Mare, meci mare, se ceartă Șumi cu Bursucul. Cu cine să ținem?

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Cu rezultatele. E cel mai cinstit. La capătul scandalului stau faptele, mereu încăpăţînate, fără suflet, fără pile sau idiosincrazii, fără să ia şpagă sau să dea. După un început de sezon impecabil în campionat, dar cu o căruţă de goluri luate în Cupele europene, Şumi, zis şi Marius Şumudică, a fost evacuat de la CFR odată cu preşedintele istoric al clubului, omul celor patru titluri în ultimii patru ani. Ba chiar s-a lăsat şi cu oleacă de bătaie, că aşa stă bine loviturilor de palat. Exit Şumi, enter Dan Petrescu. Poreclă: Bursucul. Fapte: trei titluri cu acelaşi CFR şi două calificări dincolo de grupele Europa League, performanţă mare. Readucerea lui a avut ceva din instalarea vechilor divinităţi în casele romanilor în timpul lui Iulian Apostatul, izgonitorul de cruci. Petrescu trebuia să fie garanţia succesului european după bătăile zdravene care azvîrliseră cea mai importantă echipă a ligii noastre în cea de a treia competiţie continentală, adică la „şi alţii”. Dar ce să vezi? Bătăile au continuat. Una cu Botoşani, alta cu Jablonec, o ilustră necunoscută din Cehia care are tupeul să nu transfere stranieri de 38 de ani pe salarii de 20.000 de euro lunar, precum tocmai a făcut CFR cu argentinianul Culio, readus de Petrescu tot ca un soi de porte-bonheur, că aportul lui fotbalistic a fost pînă acum nul. La finalul ultimului meci, Petrescu a izbucnit, dînd vina pe „greaua moştenire”. Clasic. „Trebuie să repar ce s-a făcut greşit.” Să spui asta cu referire la Şumi e ca şi cum ai gîdila Etna la camera cu magmă. Focuri de artificii. Ex în plex, aşa a arătat replica. „Băi, Petrescule, dacă ai sînge în instalaţie ne vedem în direct la TV! Nu-s eu de vină că aduci jucători care au două viteze, încet şi foarte încet.” Părea că se lasă cu lupte de stradă. Dar meciul nu a mai avut loc. Bursucul s-a retras într-un răspuns moale, de genul „nu accept jigniri”. Deocamdată, la scorul general, Petrescu e peste Şumudică. În acest sezon e invers. Cei doi se vor mai întîlni. Se vor mai împăca. Se vor mai certa. Amîndoi au devenit milionari în fotbal nu pentru că sînt buni de gură, ci pentru că unul era cît pe-aci să elimine Sevilla, viitoare cîştigătoare de trofeu, iar celălalt a izbutit să dea afară din Europa de două ori o echipă din Anglia, ceea ce e de domeniul fantasticului. De ce nu pot fi campioni doar la antrenat, nu şi la măcănit? Din acelaşi motiv pentru care majoritatea şoferilor de taxi nu te pot duce la destinaţie fără să-şi povestească viaţa. Nu stau vorbele în noi, bată-le vina!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.