Măria Sa... Legea. Importanţa supremaţiei normei juridice în societate

Mihai G. POPA
Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Măria Sa    Legea  Importanţa supremaţiei normei juridice în societate jpeg

Impunerea propriilor idei și satisfacerea propriilor interese în fața celorlalți într-o societate, fără a se ține seama de regulile comune, conduce la instituirea sistemului arbitrar. 

Distincția clară dintre o societate deschisă, liberă și una aflată sub o coordonare arbitrară constă în identificarea în cadrul celei dintîi a existenței netulburate a principiilor de domnie a legii – reprezentată prin celebra sintagmă Rule of Law. În acest sens, diriguitorii unei societăți libere sînt ținuți de reguli deslușite și prezentate cu suficient timp înainte, în așa fel încît toți actorii sociali interesați de acest cadru reglementar să poată înțelege care sînt sancțiunile ce se vor aplica în caz de nerespectare a legilor, dar, în același timp, să aibă și posibilitatea să-și programeze și să-și îndeplinească în condiții bune obiectivele din domeniul lor de activitate. În caz contrar, dacă cei ce stabilesc și impun aplicarea regulilor nu oferă predictibilitate membrilor societății, se ajunge în situația unui clivaj între cele două părți, exprimat de imaginea plecării într-o călătorie împreună, dar al cărei scop și punct final nu sînt cunoscute decît de una dintre părți, ceea ce creează frustrare pentru cealaltă parte. Mult mai frustrant este faptul de a se constata în final că, de fapt, nici cel ce conduce expediția nu cunoaște destinația acesteia. Deși cele menționate mai sus par a aborda fapte observate în societatea noastră contemporană, de fapt reprezintă descrierea unor fenomene sociale tratate de către Friedrich A. Hayek în celebra sa lucrare Drumul către servitute, apărută în anul 1944. Analizînd situația actuală atît la nivel social, cît și economic, se poate conchide că aceste idei nu sînt cu nimic mai puțin valoroase astăzi față de acum mai bine de 70 de ani.

Necesitatea unui cadru coerent de reguli în viața cetățeanului și a cetății în care acesta conviețuiește reprezintă un element fundamental, fiind o premisă importantă pentru dezvoltarea liberă și sănătoasă a societății. Așteptările firești ale individului constau în asigurarea unui trai sigur, beneficierea de un sistem performant de sănătate și educație, asigurarea ordinii publice etc. Toate aceste beneficii nu pot fi oferite, sau cel puțin civilizația umană nu a identificat alt cadru, decît în forma sistemului social, formă de organizare pe care omul a preferat să o îmbrățișeze în momentul cînd a decis să renunțe la starea sa de libertate originară. Toate acestea au fost realizate de către om prin acceptarea compromisului ce a constat în respectarea unor reguli comune. Însușirea normelor de către individ apare încă din primii ani de viață în sînul familiei, care are rol primordial în educare pe baza unui cadru de reguli prestabilit. Direcțiile acestei sume de norme ce se transmit și trebuie respectate în familie sînt – ab initio – concentrate pe ideea de predictibilitate, unde cerințele sînt foarte bine comunicate și stabilite în cadrul familiei, precum și pe valorile morale, unde latura comportamentală a viitorului adult este în mod permanent educată. Totuși, este inutil de precizat că, în același timp, comportamentul părintelui trebuie să fie în concordanță cu valorile pe care le promovează copilului, primul constituind modelul ce trebuie să-l inspire pe cel de-al doilea. Trecînd acum de la nivelul individului la cel al organizației, se observă în mod similar prezența aceluiași proces de asimilare a regulilor aplicabile. În majoritatea companiilor sau altor organizații sînt aplicate o serie de reguli interne ce trebuie respectate alături de legislația generală. Adoptarea legilor interne în cadrul organizațiilor reprezintă un proces de elaborare, aprobare, intrare în vigoare, aplicare și ulterior abrogare similar celui pus în operă de către instituțiile publice. Supremația acestor norme interne elaborate și aplicate în cadrul organizațiilor are efect în mod egal atît asupra angajaților, cît și a organelor de conducere ce au aprobat regulile respective. În acest sens, principiul guvernanței corporative constituie o garanție în privința modului în care se efectuează controlul reciproc în activitatea marilor corporații între organele de conducere, acționari, salariați, clienți, parteneri de afaceri, instituțiile publice și comunitate.

Continuînd ideea formării regulilor și a cadrului legislativ, bineînțeles că instituțiile statului sînt cele care au rolul decisiv în crearea cadrului legislativ într-o societate. Astfel, adoptarea actelor normative ar trebui să aibă la bază principiul conform căruia societatea este guvernată de lege, ci nu prin intermediul unor decizii arbitrare ale unor membri din conducerea statală. Revenind la aprecierile lui Friedrich A. Hayek din volumul Drumul către servitute din 1944, se observă că, pentru a fi asigurată eficiența principiului Rule of Law, acesta ar trebui aplicat fără excepție de la ceea ce reprezintă el ca sumă de reguli în sine. Prin acest mecanism se asigură posibilitatea individului de a prevedea acțiunile statului în sensul în care își poate planifica activitățile sale în cadrul societății, în sensul de a ști în ce măsură este protejat de către stat împotriva acțiunilor altor persoane, dar și dacă se află în situația ca statul să-i oprească anumite acțiuni, demersuri etc. Un alt aspect de reținut în aplicarea principiului supremației legii în societate constă în faptul că oricine obține pe cale legală dreptul de a legifera și aplica ulterior regulile în societate trebuie să respecte acest principiu. Simplul fapt de a obține în mod perfect legitim o poziție de acest fel în cadrul statului, dacă ulterior acest fapt este urmat de un comportament discreționar, nu se garantează în mod automat și respectarea principiului Rule of Law. De asemenea, cînd se referă la riscurile nerespectării principiului în sine în lucrarea mai sus menționată, Friedrich A. Hayek precizează că declinul sistemului Rule of Law în cadrul unei societăți prin introducerea progresivă de formulări vagi, precum și încurajarea arbitrariului și a incertitudinii în legislație pot avea efecte negative majore, care în anumite situații pot conduce spre totalitarism.

La o succintă evaluare se poate constata că există numeroase societăți la nivel mondial care aplică într-o foarte mică proporție sau nu aplică deloc principiul Rule of Law. Aceste state sînt prezente în majoritate pe continentul african, în Orientul Mijlociu și o parte din Asia, iar lipsa unui cadru legislativ performant și coerent le găsește clasate în statisticile internaționale ca avînd o dezvoltare economică slabă, cu un ridicat nivel al corupției, și țări în care investițiile străine directe au o pondere neînsemnată. Un alt element caracteristic pentru aceste zone este cel referitor la o protecție scăzută a drepturilor de proprietate intelectuală și un nivel crescut al evaziunii fiscale în contextul în care populațiile respective nu consideră drept rezonabilă obligația de plată a taxelor către administrația statului. Totuși, nu trebuie trecută cu vederea nici situația din ultimii ani a mai multor state din Europa de Est, în care, deși se confruntă cu astfel de probleme la un nivel diferit, cetățenii lor au ales să emigreze masiv în țări din Vest.

Principiul supremației legii ar trebui reiterat. Impunerea legii ca suprem concept în coordonarea activităților într-o societate creează un cadru echilibrat și oferă posibilitatea protejării în mod real a drepturilor și libertăților tuturor actorilor sociali, dar și oportunitatea unei dezvoltări economice durabile. Acest mecanism prezintă importanță pentru orice individ care este parte a unei societăți, fiindcă acesta trebuie să știe că principiul Rule of Law statuează faptul că toți membrii societății, inclusiv cei din structurile de conducere ale statului, se supun legilor în vigoare într-o veritabilă nomocrație – în gr., nomos = lege și kratos = putere. 

Mihai G. Popa este expert în drept corporativ, Director Juridic și de Conformitate al companiei BAYER, Speaker în cadrul conferințelor de dreptul afacerilor. A publicat diverse articole în domeniul eticii și dreptului afacerilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.