O atenție, o măslină...

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Dicționarele noastre nu au reușit să înregistreze decît o parte din bogatul inventar al denumirilor colocviale ale mituirii. Nici nu ar putea fi fixate lexicografic toate expresiile, adesea efemere, produse de imaginaţia lingvistică stimulată de tema corupției cotidiene. În regimul incert al efemerității colocviale se plasează, de exemplu, formula o atenție, o măslină, folosită totuși de cîteva decenii și cunoscută, desigur, multor vorbitori. Formula este un eufemism umoristic destul de ingenios, care ironizează mituirea, părînd să o justifice. Tiparul ei se înscrie în tendința (general cunoscută și evocată de analizele asupra metaforelor mituirii din diverse limbi) de a minimaliza cadourile și alte forme mai mult sau mai puțin subtile de corupție.

De fapt, primul element al formulei chiar funcționează ca eufemism, denumind metonimic, prin atitudine, obiectul mituirii: atenția sau grija față de o persoană se materializează în cadourile oferite acesteia. Sursa concretizării pare a fi inocentă: într-un dicționar din 1955, la cuvîntul atenție este înregistrat un sens neutru („dar, cadou”), fără o asociere explicită cu corupția; exemplul oferit confirmă această ipostază: „Cu prilejul aniversării sale a primit o atenție din partea prietenilor” (Dicționarul limbii române literare contemporane). Citatul mi se pare mai greu de imaginat în uzul actual, în care contextele caracteristice sînt mai curând de tipul: „o învățătoare a primit o «atenție» de 900 de lei” (monitorulcj.ro); „din nou în faţa judecătorilor! G.T. a mărturisit cum a primit o «atenţie»” (prosport.ro). De altfel, dicționarele au înregistrat noul sens: „flori, obiecte etc. oferite cuiva în schimbul unor mici servicii” (DEX), eventual disociind sensul licit de cel ilicit: „flori, obiecte oferite cuiva în semn de considerație, recunoștință etc.” și „mită” (Micul dicționar academic – MDA).

Comicul formulei provine din asocierea atenției cu măslina – sinecdocă a părții pentru întreg, sugerînd o întreagă categorie de oferte elementare, alimentare. La asocierea unei aparente abstracții cu foarte concreta măslină se adaugă surpriza formei de singular folosite pentru un produs alimentar evocat în mod normal printr-un plural. Cineva cumpără sau pune pe masă măsline; singularul poate fi interpretat ca o denumire metonimică a produsului, dar riscă să evoce și strîmtorarea extremă. Din cîte îmi amintesc, formula circula deja în perioada de intensă penurie alimentară din ultimii ani ai comunismului românesc (cînd, la urma urmei, măslinele chiar erau o raritate). Măslina evocă totuși nu atît cadouri alimentare, cît mai ales mese tipice, balcanice, cu antreuri obligatorii. Formula se folosește cel mai des pentru mituire: „șpăgi pe ici-colo un monopol, o licitație aranjată, o atenție, o măslină” (juridice.ro); „e un găinar şi face selecţia după anumite interese ca să îi iasă și lui o atenție, o măslină, vorba aia” (gsp.ro); „un comision, o atenție, o măslină” (hotnews.ro); „cred că am făcut destulă reclamă acestei firme, ar fi trebuit de-acuma să sară și ei cu o atenție, o măslină, ceva” (wordpress.com) etc. Sînt totuși și cazuri în care formula își regăsește inocența, referindu-se pur și simplu la mîncare, la oferte turistice: „ne-au dat un suculeț, o atenție, o măslină, ne-au coborît 40 m sub nivelul mării” (eturia.ro) sau la localuri unde „se strîng motocicliștii din București la o vorbă, o atenție, o măslină” (metropotam.ro). Clișeul ajunge chiar să funcționeze autonom și oarecum nemotivat, declanșat de o simplă enumerare de mărunțișuri: „dacă Doamne ferește se strică ceva (un cablu, o mufă, o atenție, o măslină) în week-end” (politichii.ro).

Sînt și contexte în care măslina intră în serie cu icra – un caz și mai clar de selectare a singularului pentru un substantiv folosit de preferință la plural. Asocierea evocă tipicul meselor festive – cu mezeluri, brînză, icre și măsline: „La început, adulţii beau o ţuică şi ciuguleau niţică brînză, o măslină, o icră...” (Ştefan Agopian, Scriitor în comunism, 2016), „toate acestea pe lîngă o icră şi o măslină, clefăite, chiar şi mai la coada mesei oficiale, de Ziua Naţională” (Cristian Tudor Popescu, Copiii fiarei, 2016). Icra se alătură măslinei și în contextul evocării ironice a cadourilor interesate, a mituirii, suplimentînd comic efortul de minimalizare: „un contract, o licitaţie publică, o icră, o măslină” (tion.ro); „o icră, o măslină, o floare, mă rog, ceva, acolo, ca să arate că-i un domn” (g4media.ro); „o atenție, o icră, o măslină” (gsp.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.