globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 102 din 5 Ian 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În 2007, Le Pen preşedinte? Criza de la periferiile oraşelor, starea de insecuritate, controversele în legătură cu trecutul colonial, supralicitările dreptei şi atonia stîngii: totul, în Franţa, pare să contribuie la banalizarea Frontului Naţional şi a ideilor promovate de el, după cum reiese dintr-un sondaj realizat pentru Le Monde şi RTL de TNS - Sofres. Cifrele sînt elocvente. Un francez din patru (24%) se declară de acord cu ideile lui Jean-Marie Le Pen, în special cînd întrebarea se referă la apărarea valorilor tradiţionale, securitatea, situaţia explozivă de la periferia marilor oraşe şi imigraţia. Aproape un francez din trei (30%) consideră că partidul de extremă dreaptă nu reprezintă "un pericol pentru democraţie": este cifra cea mai mare înregistrată de sondaje în ultimii cincisprezece ani, cu excepţia vîrfului din 2000 (33%). Chiar şi în mai 2002, cînd dl Le Pen a ieşit al doilea în cursa pentru prezidenţiale, sondajele arătau că doar 26% considerau că mişcarea sa nu este o primejdie pentru democraţie. În fine, doar 39% dintre cei întrebaţi afirmă că poziţiile preşedintelui FN sînt "inacceptabile", în timp ce 43% le consideră "excesive", iar 14% le cred "corecte". Au trecut doar zece ani şi putem aprecia în ce măsură s-a lepenizat societatea. În aceste condiţii nu e de mirare că 33% dintre francezi îl dau cîştigător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2007. Această cifră semnificativă ar trebui să-i facă să reflecteze pe cei de la UMP - ei au adoptat fără complexe limbajul lui Le Pen, în speranţa că vor seduce electoratul - sau pe partizanii lui Philippe de Villiers care speră să moştenească acest electorat. Dacă francezii - conform expresiei favorite a domnului Le Pen - preferă "originalul, copiei", trezirea va fi foarte dureroasă. Fac un salt semnificativ şi opiniile pozitive faţă de situarea europeană a FN trecînd de la 13% la 19% în doi ani. Cînd nu e pomenit în întrebare numele lui Le Pen, răspunsurile se aşază mai limpede la extrema dreaptă: 63% dintre cei întrebaţi consideră că sînt "prea mulţi imigranţi în Franţa" (4 puncte în plus faţă de 2003), 48% "nu se mai simt în Franţa ca la ei acasă" şi 45% cred că "Europa este o ameninţare pentru Franţa" (cu 10 puncte mai mult decît în 2003). (Le Monde, 15 decembrie 2005) (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.