Oraşul care nu doarme nici de alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Oraşul care nu doarme nici de alegeri jpeg

Mă plimb prin New York în ziua alegerilor. E soare și frumos și, cum nu am altceva mai bun de făcut, mă gîndesc să mă duc prin locurile unde mă aștept să găsesc susținători ai celor doi candidați. În drum spre Trump Tower, printre magazinele de pe Fifth, îmi dau seama că port o fustă scurtă și o bluză care-mi lasă o bucată de umăr descoperit. New York-ul e locul ăla unde mereu m-am simțit confortabil să mă îmbrac oricum, să ies să-mi iau cafea în pantalonii de pijama, să mă duc fără probleme la un party numit Bad Fashion îmbrăcată cum n-aș fi crezut că aș ieși vreodată pe stradă sau să port o fustă scurtă fără să-mi fac griji că s-ar uita cineva dubios la mine. E sentimentul de confort pe care ți-l dă diversitatea, acceptarea, libertatea și mentalitatea deschisă pe care le simți peste tot. În ziua alegerilor, mă gîndeam că într-o
(im)posibilă Americă a lui Trump, femeile nu se vor mai simți în siguranță să se îmbrace cum le trece prin cap, că grab her by the pussy ar putea deveni ceva acceptabil și că obiectificarea ar atinge cote maxime, la pachet cu cele minime privind anumite drepturi, cum ar fi avortul. E ziua alegerilor, pe la prînz, și eu mă bucur că, conform tuturor sondajelor, America va avea prima femeie președinte, că misoginismul cumplit al lui Trump (printre un milion de alte dude de candidat, acum președinte) va fi îngropat de o atmosferă liberală, progresistă, unde te simți în siguranță indiferent cît de scurtă e fusta, care e orientarea ta sexuală, care e culoarea pielii sau țara de unde vii sau în ce zeu, Dumnezeu sau animal mitic crezi. Și mi se pare amuzant că mă duc printre suporterii lui Trump, care erau, de fapt, foarte-foarte puțini, îmbrăcată așa.

Seara, mă întîlnesc cu cîțiva prieteni români să vedem rezultatul alegerilor într-un bar. Rîsetele și glumele s-au transformat în anxietate, frică și șoc. Nu se poate, nu pot să cred! O fată de la masa vecină face atac de panică. Alții plîng sau țipă. Mergem pe stradă, în East Village. Pe fețele oamenilor se citesc șocul, frica și consternarea. A doua zi dimineață, în metrou, oameni cu fețe plouate, cearcăne adînci și un soi de tăcere deloc specifică New York-ului. Plouă mărunt. Nu prea ai ce să zici. Fata din locul de unde mi iau de obicei cafea îmi încurcă comanda de trei ori. Îi tremură mîinile și mi se pare de înțeles că se gîndește la orice altceva decît la macchiatto-ul meu. Aproape toate conversațiile pe care le aud în zilele post-alegeri sînt despre Trump. Doamna foarte simpatică, de altfel, care-mi face curat în cameră e din Republica Dominicană și, după ce vorbim un pic de Junot Diaz, îmi spune cît de revoltată e că Trump a fost votat și, mai ales, că au fost multe femei care l-au ales. Cum se poate? Habar nu am, dar cred că răspunsul e unul mai nuanțat decît tendința de a-i băga pe toți în aceeași oală și de a-i acuza.

img 20161110 204221 jpg jpeg

Încep protestele. Străzile și așa agitate ale New York-ului sînt inundate de oameni mulți, revoltați, dar pașnici, care protestează nu împotriva unui președinte ales democratic, ci împotriva ideilor pe care acesta le promovează, idei care duc la discriminare, care propagă ura, violența și un tradiționalism agresiv care nici măcar tradiționalism nu e. În zonele sensibile (Trump Tower, Trump Hotel), traficul e mai mereu deviat și sînt armate de polițiști care să asigure ordinea. La metrou, în unele stații, e plin de sticky notes colorate unde fiecare scrie ce și-ar dori de la președinte sau, mai precis, de ce nu și l-ar dori pe Trump președinte. New York-ul fierbe civilizat și cu umor, ca de obicei, și e o vibrație în aer pe care o prinzi bine și dacă nu ești american și n-ai votat cu Hillary (nici ea candidatul ideal, recunosc democrații, dar imposibil de comparat cu dezastrul numit Trump). Vorbesc cu oameni implicați în campanie, prieteni din Washington implicați direct sau din New York care și-au luat liber pentru a face voluntariat – nici din interior, victoria lui Trump nu părea posibilă.

Într-un bar, ni se spune că nu putem intra la un comedy show dacă am votat cu Trump. Discriminare, zice un prieten, care, și el, ca și noi, nu votează. New York-ul e destul de compact, Trump are sub 20% la voturi în oraș și sub 10% în zonele centrale, deci nu prea poți să-ți faci idee, ca turist sau ca localnic, cum e „în bula cealaltă“. Dar viața merge înainte. Dacă în primele zile de după alegeri, atmosfera în New York era una de înmormînare, încet încet a reînceput agitația. La o petrecere cu tineri în costume ciudate, cu o atmosferă de pe altă planetă și decorațiuni venite parcă din mintea unui extraterestru angajat să sape prin inconștientul uman, mă întrebam cum va fi peste cîteva luni aici, dacă oamenii ăștia se vor simți la fel de liberi și de binedispuși să se distreze cum le trece prin cap și dacă spiritul care face New York-ul mișto va rămîne la fel. De fapt, dacă se va sparge bula. Probabil că nu, iar în bula asta oamenii se mobilizează să doneze pentru ONG-urile care apără drepturile unora sau altora sau care militează pentru lucrurile în care nu crede Trump, se strîng împreună să vadă ce e de făcut sau pur și simplu se îmbracă în pisici intergalactice și se pictează pe față, dansînd pînă la șase dimineața.

Foto: C. Foarfă

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.