Fotbalul a devenit leapșa pe COVID: „Ai luat-o, ai pierdut!“?

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Nu, e o leapşa pe vaccinare. Cine se vaccinează e prost pentru că riscă să nu transmită virusul pe turbo, deci să nu aibă mulţi infectaţi şi astfel să nu‑şi poată amîna un meci cînd îi cade mai bine. Aşa cum a făcut FCSB. Lol! Lot of losers. Regulamentul fotbalului în pandemie spune că un meci e amînat dacă nu ai 13 jucători valizi. Pentru partida cu Farul, echipa dreptcredinciosului în antivaccinare Becali susţinea că e în această situaţie. Focar de infecţie, pentru a doua oară de cînd e COVID pe planetă. Întîmplător? Dacă îi ascultăm pe specialişti, deloc. Dar cine îi ascultă? Prin urmare, FCSB a cerut amînarea. Cei de la Farul au susţinut că nu e cazul deoarece FCSB are destui jucători excluzîndu-i doar pe cei infectaţi. Adică e treaba ta dacă ai accidentaţi, asta nu ţine de pandemie. Folosiţi juniorii dacă nu aveţi alţii, le-au transmis adversarii. Nu, că n-ar fi în spiritul fotbalului şi respectul competiţei să aduci pe teren nişte copii, au replicat împricinaţii.

Între cele două părţi, Liga Profesionistă a tranşat. Cîştig de cauză: FCSB. Fără nici o legătură cu faptul că un înalt oficial al Ligii e rudă cu un înalt oficial al FCSB. Dacă ar fi să sancţionezi toate incompatibilităţile pe motiv de cumetrie din fotbal ai rămîne cu vreo doi îngrijitori de teren. Această decizie deschide un container al Pandorei. Dacă o echipă va avea trei infectaţi, oameni de bază, ar putea fabrica nişte accidentări ca să ceară, la rîndu-i, reprogramarea unei partide-cheie. Cei de la FCSB, însă, au dreptate în nedreptatea făcută adversarei: e periculos să aduci în comunitatea unui meci jucători care au stat într-un focar. Riscul de răspîndire e mare. Corect. Dar atunci ne întoarcem de unde am plecat. De ce e focar acolo? Foarte probabil din cauza ratei mici a vaccinaţilor. Vaccinul e o alegere. Iar alegerile au consecinţe. De fapt, iată ce ar fi logic, moral şi sanitar să se întîmple: nu te vaccinezi, treaba ta, dar dacă dezvolţi cazuri în masă stai pe bară şi pierzi meciurile pînă cînd te faci bine. Becali a declarat că „FCSB nu se vaccinează!“. Foarte bine. Dar nici pe ceilalţi nu ar trebui să îi oblige nimeni să joace cu cei de la FCSB cît sînt contagioşi doar pentru că au ales să ignore ceea ce toată umanitatea civilizată a acceptat. Rămîneţi în casele voastre şi în timpurile voastre! Evident, nu se întîmplă aşa. Fotbalul e unul dintre cele mai opace activităţi la modernitate. În fază cu majoritatea populaţiei de aici. Aşa că, de fapt, leapşa o ia acea mică Românie care a decis să se înţepe fără să fie mînată cu mici şi bere. Acum îi vine în faţă damful de la rîgîiala celeilalte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Generalul român decorat de SUA în Irak și Afganistan pune degetul pe rană. Avertismentul care le dă fiori ucrainenilor
Ucraina se află într-o situație delicată pe front, într-un moment în care nu mai beneficiază de același sprijin din partea Occidentului. Fără muniție și cu tot mai puțini soldați, ucrainenii rezistă cu greu, dar acestea nu sunt singurele probleme ale Kievului.
image
Iustin Petcu, cel mai bun matematician din lume la vârsta lui. Sora lui, Sofia, este și ea campioană la matematică mentală
Băiețelul din Năvodari uimește de fiecare dată când apare la o olimpiadă sau competiție internațională de matematică mentală, unde a obținut mai multe medalii de aur pentru România.
image
Mircea Lucescu, din nou pe bancă. Tehnicianul ar fi ajuns la un acord cu noua sa echipă
Antrenorul român e liber de contract după despărțirea de Dinamo Kiev.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.