Paideia – nod la aţă

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Paideia – nod la aţă jpeg

În 1990, dl Ion Bănșoiu, astăzi profesor la Facultatea de Filozofie a Universității bucureștene, a decis să fondeze o editură, dintr-o frustrare. Decenii în șir, prea multe dintre cărțile importante ale culturii lipsiseră din România. „Frustrările pot dezlega în om energii uimitoare și depinde tot de om, de felul frustrării, de destinul personal, dacă urmările capătă accente nobile sau mizerabile“ – spune profesorul Bănșoiu. La el, frustrarea a rodit o editură.

I-a spus, de la bun început, Paideia. Cuvîntul este grecesc și, în secolul V î.Ch., desemna limpede operațiunea de creștere a copiilor. Peste un veac a ajuns să însemne și educație la nivel înalt, educație spre excelență și, ceva mai tîrziu, desemna deja suma tuturor cunoștințelor de care dispune o societate ca o țintă a acumulării pe care un individ de excepție trebuie să o atingă. Într-o după-amiază de toamnă, ascult povestea Paideiei de la întemeietorul ei și nu mă pot opri să nu simt o interesantă similitudine între evoluția semantică a cuvîntului și evoluția, în 27 de ani, a editurii. La început, au fost textele fundamentale de care lumea tocmai eliberată era însetată: Homer, Platon, Aristotel, Dionisie Pseudo-Dionisie Aeropagitul, Filon Alexandrinul, dar și Hegel, Kant, Locke, Descartes. „Am vrut să înnod ața ruptă“ – îmi spune dl Bănșoiu.

Apoi, editura și-a diversificat portofoliul spre excelențe: Cantemir, Berdiaev, Rilke, Heidegger, Borges. În sfîrșit, deja la 15 ani de la înființare, cu un catalog de titluri absolut impresionant, Paideia a trecut la preocuparea pentru modul în care arată cărțile, dezvoltînd serii și colecții cu caracter bibliofil. Am, sub ochi, splendide cărți-obiect. Sub coperți din toval cu scorță de copac care păstrează „memoria“ propriei învechiri, pagini din hîrtie manuală cu minunate inserturi pe pînză ori succesiuni de calc - hîrtie („asta dă impresia de cald – rece“) se lasă răsfoite cu pioasă voluptate. Îmi imaginez că asemenea producții nu sînt deloc ieftine și că rari sînt cumpărătorii. Dl Bănșoiu confirmă, dar adaugă profetic: „În viitor, nu vor mai exista decît cărți frumoase“. Edițiile bibliofile, așadar, nu sînt doar răsfățuri costisitoare – în viziunea acestui mare îndrăgostit de carte, ele sînt singurele cărți care vor mai exista, într-o lume care se mută cu totul în digital și virtual. „Cartea-obiect, o denumire cu care nu sînt neapărat de acord, dar care a intrat în uz, este o carte care îți spune mai mult decît ce îți spune lectura ca atare. De pildă, edițiile bibliofile sînt experințe tactile pe care nu le poți uita și vrei să le repeți“ – spune dl Bănșoiu. „Fac aceste cărți pentru că, la un moment dat, ața se va reînnoda din nou“ – adaugă fondatorul Paideiei referindu-se la pofta de carte a românilor.

În 2017, Ion Bănșoiu este la fel de frustrat ca în 1990, dar din alte pricini. Dacă atunci lipseau cărțile, acum lipsesc cititorii. O știm, piața de carte din România este cea mai mică din Europa. Nimeni din Europa nu citește mai puțin decît noi. Lipsa cărților a putut fi acoperită printr-un efort editorial. La lipsa cititorilor, însă, pare că nu avem soluții. Criza de carte a putut fi rezolvată pentru că efortul antreprenorial al cîtorva împătimiți din anii 1990, printre care se află și Ion Bănșoiu, a fost suficient. Criza de cititori nu poate fi rezolvată antreprenorial – efortul cîtorva nu e de-ajuns. E nevoie de un efort național, depotrivă instituțional și ne-instituțional, deopotrivă de stat și privat, pentru a duce pe români spre carte. Dar asemenea gen de acțiuni colective nu ne sînt obișnuite – nu știm nimic despre efortul vast, solidar. Așa că deteriorarea pieței de carte de la noi nu are leac…

De curînd, Paideia a publicat o serie de admirabile albume dedicate unor exponenți ai culturii și civilizației românești (colecția se cheamă „Emblematic România“): Brâncuși, E-nes--cu, mănăstirile din Nordul Moldovei, ia. Sătul de atîta propagandă-degeaba fă-cută acestor produse românești, sînt scep-tic în fața entuziasmului cu care Ion Bănșoiu îmi povestește despre acest proiect. Pînă cînd văd albumele. Într-un format neobișnuit (40 cm x 23 cm), cu texte inspirate care sînt grijuliu ferite de pon-cife, și fotografii excelente, rare în general, aceste albume sînt convingătoare ple-doarii pentru puținele lucruri cu adevărat bune pe care le avem. Disponibile și în engleză și în franceză, albumele au fost concepute pentru a fi foarte potrivite ca-douri de oferit unui străin cu care nu ești atît de prieten încît să-i dai direct o sticlă de țuică, dar nici atît de îndepărtat încît să nu-i dăruiești nimic.

La plecare, întreb: „Care sînt cei mai vînduți autori ai editurii?“ „Borges și Radu Anton Roman“ – răspunde dl Bănșoiu fără să ezite. Cea mai cunoscută carte lui Radu Anton Roman, Bucate, vinuri și obiceiuri românești, este un best-seller constant al Editurii Paideia. Iar cărțile care cuprind texte inedite (da, inedite!) ale marelui argentinian sînt, și ele, la mare căutare. Nu știu de ce, dar această preferință a cititorilor paideici pentru bucătărie românească și sofisticat mister de bibliotecă îmi dă speranța că ața se poate înnoda…

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.