Mașini și avioane

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Femeia  se uită zîmbind la mine. Ea e convinsă că tocmai am scos un „Uaaaau!“ sincer și admirativ. 

Sînt bine, dar bine înfipt în scaun. Mulțumesc fizicii, centurii de siguranță și faptului că am mîncat căcat cînd am fost mic, altfel aș fi probabil deja pe trotuar. Coaja aia de ține loc de ușă sigur nu rezista întoarcerii de 360 de grade la 60 de kilometri pe oră, cu scrîșnete, în mijlocul uneia dintre cele mai periculoase intersecții din București cu mașini venind din toate părțile.

Am un deficit grav de adrenalină în viața mea de zi cu zi, nu prea mai apuc să fac cardio deloc și trebuie testat și deodorantul ăsta nou. Toate astea îmi confirmă că a fost o alegere inspirată să călătoresc cu ea.

Bine, mulțumesc și faptului că am stomacul și vezica goale, dar asta a fost o treabă premeditată, căci nu este prima dată cînd sînt în mașina doamnei.

Se pare că îmi citește gîndurile și vrea să testeze prezumția mea. Mi-a testat și acuitatea vizuală de cîteva ori. Pentru prima dată am reușit să văd scrisul mic cu numele și telefonul garajului de unde și-au luat mașina diverșii șoferi din față noastră. Asta, la 80 de kilometri pe oră.

Îi mulțumesc pentru testarea voluntară. Pricepe că sînt sarcastic. Vede și că sînt palid rău și mă întreabă senin dacă am ceva. Mă abțin să răspund, căci sînt încă un domn.

Discutăm un pic despre întoarcerea în intersecție. Îmi spune că nu era o intersecție. E convinsă de asta. Probabil, dacă se mai gîndește puțin, o să decidă că era, de fapt, o parcare nouă pe care a făcut-o Firea pe Bulevardul Mărășești. Nu că nu ar fi Firea o catastrofă și că bulevardul nu se blochează, dar de data asta veneau mașini înspre noi. În viteză.

Acceptă că era o intersecție, dar zice că mașinile erau la cîteva sute de metri. Îi arăt pe telefon că interesecția despre care vorbim este la 60 de metri de altă intersecție cu semafoare. Zice că e o intersecție foarte mică și, prin urmare, nu se pune.

E convinsă că e un șofer bun. O întreb cîte accidente a avut. Nu își aduce aminte. Mi se face rău, căci sînt încă în mașina ei, știu cîți ani are și nu pare să sufere de amnezie. Îi zic să o luăm ușurel și să le numărăm. Ajungem la patru, dar probabil sînt mai multe. Toate loviri ușoare, zice ea calmă. Tocmai am trecut, din nou, la zece centimetri de un camion. Decid că am avut o viață frumoasă și, oricum, toți o mierlim. Îmi mai spune mîndră că totuși accidentele astea sînt de cînd conduce. Conduce de doi ani. Nu mai am puterea să fiu sarcastic.

Ajung senin și oarecum fericit că sînt întreg la aeroport. Carnet de conducere nu am încă vreo lună căci am mers pe sens interzis ca un prostovan, așa că nu ar trebui să mă plîng. Încerc să mă relaxez, așa că mă uit la oamenii din jur.

E și domnul Temișan acolo. Am crescut împreună, e mai mic decît mine cu doi ani. Nevasta domniei-sale este îmbrăcată într-o chestie care pare folie de aluminiu, probabil ca să se protejeze de extratereștri, viruși sau manele. Și el e îmbrăcat de parcă s-ar feri de undele energetice reptiliene. Mă bucur că nu mi-am pierdut afurisenia naturală, așa că explorez mai departe.

Îl văz și pe domnul Olteanu, nepotul celei mai tari KGB-iste care vîna liberali imediat după război. Olteanu este fostul șef al Parlamentului, reprezentînd în mod cinic sau ironic (în funcție de simpatiile politice sau de ipocrizie) liberalii. Apoi, cu ajutorul liberalului-șef de atunci, Tăriceanu, a ajuns să aibă o superfuncție la BNR, deși avea experiență canci pe partea de bănci. E drept că BNR-ul este o instituție condusă și ea de un turnător securist și angajează încă o mulțime de oameni cu legături foarte strînse cu Securitatea, deci omul a revenit cumva acasă, deși nici în Parlament nu era deloc penurie de foști turnători sau ofițeri de la Secu. Bănuiesc că zboară la business class, că doar fosta mînă dreaptă a domnului Tăriceanu nu o fi nesimțit să ne ia nouă oxigenul. În plus, la ce condamnare are dînsul, vreo șapte ani, ar fi chiar jignitor pentru elita din care face parte să nu fie la business.

Simt că nivelul de venin este acum la limite normale, așa că avionul de Cluj e și el o minunăție. Avem îndeajuns acid hialuronic și Botox cît să susțină industria Filiașiului.

Doamna stewardesă pare o combinație foarte îndrăzneață între Cleopatra și un vagon de Botox, așa că redevin brusc zen. Sînt încă viu și zborul promite să fie haios.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.