O nouă alianţă chino-rusă?

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
O nouă alianţă chino rusă? jpeg

Unii analişti cred că 2014 a deschis o nouă eră geopolitică în stilul Războiului Rece. Invadarea Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin şi anexarea Crimeei au fost întîmpinate de sancţiuni economice severe din partea UE şi SUA, care au slăbit legăturile Rusiei cu Occidentul şi au determinat Kremlinul să-şi dorească consolidarea legăturilor cu China. Întrebarea este dacă Rusia va reuşi să clădească o alianţă reală cu Republica Populară. 

La o primă vedere, e un proiect plauzibil. Într-adevăr, teoria tradiţională a balanţei puterii sugerează că primatul SUA, în ceea ce priveşte resursele de putere, ar trebui să fie compensat de parteneriatul chino-rus. 

Poate şi mai convingătoare este existenţa precedentului istoric al unui astfel de parteneriat. În anii ’50, China şi Uniunea Sovietică erau aliate împotriva SUA. După ce Richard Nixon, preşedintele SUA, a reluat, în anul 1972, relaţiile cu China, balanţa s-a schimbat: SUA şi China au cooperat pentru a limita creşterea puterii URSS, în care ambele ţări vedeau un pericol. 

Odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a anulat

alianţa SUA – China, a început o reîncălzire a relaţiei ruso-chineze. În 1992, cele două ţări declarau că urmăresc un „parteneriat constructiv“; în 1996, avansau pe calea unui „parteneriat strategic“, şi, în 2001, au semnat un tratat de „prietenie şi colaborare“. 

În ultimii ani, China şi Rusia au colaborat îndeaproape în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi au avut poziţii similare în privinţa reglementărilor Internetului. Pentru a-şi coordona poziţiile, au folosit structuri-cadru diplomatice – precum grupul BRICS al celor mai mari pieţe în curs de dezvoltare (alături de Brazilia, India şi Africa se Sud) şi Shanghai Cooperation Organization (alături de Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan). Iar Putin a pus bazele unei bune relaţii de lucru cu preşedintele chinez Xi Jinping, clădită pe lipsa de liberalism din ambele ţări şi pe dorinţa lor comună de a se opune ideologiei şi influenţei americane. 

Relaţia economică dintre cele două ţări pare şi ea să progreseze. În luna mai a anului trecut, la scurtă vreme după anexarea Crimeei, Rusia a anunţat un contract de 400 de miliarde de dolari, pentru furnizarea, către China, a 38 de miliarde de metri cubi de gaz anual, vreme de 30 de ani, începînd din 2019. 

Contractul – încheiat între gigantica companie energetică de stat Gazprom şi China National Petroleum Corporation – presupune construcţia unei conducte de gaz cu o lungime de 4000 de kilometri, pînă în provincia chineză Heilongjiang (unde, întîmplător, cu cîteva decenii în urmă, cele două ţări au ajuns pe picior de război). Chiar dacă valoarea exactă a contractului rămîne secretă, se pare că Rusia a oferit concesii majore, după aproape un deceniu de negocieri, pentru a asigura succesul tranzacţiei. 

În plus, Gazprom a anunţat, în noiembrie trecut, un acord cadru pentru livrarea unui supliment de 30 de miliarde de metri cubi de gaz, către provincia chineză Xingjiang, din vestul Siberiei, pe o durată de 30 de ani, printr-o altă nouă conductă de gaz. Dacă ambele conducte, „estică“ şi „vestică“, se vor finaliza conform planului, cei 68 de miliarde de metri cubi livraţi anual către China vor pune în umbră cei 40 de miliarde de metri cubi exportaţi către Germania – cel mai mare client al Rusiei la momentul de faţă. 

Toate acestea par să prevestească o relaţie bilaterală tot mai profundă. Dar există un clenci: tranzacţia de gaze amplifică un semnificativ dezechilibru comercial, în care Rusia furnizează Chinei materii prime şi importă produse manufacturate chinezeşti. Iar tranzacţia de gaze nu compensează pierderea accesului la tehnologia vestică, de care Rusia are nevoie pentru dezvoltarea capacităţii de exploatare a petrolului arctic şi pentru a deveni o superputere energetică, nu doar benzinăria Chinei.

De fapt, problemele unei alianţe chino-ruse sînt mai grave de atît. Prin ponderea economică, militară şi demografică, China îi provoacă Rusiei un disconfort considerabil. Gîndiţi-vă la situaţia demografică din Siberia de Est, unde, de-o parte şi de alta a graniţei, trăiesc şase milioane de ruşi, faţă de 120 de milioane de chinezi. 

Mai mult, puterea economică şi militară a Rusiei este în declin, în vreme ce capacitatea Chinei a crescut vertiginos. Teama faţă de superioritatea armatelor convenţionale chineze a motivat probabil, în parte cel puţin, anunţul făcut de Rusia în 2009, în legătură cu o nouă doctrină militară, prin care îşi rezervă explicit dreptul la întîietate în folosirea armelor nucleare – o atitudine care aminteşte de poziţia de forţă a SUA, în timpul Războiului Rece, menită să contracareze superioritatea forţelor convenţionale sovietice din Europa. Aceste dezechilibre sugerează că Rusia s-ar opune unei alianţe militare strînse cu China, chiar dacă cele două ţări urmăresc o coordonare tactic-diplomatică de interes reciproc.

Disponibilitatea Chinei de a coopera cu Rusia are, la rîndul ei, limite. Strategia de dezvoltare a Chinei depinde, în fond, de integrarea constantă în economia mondială – şi, în mod special, de accesul durabil la pieţele şi la tehnologia americană. Legitimitatea Partidului Comunist Chinez depinde de o creştere economică viguroasă, şi nu va risca această strategie în favoarea unei „alianţe autoritare“ cu Rusia. 

Relaţia dintre Rusia şi China este departe de a fi echilibrată, chiar şi înăuntrul forurilor multilaterale. Dat fiind că economia Chinei este mai mare decît celelalte patru economii BRICS la un loc, este probabil ca iniţiativele grupului – inclusiv noua sa bancă de dezvoltare – să reflecte o influenţă chineză disproporţionată. Şi, chiar dacă Shanghai Cooperation Organization a înlesnit o anumită coordonare diplomatică, China şi Rusia rămîn prinse în lupta pentru influenţă în Asia Centrală.

Alianţa chino-rusă din secolul al XX-lea a fost o consecinţă a slăbiciunii Chinei, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, la începutul Războiului Rece – şi, chiar şi atunci, a durat mai puţin de un deceniu. China zilelor noastre este puternică, şi e puţin probabil să se apropie prea mult de o Rusie al cărei declin a fost accelerat de slaba judecată a conducătorului ei. 

Pe scurt, în privinţa unei alianţe chino-ruse potrivnice Occidentului, este puţin probabil ca istoria să se repete. Contrar aşteptărilor lui Putin, 2014 nu va fi amintit ca un an de succes al politicii externe ruseşti. 

Is the American Century Over? 

© Project Syndicate, 2015 - 

traducere de Matei PLEŞU 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.