Negociere cu piticii toxici

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Recenta decizie a Curții Consti­tu­ționale privind clarificarea noțiunii de abuz în serviciu în Codul Penal a dat prilejul apariției unor mesaje apocaliptice privind viitorul luptei anticorupție. Au fost voci multe și puternice care au avertizat, chiar și în absența unei motivări din partea Curții, că foarte mulți dintre funcționarii și demnitarii cu dosare penale vor scăpa nepedepsiți, anulîndu-se toate progresele făcute în ultimii ani. Mult mai puțin au fost discutate și analizate negocierile pe care partidele le poartă zilele acestea pentru formarea de majorități în consiliile locale și posibile alianțe pentru parlamentare. Sigur, s-ar putea spune că e prea devreme pentru a discuta despre combinațiile de x luate cîte y pe care le vom regăsi pe buletinele de vot la următorul exercițiu electoral. Însă nu e tocmai așa, iar cele două subiecte sînt foarte strîns legate.

Nu e nici un fel de secret că există un curent din ce în ce mai puternic împotriva luptei anticorupție. Vestea bună e că opoziția politică în fața marșului DNA spune cîte ceva despre eficiența demersului procurorilor. Vestea mai puțin bună este că, avînd voturile cetățenilor în spate, adversarii an­ti­corupției vor căpăta, în viitorul Parlament, o platformă deschisă și legitimă de pe care să conteste aceste evoluții.

Pînă nu demult era aproape inimaginabil ca un partid întreg să promită schimbări drastice, legale mai ales, în zona în care procurorii își desfășoară activitatea. Dar iată că îl avem sub forma ALDE. Bariera retorică a fost spartă. ALDE promite, cu subiect și predicat, că, odată ajuns în poziția de a lua decizii, va opera schimbări majore în zona Justiției. Mai subtil, UNPR, un soi de partid-căpușă pe care îl vedem zilele acestea încercînd să își prezerve poziția de kingmaker, pretinde că sprijină Justiția, însă politica de cadre arată cu totul altceva.

De altfel, una dintre trăsăturile comune ale ALDE și UNPR este caracterul de partid-refugiu pentru foști membri PNL sau PSD respinși de partidele lor din motive care merg de la antipatii personale pînă la biografii atît de pătate încît oamenii ăștia devin poveri prea scumpe pentru a fi tolerate. O a doua caracteristică este că UNPR și ALDE dispun de o influență mult mai mare în comparație cu rezultatele electorale. În fapt, e aproape sigur că ambele ar avea dificultăți majore de atingere a pragului electoral dacă ar candida singure. Asta face ca UNPR și ALDE să fie aproape disperate după obținerea unei foi de parcurs către viitorul Parlament. Iar singura cale este aceea a PSD sau PNL sub forma unei alianțe, a unui pact electoral sau chiar fuziuni.

Din păcate, speriate unul de altul, nici PSD, nici PNL nu se feresc să fie văzute negociind. Iar negocierea înseamnă pre­lungirea vieții ALDE și UNPR. Și aici apare discuția despre responsabilitate. Sau despre absența ei. Indiferent de declarațiile publice, încurajarea existenței unor partide cu agendă clară anti-anticorupție, controlate de grupuri a căror singură misiune este păstrarea accesului la bugetele publice, e un gest cel puțin nefericit care anulează orice alt demers care urmărește curățarea vieții politice.

Sigur că atît PNL, cît și PSD au o­bli­ga­ția să își ia măsuri care să le ajute la constituirea unei majorități după alegeri, însă felul în care o fac indică o majoritate ce nu va ezita să repete celebra „marți neagră“ atunci cînd va socoti de cuviință. O majoritate care, probabil, va abandona mîndră și ultimele pretenții privind o guvernare onestă și transparentă. De asta este relativ irelevant cum va motiva Curtea Constituțională clarificările aduse noțiunii de abuz în serviciu. Acolo unde nu există voință politică, subtilitățile juridice sînt doar materie de studiu, nu de practică. Nu CCR este marele pericol la adresa luptei anticorupție, ci calculele meschine din zona politică.

Cu fiecare întîlnire sau privire cu subînțeles aruncată în direcția piticilor toxici ai politicii românești, cele două partide mari își dărîmă cîte un pic din soclu, contribuind la umplerea de conținut a sloganurilor care apar inevitabil la orice manifestație de stradă din București. Unul dintre ele, poate cel mai celebru, zice că toate partidele sînt „aceeași mizerie“. Eu, unul, mă încăpățînez să văd în continuare diferențe între ele, însă perspectiva asta devine din ce în ce mai greu de susținut.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.