audienţă de pe piaţa din Washington, DC, se discuta intens, dar nu foarte polemic, situaţiunea. Se discuta, carevasăzică, în ce fel să se transmită ştirea despre moartea unui congresman, distins lucrător în Capitol Hill, mort pe la vreo 60 de ani într-un accident de circulaţie. Soţia mea, aflată în practică la numita televiziune, mi-a povestit, de-a fir a păr, întreaga şedinţă. Motivul palidei polemici redacţionale era secretara numitului senator, decedată şi dînsa în acelaşi nefericit accident rutier, de-a dreapta şefului. Cam toată capitala federală ştia că tînăra îi era mai mult decît secretară şi că accidentul survenise pe drum, între cuibuşorul de nebunii şi birou. 

Stimate cititorule român, brav consumator de media autohtonă, dumneata cum ai fi tratat ştirea? Ai fi amintit despre relaţia adulterină? Notă suplimentară: senatorul era căsătorit şi avea şi trei copii, studenţi în îndepărtata Californie natală. Eh, ce spuneţi? Aţi fi pomenit în articol sau ştire respectivul amănunt? Iată cum au procedat colegii americani. Nu şi-au pus nici o clipă problema eticii jurnalistice. Lor, speţa le era clară. Nu vor menţiona prezenţa tinerei în maşină. Nu folosea nimănui dacă aminteau relaţia de amantlîc. Nu ar fi adus familiei decît o amărăciune suplimentară. Acest amănunt picant nu ar fi folosit la nimic publicului. Electoratul nu avea la ce să utilizeze detaliul, deoarece sărmanul senator era, evident, la ultimul mandat şi nici că mai avea cum să candideze pentru alt ciclu electoral. Singurul timid contraargument a fost legat de eventuala construcţie a ştirii de către celelalte posturi. „Dacă vor scrie ceilalţi, noi vom părea mai slab informaţi.“ Redactorul-şef a decis să rişte. Nici un ziarist n-a protestat. A rămas clar. Nu vor spune nimic despre secretară. La ora programelor principale de ştiri, toţi au urmărit concurenţa. Surpriza nu le-a fost prea mare: nici un post din cele cinci (principale) nu a difuzat vreun amănunt legat de amanta prezentă în maşina senatorului. 

În ultimii ani, am tot organizat felurite training-uri pentru colegi de breaslă. La Bucureşti şi prin oraşe de provincie. Pentru jurnalişti experimentaţi sau pentru studenţi. Specializaţi în politica externă sau în domenii de nişă (social, economic etc.). Tema suna aşa: „Un senator căsătorit, cu trei copii, moare într-un accident auto, pe DN1. Din maşina strivită este scos şi trupul zdrobit al secretarei. Pe culoarele Parlamentului se zvoneşte de ani de zile că între ei era o relaţie amoroasă. Redactaţi vă rog o ştire şi recomandaţi o linie editorială de dezvoltare a poveştii“. Să vă mai spun care a fost rezultatul? Cu două excepţii (ambele dintr-un grup de la Chişinău), ab-so-lut toţi cursanţii insistau frenetic pe legătura amoroasă. În marea majoritate a cazurilor, linia editorială pentru eventualele dezbateri ulterioare era pe ideea: „Moralitatea Dubioasă a Politicianului Român“ sau „Sex şi Politică în Parlamentul României“ (majusculele sînt contribuţia mea). 

Imediat ce le povesteam cum au reacţionat colegii americani (jurnalişti care au absolvit şcoli de presă cu renume, care muncesc într-una dintre cele mai concurenţiale pieţe media din lume), mă priveau trăsniţi. „Cum, au ratat ştirea?“, mă întrebau. „Incredibil, ce papagali, cu asta se începea!“ Seara, înainte sau după cină, la un binevenit păhărel de relaxare, discuţiunea se relansa: „Cum mama naibii au putut să rateze aşa pleaşcă de ştire? O săptămînă trăiam din ea“. 

Nu pot să uit şedinţa de redacţie de prin 2001, de la 7ABC din Washington, deoarece văd, în România, inadmisibil de des, transmisii în direct de la buza gropii, cu gros-plan pe văduvă sau pe copiii proaspăt orfani, avînd ca ilustraţie scena coborîrii sicriului în pămînt. Refuz să mă cred expirat sau inadecvat. În materia asta nu am dubii, nu „mă trec dileme“. Ceea ce fac colegii mei de breaslă nu este provocat de goana după audienţă, ci este, pur şi simplu, o dovadă a faptului că domniile lor nu îşi ştiu rostul pe lume. Ei nu ştiu ce este presa şi la ce se utilizează.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.