Politica după Merkel

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Salutări de la Basel jpeg

Nu vreau să ies din politică pe jumătate moartă“, a spus Angela Merkel cîndva, pe la sfîrșitul anilor ’90, cînd de-abia intra în politica mare a Germaniei ca secretar general al CDU. Acum, după ce tocmai a anunțat că renunță la funcția de președinte al partidului și că va părăsi scena politică în 2021, odată cu încheierea mandatului de cancelar, mulți își amintesc de această declarație, relua­tă și repetată de Angela Merkel adesea în chip de șantaj emoțional electoral. Da, există viață și după politică. Numai că Merkel încă nu a terminat-o cu politica. Chiar dacă mulți se grăbesc să anunțe, pe un ton apodictic, „sfîrșitul unei ere“.

E adevărat, s-au schimbat multe de cînd a devenit, pentru prima dată, cancelar. Astăzi conduce un guvern mai fragil ca oricînd. Marea Coaliție, formată din CDU/CSU și SPD e instabilă. Pînă și în CDU sînt semne de nesupunere. Nu demult, parlamentarii l-au înlăturat din funcție pe Volker Kauder, vechi aliat al lui Merkel, și l-au ales pe Ralph Brinkhaus să conducă grupul parlametar din Bundestag. CDU rămîne în continuare principala forță politică, dar partidul Angelei Merkel e tot mai slab. Duminica trecută, la alegerile pentru Parlamentul din Hessa, creștin-democrații nu a obținut decît în jur de 27% din voturi. Cu peste 10% mai puțin decît în 2013. Die Grünen (Verzii) au cîștigat 20% din voturi. Tot cam atît a cîștigat și SPD. În ciuda victoriei, rezultatul alegerilor din Hessa e o veste proastă pentru CDU. Partidul pierde electorat. Acum două săptămîni, în Bavaria, partenerul de tradiție al CDU, adică CSU, a avut parte de aceeași victorie amară.

Marea Coaliție CDU/CSU și SPD trece de cîteva luni printr-o perioadă de criză. În primul rînd, din cauza neînțelegerilor dintre cancelar și liderul CSU Horst Seehofer, care îndeplinește în cabinet funcția de ministru de Interne. Acesta a încercat să-i impună cancelarului o înăsprire a politicilor de imigrație după venirea a peste un milion de refugiați în perioada 2015 2016.

Însă Angela Merkel e obișnuită cu lupta politică. După alegerile din 2013, aflată la apogeul carierei, Merkel a reușit să scoată Germania din criza financiară și să depășească și criza monedei unice europene care a urmat. Austeritate? Da. A folosit adesea acest cuvînt și, cînd a fost nevoie, a aplicat și principiile. Dar, între timp, cei mai mulți germani au uitat: a fost doar o criză, a trecut. Politic, a administrat-o cu înțelepciune. A știut să capitalizeze virînd spre stînga și neutralizînd Opoziția și partenerii de coaliție (SPD) prin preluarea agendei social-democrate. Conservatoarea Angela Merkel a introdus salariul minim. Și a adoptat un program prin care Germania a renunțat, treptat, la energia nucleară. Ambele măsuri au stîrnit numeroase controverse, dar Merkel a știut mereu să negocieze principiile cu partenerii de guvernare și să adopte, pînă la urmă, deciziile. A ieșit în evidență și cînd Grecia a intrat în faliment: atunci, a susținut, împotriva opiniei publice, principiul solidarității, oferind esențialele pachete în schimbul unor dureroase reforme economice doar cu greu acceptate și îndeplinite de Atena. În 2015 au venit refugiații: aflată, din nou, sub presiune, cancelara a hotărît să țină granițele deschise într-un moment în care, mai peste tot în Europa, au început să se ridice garduri.

Peisajul politic s-a schimbat între timp fundamental. Marile familii de partide politice, deși s-au menținut, își adaptează identitățile, sînt într-o permanentă transformare. Dreapta e furioasă că în țară au intrat prea mulți imigranți. Stîn­ga se luptă cu proliferarea discursului populist și extremist de dreapta. Partide populiste și extremiste precum AfD și Die Linke cîștigă teren chiar dacă rămîn izolate politic. Dar Angela Merkel pare, cumva, ferită de aceste turbulențe. Sigur, nu mai are popularitatea de la începutul carierei, dar partidele clasice au pierdut mai mult decît ea.

Fragilizarea CDU și CSU după alegerile din Hessa de duminică și a celor din Bavaria de acum două săptămîni, apoi anunțata demisie din fruntea partidului ar putea submina autoritatea Angelei Merkel în plan european. Mai ales în contextul complicat de acum: Brexit, criza generată de bugetul de stat al Italiei, respins de Bruxelles, alegerile europarlamentare din mai 2019. E, fără îndoială, un moment prost pentru o Angela Merkel slabă. Summit-ul UE din decembrie ar putea fi ultima șansă, înaintea europarlamentarelor, pentru adoptarea unei politici europene comune în materie de azil; cancelarul german e, evident, un element inconturnabil într-o asemenea decizie.

Nu e însă exclus ca, odată cu noua legislatură europeană, Angela Merkel să-și asume un rol la Bruxelles. Posturile de președinte al Comisiei și de președinte al Consiliului rămîn vacante la sfîrșitul anului 2019.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.