Populiștii iubesc pandemia

Slawomir SIERAKOWSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Populiștii iubesc pandemia jpeg

Amenințările la adresa securității naționale îngrădesc invariabil disputele politice interne. Acum, cînd guvernele și-au asumat un rol principal în combaterea pandemiei COVID-19, opoziția politică din țările cu guvernări populiste este marginalizată rapid. Teoretic, autoritățile din aceste țări pot folosi criza pentru a invoca o stare de urgență care să îngrădească democrația. Dar, chiar și dacă nu se merge atît de departe, necesitatea distanțării sociale și a altor măsuri de izolare duce la o contracție masivă a sferei publice.

În lipsa adunărilor de amploare sau a mitingurilor electorale, dezbaterea politică a migrat cu totul în mass-media, care își dedică întreaga atenție pandemiei. Ceea ce se întîmplă din motive pragmatice – COVID-19 este subiectul pe care și-l dorește în momentul de față publicul cititor și telespectator –, dar și din motive etice: furnizarea de informații exacte despre coronavirus este o sarcină esențială.

Și totuși, dat fiind că pandemia acaparează întreaga mass-media, mișcările și partidele politice de opoziție nu mai beneficiază de nici un strop de atenție. Astfel, Joe Biden, candidatul prezumtiv al democraților și oponentul președintelui american Donald Trump la alegerile din noiembrie, a dispărut, practic, peste noapte, din atenția publică.

În schimb, americanilor li se furnizează zilnic știri live cu conferințele de presă și cu mitingurile electorale ale lui Trump, în care acesta se afișează alături de experți guvernamentali care, stînd în picioare alături de el, trebuie să încerce să corecteze întrucîtva minciunile și dezinformările acestuia despre pandemie. În mod asemănător, în Israel, Beni Gantz, principalul politician din Opoziție, a decis să se alăture unui nou guvern condus de prim-ministrul Beniamin Netanyahu, invocînd circumstanțele atenuante ale pandemiei.

În Europa Centrală și de Est, guvernele populiste profită de suspendarea normalității pentru a implementa planuri puse la cale de multă vreme. În contextul unei prese internaționale concentrate exclusiv asupra pandemiei, puțină lume observă ce se întîmplă în Ungaria și în Polonia. Știrile despre liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, și despre prim-ministrul maghiar Viktor Orbán par să fi dispărut pînă și din paginile unor publicații care au relatat consecvent despre aceștia ani de-a rîndul.

În vreme ce Opoziția maghiară protestează împotriva „stării de urgență” impuse de Orbán, Opoziția poloneză și-o dorește. Chiar dacă Occidentul ar dori să ia atitudine, s-ar putea rătăci cu ușurință în acest talmeș-balmeș, fără să mai știe ce să ceară.

Parlamentul maghiar l-a învestit acum pe Orbán cu puterea de a guverna prin ordonanțe de urgență, pe o perioadă nedefinită de timp. Odată înzestrat cu astfel de puteri, el va putea să suspende libertățile individuale și să impună populației carantina, sub amenințarea pedepsei cu închisoarea. Totodată, guvernul său îi va putea închide – pentru o perioadă de pînă la cinci ani – pe jurnaliștii care se presupune că răspîndesc informații false sau distorsionate.

În Polonia, dimpotrivă, ultimul lucru pe care și-l doresc Kaczynski și partidul său „Lege și Justiție” (PiS) este introducerea stării de urgență, care ar duce la amînarea alegerilor planificate. În condițiile actuale, Andrzej Duda, președintele în funcție al Poloniei, are toate șansele să cîștige alegerile. Guvernul PiS se folosește astfel de pandemie pentru a-l impune pe Duda timp de încă un mandat, în vreme ce Opoziția e ținută pe loc de coronavirus.

În ianuarie și februarie, Duda și PiS au intrat într-o mare încurcătură, cînd s-a descoperit că au alocat două miliarde de zloți (439 de milioane de euro) – o sumă fără precedent – pentru mass-media publică poloneză, care este practic portavocea PiS. Opoziția ceruse ca aceste fonduri să fie alocate pentru Sănătate, ceea ce face ca decizia PiS să pară, astăzi, cu atît mai scandaloasă.

În plus, înainte să izbucnească COVID-19, candidatul la președinție al Opoziției creștea în sondaje. Într-un sondaj efectuat de IBSP în perioada 14-16 ianuarie, Kidawa-Blonska, cu un procentaj estimat de 49,91% pentru al doilea tur de scrutin, se afla la mică distanță de Duda, cu o majoritate restrînsă și în scădere la 50,09%. Acum însă, cînd Kidawa-Blonska a fost nevoită să-și înceteze, în bună parte, campania electorală, susținerea ei a scăzut, între 10 și 13 martie, la 44,12%, în vreme ce Duda a crescut la 55,88%.

Votanților polonezi speriați de pandemie nu prea le arde de gîlcevi partizane. Ceea ce se cere acum e consensul politic necesar gestionării crizei, ceea ce îi îngustează Opoziției, odată în plus, căile de atac împotriva guvernului în funcție. Donald Tusk, fostul prim-ministru polonez, care a demisionat de curînd din funcția de președinte al Consiliului European, și-a exprimat și el dezamăgirea, într-o apariție recentă pe postul TVN24, reproșîndu-i Opoziției poloneze atitudinea exagerat de docilă.

Tusk a semnalat de asemenea că nu are de gînd să voteze pe 10 mai și că nu își va încuraja nici familia, nici prietenii sau pe alți votanți să o facă, dat fiind riscul de a contracta COVID-19. După cum a declarat pentru Gazeta Wyborcza, „numai un dement sau un criminal ar putea propune acum organizarea de alegeri”.

Vorbind despre cei care vor ieși la vot pe 10 mai, în pofida pandemiei, o anchetă făcută de Gazeta Wyborcza a dezvăluit că aceștia vor fi cel mai probabil susținătorii PiS. Dacă alegerile prezidențiale se vor ține la data stabilită, Duda va obține nu mai puțin de 65% din voturi, în primul tur de scrutin; dacă însă alegerile s-ar amîna pînă după ce va trece pandemia, el va obține în primul tur doar în jur de 44%.

Kaczynski și partidul său nu își ascund intenția de a face presiuni pentru ca alegerile să aibă loc în timpul crizei. „Ar fi extrem de inoportun ca președintele și prim-ministrul să provină din tabere politice diferite și să se certe” – a spus Kaczynski într-un interviu recent. „În situația specială în care ne aflăm astăzi avem nevoie de o gestionare eficientă a crizei și de stabilitate politică. Acesta este și motivul pentru care alegerile trebuie să aibă loc pe 10 mai.”

Între timp, douăzeci de țări – printre care SUA, Spania, Franța, Germania și Italia – au amînat deja alegeri, alegeri primare și referendumuri sau le-au adaptat (vot prin corespondență, de exemplu).  De aceea, nu e de mirare că, în Polonia, 72% din cei chestionați consideră că alegerile prezidențiale ar trebui amînate.

După alegerile prezidențiale din Polonia, PiS va avea la dispoziție trei ani de pauză în calendarul electoral, răgaz pe care îl va folosi pentru a-și consolida puterea. Societatea civilă poloneză va rămîne ultimul bastion în calea unei guvernări PiS nestingherite.

Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, este director al Polish Institute of Advanced Studies (PIASt) din Varșovia și Senior Fellow al Consiliului German pentru Politică Externă (DGAP).

© Project Syndicate, 2020

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.